Какво е Vechain? Блокчейн за предприятие

Какво е Vechain? VeChain (или VechainThor) е блокчейн платформа за интелигентни договори от следващо поколение, фокусирана върху приемането на предприятия, Интернет на нещата (IoT) и масовото приемане чрез Toolchain. Блокчейнът поддържа създаването на интелигентни договори – самоизпълняващи се контакти, които имат гарантиран резултат без доверие на трети страни. Това позволява създаването на децентрализирани приложения („Dapps“), които могат да решат корпоративни проблеми като:

 • Анти-фалшификат за луксозни марки – чрез използването на интелигентни чипове, Vechain проследява всеки отделен артикул и предотвратява дублирането. Vechain Toolchain позволява на всеки да създава маркери против фалшификати.
 • Логистика със студена верига – гарантира, че храната не се разваля по време на транспортиране и съхранение чрез използване на интелигентни IoT сензори, които автоматично отчитат важна информация на блокчейна.
 • Автомобилни – водете непроменен запис на данните на превозното средство, включително история на ремонта, застраховка, регистрация и навици на водача.
 • Въглеродни кредити – Количествено проследяване на въглеродния принос на определена компания за намаляване на въглеродните емисии. За потребителите на дребно приложението вече е налично в WeChat. Потребителите, които се занимават с нисковъглеродно поведение (напр. Закупуване на нисковъглеродни продукти), ще бъдат възнаградени с кредити, които могат да бъдат изкупени за екологично чисти стоки или да бъдат дарени за благотворителност.
 • Платформа за проследяване на клиничните изпитвания – в партньорство с Bayer China, Vechain ще използва блокчейн за решаване на проблеми с дигитализирана проследимост на клиничните изпитвания.

Използвайки блокчейн технологията, VeChain улеснява и защитава производителите на продукти да събират, управляват и споделят важни данни за продуктите с доставчици и потребители през целия жизнен цикъл на продукта.

Основни характеристики на Vechain

 • Публична блокчейн Всеки може да чете, пише и разгръща децентрализирани приложения и интелигентни договори върху блокчейна VeChainThor.
 • Вътрешен IOT и технология за управление на веригата на доставки Доказан опит за внедряване на блокчейн в индустрии като луксозни стоки, алкохол и селско стопанство.
 • Делегиране на местна такса Блокчейнът поддържа внедряването на местно делегиране на такси, което означава, че потребителите на dApp не трябва да държат VET или VTHO, за да записват транзакции, ако свързаните разходи за газ са определени от разработчиците, които да бъдат спонсорирани.

Екосистема VeChain

За да постигне своята амбициозна визия, VeChain разработи мощна корпоративна софтуерна платформа с активирана блокчейн. Платформата позволява на производителите да присвояват продукти с уникални идентичности, които след това позволяват на производителите, партньорите по веригата на доставки и дори потребителите да взаимодействат с продукта чрез платформата. Той използва технологията на блокчейн, за да гарантира сигурността на събраните данни, като разпределя частни ключове на всички участници във веригата на доставки.

На продуктите се присвоява уникален идентификатор, който се съхранява едновременно в блокчейна и се приписва на продукта с NFC чип, RFID етикет или QR код. Във всеки един момент от живота на продукта, чипът, етикетът или кодът могат да взаимодействат, независимо дали от дистрибутор или партньор на дребно, установяващ партидно членство, или потребител, който иска да научи повече за даден продукт. Компанията предвижда широк спектър от приложения, включително защита на марката, борба с фалшификатите и безопасност на храните.

VeChain съществува от 2015 г. и мигрира предишната им частна и консорциална блокчейн към публичната им блокчейн VeChainThor през 2018 г. Този ход отваря разширените функции, открити в блокчейна, за всеки разработчик или трета страна за разработване и писане на приложения на платформата. Има няколко компании, които са избрали да изградят своя бизнес на върха на VeChainThor, включително Plair и Фондация 8Hours, както и няколко независими разработчици на общността.

Vechain Token Economics

Vechain използва a икономически модел с двоен символ. Основният маркер, VeChain Token (VET) се използва за представяне на стойност в мрежата, с различни проектирани механизми, стабилизиращи цената на ПОО с течение на времето.

Притежателите на ПОО също автоматично ще генерират токена на помощната програма, Токен на VeChain Thor (VTHO). VTHO е „газова“ валута и е необходима за изпращане на транзакции или извършване на действия в мрежата. Редовните потребители на мрежата обаче не трябва да се притесняват за отделно закупуване на VTHO, тъй като той се генерира автоматично пропорционално на размера на притежаваното ПОО. Когато транзакцията се изпълни, 70% от VTHO се унищожава за постоянно („изгаря“) и 30% се дава като блоково възнаграждение на притежателите на възела на органа.

