Rarible ($ RARI): Еволюцията на NFT?

Rarible ($ RARI) е платформа, която позволява на потребителите да създават и продават своите цифрови колекционерски предмети, обезпечени с технологията на блокчейн.

Традиционните начини за маркетинг на вашата собствена работа като художник, продажба на колекционерска стойност с висока стойност или дори просто намирането на възможност да покажете работата си пред останалия свят може да бъде трудно начинание. Освен оперативните и финансовите разходи, които тези цели могат да доведат, винаги има рискове от интелектуалната собственост от страна на художник или колекционер. Rarible предлага иновативно решение за тези проблеми – и не само.

Чрез блокчейна Rarible създаде платформа, която позволява на художниците и собствениците да достигнат до по-широка аудитория и да намерят заинтересовани инвеститори. Всички тези цели са постижими чрез платформата, без да се рискува собствеността на художник върху определено изкуство или претенция на собственик върху колекционерска стойност. Но как правят това и как всичко започна?

Обобщение

  • Rarible е платформа, която позволява на потребителите да създават, продават и купуват незаменяеми токени (NFT).
  • RARI е родният токен на Rarible. Потребителите могат да печелят тези токени от различни дейности на платформата, като покупка / продажба на произведения на изкуството или предмети за колекциониране – известни като „Копаене на ликвидност на пазара“.
  • Токенът RARI дава право на притежателите да решават относно системните актуализации на Rarible и да определят какво съдържание се предлага на платформата.

Заден план

Rarible е основана от Алекс Салников и Алексей Фалин в началото на 2020 г. Визията им е да могат да създадат успешно блокчейн приложение с фокус върху подпомагане на художници и собственици на колекционерски предмети.

Екипът зад Rarible излезе с базиран на блокчейн онлайн пазар, където артистите могат да намерят потенциални купувачи за тяхното съдържание.

Според Салников участието на общността по отношение на вземането на решения за платформата може да помогне много за придвижването напред. Таксирането на такси за използването на платформата е един пример за загриженост на общността, която Салников смята, че може да бъде обсъдена, следователно решението им да приложат управляващ знак за платформата.

Тези функции са дали на Rarible част от вниманието, което платформите за децентрализирано финансиране (DeFi) получават в средата на 2020 г..

Какво е Rarible?

Rarible е базирано на Ethereum децентрализирано приложение (dapp), фокусирано върху създаването на пазар за NFT. Той също така дава възможност на потребителите да създават свои собствени NFT, което означава токенизиране на техните колекционерски предмети.

Rarible MarketplaceRarible Marketplace (Кредит за изображение: Rarible уебсайт)

Забележителна характеристика на платформата, която също привлече вниманието на мнозина, е нейното управление. Чрез собствения си токен за полезност потребителите могат да участват в решения за управление на протокола чрез механизъм за гласуване. Това е посочено от Rarible, прилагащо децентрализирана автономна организация (DAO).

Подобна функция не съществува на повечето NFT пазари в крипто пространството.

Какво представляват NFT?

NFT са част от многобройните блокчейн иновации, които позволяват на всеки да създаде цифров аналог на притежаван от реалния актив актив. По същество това дава на активите от реалния свят не само потенциал да се предлагат на пазара в световен мащаб, но и да имат способността да получават международни инвестиции, стига да са свързани с мрежата.

NFT също така гарантират, че собствениците на произведения на изкуството или всякакъв вид произведения могат да бъдат сигурни, че техните продукти не могат да бъдат дублирани чрез функция, която позволява проверки за автентичност.

Научете повече за NFT.

Как Rarible използва NFT?

Всеки може да създаде NFT. Изпълнител може лесно да отиде до платформата и да създаде своя цифров аналог. Дали те искат да пуснат своите NFT в продажба, зависи от тях.

Цената на таксите за транзакции при закупуване на определено произведение на изкуството също може да бъде решена от собственика на NFT. Чрез функциите за прехвърляне на символи колекционерска стойност може да бъде удобно подарена на друго лице като подарък, като просто изпратите NFT до желания получател.

Ако собственикът на произведение на изкуството реши, че иска да премахне работата си от платформата, той може свободно да го направи. Чрез „изгаряне“ на NFT, произведението на изкуството може да бъде премахнато от блокчейна. В крайна сметка всяка функция, която се отнася до собствеността върху колекционерска стойност, е изцяло под контрола на собствениците на NFT.

Платформата също така прилага „система за възнаграждения“, която функционира подобно на традиционния механизъм за възнаграждение за оригиналния създател на произведение на изкуството. Чрез тази система създателят има право на определен процент от продажната цена на произведението на изкуството, ако то бъде продадено отново на други.

Ако потребителите установят, че някои произведения на изкуството или колекционерски предмети са били фалшифицирани, те могат свободно да ги докладват и чрез платформата.

Rarible’s DAO

Бъдещото внедряване на DAO е включено в пътната карта на Rarible. Тук участниците на платформата му получават право да участват в управлението на протокола. Това означава, че те могат да предлагат надстройки на платформи и да изменят съществуващите протоколи като общност.

RARI е символът, който подкрепя изпълнението на DAO. Но как можете да получите RARI?

$ RARI Token

Както вече споменахме, RARI е родният маркер на Rarible. Той не може да бъде закупен от платформата и може да бъде спечелен само чрез участие в дейности на платформата, като купуване и продажба на произведения на изкуството и други колекционерски предмети. Това се нарича „Копаене на ликвидност на пазара“.

$ RARI Tokenomics$ RARI Tokenomics (Кредит за изображение: ‘Представяме ви $ RARI – първият токен за управление в пространството на NFT’ Medium статия)

Копаенето на ликвидност на пазара започва на 15 юли 2020 г. и издаването на токена се провежда всяка неделя от 19 юли 2020 г. в продължение на 200 последователни седмици. Точно 75 000 RARI се разпределят на потребителите седмично, пропорционално на обема на техните продажби и покупки от предходната седмица. И купувачите, и продавачите получават еднакво половината от разпределената сума.

$ RARI Пазар Копаене на ликвидност - Разпределение на токени$ RARI Marketplace Liquidity Mining – Token Distribution (Кредит за изображение: ‘Представяме ви $ RARI – първият токен за управление в пространството на NFT’ Medium статия)

Държането на RARI дава право на потребителя на определени права. Освен решенията за актуализации на системата, притежателите на RARI могат да бъдат и част от модерацията на платформата, базирана на общността на Rarible.

RARI се използва и за подпомагане на курирането на съдържанието, продавано на платформата. Общността може да гласува кое произведение на изкуството принадлежи към нейния седмичен избор, като им дава допълнителен тласък в обхвата, от който се нуждаят.

Разнообразни седмични снимкиRarible Weekly Picks (Кредит за изображение: Rarible уебсайт)

В бъдеще RARI ще пусне своя пазарен индекс NFT, който включва портфолио от най-търсените NFT, които инвеститорите биха могли да проявят интерес да подкрепят.

Други бъдещи внедрения включват:

  • Механизъм за откриване на цени
  • Мобилно приложение
  • Социални характеристики
  • Още типове съдържание (AR + VR + Metaverse + 3D)
  • DeFi NFT
  • Дробна собственост

Заключение

Blockchain отключи потенциала на дигиталния свят, което би било от голяма полза за потребителите. Традиционно е трудно да продавате произведения на изкуството, без да се налага да намерите посредници, които да ви помогнат да се свържете с по-широка аудитория. Оперативните и финансовите разходи за това също са съвсем различна дискусия.

И чрез блокчейн това може вече да не е толкова притеснително. Rarible е едно от нововъведенията, което ще гарантира, че колекционерските собственици и художници могат да бъдат напълно независими при вземането на решения за собствените си активи.

Rarible също така гарантира, че платформата е възможно най-децентрализирана, като оставя решенията за управление на протокола на преценката на своята общност. Имайки това предвид, пътят напред изглежда обещаващ.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me