Алтернативно използване на блокчейн: Какви индустрии могат да се възползват от използването му?

Както повечето хора знаят, блокчейн технология е гръбнакът на криптовалутата и какво го кара да работи. Съществуват обаче и множество други приложения.

Blockchain е мрежа, която може да се използва за споделяне на информация в множество индустрии, особено когато споделянето на данни е от съществено значение.

Броят на индустриите, които могат да бъдат засегнати от блокчейн, е поразителен и в близко бъдеще вероятно ще бъде огромен индустриален разрушител.

Тепърва ще видим всички възможни приложения за това как може да се използва блокчейн, но може да засегне почти всяка област, в която се споделят данни.

Все още има нови иновативни начини, по които хората измислят всеки ден, за да приложат блокчейн технологията. Много от тях тепърва ще бъдат използвани или стартирани.

Нека разгледаме някои от начините, по които блокчейнът се прилага днес и къде може да се прилага в бъдеще.

Здравеопазване

блокчейн технология в здравеопазването

Технологията Blockchain има потенциал да промени здравната индустрия по редица начини.

Като начало това може да промени начина, по който споделяме медицинска информация като изследвания и досиета на хората в болниците.

С блокчейн, възможно е да се изгради онлайн библиотека за медицински изследвания които могат да се използват от всеки.

Тази библиотека може да се използва за постигане на консенсус относно правилното лечение на различни заболявания по целия свят, което може драстично да помогне на развиващите се страни.

Участниците в такава система могат също да бъдат компенсирани за това, с което предоставят блокчейна.

Алгоритъм може да измери колко са допринесли. Колкото повече допринасят, толкова повече получават.

Това може да е по-ефективен начин за провеждане на медицински изследвания, като ги възнаграждавате за приноси, които разширяват дадена тема.


Пациентски медицински досиета

Здравеопазването също може да се възползва съхраняване на записите на пациентите на едно място.

Ако всички записи на пациентите са лесно достъпни в блокчейн, те ще бъдат много по-лесни за достъп и преглед, когато пациентът е приет, вместо да пита пациента за медицинската му история.

Не само за лекари, но и за медицински сестри и аптеки. Когато се издават рецепти за лекарства, те могат да бъдат проследени и лекарите да знаят дали пациентите приемат правилно лекарствата си.

На всичкото отгоре улеснява, ако пациентът премине от една болница в друга, за да бъдат лесно достъпни тестовете му, така че вторият лекар да не трябва да прави същите тестове и да задава същите въпроси.

Това спестява време и може да ускори целия процес на лечение на пациент, което може да бъде от решаващо значение в някои случаи.

Но това не е безпроблемно. Някои критици цитират правото да бъдеш забравен. Ако информацията се постави върху блокчейна и тя е неизменна, болничните пациенти може да не искат това.

И да направим нещата по-противоречиви, трябва да се обърне внимание на сигурността на здравната информация на хората.

Известно е, че болниците не разполагат с най-добрите и модерни компютри и софтуер. Използвайки блокчейн за защита на такава информация, тя може да бъде по-безопасна от хакове.

Съществува обаче и опасност медицинските записи да бъдат достъпни директно през блокчейна. Ако това се случи, данните на пациентите могат да изтекат, особено ако блокчейнът е публичен.

Въпреки това, с технологията на блокчейн пациентите могат да притежават своите данни, а не болниците или лекарите. Въпреки че няма да могат да редактират информацията, те ще имат контрол над това кой я вижда.

Те също ще имат способността да добавете ключ за разрешение на блокчейна, а не самите данни, да поддържат данните достъпни, но не публични.

Лекарите ще трябва да получат съгласие от пациента. Един от начините това да се направи е с интелигентни договори.

Логистиката

блокчейн технология, използвана в логистиката

Има много хора, които се занимават с логистика и е необходима много комуникация, което обикновено означава много документи.

Чрез използване на блокчейн технология се постига краен поток на информация, без да се задръства с документи и времето, необходимо за осигуряване на коректност на всеки файл.

Може би един от най-очевидните начини, по който може да се използва блокчейн, е проследяването на доставката, не само на елементите, които се преместват от едно място на друго, но и на документите, необходими за преместването на елементите и кой ги притежава.

Blockchain технологията също може да sразкъса информация за това как се прехвърлят и наблюдавайте важни фактори като температура, която може да повлияе на някои елементи.

Информацията също е по-сигурна с блокчейн технологията.

Вместо да разчита на многобройни бази данни, които не комуникират и може да не предлагат еднакво количество сигурност, блокчейнът може да обвърже всичко сигурно и не може да бъде променен от хакери.

Хеш може да се съхранява на документи в блокчейна. По този начин само правилните хора могат да получат достъп до него, но все пак да бъдат публични, подобно на примера, който дадохме по-горе за медицинските досиета.

Тъй като документите могат да се разглеждат на едно място, това може да ускори процеса и да позволи на участниците да подготвят ресурси за доставка предварително.

Maersk и IBM са създали блокчейн система, която може да опрости процеса на логистика.

