Какво е значението на управлението на риска при Forex търговията?

Управлението на риска при валутната търговия е най-важното нещо, което някога ще научите като търговец!

Форекс търговията може да бъде пътуване с влакчета за неподготвени търговци. Но, както всяка друга форма на инвестиция, ако имате стратегии, дори бихте могли да превърнете вашите валутни сделки в кариера на пълен работен ден.

Една от основните области, на които всеки търговец на валута трябва да разбере кога се научава да търгува, е значението на управлението на риска.

Управлението на риска при валутната търговия трябва да бъде на първо място във вашата търговска стратегия.

Преди да помислите колко искате да спечелите от търговия, трябва да помислите за защита на това, което вече имате!

Ако загубите всичко, тогава никога няма да спечелите печалбата си. Ще трябва да напуснете и няма да получите почивката си, за да търгувате отново дълго време.

Управлението на риска е концепция, която съществува отдавна и е от значение за всички видове търговия и всякакви бизнес начинания.

Всеки път, когато вземете решение, вие натрупвате рисковете в главата си; какви са вероятните резултати и струва ли си потенциалният резултат?

Научете как да търгувате на форекс

Много по-бързо ще оцените всички тънкости на управлението на риска при валутната търговия, ако се регистрирате за изчерпателен курс за валутна търговия и нашият курс за търговия скоро ще ви помогне да научите повече за работата с различни чуждестранни валути.

Форекс търговията може да бъде много забавна за всеки, който полага усилия да се научи да търгува, обаче, много хора започват да търгуват и се отказват, след като са преживели една или две загуби.

Едно от нещата, които трябва да разберете в самото начало на вашите дейности за търговия на форекс, е, че сте длъжни да имате загуби.

След като сте усвоили изкуството на търговията, ще научите просто как да смекчите финансовите си рискове и да започнете собствената си успешна търговска кариера.

Можете да спечелите значителни суми в брой от успешна валутна търговия и нашето полезно ръководство за валутна търговия и как тя работи ще ви даде предимство, ако планирате да започнете да търгувате с валута веднага.

Това изчерпателно ръководство обяснява всичко за валутните двойки, валутните спредове и ливъридж, но не навлиза твърде много в подробности за управлението на риска при валутната търговия.


Това е причината да публикуваме тази статия, за да предложим на всички наши обучаващи се форекс трейдъри да чуят до най-малката информация за управлението на рисковете при валутната търговия.

Какво представлява управлението на риска при валутната търговия?

Управление на риска при валутна търговия

Признава се, че до 90% от новите валутни търговци губят пари в първите си няколко валутни сделки и много от тях ще се откажат от търговията в този момент.

Но форексът е огромен глобален финансов пазар и ежедневно се търгуват над 5 трилиона долара на борсите.

Търговците могат да бъдат активни на валутния пазар 24 часа в денонощието и освен това не е нужно да инвестирате тонове пари в търговия.

Освен това онлайн комисионните за форекс брокери са конкурентни, което улеснява виждането на печалбите от редовни сделки.

Една от най-важните криви на обучение за начинаещи форекс търговци обаче е управлението на риска.

Управлението на риска при валутната търговия всъщност обхваща много различни аспекти на валутната търговия, както ще разберем в тази статия.

Но най-рисковото нещо, което някога бихте могли да направите, е да нямате план на първо място! В такива случаи вие основно играете хазарт, което е точно обратното на управлението на риска. Наличието на план за търговия е особено важно за излизане от сделката.

Управлението на риска при валутната търговия включва и отказ от стратегии, които вече не работят. В края, всичко е свързано с намаляване на излагането ви на риск под каквато и форма да възникне.

И рискът може да се свежда до прости неща, като например да не се регистрирате при нерегулиран брокер, само защото те предлагат бонус.

Разбира се, в краткосрочен план бонусът за регистрация може да бъде привлекателен, но в дългосрочен план ще се ритате, когато не можете да извадите парите си!