Този двоен символен икономически модел е въведен с цел подобряване на мрежовата икономика. Тази система е предназначена да помогне на разработчиците в мрежата. Разработчици притежаващи достатъчно ПОО ще могат да използват мрежата безплатно, тъй като генерираният VTHO ще бъде достатъчен за плащане на транзакции. Ако разработчикът разработва приложение с интензивна транзакция, той може също да използва протокол за многостранно плащане.

Накратко:

 • Vechain Token (ПОО) служи като резерв за икономическо залагане и трансфер на стойност на платформата. ПОО може да бъде „заложено“ в различни икономически възли и да генерира VTHO, който захранва транзакциите в мрежата.
 • VeThor Token (VTHO) е „газът“, необходим за извършване на транзакции и взаимодействие със смарт договори. Всеки път, когато се прави транзакция, VTHO се консумира и унищожава.

Използване и съхранение на Vechain

Vechain може да се съхранява безопасно в портфейла VeChainThor, който се предлага на смартфони (iOS и Android). Мобилният портфейл сигурно криптира, предоставя ключове, за да осигури максимална сигурност за притежателите на Vechain.

Какво представляват възлите на VeChain?


Възлите са проследими портфейли (като портфейла VeChainThor), които имат определено минимално количество VeChain, съхранявано вътре. Има 2 типа възли: възлови възли и икономически възли, като и двете имат свои собствени изисквания, функции и предимства.

Възли (Thrudheim): Осигуряване на Vechain чрез доказателство за власт

В основата на Vechain са 101 възловите възли, които обработват и валидират всички блокчейн транзакции, както и управляват мрежата чрез механизъм за гласуване. Тези възлови възли са избрани от фондацията Vechain и преминават през пълно приложение и KYC процедура. Като награда притежателите на органни възли получават най-високата степен на производство на VTHO и права на глас. Органните възли обикновено са собственост на големи предприятия и доверени лица, за да се гарантира децентрализирано доверие. По съображения за сигурност малко се знае за самоличността на тези притежатели на органни възли, но няколко големи предприятия като DNV GL и PwC се обявиха, че притежават властови възли.

Икономически възли: Осигуряване на стабилност на екосистемата чрез залагане

Икономическите възли не валидират блокчейн транзакции, а по-скоро поддържат стабилността на екосистемата на Vechain, като поддържат определено количество VET токени в мобилния си портфейл VeChain Thor. Има различни нива на икономически възли и колкото повече VET токени се залагат за по-дълъг период от време, толкова по-високи са наградите.

За да станете притежател на нормален икономически възел, са необходими минимум 1 000 000 ПОО за 10 дни.

По-отдадени притежатели на възли могат да се присъединят към програмата X Node на VeChain, която предлага още повече награди. За притежателите на X Node се изисква минимум 600 000 ПОО по всяко време.

Има 4 вида награди в зависимост от вида на притежавания възел. Те варират от печелене на сума от VTHO на ден, награди от Фондацията за награди на фондацията на компанията до достъп до белия списък до ICO на VeChain.

Научете повече за различните видове възли и награди.

История на Вечейн

VeChain стартира през 2015 г. със създаването на тяхната компания в Шанхай. Основан от Главен изпълнителен директор Съни Лу (бивш ИТ директор на Louis Vuitton China), компанията разработва корпоративни решения, базирани на частната си блокчейн. Тъй като тенденцията към по-добра децентрализация се появи в индустрията на блокчейн, VeChain мигрира към консорциум блокчейн, преди най-накрая да създаде VeChain Foundation и започна окончателната им миграция към публична блокчейн платформа, базирана на Proof of Authority (PoA)..

Визията на Фондацията е да създаде по-голяма прозрачност на пазара и да предостави на потребителите достъп до по-подробна информация за продуктите, които купуват, продават и взаимодействат. Като имат пълен 360-градусов оглед на веригата за доставки, като всички компоненти са сигурно записани и съхранявани в защитена от фалшифицирана разпределена книга, търговците на дребно и производителите могат да бъдат сигурни в качеството и автентичността на своите продукти, като гарантират на потребителите, че това, което купуват наистина е това, което те смятат, че е.

VeChain може да се похвали с партньорства и случаи на живо с много забележителни партньори, включително DNV GL, PwC, Deloitte, Walmart China, BMW, BYD Auto, Bayer China, H&M, LVMH, ENN, AWS, PICC, ASI Group и др.

Ключови партньорства на VeChain

DNV GL

DNV GL е основана през 1864г и има 300 офиса по целия свят. Те предоставят услуги за осигуряване на качеството на компании в морската, нефтената и газовата промишленост, както и в енергетиката и възобновяемите енергийни източници.

DNV GL издава сертификати за система за управление в края на процеса на проверка и сертифициране. Това доказва, че процесите и продуктите на компанията отговарят на международните стандарти.