Доставка на помощ

Блокчейн технологията също може да бъде използва се за наблюдение дали средствата и друга помощ достигат предвиденото им място при доставка на помощ.

Той може да бъде проследен, когато се доставя и потвърден, когато достигне правилното местоположение.

Ако средствата се злоупотребяват или пренасочват към грешните места, това лесно може да се види, което може да действа като възпиращ фактор.

Музикална и развлекателна индустрия

блокчейн технология в музикалната и развлекателната индустрия

Художниците рядко получават всичко, което им се дължи, независимо дали това е лоялност или просто за изпълнение.

Освен това, художниците може да не получават пари за песни, които са написали, особено ако те не са тези, които изпълняват песента.

Това е така, защото стрийминг услугите твърдят, че не винаги са в състояние да плащат или да кредитират правилно изпълнителите защото не винаги могат да разберат на кого принадлежи музиката.

Промоцията и разпространението са две части от това, които артистите трябва да следят, но е трудно да се направи.

И това не засяга само основния участващ изпълнител, но и други, участващи в музиката, като други музиканти, автори на песни и технически сътрудници.

Когато музиката преминава границите, става още по-сложно, тъй като законите са различни и това може да засегне всички области на забавлението, не само музиката.

С блокчейн технология, художниците могат да получат по-ясна представа за това как се продава тяхната музика, разпределени и използвани. Те могат да бъдат интегрирани в една система, при която на художника се плаща справедливо.

Системата може да се актуализира и в реално време, защото различни бази данни ще могат да комуникират помежду си.

Например обединяването на Spotify с YouTube ще даде на изпълнителите цялостна картина колко пъти са били слушани песните им.

По този начин може да се запише и промяната на правата на собственост върху музиката.

Пиратство

Друго използване на блокчейн технологията е да предотвратяване на незаконно стрийминг и пиратство.

Използване на права на интелектуална собственост технологията на разпределената книга и блокчейн могат да се използват в съда, теоретично.

Микроплащания могат да бъдат направени на изпълнителя от фенове всеки път, когато те слушат или купуват песен на платформа като YouTube.

Например биткойнът е разделен на сатоши. Един сатоши е 100 милионната част от биткойн.

Артистите също ще имат по-голям контрол върху начина, по който се използва тяхната музика.

Използвайки интелигентни договори, те ще могат да гарантират, че музиката се използва само така, както те искат, на тяхната цена, местоположение и причини.

Създаване на по-тясна връзка между фенове и артисти

Феновете ще могат да дават парите си директно на художника, а не само на звукозаписната компания, изрязвайки посредника.

Феновете могат да получат стимули за споделяне и популяризиране на музика, може би чрез социалните медии. Отново това може да са микроплащания, но с течение на времето тези плащания могат да се добавят.

Трон е една криптовалута, която се опитва да доминира в тази област.

Те планират да премахнат трети страни като YouTube, Google и Facebook, които печелят от реклама, която се показва заедно със съдържание, създадено от други, които не печелят от това.

С Tron потребителите ще могат да печелят от тяхното съдържание, което се споделя и гледа.

Игри

блокчейн технология в игрите

В света има 2,2 милиарда геймъри, а индустрията се оценява на над 100 милиарда. Въпреки това има редица области, които могат да бъдат подобрени и рационализирани.

Всъщност игралната индустрия беше подчертана, тъй като една от най-големите индустриални блокчейн вериги може да наруши работата.

Мнозина предполагат, че блокчейнът се използва за хостване на криптовалута специално за игрални токени.

Възможно е дори да е възможно предавайте жетони от една игра и ги използвайте в друга или дори да ги прехвърляте през конзоли.

Също така си струва да се замислите дали тези символи биха могли да се използват в реалния свят? След това геймърите могат да направят кариера, като играят игри.

Такива награди могат да се използват и за eSports състезания.

Геймърите също могат да купуват игри директно от разработчиците, изрязване на посредника, като по този начин сближава отношенията между геймърите и разработчиците.

Това обаче е само върхът на айсберга.

Намаляване на разходите за реклама

Разработчиците харчат много от парите си за реклама, което означава по-малко пари, използвани за разработване на нови игри.

Един от начините, по който те биха могли да намалят това, което плащат за реклама, е да позволят на геймърите да поемат контрола над това.

Геймърите могат да печелят пари от игри и да ги рекламират, като правят видеоклипове. По този начин те могат да печелят и от правене на видеоклипове и игри. Игрите могат да се превърнат в кариера, а не само в хоби.

За улесняване на това може да се използва блокчейн технология.

Като позволяват на разработчиците на игри да освободят тези пари за реклама, теоретично те могат да се съсредоточат върху създаването на по-висококачествени игри и геймърите могат да бъдат възнаградени за лоялност.

Предмети в играта

Blockchain може да се използва до голяма степен за притежание на игри и елементи в играта, като се предава на геймърите, а не само на разработчиците или компаниите, които ги притежават..

Сега някои компании правят повече пари, продавайки продукти по време на игра, отколкото продавайки действителната игра.

