Какво е Ripple и XRP

Пулсация – Ripple тсделка Protocol е система за сетълмент в реално време, предназначена да се използва от банките за обмяна на валута, парични преводи и брутен сетълмент. Идеята е да се заменят вековните системи като SWIFT – който е разработен през 1972 г. и се използва от повечето банки днес. Протоколът Ripple предлага значителни предимства както в скоростта на трансфер, така и в проследяването на трансфера. Ripple използва технология на разпределена книга, подобна на Bitcoin. В сравнение с биткойн е по-бързо и по-евтино да се изпраща в мрежата с вълни. Има обаче един значителен компромис, който е липсата на децентрализация. Мрежата на Ripple е затворена и не може да се присъедини от никой потребител – което означава, че има значителна степен на централизация.

xТекущо уреждане между банки

XRP – Криптовалутата XRP често се бърка с Ripple Protocol (наричан още Ripple), издаден Ripple Labs. The XRP е издаден токен, който използва мрежата Ripple – той може да бъде изпратен изключително бързо и с ниски такси. Трябва обаче да се отбележи, че XRP е не е задължително за да работи мрежата, нито е необходимо банките да я използват, ако решат да приемат Ripple. Всъщност xCurrent комуникацията между банките не използва XRP.

Ripple лого

Ripple Currency (XRP) срещу Ripple Protocol

Така че нека започнем с един объркващ фактор. Така че трябва да направя разлика между протокола за транзакции Ripple (който се използва между банки и други фирми) и валутата, издадена на пулсации, XRP. Когато видите, че Ripple прави печалбите си всъщност XRP, валутата, която се издава от Ripple. И това всъщност е доста различно от мрежовия протокол или протокола Ripple. И двамата споделят едно и също име и съм сигурен, че това определено е объркало много инвеститори.

Ripple Protocol

Така че нека започнем с мрежата за транзакции, известна като Ripple. Така че протоколът Ripple се основава на технология, подобна на блокчейн, но не напълно същата. Не се изисква копаене и се основава на консенсусна мрежа, вместо да бъде обърната към потребителите, което е това, което е Биткойн. По принцип това е за всекидневния човек.

Ripple се използва изключително от големи институции като банки. Цялата идея на Ripple е да позволи на банките да прехвърлят всякакъв вид актив, било то валута, щатски долари, евро, злато или друг актив като airmiles. Можете да го прехвърлите незабавно между други институции. Това съперничи на системи като бързи. Така че, ако някога сте купували биткойн с банков превод, ще знаете колко болезнено е това. Трябва да се свържете с вашата банка и да изпратите транзакцията по бърза сметка в банков код и това може да отнеме до два до три дни и има много такси за транзакции, свързани както за подателя, така и за получателя. Ripple е настроен да революционизира това, като предоставя почти мигновени транзакции за секунди за институции като банките. Вече е приет от доста големи банки и

XRP – Валута на Ripple Network (xRapid)

Така че сега, след като обясних какво е протоколът за транзакции Ripple, нека преминем към Ripple XRP. XRP всъщност се издава от Ripple Labs и е форма на криптовалута, която може да се търгува и не е „добивана“. Така че има ограничен брой вълни и тази сума всъщност се издава от компанията зад Ripple, наречена Ripple Labs.

XRP сам по себе си няма свързани активи или стойности, напр. Не е обвързан с щатски долари или злато. По-скоро може да се използва като междинна валута в институциите. Той има едно огромно предимство, тъй като транзакционните разходи са много, много ниски (за разлика от Биткойн, който сега достига 1,5 usd в таксите за транзакции).

xCurrent не използва XRP

Ripple Labs са разработили две различни технологии, насочени към решаване на трансфера на стойност между нациите. Xcurrent е корпоративна технология, насочена към банки, която позволява моментален трансфер на стойност. Тази технология не използва валутата XRP, а по-скоро е книга за прехвърляне на стойност във валутата, избрана от банката.

Централизиран ли е XRP

XRP транзакциите могат да бъдат потвърдени много бързо поради малкия брой валидатор възли в мрежата. XRP мрежата не е с отворен консенсус, така че само a малък брой валидатори (~ 30 валидатори) трябва да съобщи транзакция, преди тя да се счита за „потвърдена“. Привържениците на XRP го хвалят за под 1 секунда време за потвърждение, докато опонентите посочват централизираната архитектура и липсата на цензурна съпротива. XRP транзакциите могат да бъдат обърнати и сметките могат да бъдат замразени – подобно на начина, по който традиционните банкови сметки могат да бъдат замразени.

Загриженост за Ripple

Така че, продължавайки, в момента XRP се издава само с по-малко от 40% от общия брой. Останалата сума (минус 20%, задържани от създателите на Ripple) се съхранява от Ripple Labs за разпространение, когато и както желаят. Това всъщност е нещо интересно, защото за разлика от много децентрализирани валути, Ripple Labs играе огромна роля в разпространението на XRP. Ripple Labs всъщност е компания и това е много различно от Bitcoin, където Bitcoin е напълно децентрализиран и няма централен контролен орган. Ripple Labs е регистрирана в много страни и може да бъде съдена и държана под полицейски арест. Това отново е много различно от другите технологии.

Това е малко информация относно протокола Ripple и XRP. Сигурен съм, че това може да е малко объркващо за някои хора и тъй като технологията и валутата имат едно и също име, може да се разбере погрешно. Надявам се това да ви изясни малко за това какво е протоколът Ripple и какво е XRP.

Можете да закупите Ripple (XRP) на Binance – https://www.binance.com/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me