Анализ Парализа: Как да го победим и да си върнем контрола

Трудно ли ви е да скочите на пазара? Прекалено се страхувате да вземете решение дали да купувате или продавате? Тогава вероятно страдате от страха анализ парализа.

Но не се притеснявайте, има много начини за преодоляване на парализата на анализа.

До голяма степен, то се свежда до това как хората вземат решения и търговците трябва да се научат как да ограничат ефектите от заплетеното вземане на решения.

В тази статия ще ви обясним какво точно представлява парализата на анализа при валутната търговия и как да се преборите и да я спрете да ви попречи да правите сделки.

Искате ли да научите как да търгувате с форекс като професионалист? Вземете нашите Форекс курс за търговия!

Какво е парализа на анализа?

Накратко, така е процесът на прекомерен анализ и оценка на данните трябва да вземете решение, което води до удължаване на процеса на вземане на решение или изцяло да го спре.

Парализата на анализа е проблематична за търговците, защото ако те не вземат решение за влизане или излизане от позиция, това няма да се случи.

Обикновено парализата на анализа ще се осъществи, когато търговецът има прекалено много показатели в техните класации.

Това, което се случва, е, че всички те дават твърде много сигнали за покупка или продажба и търговецът остава объркан, не е сигурен на кои показатели да вярва и която да отхвърли.

При някои търговци това може само да удължи решението им, но дори това да се случи, те вероятно няма да навлязат или излязат от пазара в благоприятна точка.

Други търговци може да нямат такъв късмет. Те могат напълно да спрат търговията и да пропуснат възможност след възможност.

Когато това се случи, те са по-склонни да спрат търговията завинаги. Такива търговци няма да издържат дълго.

Защо толкова много търговци страдат от парализа на анализа?

търговец страда от парализа на анализа

Съвсем просто, хората са привлечени от възможността да имат повече възможности за избор.

Психологически сме жични да мислим, че колкото повече възможности имаме, толкова по-добри решения вземаме. За съжаление това не е съвсем вярно.

Обикновено това, което се случва вместо това, е това получаваме претоварване с информация. Ние сме смазани от цялата информация и не можем да решим коя опция ще работи за нас.

Интересното е, че въпреки че предпочитаме по-голям избор, когато имаме по-малко възможности за избор, е по-вероятно да направим избор.

Чудесен пример за това е професор Експеримент с конфитюр на Шийна Айенгар, които се стремят да изследват как изборът влияе върху процеса ни на вземане на решения.

Експериментът на Айенгар имаше две части. Първият даде на хората избор от 24 различни конфитюра. Тя установи, че въпреки че селекцията привлича повече хора, те са по-малко склонни да купуват.

Във втората част на експеримента те предложиха само шест конфитюра, от които да избирате. Тя откри, че въпреки че привлича по-малко внимание, хората са по-склонни да вземат решение и да купуват.

Следователно е логично да се заключи, че докато ние обичаме да разполагаме с много възможности, колкото повече избор имаме, толкова по-трудно е да вземем решение.

Защо парализата на анализа е толкова лоша??

Търговията – особено дневната – изисква търговците да вземат бързи решения. И за съжаление, не можете да вземате бързи решения с главата, заровена под тон технически анализ.

Трябва да помните, че валутният пазар е силно нестабилен и пазарът се движи много бързо.

Ключово нещо, което търговците трябва да знаят за техническия анализ, е, че той е такъв не е точна наука. До голяма степен се свежда до вероятност, а не до гарантиран успех.

Освен това индикаторите не са сигнал за покупка или продажба. Те са технически измерване на пазара.

Те само ви показват, че на пазара са се появили определени условия. Решението зависи от вас на това дали да се действа по тази информация или не.

Когато имате твърде много опции, е по-вероятно да замръзнете, докато обмисляте всичките си избори. Твърде много възможности също са свързани с по-малко приятни резултати.

Щракнете тук, за да изтеглите безплатната си електронна книга – "Индикатори за Forex търговия"

Как можете да предотвратите парализа на анализа?

Има много начини търговците да преодолеят ужасяващата парализа на анализа. Ето някои, които можете да разгледате.

Спрете да вярвате, че всяко решение трябва да бъде перфектно

перфектно търговско решение, анализ парализа

Вашите търговски решения не винаги могат да бъдат перфектни, но ако не направите сделка, тогава никога няма да спечелите пари и да научите как да подобрите.

Може да се окажете заседнали между две решения и нито едно не е перфектно, но всяко решение има плюсове и минуси и едното винаги ще бъде по-добро от другото.

В реалния живот ясните и перфектни търговски решения са рядкост.

Поемането на рискове е една от най-важните части на търговията. Без риск няма да направите нищо.

Разбира се, би било чудесно, ако всички решения за търговия не идват с риск, но за съжаление те го правят.

Рискът също ви помага да вземате по-добри решения. Ако не чувствате, че има някакъв риск, няма да ви е грижа дали вашата търговия е била успешна или не. Необходимо е известно напрежение.

Важно е да се има предвид; какво може да се обърка въз основа на решението, което бих взел? Наистина ли е толкова лошо?

Като разгледате плюсовете и минусите на решението и ги претеглите, можете да ускорите процеса на вземане на решения. Не се забивайте да мислите за негативите.