DNV GL Лука Кришиоти представящи предимствата на Digital Assurance

DNV GL е партньор и акционер на VeChain. И двете компании споделят убеждението, че бъдещето на сигурността е в блокчейн технологията. На срещата на върха на VeChain 2019 DNVGL обяви, че е напълно мигрирала частната си блокчейн към VechainThor

След обявяването на партньорството, DNV GL съвместно разработи няколко продукта, включително нисковъглеродната екосистема и MyStory, решение за проследяване и маркетинг. DNV GL също потвърди ангажимента си към екосистемата VeChain, като мигрира своята частна блокчейн към публичната блокчейн на VeChainThor за своите клиенти. DNV GL също така предостави на всеки клиент цифров портфейл с неголеми токени (NFT), така че всеки клиент да има цифрова идентичност и да има достъп и да взаимодейства с екосистемата DNV GL. Чрез това DNV GL издаде повече от 900 000 портфейла, в сравнение с Ethereum, който има само 400 000 портфейла.

BMW

През март 2018 г. BMW потвърди участието на VeChain в Програма на BMW Startup Garage, програма за партньорство, при която BMW ще работи с участника, за да развие тяхната технология и да я закупи за употреба на BMW.

По време на срещата на върха VeChain през 2019 г. беше така потвърдено че VeChain и BMW ще разработят съвместно DApp, наречен VerifyCar за автомобили BMW. VerifyCar ще записва информация за превозното средство върху блокчейна VeChainThor. Примерите за информация, която ще бъде записана, включват пробег на автомобила, застраховки и досиета за обслужване.

Cihan Albay, лидер в IT Tech Office Singapore, BMW Group прави презентация на VerifyCar

PriceWaterHouseCoopers (PwC)

PwC е известен като един от одиторите на „Голямата четворка“. Те са мрежа от фирми в над 150 държави и предоставят услуги на 420 от компаниите от Fortune 500.

PwC има 3 основни линии за обслужване:

 • Увереност Предоставяне на финансови одити;
 • Консултативно относно актюерски и застрахователни решения за управление и услуги за човешки ресурси; и
 • Данъчно планиране и консултантски услуги.

VeChain си партнира с PwC от май 2017 г. за съвместно разработване и насърчаване на приемането на блокчейн технология. След много спекулации подробности за тяхното партньорство бяха съобщени по време на съвместна пресконференция с PwC и Walmart в Юни 2019 г.. Беше съобщи че Vechain и PwC също работят с Walmart China и са пуснали платформата за проследяване на блокчейн Walmart China, изградена върху блокчейна VeChainThor. Платформата се справя с предизвикателството на безопасността на храните, като използва технологията на VeChain, за да позволи на Walmart China да приложи стратегия за проследяване на своите продукти. Потребителите могат да сканират продуктите и биха могли да видят подробна информация за продукта, като неговия източник, логистичен процес, доклади за инспекция на продукти и т.н..

По време на обявяването първоначалните 23 продуктови линии на Walmart бяха тествани и пуснати на платформата. До края на 2020 г. се очаква, че системата за проследяване на Walmart в Китай ще види, че проследяващото прясно месо ще представлява 50% от продажбите на прясно месо, проследимите зеленчуци ще представляват 40% от общите продажби на зеленчуци, а проследимите морски дарове ще представляват 12,5 % от общите продажби на морски дарове.

Продукти на платформата за проследяване на блокчейн WalmartПродукти на платформата за проследяване на блокчейн Walmart

Байер Китай

Партньорството между VeChain и Bayer China, голямата част на Китай на една от водещите фармацевтични компании в света, бе обявено на 28 май 2020 г. VeChain създаде CSecure, платформа за проследяване на клинични изпитвания, която да се използва при изследванията и разработването на медицински интервенции на Bayer като лекарства и други лечения. Научете повече за партньорството на Vechain и Bayer.

КРЕМ инкубатор

CREAM е стратегическа блокчейн инкубация и консултантска компания. Те са стратегически партньор и съветник за фондация VeChain, предоставяйки инкубационни и консултантски услуги на VeChain.

Като стратегически партньор, CREAM е пряко подпомагал VeChain и участва в няколко високопоставени партньорства, като например партньорството с правителството на Кипър, в групата, обещала подкрепа на страната Кипър в развитието на блокчейн.

CREAM също така обеща подкрепа за екосистемата VeChain чрез интегриране на блокчейн платформата VeChain за всичките им проекти за инкубация, като привлече компании от трети страни да допринесат и да се развият върху блокчейн екосистемата VeChain.

Допълнително четене

Вижте VeChain Insider’s пълен списък на партньорствата и подробностите на VeChain и нашето резюме на съобщенията на срещата на върха VeChain през 2019 г..

Ресурси:

Уебсайт https://www.vechain.com

Фондация: https://www.vechain.org

Среден (актуализация и ключови статии): https://medium.com/@vechainofficial

План за развитие https://cdn.vechain.com/vechain_ico_ideas_of_development_en.pdf

Телеграма https://t.me/vechain_official_english

Vechain Mainnet Launch Guide http://www.asiacryptotoday.com/vechain-mainnet-launch

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector