Lima Risiko yang Berkaitan dengan Melabur dalam Bitcoin

Teknologi yang dikembangkan telah mengubah cara membuat pembayaran. Pada masa kini, mata wang maya telah dikembangkan dan semakin popular di seluruh dunia. Orang menganggap mata wang maya sebagai alternatif terbaik untuk mata wang fiat. Seperti ATM tradisional, sekarang ada ATM untuk menukar mata wang maya yang muncul di berbagai belahan dunia. Bitcoin adalah salah satu cryptocurrency paling popular yang dikembangkan oleh entiti misteri bernama Satoshi Nakamoto pada tahun 2009.

Bitcoin adalah mata wang selamat yang semua urus niaga dicatatkan dalam lejar awam diedarkan yang dikenali sebagai blockchain. Ramai pelabur dan peniaga yang memasuki dunia cryptocurrency melabur dalam bitcoin dan memperoleh keuntungan. Pada masa yang sama, banyak pelabur telah kehilangan semua dana mereka kerana turun naik harga bitcoin. Kekurangan utama rangkaian bitcoin adalah pasarannya yang sangat tidak menentu. Terdapat pelbagai risiko yang terlibat dalam pelaburan dalam bitcoin dan beberapa cryptocurrency lain, dan anda boleh memperolehnya www.cryptoengine.app.

 Pembolehubah harga

Pasaran bitcoin sangat tidak menentu, dan turun naik yang berlaku pada harganya bergantung pada beberapa faktor dan tidak dapat diramalkan. Harga bitcoin yang tidak dapat diramalkan menjadikannya pelaburan yang berisiko. Banyak pelabur mengelakkan mempertaruhkan wang mereka di pasaran bitcoin kerana terdapat perubahan besar. Beberapa pakar kripto sering menganalisis pasaran dan meramalkan nilai cryptocurrency masa depan. Mereka menganggarkan nilai bitcoin dengan mempertimbangkan beberapa faktor berdasarkan dunia luar.

Pelbagai faktor yang bertanggungjawab terhadap perubahan harga bitcoin termasuk penggabungan bitcoin dengan beberapa syarikat, perdagangan pertukaran, permintaan dan penawaran bitcoin, inisiatif yang diambil oleh pihak berkuasa pusat, dan banyak lagi. Untuk melabur dalam bitcoin, syarikat mesti mengupah pembangun blockchain dan beberapa pakar crypto yang dapat membantu anda mendapatkan maklumat terkini mengenai teknologi blockchain dan trend baru.

Perlindungan pengguna

Risiko utama melabur dalam mata wang digital ini adalah tidak menjamin keselamatan data dan transaksi pelanggan. Tiada transaksi yang sempurna dalam hal bitcoin. Tidak ada perlindungan pengguna kerana tidak ada orang tengah atau pihak berkuasa pusat yang terlibat dalam rangkaian bitcoin. Rangkaian Bitcoin adalah rangkaian peer-to-peer di mana perjanjian atau transaksi berlaku antara dua pihak dan tidak melibatkan perantara.

Juga, urus niaga yang dilakukan di rangkaian bitcoin tidak dapat dipulihkan, dan oleh itu ia menjadikan bitcoin sebagai aset berisiko. Pelabur perlu berfikir berkali-kali sebelum melabur dalam bitcoin dan menyedari bahaya transaksi tidak dapat dipulihkan ini.

Fasa eksperimen

Penemuan cryptocurrency adalah inovasi dengan sendirinya. Tidak ada pengalaman atau data mengenai cryptocurrency, dan ia bergantung pada kepercayaan. Bitcoin adalah cryptocurrency pertama, dan setelah bitcoin, terdapat ribuan cryptocurrency yang telah dikembangkan, tetapi rangkaian bitcoin masih berkembang. Pembangun blockchain masih mengusahakan rangkaian bitcoin untuk mengatasi faktor negatifnya. Kerana sedang dalam pengembangan, tidak mudah mempercayai rangkaian bitcoin dan bergantung sepenuhnya padanya. Mungkin ada banyak perkara yang mungkin terjadi pada tahap pengembangannya, dan juga, para pembangun sedang bereksperimen dengannya. Bitcoin adalah cryptocurrency yang paling banyak digunakan di seluruh dunia, dan oleh itu berbanding dengan rakan-rakan lain, jumlah percubaan adalah lebih sedikit.

Risiko teknologi

Dalam dunia cryptocurrency, bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang dikembangkan, tetapi sehingga hari ini, terdapat sebilangan besar pesaing bitcoin. Terdapat risiko teknologi tinggi untuk hampir semua cryptocurrency dari penampilan cryptocurrency maju yang baru dibangunkan. Oleh itu, pelabur mesti memerhatikan dunia cryptocurrency dan mesti mengemas kini mengenai cryptocurrency baru yang dibina dan memberi kesan kepada bitcoin.

Penipuan mata wang digital

Selalu ada risiko besar bagi pelabur yang melabur dalam aset kewangan. Pelabur mesti menyedari harga bitcoin dan mata wang digital lain dan mesti memeriksa sama ada seseorang menjanjikan mereka keuntungan yang tinggi walaupun pada masa nilainya kurang. Banyak orang selalu mencari untuk menyerang mata wang digital. Terdapat banyak risiko yang berkaitan dengan pelaburan dan perdagangan dalam bitcoin dan cryptocurrency lain, dan oleh itu penting untuk melabur dan melindungi mata wang digital anda dengan teliti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me