Като имате стратегия за управление на риска, можете да се спасите алчност. Никога не го оставяйте да поеме контрола! Винаги помнете да бъдете търпеливи, особено в началото.

Ползи от правилната стратегия за управление на риска при валутната търговия

Наличието на правилна стратегия за управление на риска във валутната търговия може да ви помогне да станете последователен търговец и да бъдете последователни е свързано с успеха в света на валутната търговия.

С други думи, не е последователен може да бъде рисковано!

Ако в последния момент решите да не следвате плана си за търговия, не знаете какво да очаквате, а когато не знаете какво предстои, имате още много да загубите.

Освен това знанието колко рискувате може да ви накара да се чувствате по-уверени в своите сделки.

Вече не мислите за това, което бихте могли да спечелите, сега мислите как да получите това, което искате да получите.

След това можете да се освободите от разочарование от недостига на върховете, които други търговци са направили, или от безпокойство, че не знаете какво искате от пазара.

Изкушението на лоста

Ливъриджът ви позволява да инвестирате повече пари във валутните си сделки с валута, като потенциално предлагате по-големи печалби чрез ефективно вземане на заеми от вашия брокер.

Например, ливъриджът при валутните сделки може да достигне до 1: 1000, което означава, че за всеки £ 1, който инвестирате в сделка, вашият брокер ще добави ливъридж от 1000 x, така че можете да търгувате валута на стойност £ 1 с вашите £ 1.

Разбира се обаче, различните брокери имат свои собствени правила за ливъридж и текущия разрешен лимит от регулаторите на Обединеното кралство и ЕС заявяват, че основните валутни двойки валута трябва да имат право на ливъридж само 1:30. Докато по-малко популярните валутни двойки могат да бъдат привлечени до 1:20.

Така че с този £ 1 най-вероятно ще можете да търгувате само между £ 20 и £ 30. Но все пак може да предложи значително предимство.

А в САЩ ливъриджът може да достигне до 1:50. В някои страни дори има брокери, които позволяват ливъридж до 1: 3000, което е доста лудост!

въпреки това, прилагането на ливъридж за вашите сделки може да бъде невероятно рисковано.

Ако избраната валута загуби спрямо сдвоената валута, ще трябва да покриете всички загуби, направени в сделката. Това означава, че ще трябва да върнете обратно на брокера си парите, които сте взели назаем, правейки загубата си още по-голяма.

Но дори ако търговията ви е успешна, пак ще трябва да върнете своя брокер. Така че, дори да реализирате печалба, вашата нетна печалба няма да бъде точно такава, каквато получавате обратно от търговията. Брокерите винаги получават своята част от сделката!

Ето защо е важно да планирайте предварително вашата стратегия за управление на валутния риск за всички валутни сделки.

Но, разбира се, има много истории онлайн за еднократни търговци, които пропускат тази жизненоважна подробност и се впускат директно в търговията и бързо развиват това, което се нарича „синдром на Кинг Конг“.

Това са хора, които никога досега не са търгували (и никога не са си правили труда да научат за търговията!), Които са отворили търговска сметка с няколко хиляди долара и са загубили всичко за няколко дни.

Защо това обикновено се случва? Те търгуват твърде много и използват твърде много лостове и губят всичко!

Те ще правят нелепи сделки, които заемат една трета от тяхната сметка за търговия, плюс максимален лост. Няколко сделки по-късно и те са готови! Това е доста тъжно.

Ако все пак решите да използвате ливъридж, оставете 1:10. Няма нужда да го натискате максимално, докато не сте по-опитни. И ако сте нов трейдър, препоръчваме ви да стоите далеч от лоста напълно!

Разнообразете риска си

Диверсификацията също е много важна за управлението на риска при валутната търговия. По принцип диверсификацията не поставя всичките ви яйца в една кошница.

Например, ако просто търгувате USD срещу GBP, тогава сте особено податливи на проблеми с тази валута.

