Обяснение на дигиталните валути на Централната банка (CBDC) – Нова революция за финансите?

Какво представляват цифровите валути на Централната банка (CBDC) – ще отбележат ли те началото на революция за промяна на финансовата система завинаги? CBDC са цифрови валути емитирани от централни банки, които функционират като национални валути (фиат). Те представляват директна замяна на хартиени пари с абсолютно същата стойност и политика на издаване. CBDC са санкционирани от държавата и се управляват от паричния орган и регулаторния закон.

Банките по целия свят се надпреварват да издават Цифрови валути на Централната банка (CBDC). Китай вече разгърна тестовата проба за електронно плащане с цифрова валута (DCEP), цифрова версия на RenMinBi, базирана на криптографска технология. Япония веднага контрира това съобщение се планира да пусне цифрова йена след „2 до 3“ години. Една от ключовите мотивации зад CBDC има за цел да подобри драстично начина на прехвърляне на пари по целия свят. Вместо да разчитат на десетгодишни технологии като SWIFT, цифровите валути могат да се прехвърлят директно без триене. Това ще окаже драстично въздействие върху всички нива на банковото дело, от m0 резервна система към необезпечените.

Големите вестници като The Guardian и Economist започнаха да пишат статии с мнения, наричайки напредъка от Китай голяма стъпка и такава, която може да представлява заплаха за американската икономическа хегемония. От друга страна, коментаторите в Китай обявиха бързата работа и изпълнение на своята страна. Въпреки че САЩ и техните държавни банки бавно обявиха някакви изследователски планове и привидно спряха Facebook’s Libra (приватизиран отговор на CBDC), други западни държави бързо започнаха изследвания.

Глобални усилия за внедряване на цифрови валути на Централната банка

По-рано тази година банките от Великобритания, ЕС, Япония, Канада, Швейцария и Швеция започнаха съвместни изследвания на CBDC. Франция обяви намеренията си да тества пилотен CBDC през 2020 г..

В Азия японците веднага обявиха намеренията си да създадат CBDC, който да съответства на китайския, веднага щом новината започне да се чува. Банката на Корея също разглежда собствената си цифрова валута. По-малки национални банки като Тайланд, Филипините и Сингапур също търсят да създадат свои собствени. Проекти като Сингапурският Ubin работата с Паричния орган на Сингапур вече е във фаза 5 на развитие.

Светът се придвижва към CBDC и е съгласен, че това ще бъде валутата на бъдещето. Но какво ги прави толкова специални и примамливи за банките и правителствата?

Цифровите валути като оръжие за борба с икономическите промени

Основната причина е неговата рентабилност и контрол. CBDC не подлежат на дълго време за обработка и скъпи такси. Както можете да видите от стабилния пазар на монети, изпращането и получаването на криптовалути може да се извършва бързо и лесно, само с телефон и интернет връзка. Не само това, но и цифровите валути са много по-лесни за проследяване, което прави проследяването на прането на пари много по-лесно.

Друг фактор е устойчивостта на CBDC към политически или икономически промени. Често гражданите от нововъзникващите икономики са обект на големи различия в здравето на своята валута на пазара в сравнение с обменните курсове, но стабилните монети рядко имат големи промени. Не само това, но и големи спирания на банките, каквито се наблюдават в Гърция и България Исландия може би са имали решение, ако разполагат с финансова алтернатива за съхраняване на парите си. Тази полза от цифровите валути може да бъде важна, тъй като светът гледа рецесията в лицето след икономическия стрес от усилията за коронавирус.

Има обаче една основна подробност, която стимулира изследванията на някои държави. Заплахата, която CBDC представлява за господството на щатския долар. ChinaDaily нарече DCEP на Народната банка на Китай „функционална алтернатива на системата за сетълмент на долари“. Това е нещо, което политиците в Пекин искат, тъй като санкциите на САЩ стават ефективни, именно поради това, че доларът е резервната валута. Това означава, че често международните трансфери към санкционирани държави са забранени и банките са затворени, тъй като те използват щатския долар в обмена.

Оспорване на американските санкции

Теоретичната способност на CBDC да заобикаля господството на САЩ е нещо, върху което много народи, които се борят, се стремят да се нахвърлят. Други държави, които държат национални цифрови валути, включват Иран – страна, опустошена от американските санкции, и Венесуала – също засегната държава. Други противници на САЩ, които са започнали проучване на собствената си CBDC, включват Куба, Северна Корея и Палестина.

Ясно е, че надпреварата между различните конкуриращи се нации започва да пуска свои собствени цифрови валути и да създаде нова икономическа рамка. Кой ще ръководи обвинението, предстои да разберем, но отговорът може да има големи последици за бъдещето.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me