Измамата Bitconnect: Най-голямото падане на цените в крипто историята

Измамата Bitconnect: Най-голямото падане на цените в крипто историята

Измамата Bitconnect завинаги ще остане в историята като една от най-големите измами с криптовалута, които някога са се случвали.

За няколко години Bitconnect подмами хиляди хора да инвестират до 3 милиарда долара, преди да бъде изключен, опустошителния живот на мнозина.

Bitconnect също служи като предупреждение за нас колко вредни могат да бъдат измамите не само за жертвите, но и за цялата индустрия.

В тази статия ще разгледаме каква е била измамата Bitconnect, как е повлияла на пазара на криптовалути и как можете да се пазите от такива измами.

Каква беше измамата с Bitconnect?

Съвсем просто, Bitconnect (или, както понякога се пише, BitConnect или bitconnect) е бил Схема на Понци който използва криптовалута с отворен код, която използва символа на тикер BCC.

Произходът на измамата Bitconnect не е напълно ясен, въпреки че е широко разпространено мнението, че тя е започнала в Индия.

Това, което е известно, е, че компанията BitConnect Ltd. е регистрирана във Великобритания през 2016 г..

Също така се смята, че схемата първоначално е започнала да популяризира Биткойн, след ICO изглежда, че Bitconnect се е фокусирал единствено върху хората, купуващи BCC.

Преди дори да е стартирал Bitconnect привлече много негативно внимание от участниците в криптовалутната общност.

Подобно на много измами (свързани с криптовалута или не), Bitconnect обещава висока възвръщаемост до 10% (което е огромно!).

Криптовалутата зад измамата всъщност беше реална, но организацията около криптовалутата беше всичко друго, но не и легитимна.

Основният фактор зад измамата Bitconnect беше нейната платформа за кредитиране който използва предполагаем бот за търговия.

Бизнес планът е много моден от самото начало:

  • Бихте депозирали своите биткойни на тяхната платформа и в замяна бихте получили BCC.
  • След това щяхте да им върнете BCC на тяхната платформа (наистина много рибено!) И те биха използвали BCC за техния бот за търговия.
  • Ще печелите дневна печалба (защото ботът никога не е правил загуби!).

Те твърдят, че ботът е успял да направи възвръщаемост по-добра от средния дневен търговец. Те твърдяха, че ботът печели поне 1-2% дневно (отново това е нелепа норма на възвръщаемост!).

Схемата имаше различни нива за това колко сте инвестирали в схемата.

В зависимост от нивото ви, можете или да получите възнаграждение, като получите по-висока дневна възвръщаемост, или да си върнете вложеното по-рано.

Тези, които са инвестирали в измамата, също са възнаградени, че са привлекли повече хора в измамата.

Всъщност, по-голямата част от хората, които печелеха пари, всъщност ги правеха чрез партньорски връзки, не от търговския бот.

Програмата за препращане беше изтъкната в социалните медии и YouTube, като много ютубъри правеха видеоклипове за парите, които са спечелили.

Ютубърите, които са правили тези видеоклипове, често биха се похвалили с печалбите си, но нито едно от тях не е било от търговия с BCC или от платформата за кредитиране, а всичко от реферали.

В разгара на измамата през декември 2017г, Bitconnect беше една от топ 20 на криптовалутите в света и един BCC ще ви струва $ 463, огромно увеличение от $ 0,17 в началото на годината.

Първата и единствена годишна церемония

Докато измамата Bitconnect загуби много пари за инвеститорите, за много наблюдатели тя винаги ще бъде запомнена с първата и единствена годишна церемония, която се проведе в Патая, Тайланд.

Bitconnect стана синоним на Карлос Матос и този известен видеоклип в YouTube. Наистина ви насърчаваме да го гледате, за да усетите лудостта.

Във видеото Матос весело започва речта си, казвайки „хей, хей, хей“ и след това енергично извиква „Bitconnect!“

Може би дори по-комично, той говори за това как хората са му казвали, че смятат, че това ще бъде „игра на измамник“ и че дори съпругата му не му вярва.

Оттогава се превърна в вдъхновение за редица мемове.

Есента

bitconnect есен

Въпреки многото скептицизъм от страна на хората, участващи в криптовалутната общност, Bitconnect се справяше доста добре за себе си.

На висотата си те достигнаха до 3 милиарда долара и след това сайтът им изведнъж изчезна.

След това потребителите бяха информирани, че Bitconnect спира своята платформа за кредитиране и всеки, който е инвестирал, ще получи токени Bitconnect (BCC).

Тогава стана известно на широката общественост, че американският окръжен съд, Западен окръг на Кентъки е издал временна заповед за неотклонение на Bitconnect и е замразил активите им.

Ключовото нещо, което трябва да запомните за токените Bitconnect, беше, че те бяха обвързани с това колко добре се представяше ботът за търговия.

Тогава хората осъзнаха, че търговският бот вероятно е бил затворен или потенциално никога не е съществувал.

Това означаваше, че стойността на монетите беше много съмнителна и затова това предизвика огромно разпродажба.

Последиците

Общо, Bitconnect загуби до 95% от общата си стойност за няколко дни, което е приблизително еквивалентно на 2,5 милиарда долара.

Когато измамата Bitconnect избухна, тя не само обезцени BCC, но и много други криптовалути.