Ако търгувате с няколко различни валути, можете да избегнете трудни ситуации и да продължите да търгувате, когато основната валута е паднала.

Съотношения риск-възнаграждение

Всички ние имаме различен апетит за риск. Без него нямаше да имаме шанс да печелим пари.

Ниският риск обикновено означава ниска награда; не правете грешката, като мислите, че някога има ситуация с нисък риск и висока награда – това е мечта.

Но това е нещо, към което можем да се стремим, макар че перфектна ситуация никога няма да се появи.

Това, което сме готови да рискуваме за печалба, се нарича нашето съотношение риск-възнаграждение.

Пол Тюдор Джоунс търси съотношението риск-възнаграждение 1: 5. Това означава, че за всеки $ 1, който рискува, той иска да си върне 5 $. Ако не може да намери такава ситуация, няма да направи сделка, не си струва времето.

За него това е просто твърде голям риск, но за мнозина обаче съотношението риск-възнаграждение от 1: 5 ще бъде твърде високо.

Тези възможности не винаги са толкова често срещани. Разбира се, когато сте богати като Тюдор Джоунс, можете да игнорирате много възможности, но повечето от нас нямат този лукс и трябва да поемат риска.

За по-голямата част от нас рисковото възнаграждение от 1: 2 е по-реалистично. 1: 1 в повечето случаи не е идеален, сумата, която бихте могли да си върнете, не е много привлекателна. Какъв е смисълът да се набляга на нещо толкова малко?

Управление на риска при валутната търговия

управление на риска при валутна търговия

Както се вижда, управлението на рисковете при валутната търговия може да бъде разликата между загубата на доста голяма сума при първата ви сделка или редовната доходност в по-дългосрочен план.

Когато управлявате ефективно валутните рискове, вероятно никога няма да изпаднете в положението да загубите всичките си пари.

Ето нашите най-добри съвети за ефективно управление на риска:

 • Мониторинг на позициите: Определете какъв процент от вашите средства ще бъдат използвани за всяка сделка и се придържайте към нея. Така че, ако имате баланс в 10 000 британски лири в търговска сметка (включително лоста), може да искате да ограничите риска си с 1% или 0,5% на сделка. Това означава, че бихте рискували загуба от £ 100 или £ 50 на сделка. Другият рисков фактор, който трябва да вземете предвид, е вашият пипс риск, което означава, че трябва да зададете стоп-лос поръчка в най-подходящата точка.
 • Стоп-загуби: Поставянето на стоп-лос поръчка означава, че сделката ще приключи след определена обща загуба. Трябва да определите колко пипса сте готови да рискувате за всяка сделка, в идеалния случай това трябва да е възможно най-близо до вашата входна точка. Можете да научите повече за пипсовете във форекс търговията в нашата база от знания. За много търговци поставянето на стоп лос е абсолютно задължително.
 • Вземете печалби: Друга често срещана грешка, допусната от нови валутни търговци, е неспособността да се разбере точката, в която да се вземат печалби. Има стратегии, които можете да използвате, за да управлявате точката, в която да печелите печалби. Вероятно най-доброто решение за начинаещи търговци е да въведат „ред от близка позиция“, за да вземат печалби на подходящото ниво на съпротива. Разпознаване на свещници и кросоувъри с плъзгаща се средна са някои от другите стратегии, използвани от търговците, и можете да научите повече на нашия сайт.
 • Като план за търговия: От всичко по-горе можете да видите, че е жизненоважно да имате план за търговия за валутни сделки. Важно е да не бързате да търгувате и може би рискувате 10% от капитала си за една сделка, 20% за друга и т.н. Защото това е начинът да загубите целия си търговски капитал само с няколко губещи сделки и тогава няма да имате друга възможност, освен да напуснете.
 • Да останеш дисциплиниран: Поставете дисциплина на място във всичките си валутни сделки, по този начин можете да изграждате капитала си бавно, но сигурно. Може да не спечелите хиляди за няколко дни, но също така няма да загубите и хиляди!
 • Водете търговски дневник: Търговският дневник е най-добрият начин да научите какво правите грешно и какво правите правилно. Както споменахме по-рано, управлението на риска при валутната търговия е свързано с намаляване на рисковете, с които може да се сблъскате. Но ако не анализирате активно вашите сделки, няма да можете да забележите всички рискове за вашата търговия. Търговският дневник е най-добрият начин да направите това.
 • Потърсете „сливане“: Сливането означава мястото, където се срещат две точки. Във валутната търговия това, което разбираме под сливане, е когато два индикатора ви дават положителни знаци за търговия. Вторият действа като вид потвърждение, че има добра възможност, готова за вземане. Струва си обаче да споменем това, което виждате като точка на сливане, друг търговец може да не се съгласи; това е изцяло субективно.