Можете също поставете си ограничение във времето, за да вземете решение да се принудите да действате. Ограничението във времето ще действа като друг слой натиск, от който може да се нуждаете.

Имате план за търговия

Наличието на план за търговия е нещо, което много повтаряме в образованието по търговия, но наличието на такъв може значително да подобри вашата търговия.

Вашият план за търговия трябва да има цели и цели, и с тези на място, ще видите по-ясно възможностите, които се вписват във вашите критерии.

Ако знаете какво търсите, когато търгувате, ще можете по-добре да се преборите с парализата на анализа.

Това каза, вашият търговски план не трябва да бъде твърде твърд, трябва позволяват известна гъвкавост или може да не намерите възможности за търговия и парализата на анализа ще спечели.

Опростете вашата търговска стратегия

опростете стратегията си, анализ парализа

Друго жизненоважно нещо, което търговците могат да направят, е опростяват своите търговска стратегия. Колкото по-прости са решенията и действията, които предприемате, толкова по-лесно е да ги изпълните.

Колкото повече компоненти има към вашата търговска стратегия, толкова повече неща могат да се объркат.

Стратегията за търговия трябва да бъде светкавична. С проста стратегия за търговия можете да бъдете по-бързи и да сте сигурни, че влизате и излизате от пазара възможно най-бързо.

Потърсете сливане

Търговците могат да предотвратят парализата на анализа, като търсят сливане. Сливането е мястото, където две (или понякога повече) точки на технически анализ съвпадат и двете ви дават сигнал за покупка или продажба.

В идеалния случай трябва да запазите това два или три показателя, въпреки че сливането обикновено се определя като две точки.

Това, което можете да направите, е да използвате един индикатор за проучване за възможности и след това вторият индикатор, който да действа като потвърждение че е добре да се прави сделка.

Обучението за намиране на сливане може да отнеме време. Трябва да откриете кои показатели работят за вас и кои имате по-добро разбиране.

Разберете вашата търговска психология

търговска психология, анализ парализа

Парализата на анализа може също да се корени в психологията на търговията. Потенциално, може да имате проблеми с вземането на решения.

Някои експерти по търговска психология, като покойния Марк Дъглас, вярват, че някои от трудностите, които търговците имат, са свързани с детството им.

Такива въпроси могат да се отнасят до справяне с неуспех или преодоляване на грешки.

Може да не искаме да вземем решение, защото се страхуваме от лошия резултат, което означава, че не сме успели и следователно не можем да търгуваме.

След това можем да разпространим този негатив върху други аспекти на живота си.

Научете се да търгувате без индикатори

Ако установите, че не сте доволни от резултата от използването на индикатори, бихте могли научете се да търгувате Форекс гол (или ценово действие), без индикатори.

Някои професионални търговци казват това начинаещите трябва да започнат първо да се учат как да търгуват без показатели и след това преминете към използване на индикатори.

Това е така, защото по този начин можете да научите как се движи пазарът и да се съсредоточите върху текущите движения, вместо върху минали движения.

Можете да използвате ценовото действие като вид сигнал и да го архивирате с индикатор.

Понякога най-добрата търговия е никаква търговия

Не вземането на решение само по себе си е решение. И в някои сетива това може да бъде най-доброто решение, защото ако не сте уверени в плана си за търговия, предприемането на ход може да бъде катастрофално.

Понякога най-добрата търговия е, че търговията не съдържа много истина. Известно е, че професионалните търговци търгуват по-малко, а не повече.

Те са по-загрижени да загубят това, което имат, отколкото да спечелят повече. Търговците аматьори понякога могат да търгуват твърде много, което ги излага на риск.

Но не мисли анализ парализа е въпрос на доверие. По-скоро става въпрос за претоварване и повишаването на доверието не е задължително да го поправи.

Въпреки това, ако не се разгледа парализата на анализа, тя може сериозно да навреди на вашето доверие, което трябва да направите, за да влезете в сделките.

Възвръщането на самочувствието ви може да отнеме много време. Чудесен начин да направите това е, когато се върнете към търговия, правете по-малки сделки.

По този начин, ако все пак направите някои загуби, те няма да бъдат толкова вредни за егото ви, колкото големите сделки.

Самообразованието може да повиши увереността ви във вземането на решения.

Ако имате проблеми с извършването на сделки, може да си струва да научите повече за търговията, докато не се почувствате комфортно при извършването на сделка.

Ключови точки

Ако си спомняте нещо от тази статия, направете това ключови моменти.

  • Анализ парализа е когато търговците преценят дадена ситуация и не могат да вземат решение. Някои търговци може да пропуснат правилната възможност да навлязат на пазара, други може изобщо никога да не вземат решение.
  • Твърде много показатели са водещата причина за анализ парализа. В идеалния случай трябва да използвате само два или три индикатора.
  • Разработете план за търговия и го улеснявайте. Твърде много компоненти на вашата стратегия могат да ви попречат да направите ход.
  • Ако нямате доверие във вашите сделки, може да се наложи да продължите образованието си за форекс търговия. Чрез по-нататъшното разбиране как функционира пазарът, можете да повишите увереността си.

Научете се да търгувате с нашия курс за търговия с валута

Искате ли да научите повече за форекс и как да търгувате? След това се регистрирайте в нашия курс за търговия с валута!

Ако ви хареса да прочетете тази статия от Търговско образование, моля, дайте му харесване и го споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me