Днес Bitconnect е голяма шега сред криптовалутната общност и бързото търсене в Google ще доведе до много мемове, най-вече с участието на Карлос Матос.

Може да се каже, че Bitconnect се превърна в още по-голяма шега от Dogecoin, макар и не умишлено.

Съвсем наскоро Матос се обърна срещу Bitconnect, твърдейки, че също е загубил пари и се е чувствал жертва на измами преди.

Той твърди, че първоначално е инвестирал 26 500 долара и в разгара на успеха на Bitconnect е можел да вземе 250 000 долара, но не е решил да се оттегли, докато не стане твърде късно.

Но за съжаление историята на Bitconnect няма да попречи на повече хора да загубят спестяванията си от живот, инвестирайки във фалшиви криптовалути.

Днес измамата с криптовалути OneCoin все още продължава да се развива и се предполага, че е придобила над 4 милиарда евро.

Единственият начин да се преодолеят подобни измами е да се научат хората повече за това как да ги забележат и как работи криптовалутата.

Най-големият проблем с криптовалутата е нейният собствен успех. Хората чуват за огромните печалби, които някои хора са придобили, и вярват, че това е възможно за всеки.

За съжаление това просто не е вярно.

Много хора, които натрупаха късмета си, търгувайки с криптовалута, имаха късмет и се впуснаха в нещо много рано.

За повечето хора това просто не е възможно и вместо това те трябва да се стремят да постигнат устойчиви печалби с течение на времето.

Измамата продължава …

Затварянето на Bitconnect не приключи веднага измамата. Подобно на много други измами, създателите просто смениха името.

Едно от превъплъщенията на Bitconnect беше BitConnectX и, подобно на предшественика си, това е ясна схема на Понци / пирамида.

Изключително вероятно е, че колкото и пъти да се затварят подобни измами, на негово място винаги ще се появи друга.

Как мога да се предпазя от подобни измами?

bitconnect измама

За много, пирамидални схеми не са очевидни, докато не се разпаднат, но има неща, за които можете да внимавате, когато сте подозрителни към измама.

Първо и най-важно, никога не се доверявайте на никой, който ви гарантира връщане! Никога! В търговията това просто не е нещо, което можете да обещаете.

Винаги е възможно да загубите всичко, което инвестирате или поне да направите загуби в някои случаи.

На второ място, хората трябва да преодолеят идеята да правят тонове пари с криптовалута, както беше споменато по-горе.

За да печелите наистина от търговия с криптовалута, трябва да имате план, точно както бихте направили с всеки друг търгуем инструмент.

Имаше и редица други неща за Bitconnect, които повдигнаха червени знамена.

Един от първите беше, че имаше няма незабавна възможност да изтеглите парите си.

По-голямата част от хората, които са инвестирали в Bitconnect, ще трябва да чакат повече от 100 дни, за да видят печалбите си. Заключването на вашата криптовалута по този начин е много рисковано.

Друг важен урок, научен от Bitconnect, е да бъдете внимателни при търговия с ботове. Дори ако Bitconnect е имал такъв, се знае, че те са или масивни измами, или правят масивни грешки.

Трябва също така да се уверите, че слушате влиятелни лица в криптовалутната общност.

Те са видели всичко и обикновено могат да открият измама с лекота, често от самото начало, както мнозина с Bitconnect.

Също така трябва да можете да разберете кой стои зад криптовалутата. Например, всички знаят, че Vitalik Buterin е създателят на Ethereum.

Обикновено, тези, които организират измами, искат да запазят самоличността си скрита.

Освен това трябва да можете да проучите как работи криптовалутата. С Bitconnect това не беше възможно, защото имаше няма бяла хартия.

Когато нещата изглеждат твърде добри, за да са истина, обикновено са такива

Bitconnect е чудесен пример за нещо просто твърде добро, за да е истина. Те не само бяха криптовалута, но и обмен.

Помисли за това; заемате им вашите монети и в замяна те използват средствата за търговия с помощта на бот и получавате лихва в замяна? Има толкова много червени знамена в този вид бизнес план.

Печеленето на пари рядко изисква нулеви усилия.

Ключови точки

Ако си спомняте нещо от тази статия, направете това ключови моменти.

  • Измамата с Bitconnect беше една от най-големите измами с криптовалута. Основният компонент на тяхната измама беше техният фалшив бот за търговия, който гарантираше възвръщаемост.
  • В разгара на измамата през декември 2017 г. те бяха спечелили 3 милиарда долара. Те също се бяха превърнали в една от 20-те най-добри криптовалути в света.
  • Когато измамата избухна, Bitconnect загуби 95% от стойността си за броени дни. Към момента на писане, това е най-голямото падане на цените, което някога се е случило в криптовалутата.
  • Чрез изучаване на измамата Bitconnect можем да открием други измами. От самото начало имаше редица сигнални знаци.

Научете се да търгувате с криптовалути с нашия курс за търговия с криптовалути

Искате ли да научите повече за други криптовалути и как да ги търгувате? След това се регистрирайте в нашия курс за търговия с криптовалути!

Ако ви е харесало да четете измамата Bitconnect: Най-голямото потапяне в крипто историята от Търговско образование, моля, дайте му харесване и го споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me