Всички фактори за управление на риска при валутната търговия

Нашето кратко ръководство за управление на валутния риск по-горе наистина само надрасква повърхността на управлението на риска при валутната търговия. Това е доста солидна тема, когато се гмуркате дълбоко!

Ще бъдете добре посъветвани да се регистрирате за нашия курс за търговия с валута, за да научите повече.

След като усвоите посочените по-горе дисциплини, друг основен фактор за управление на риска за всички валутни търговци е да ограничат използването на ливъридж до нива, които са по-удобни, ако се правят загуби.

По този начин ще сте сигурни, че ще задържите своя търговски капитал за по-дълъг период от време.

И накрая, управлението на риска при валутната търговия е може би най-важният урок за научаване. Ако разбирате всички рискове, с които се сблъсквате, когато търгувате на валута, и планирате съответно вашите сделки, ще имате много повече забавления при търговията!

Ключови точки

Ако си спомняте нещо от тази статия, направете това ключови моменти.

 • Управлението на риска при валутната търговия трябва да бъде на първо място във вашата стратегия за валутна търговия. Винаги мислете за предотвратяване на загуби, преди да печелите!
 • Ливъриджът е супер рисков. Разбира се, това може да е чудесен начин да търгувате с много повече, отколкото имате, но вашият брокер винаги получава пари, дори когато загубите!
 • Разнообразяването на портфолиото ви и познаването на съотношението риск-печалба е жизненоважно. Не слагайте всичките си яйца в една кошница и знайте колко сте готови да загубите за определени възможности.
 • Без въведена стратегия за управление на форекс риска, вие по същество залагате! Вие нямате контрол върху риска си и може да стане много лесно да загубите всичко това.

Научете повече за управлението на риска във валутната търговия с нашия курс за валутна търговия

Искате ли да научите повече за форекс и как да търгувате? След това се регистрирайте в нашия курс за търговия с валута!

Търгувайте с водещата в света платформа за социална търговия

Сега знаете значението на управлението на риска при Forex търговията!

Независимо дали тепърва започвате или сте готови да издигнете търговията си на следващото ниво, eToro може да ви помогне. Като лидер на световния пазар, eToro предлага тесни спредове на над 90 двойки и достъп до 600+ пазари. Научете повече за това какво е да търгувате с най-големия брокер за социална търговия и отворете сметка.

Търговец с eToro сметка може да търгува CFD върху базови финансови активи като Форекс, Запаси, Стоки, Криптовалути и Индекси. С тесни спредове и акции без комисионна инвестирайки, те са водеща световна марка.

Търгувайте Forex, акции, крипто или стоки с най-високо оценен брокер eToro, който е избран въз основа на високия му рейтинг и вашето местоположение.

Ако ви харесваше да четете "Какво е управление на риска при Forex търговия" моля, дайте му харесване и споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

eToro е платформа с множество активи, която предлага както инвестиране в акции и криптоактиви, така и търговия с CFD. 75% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват CFD с този доставчик. Трябва да помислите дали можете да си позволите да поемете високия риск да загубите парите си.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector