Ръководство за настройка на Lightning Node (с Docker)

Това ръководство ще ви помогне да започнете да настройвате Lightning възел за изпращане и получаване на биткойн в мълниеносната мрежа. Възелът ще бъде винаги онлайн – ще можете да изпращате и получавате светкавични транзакции по всяко време. Ще използваме контейнер на Docker, който позволява по-бързо внедряване и актуализиране. Възлените възли на Lightning са чудесни за всеки, който иска да направи допълнителни пари, като маршрутизира транзакции на мълниеносна мрежа за пасивни доходи.

  • Трудност: Междинна
  • Необходимо време: 1ч
  • Тип настройка: LND с Docker
  • Предпоставки: Възможност за разполагане на възли на AWS или DigitalOcean

Това ръководство е било адаптиран от ZAP-уроци – включително няколко актуализирани команди.

Забележка: За това ръководство ще използваме Bitcoin Testnet – тестова среда, в която можем да правим грешки без сериозни последици. След като се почувствате удобно с разполагането на възела, можете да преминете към основната мрежа на биткойн, като замените “testnet” с “mainnet” в кода.

Отдалечена настройка на възел с Docker

За тази настройка ще трябва да настроите свой собствен отдалечен възел в услуга за хостинг в облак, като AWS или DigitalOcean. В този пример разположих екземпляр t2.micro на AWS, работещ с Ubuntu Server 18.04. Можете да внедрите всеки тип сървър, стига той да поддържа Docker, че сте готови.

Забележка: трябва да има 1 GB или повече RAM на VPS. Всичко по-малко ще доведе до чести сривове.

За да получите Docker, инсталирайте го с тези команди

sudo apt актуализация sudo apt инсталиране

Инсталиране на Lightning възел

За контейнера ще използваме изображение, създадено от Zap – то вече е предварително конфигурирано с всичко необходимо за започване (lnd, lndconnect). Първата стъпка е да се създаде „том“, който позволява данните ни да бъдат запазени, в случай че контейнерът бъде унищожен в бъдеще. Обемът, който създаваме, се нарича „lnd-data“.

Забележка: някои инсталационни докери не изискват „sudo“, ако срещнете проблеми, стартирайте docker без повишени привилегии „sudo“.

sudo docker том създаване на lnd-данни

Следващата стъпка ще стартираме най-новото изображение от „lnzap / lnd: latest“. Ще се свържем с Bitcoin Testnet – по този начин, ако допуснем грешки, няма да загубим истински Bitcoin.

Свързваме се и с публични клиенти за неутрино – това значително намалява изискванията за твърд диск за този възел.


Преди да изпълните, уверете се, че сте попълнили своя IP адрес в раздела YOUR_EXTERNAL_IP.

sudo docker стартира -v lnd-данни: / lnd –name = lnd-node -d \ -p 9735: 9735 \ -p 10009: 10009 \ lnzap / lnd: latest \ –bitcoin.active \ –bitcoin.testnet \ –debuglevel = информация \ –bitcoin.node = неутрино \ –neutrino.connect = testnet1-btcd.zaphq.io \ –neutrino.connect = testnet2-btcd.zaphq.io \ –autopilot.active \ – -tlsextraip = YOUR_EXTERNAL_IP \ –externalip = YOUR_EXTERNAL_IP: 10009 \ –rpclisten = 0.0.0.0: 10009

Поздравления! Взехте и работете вашия Lightning Node.

Създайте биткойн портфейл

Сега е време да създадете биткойн портфейл. Можете да направите това директно, като взаимодействате с lnd-възела чрез Docker.

sudo docker exec -u lnd -it lnd-node lncli –network = testnet създаване Успешно създаден биткойн портфейл. Уверете се, че пазите началната фраза (записана на хартия)

Можете да създадете нов адрес със следната команда

sudo docker exec -u lnd -it lnd-node lncli –network = testnet newaddress np2wkh

Това ще ви даде биткойн адрес, на който можете да изпратите биткойн, за да финансирате сметката. Тъй като сме на Bitcoin Testnet, можете да използвате https://coinfaucet.eu/bg/btc-testnet/ за да финансирате безплатно сметката.

ПРО СЪВЕТ: Можете да проверите дали вашият възел работи, като сканирате портове 10009 и 9735 с помощта https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/. Това е чудесен начин да проверите дали има защитни стени, блокиращи комуникацията на вашия възел и дали цялостната настройка е успешна. Работещите възли винаги ще имат статус „ОТВОРЕН“ за двата порта.

Свързване на отдалечения възел с приложението ZAP iOS

Приложението ZAP на iOS ви позволява лесно да получите достъп до отдалечения възел на възела, да изпращате транзакции, да управлявате канали и др. Приложението ZAP е безплатно и може да се изтегли от https://zap.jackmallers.com/

За да свържете ZAP с отдалечения възел, изпълнете тази команда:

sudo docker exec -u lnd -it lnd-node lndconnect –bitcoin.active

Това ви дава QR код, който можете да сканирате с портфейла си („Свързване към отдалечен възел“), за да завършите свързването. (Забележка: По-старите ръководства ви молят да използвате zapconnect, който вече не работи и ще ви даде грешка).

Създаване на канали с други възли

За да започнете да извършвате плащания, ще трябва да създадете Lightning Channels с други възли в мрежата. Страхотно място за започване на намирането на други възли е чрез https://1ml.com/testnet/. Това е списък на всички възли на testnet.

Можете да сканирате QR кода за различни сървъри чрез „Настройки“ -> „Управление на каналите“ -> „+“

Полезни инструменти и команди за отстраняване на грешки

Сега сте готови – отдалечения възел работи и се финансира. За да тествате конфигурацията, можете да използвате следните тестове:

Проверете състоянието на LND

Тази команда проверява състоянието на lnd и дали сте напълно синхронизирани с Bitcoin мрежата.

sudo docker exec -u lnd -it lnd-node lncli –network = testnet getinfo

Проверка на регистрационните файлове на LND

Ако има някакви проблеми и проблеми, това обикновено се показва в дневниците. Осъществявайте достъп до последните 100 съобщения в дневника, като използвате тази команда

sudo docker дневници –tail 100 -f lnd-node

Рестартиране на контейнера

Когато рестартирате възела, ще трябва да рестартирате контейнера. За това ще трябва да знаете идентификатора на контейнера, след което да го стартирате.

sudo docker ps -а стартиране на sudo docker CONTAINER_ID

Отключване на портфейла

Всеки път, когато рестартирате контейнера, ще трябва да отключите портфейла:

sudo docker exec -u lnd -it lnd-node lncli отключване

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map