Ръководство за криво финансиране ($ CRV)

Криви финанси е децентрализирана борса (DEX) за търговия със стабилни монети. Както при всеки друг проект за децентрализирано финансиране (DeFi), Curve Finance има свой собствен маркер, известен като Curve DAO token ($ CRV). Curve Finance DEX вече работи и работи от януари 2020 г., а фермерите за добив вече печелят от него. Въпреки това, внезапният списък на токена $ CRV на 14 август 2020 г. наистина обърна главите в криптовалутното пространство и не непременно по добър начин. В тази статия ще разгледаме фона и характеристиките на Curve Finance и противоречивото стартиране на нейния $ CRV токен.

За да научите повече за Curve Finance и по-конкретно за отглеждане на реколта от $ CRV и как да разберете дали ВАС може да имате $ CRV, вижте най-новото ни видео:

Криво финансиране ($ CRV) Доходност

Заден план

Майкъл Егоров, главен изпълнителен директор на Curve Finance, също е работил с NuCypher екип като съосновател и технически директор за пет години. Егоров е служил на Curve чрез своя опит в разработването на софтуер, благодарение на управленския си опит в различни технологични компании в миналото.

Екипът зад Curve Finance официално започна да работи по борсата още през декември 2019 г. и я стартира през януари 2020 г. Дори тогава Curve вече се използваше от няколко арбитражни търговци, но популярността му се увеличи след наскоро (и изненадващо) стартирането неговият знак за управление през август 2020 г..

Интересното е, че изглежда, че дори след пускането на токена CRV, някои членове на екипа на Curve не са знаели, че той вече е излязъл. Това беше толкова рязко, че екипът трябваше да го приеме, след като нямаше възможност, а просто да прегледа кодовете си след внедряването.

Какво е криво финансиране?

Curve е децентрализиран обмен на ликвидност, създаден в подкрепа на ефективната търговия със стабилни монети. Понастоящем Curve поддържа BTC двойки, както DAI, BUSD, sUSD, TUSD, USDC и USDT.

И с помощта на AMM (автоматизирани маркет мейкъри), Curve прави възможни ниски приплъзващи сделки, като същевременно поддържа ниски такси за транзакции. Повечето търговци на арбитраж предпочитат Curve в сравнение с други пулове на ликвидност като Uniswap просто заради спестяванията при сделки.

Съществувайки само няколко месеца, платформата вече е победила други борси по отношение на обема на търговията. С Uniswap в горната част на класацията, Curve се представи по-силно от проекти като Aave, Compound Finance и Balancer.

Какво отличава Curve от другите DEX?

Проблемът с DEX като Uniswap е цената, която потребителите правят за сделки с токени. Ако погледнете други DEX, те не могат да улеснят директните сделки с токени. В случая на Uniswap например стабилните монети все още трябва да се търгуват за ETH, преди да се търгуват със stablecoin, който потребителят желае да получи (Uniswap V2 може би вече е елиминирал този недостатък). Като се има предвид, че транзакцията включва две сделки, таксите за транзакции също се удвояват за всеки потребител.

Кривата функционира по различен начин. Пулът на ликвидността на платформата позволява директни сделки с токени между изброените двойки. С функцията за директен суап потребителите спестяват повече, като плащат по-ниски такси за търговия. И към момента таксите все още са определени на 0,04% за транзакция. Това означава, че потребителите имат възможност да извършват по-ефективни сделки, без да се налага да плащат много такси за всяка транзакция.

Алгоритмите за двата DEX също са различни. Uniswap се фокусира върху максимизиране на наличната ликвидност, но алгоритъмът на Curve придава по-голямо значение за минимизиране на приплъзването. Поради това търговците с висока честота и големи обеми спестяват повече, като използват Curve.

В сравнение със системите от книгите за поръчки, Curve използва AMM модел, който увеличава пуловете на ликвидността по веригата, за да осигури необходимото финансиране дори преди да се извършат сделки.

Печелене на пари, осигуряващи ликвидност в крива

Пуловете на ликвидност по веригата се отнасят до фондове, държани на борсите за улесняване на сделките. С Curve потребителите могат свободно да депозират всеки поддържан токен в пула и да станат доставчик на ликвидност. Това имаме предвид, когато говорим за финансиране на конкретни пулове за търговски двойки на Curve.

И от своя страна доставчиците на ликвидност печелят такси от суаповете, които се извършват на борсата.

Благодарение на способността на Curve да може да се събира, ликвидният му фонд е достъпен и за много други протоколи. Всъщност платформата е увеличила обема на търговията след въвеждането на добив на ликвидност от yEarn.

yCRV

При добива на ликвидност майньорите помагат да се управлява бот за създаване на борса, за да може да управлява своите сделки. Тази тенденция примами майньорите да осигурят допълнителна ликвидност в yCRV токена на yEarn, защото изглеждаше доста печеливш.

Токенът yCRV е обвит токен, съставен от поддържаните търговски двойки на Curve и представлява неговия пул на ликвидност. Освен това, тъй като ликвидният пул на Curve е достъпен и за други протоколи като Compound, доставчиците на ликвидност също печелят допълнителни приходи от лихвените си такси.

Докато предлагането на ликвидност в пула на Curve изглежда рентабилно, това също крие някои рискове. Това са някои от несигурностите, с които доставчиците на ликвидност на Curve вероятно ще се сблъскат.

Уязвимост на DeFi екосистемата

Тъй като Curve вече е интегриран с някои други платформи на DeFi, потребителите трябва да могат да следят текущите проблеми с тези други протоколи. Погрижата за проблемите със сигурността в други проекти ще гарантира, че доставчиците на ликвидност са добре информирани за рисковете от депозирането на техните активи в пуловете на Curve.

Волатилност на добива

Доходността на Curve варира много. Въпреки че пуловете с висока доходност привличат потребителите да осигуряват ликвидност с течение на времето, в крайна сметка това с времето се превръща в пулове с ниска или средна доходност.

За да се борят с това, потребителите могат да изберат да предоставят ликвидност на целия пул Curve, стратегия за диверсификация. И това ще даде средната доходност на всички пулове. За съжаление, това също така повишава таксите за приплъзване и газ, както и излагането на уязвимост на интелигентния договор.

Изчисляване на печалби след газ и такси

Едно препятствие при доставянето на ликвидност по протокола Curve е изчисляването на печалбите ви след приспадане на таксите за газ и приплъзване.

Платформата разделя ликвидността между различни пулове и е свързана с външни протоколи. В резултат на това таксите за газ са относително високи. И в зависимост от токените, които доставяте, може да срещнете и значително приплъзване.

Това затруднява лова на добив – преследване на високи добиви чрез смяна на басейни. Препоръчително е доставчиците на ликвидност да депозират токени в пулове за достатъчно дълги периоди, за да реализират печалба след подхлъзване и плащането на такси за газ.

$ CRV Token

$ CRV е родният токен на Curve, той се генерира, когато депозирате и залагате криптовалути на платформата. Тя се присъжда на доставчици на ликвидност пропорционално на техния дял от доходността, която техните пулове правят. И тъй като CRV току-що беше пуснат, тези, които са допринесли за ликвидността на Curve, ще получат пропорционално количество от него.

С преминаването на Curve към DAO, токените CRV също представляват правата на притежателите да участват в неговия механизъм за управление, така че те могат да правят предложения и да гласуват по тях. А с CRV управлението ще следва система на гласуване, претеглена във времето. Това просто означава, че колкото по-дълго държат CRV, толкова по-голяма става тяхната сила на глас в DAO.

Това, което фермерите за добив също правят, е да се възползват от популярността на DeFi, за да спекулират с токени като $ CRV. Така че това, което биха направили, е след като депозираха и спечелят $ CRV токена, те щяха да продадат $ CRV на пазара за печалба.

Какво се случи при стартирането на токена $ CRV?

Преди старта, $ CRV беше един от най-очакваните и обсъждани за жетони, а екипът заяви, че ще стартира в „началото на август 2020 г.“. На 14 август 2020 г. токенът $ CRV внезапно беше пуснат от анонимен разработчик, без никой, включително екипът на Curve Finance. Разработчикът успя да направи това, тъй като кодът на $ CRV токена и DAO беше достъпен в GitHub, така че всичко, което трябваше да направи разработчикът, беше да събере двете и да стартира интелигентния договор.

Йо, @CurveFinance ! Видях, че вашият DAO е готов за рок и аз трябва да УВЕЛИЧЯ МОЯТА АЛФА! Затова продължих и го разгърнах за вас. Вземете ме в DM, за да проверите и нека да започнем тази партия!! pic.twitter.com/D0KqEg4Ldr

– 0xc4ad (@ 0xc4ad) 13 август 2020 г.

Разбира се, след първоначалното пускане на токена други ентусиасти на криптовалута започнаха да публикуват в Twitter за новините. Това означаваше, че екипът на Curve трябваше да обикаля, за да изясни ситуацията и да каже, че това е измама. Екипът на Curve също се опита да потвърди, че договорът, разгърнат от разработчика, има същия код и че няма съществени промени или добавени бекдори, т.е. няма нищо злонамерено в договорите.

Така Curve в крайна сметка заяви, че това е официалният им токен и стартирането на DAO и излишно е да казвам, че криптовалутната общност не беше доволна от това. Това се влоши от факта, че в часовете между времето, когато разработчикът пусна $ CRV и Curve, обявявайки, че е официално, някои потребители вече са добили 80 000 CRV токена. Това накара много други да кажат, че е несправедливо спрямо другите, като се има предвид, че екипът на Curve преди това е обявил, че ще има 24 часа между разгръщането на договора и издаването на първия жетон.

Някой разположен $ CRV на базата на интелигентни договори, които бяхме публикували на github, предшестващи нашите усилия.

Въпреки че първоначално бяхме скептични, изглеждаше приемливо разполагане с правилен код, данни и администраторски ключове.

Поради токена / DAO, който получава сцепление, трябваше да го приемем.

– Curve Finance (@CurveFinance) 14 август 2020 г. Екипът на Curve декларира своя DAO и стартира $ CRV

След това съобщение други големи борси като Binance, OKEx и др. Също започнаха да котират $ CRV.

$ CRV е силно волатилен, цените са били най-високи за всички времена от 54,01 долара на 14 август 2020 г. и са достигнали най-ниското ниво от 4,17 долара на 17 август 2020 г. Освен това, като минирана валута, първоначалното предлагане ще бъде изключително ниско и само се увеличава с течение на времето, след като са извлечени повече. Това води до това, че цените са силно волатилни, както виждаме, тъй като с повече токени ще бъдат извлечени, тези миньори бързо ще продадат своите токени на пазара. Това е особено случаят по време на началната фаза на стартиране, когато има много шум, но много малко предлагане.

Така че онези, които спекулират с $ CRV, наистина трябва да внимават, защото е много рисковано.

Как да използваме кривата за търговия

За да използвате Curve Finance, просто отидете на техния уеб портал на адрес https://www.curve.fi и свържете уеб3 портфейл като MetaMask.

Изберете кои криптовалути искате да търгувате. След това щракнете върху „Продавам“ в долната част. След това ще бъдете подканени от портфейла си web3 да потвърдите транзакцията.

След като бъде потвърдено, това означава, че вашата търговия е успешна.

Заключение

Докато Curve може да бъде и печеливша алтернатива срещу Uniswap по отношение на високочестотни и големи обеми сделки, все пак всеки трябва да обмисли как ефективно да балансира потенциалните печалби от съответните рискове.

И ако проектът Curve продължи да работи успешно през следващите месеци и години, той може дори да се превърне в един от най-ефективните DEX в пространството на DeFi за предлагане на сделки с ниско приплъзване в сравнение с конкурентите си.

Серия за децентрализирано финансиране (DeFi): уроци, ръководства и др

Със съдържание както за начинаещи, така и за по-напреднали потребители, разгледайте нашата серия YouTube DeFi, съдържаща уроци за ОСНОВНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ, които са ви необходими за търговия в DeFi пространството, напр. MetaMask и Uniswap. Както и задълбочено потапяне в популярни теми на DeFi като Reef.finance ($ REEF) и Polkadot ($ DOT)

Поредицата DeFi на този уебсайт обхваща и теми, които не са изследвани в YouTube. За въведение какво е DeFi, вижте Общ преглед на децентрализираните финанси (DeFi): Ръководство за НАЙ-ГОРЕЩАТА тенденция в криптовалутата

Уроци и ръководства за ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Ръководство за MetaMask: Как да настроите акаунт? PLUS съвети и хакове за напреднали потребители
 • Uniswap преглед и урок: Ръководство за начинаещи и разширени съвети и трикове
 • Ръководство и преглед на серумен DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) обяснено
 • 1-инчова борса, Mooniswap и Chi GasToken: Крайният преглед и ръководство

За подробна информация за други специфични проекти на DeFi, вижте нашите ръководства за токени DeFi. Ето някои от най-популярните ни ръководства:

 • AAVE ($ LEND)
 • Преглед на Ampleforth ($ AMPL): Основното ръководство за този протокол DeFi
 • ChainLink ($ LINK) ръководство: Ключова връзка в пространството на DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Какво е това?
 • Ръководство за криво финансиране ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Революционен онлайн доставчик на ликвидност
 • Линейно финансиране ($ LINA): Бъдещето на синтетичните платформи за обмен?
 • Polkadot ($ DOT): Всичко, което трябва да знаете за любимата на DeFi на Китай
 • RAMP DeFi: Как отключва стойността на заложените активи?
 • Рифово финансиране ($ REEF): Платформата Defi All-in-One
 • Солана ($ SOL) обясни
 • Графиката ($ GRT) – Следващото ниво на децентрализирани приложения
 • Обяснено Trustswap ($ SWAP) – Следващо поколение DeFi транзакции
 • Копнейте за финансиране, обединяваща екосистемата DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Платформа за кредитиране на DeFi, базирана на кредит

Очаквайте скоро още видеоклипове и статии като част от нашата поредица DeFi, така че не забравяйте АБОНИРАЙТЕ се за нашата Youtube канал и (засега) БЕЗПЛАТЕН седмичен бюлетин за да можете да бъдете уведомени веднага щом излязат!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me