За да защитят играта обаче, много разработчици не позволяват на геймърите да притежават целия виртуален обект. Разработчиците все още притежават правата върху него.

Те правят това, защото те не искат хората да манипулират или дублират софтуера.

Blockchain може да се използва, за да попречи на хората да правят това и въпреки това да предаде контрола на играча, който го е закупил.

Игри, изградени върху блокчейн

Много игри на блокчейн са изградени върху Ethereum.

Blockchain сладури е една такава игра, при която геймърите могат да реализират печалба, продавайки своите играчи. Те са уникални по това как са кодирани и не могат да бъдат възпроизведени.

Blockchain също така затруднява кражбите на акаунти и по-лесното предаване на някой, на когото нямате доверие.

С него геймърите могат да продават игрални предмети през границите на всеки по света с универсална игрална валута.

Геймърите никога не притежават технически това, което продават, защото разработчиците не искат да раздават тези неща, за да предотвратят измама и незаконно дублиране.

Технологията Blockchain може да се използва, за да се предотврати това, но все пак да предаде собствеността на геймърите.

EOS може да се използва и за създаване на игри, а Tron и Ripple също участват в тази област, създавайки 100 милиона игрален фонд.

Недвижим имот

блокчейн технология в недвижими имоти

Индустрията на недвижими имоти може значително да се възползва от блокчейн технологията.

Може би най-голямата причина е, че tтук има много посредници, занимаващи се с недвижими имоти. С блокчейн собствениците и купувачите ще могат да извършват директни транзакции.

Освен това, с технологията блокчейн, ще бъде по-лесно да се види кой наистина притежава имот и това може да помогне при покупка или продажба. Това ще намали случаите на измами.

Хартиените документи, от друга страна, могат лесно да бъдат подправени и могат да бъдат по-трудни за тълкуване, тъй като могат да приемат много различни форми, особено ако са стари.

За да се влошат нещата, хартиените документи също могат да бъдат унищожени или дори загубени. Ако го съхраните в блокчейна, те могат да останат там завинаги.

Преместването на собственост от едно име на друго ще бъде по-лесно и по-сигурен, защото има по-малко участващи страни.

Също така, поради начина на разбиване на криптовалутата, може да е по-лесно да купите дял в малка част от земя или недвижим имот.

Това позволява на микротранзакции и много хора да купуват малки дялове в имот. С увеличаване на стойността на имота, ще нарастват и дяловете в имота.

Ипотеки

Блок66 е пример за компания, която използва блокчейн технология за стартиране на ипотека.

Интелигентните договори могат да се използват за одити и спазване, автоматизира процеса и го прави по-бърз и по-ефективен.

Ипотечните кредити изискват много информация за обмен на ръце. Всички тези обмени отнемат време. С помощта на блокчейн това може да бъде рационализирано, ускорявайки времето, необходимо за одобрение.

Също така за регулаторите ще бъде по-лесно да наблюдават и заемодателите.

Избори и гласуване

блокчейн технология при избори и гласуване

Технологията Blockchain може да се използва за наблюдение и подобряване на изборния процес по редица начини.

Използвайки блокчейн, не е необходимо вместо това да ходите на места, за да гласувате, гласуването може да се направи навсякъде.

Това е много полезно за хора, които живеят далеч, са с увреждания или хора, които живеят в чужбина.

Той също така премахва заплахата от хора, които сплашват гласоподавателите по урните и прави ненужно да стоят на дълги опашки за гласуване. Гласовете също не трябва да се броят на ръка.

С блокчейн технологията можем да предотвратим фалшиви избори, тъй като резултатите ще бъдат по-прозрачни. Те също така ще струват по-малко за домакинство и ще е необходимо по-малко време за постигане на консенсус.

Избирателите също така ще могат да проверят дали гласът им е бил отчетен онлайн и, ако им се иска, да променят гласа си.

Защо това е важно за търговията с криптовалута?

Напредъкът на блокчейн технологията е изключително голям важно за приемането на криптовалута.

Той дава криптовалута кредит за своите постижения и показва, че зад него има по-голяма стойност, която просто улеснява транзакциите.

Тъй като блокчейнът става все по-приет, криптовалутата става все по-голяма. Това прави по-възможно хората да приемат, че блокчейн технологията може да се използва за улесняване и функциониране като валута.

Ключови точки

Ако си спомняте нещо от тази статия, направете това ключови моменти.

  • Blockchain технологията вероятно ще революционизира редица индустрии.
  • Той може да защити правата на собственост. По този начин хората могат да бъдат надлежно платени за работата си.
  • Уверете се, че хората получават правилна компенсация. Чрез изрязване на посредника и броя на участващите участници парите могат да отидат там, където са необходими.
  • Колкото повече технология блокчейн се възприема, толкова по-добре за търговците. Приемането помага да се даде кредит и приемане на криптовалута.

Ако ви хареса да прочетете тази статия от Търговско образование, моля, дайте му харесване и го споделете с всеки, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector