Кусама ($ KSM): Как е дивият братовчед на Полкадот?

Кусама ($ KSM) нарича себе си „див братовчед на Полкадот“. И все пак, това е инициатива, която се стреми да реши проблемите на екосистемата Polkadot с кодирането на уязвимости. Излизайки извън обичайната тестова мрежа, Кусама разгърна на своята платформа мрежа, фокусирана върху научноизследователска и развойна дейност с реални разходи за своята общност и разработчици. Това го прави по-подобен на мрежовата мрежа, без да се налага действително да поставяте нови разработки на основната платформа Polkadot.

Заден план

Д-р Гавин Ууд основава Kusama с цел да подкрепи мрежата Polkadot ($ DOT) чрез изграждане на паралелна блокчейн, която позволява експериментиране и развитие с много реалистични условия. Имайки предвид това, д-р Ууд е помислил да има „канарска мрежа“, която да функционира като предупреждение и протокол за ранно откриване на проблеми, който може да разкрие слабостите на основата на кода на Polkadot.

С Kusama могат да бъдат тествани нови функции, които са планирани за внедряване в основната верига Polkadot. Разликата между Кусама и всички други тестови мрежи е, че решенията, взети в платформата, имат реални икономически последици. Testnets предоставят само жетони за детска площадка, които нямат действителна стойност.

Какво е Кусама?

Кусама е канарската мрежа на Полкадот, което означава, че е експериментален протокол за изследване и развитие на общността. Основната му цел е да помогне на разработчиците да тестват и разгръщат парашаини по проекта Polkadot или да експериментират върху неговите функции за управление и залагане с реални икономически условия.

Канарски тестовеКанарски тестове

Канарските тестове са важни, тъй като разработчиците зад двете вериги предполагат, че това е най-добрият начин да се разберат напълно критичните рискове, които се крият в развитието на Polkadot.

Като нерафинирана версия на Polkadot, Kusama функционира като независима децентрализирана основна мрежа. Той ще функционира непрекъснато, докато общността го позволява, тъй като децентрализираните системи по същество нямат ключове за убиване. Възможно е тя да се превърне в парарелейна верига към Polkadot, но никога не е предназначена за сливане със самата верига на Polkadot.

Кусама Token ($ KSM)

Родният знак на Кусама е KSM, който притежателите могат да използват, за да залагат, да станат валидатор или да номинират такъв и да гласуват, наред с други, за неговия механизъм за управление. Освен това именно знакът задвижва повечето механизми в мрежата на Кусама.

Инвеститорите, закупили DOT по време на ICO на Polkadot, са квалифицирани да получат еквивалентна сума KSM в мрежата Kusama.

Протокол за консенсус: Номинирано доказателство за участие

Кусама следва модела на консенсус за номинирано доказателство за участие (NPoS), при който валидаторите се избират въз основа на техните залози и залозите на тези, които гласуват за тях. Доколкото е възможно, платформата балансира тежестта между валидаторите на всеки избор.

В Polkadot изборът на валидатори се фокусира върху баланса между тези три показателя (алгоритъм на Фрагмен):


 • Общата сума, заложена от номинирания и техните номинатори
 • Залогът зад минималния заложен валидатор
 • Дисперсията на залога в набор.

Валидатори

За да станат валидатор, потребителите трябва първо да залагат KSM. След като потребителите вече имат минималното количество токени, необходимо за да станат кандидати за набор от валидатори, те се избират въз основа на алгоритъма на Фрагмен.

В момента има над 130 валидатора на Кусама.

Парачаини

Parachains са специфични за приложението структури от данни, защитени от валидатори на релейната верига Polkadot и работят паралелно с мрежата Polkadot. Това им позволява да обработват транзакции със скоростта и мащабируемостта на блокчейн Polkadot.

Как работят парашанитеКак работят парашаните

Колаторите, от друга страна, имат за задача да поддържат целия парашайн. Възлите на Collator съхраняват всички данни, отнасящи се до парахена, и създават нови кандидати за блокове за проверка и запис на валидатори.

Парачаините могат да имат независима икономика от мрежата Polkadot и техен собствен роден токен.

Управление

Преди да се направи всяка актуализация или ревизия на протокола, те се гласуват от мрежата, съставена от притежатели на символи и съвет на Кусама. Чрез иновации като системи за гласуване по вериги и претеглено вземане на решения, Кусама даде възможност на управляван от общността модел на управление.

Функцията за управление следва следните процедури:

Предлагане на референдуми: Всеки референдум съдържа конкретно предложение, което служи като привилегирована функция. В референдумите е включен периодът, определен за процеса на гласуване. Те могат да бъдат подадени от притежателите на жетони Polkadot (DOT) и от съвета, или да бъдат взети от предварителни референдуми или препоръки от Техническия комитет на Кусама след одобрението на неговия съвет.

Гласуване за предложение: Има само две опции при гласуване, или „да“, или „не“. Ако предложенията получат мнозинство, те могат да бъдат приложени за изпълнение. Преди влизането в сила на предложението обаче потребителите трябва да заключат своите токени, докато цялото забавяне на влизането в сила не изтече. Целта на този параметър е да гарантира, че дадено предложение отговаря на минималния икономически бай-ин и да обезкуражи продажбата на гласове.

Талиране: Има три сценария, когато мрежата гласува конкретни предложения. Тъй като всяко предложение се разграничава по отношение на това дали е от обществеността или от съвета, гласовете също се различават по пристрастия.

Кусама гласуваКусама гласува

За всяко предложение броят на гласовете „да“ и „не“ се отчита, тъй като избирателната активност или общият брой на жетоните за гласуване се отчитат в.

При положителна пристрастност на избирателната активност (ако избирателната активност е ниска) се изискват повече гласове в полза на предложението. При отрицателно пристрастие на избирателната активност, това изисква повече гласове срещу предложението. А за предложенията на Съвета е необходимо само обикновено мнозинство.

Съветът на Кусама

Въпреки че има активни залагащи, има и пасивни заинтересовани страни в екосистемата Полкадот и Кусама. Чрез верижна структура, състояща се от 17 места, Съветът решава три основни задачи на управлението. Те включват предложения за референдуми, зачеркване на очевидно опасни референдуми и избор на членове на техническия комитет на мрежата.

Съветът на КусамаСъветът на Кусама

Общност за Кусама

Кусама внедри модула Общество, икономическа игра, която се стреми да възнагради потребителите за участие и поддържане на общество за членство. Наградите обаче се дават на падежи. Това означава, че потребителят не може незабавно да получи своите стимули, докато периодът на падежа на техните права вече не изтече.

Обществата могат да наказват членовете чрез намаляване на стимулите им, ако те не се събират. Има много други нарушения, като например неучастие в покани за гласуване, наред с други.

Чрез стачна система членовете, които са извършили редица наказуеми действия, надвишаващи определените граници, могат да бъдат извадени от обществото.

Към момента Кусама има само едно общество, организирано на върха на своята платформа. В бъдещите надстройки обаче те може да добавят още.

Заключение

Разрастването на пространството DeFi зависи от участието както на неговите разработчици, така и на общността зад тях. Проектите, които дават възможност на разработчиците да изпробват нови функции, преди те действително да бъдат внедрени по основните канали, са важни, особено ако са заложени сигурността и надеждността на определена мрежа.

Проект като Kusama позволява на разработчиците и тяхната общност да играят около платформата Polkadot, като същевременно се уверяват, че всяка функция, която планират да внедрят, е не само одитирана, но и тествана реално.

Серия за децентрализирано финансиране (DeFi): уроци, ръководства и др

Със съдържание както за начинаещи, така и за по-напреднали потребители, вижте нашата серия YouTube DeFi, съдържаща уроци за ОСНОВНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ, които са ви необходими за търговия в пространството на DeFi, напр. MetaMask и Uniswap. Както и задълбочено потапяне в популярни теми на DeFi като Reef.finance ($ REEF) и Polkadot ($ DOT)

Поредицата DeFi на този уебсайт обхваща и теми, които не са изследвани в YouTube. За въведение за това какво е DeFi, вижте Общ преглед на децентрализираните финанси (DeFi): Ръководство за НАЙ-ГОРЕЩАТА тенденция в криптовалутата

Уроци и ръководства за ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Ръководство за MetaMask: Как да настроите акаунт? PLUS съвети и хакове за напреднали потребители
 • Uniswap преглед и урок: Ръководство за начинаещи и разширени съвети и трикове
 • Ръководство и преглед на серумен DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) обяснено
 • 1inch Exchange, Mooniswap и Chi GasToken: Най-добрият преглед и ръководство

За подробна информация за други специфични проекти на DeFi, вижте нашите ръководства за токени DeFi. Ето някои от най-популярните ни ръководства:

 • AAVE ($ LEND)
 • Преглед на Ampleforth ($ AMPL): Основното ръководство за този протокол DeFi
 • ChainLink ($ LINK) ръководство: Ключова връзка в пространството на DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Какво е това?
 • Ръководство за криво финансиране ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Революционен онлайн доставчик на ликвидност
 • Линейно финансиране ($ LINA): Бъдещето на платформите за синтетичен обмен?
 • Polkadot ($ DOT): Всичко, което трябва да знаете за любимата на DeFi на Китай
 • RAMP DeFi: Как отключва стойността на заложените активи?
 • Рифово финансиране ($ REEF): Платформата Defi All-in-One
 • Солана ($ SOL) обясни
 • Графиката ($ GRT) – Следващото ниво на децентрализирани приложения
 • Обяснено Trustswap ($ SWAP) – Следващо поколение транзакции DeFi
 • Копнейте за финансиране, обединяваща екосистемата DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Платформа за кредитиране на DeFi, базирана на кредит

Очаквайте скоро още видеоклипове и статии като част от нашата поредица DeFi, така че не забравяйте АБОНИРАЙТЕ се за нашата Youtube канал и (засега) БЕЗПЛАТЕН седмичен бюлетин за да можете да бъдете уведомени веднага щом излязат!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector