Каква е разликата между Proof of Work и Proof of Stake?

Интересувате ли се от Bitcoin, Ethereum или друга криптовалута? Ако е така, обърнете голямо внимание на днешната статия.

Ако имате известни познания за това как Bitcoin, Ethereum или която и да е друга цифрова валута, най-вероятно сте срещали тези два термина отново и отново:

Доказателство за работа (POW)

Доказателство за залог (POS)

Тези термини може да са твърде трудни за разбиране за много хора, но всъщност те са доста прости понятия, които ще се опитаме да обясним днес!

Преди да се заемем с бизнеса, нека първо да поговорим за криптовалутите.

Бумът на криптовалутата

криптовалутен бум, биткойн графиката на цените се покачва

През последните години терминът криптовалута се затвърди и все повече хора започват да разбират нейното използване и потенциална стойност.

Криптовалутата е цифрова валута, създадена и управлявана чрез усъвършенствани техники за криптиране, известна като криптография. Концепцията за цифровите пари стана реалност със създаването на биткойн през 2009 г. Оттогава пазарът на криптовалути е изминал дълъг път. В момента има над 1600 различни криптовалути, на разположение на хората да купуват, обменят, търгуват, инвестират и използват като плащане в няколко компании, които го приемат.

Причината, поради която толкова много хора са привлечени от пазара на криптовалути, е, че концепцията и характеристиките на криптовалутите предизвикват икономиката и традиционната идея за парите, като въвеждат различни предимства, включително:

Децентрализация

Транзакции между партньори

По-ниски такси

Скорост

Ниски бариери за влизане

Анонимност

поверителност & Сигурност

Без измама

Може да улесни международната търговия

Криптовалутата не е обвързана с обменни курсове, лихвени проценти или такси за транзакции, което означава, че можете да използвате крипто на международно ниво и да нямате проблеми. Много време и пари могат да бъдат спестени, ако прехвърляте пари от една държава в друга. Криптовалутите работят на универсално ниво. Това прави транзакциите по-лесни от всякога!

Вашият акаунт не е собственост на никой друг. По същество вие сте единственият собственик на съответните частни и публични ключове за криптиране, което съставлява вашата идентичност или адрес на мрежата за криптовалута. Никоя друга финансова институция или инструмент не може да ви даде индивидуална собственост върху вашата сметка / адрес.

Вижте също: Blockchain е бъдещето на банките?

Какво е майнинг?

какво е майнинг, човек копае биткойн

Преди да влезем в много технически подробности, трябва също така накратко да обясним какво е добив.

Майнингът е процес на валидиране на транзакции с компютър в мрежа. Решавате сложни алгоритми, за да докажете коректността на транзакцията и по този начин добавяте нов блок към веригата. Добавяте „блок“ към дългия публичен списък на всички транзакции, известен като блокчейн. В замяна ще получите награда с криптовалута.

За да станете копач, не се нуждаете само от добра интернет връзка. Трябва да имате солиден процесор на захранване и да знаете, че в зависимост от това коя криптовалута копаете и колко бърз е вашият компютър, цената на електроенергията в крайна сметка ще бъде доста висока.

Понякога може в крайна сметка да похарчите повече за добив и да не спечелите достатъчно обратно в криптовалута.

Например, ако дадена транзакция се случи в биткойн мрежата, колкото повече компютри и изчислителна мощ има, толкова по-бързо трябва да потвърдите транзакциите, за да се конкурирате с други майнери в мрежата и да спечелите част от биткойн.

Механизъм на консенсуса

Централен аспект на блокчейн технологията е разпределената книга. Книгата съдържа запис на всички предишни транзакции. Не се съхранява на централно място, а в мрежа от компютри, разположени по целия свят.

За да работи цялата тази операция, мрежата трябва колективно да се съгласи със съдържанието на регистъра. Това е работата на механизма за консенсус. Целта му е просто да провери дали цялата информация, която се добавя към регистъра, е абсолютно валидна. Това се прави, за да се гарантира, че следващият добавен блок представлява най-новите транзакции в мрежата. По този начин се предотвратяват невалидни данни и двойни разходи. Освен това механизмът за консенсус също така предпазва мрежата от дерайлиране чрез постоянно разклоняване.

Има много различни механизми за консенсус, всеки със своите уникални плюсове и минуси, но всички те служат на същата цел, която обяснихме по-горе. Те се различават само по методология. Основната разлика между консенсусните механизми е в начина, по който те делегират и възнаграждават проверката на транзакциите.

Двата най-популярни механизма за консенсус на блокчейн са Proof of Work (PoW) и Proof of Stake (PoS). Сега ще преминем към обяснението на повече за всеки от тях и сравняването им. Имайте предвид, че тези две са най-популярните, има и други системи, които съществуват като Делегирано доказателство за залог (DPoS), Федерално византийско споразумение (FBA) и още.

Доказателство за работа (PoW):

доказателство за работа, минна ферма

PoW следва просто правило: Копаенето на блок и получаването на награда зависи от това колко изчислителна работа е извършена от майнера. Първият миньор, чийто компютър успее да реши криптографските пъзели на всеки блок, ще бъде този, който ще получи монети като форма на награда. Това означава, че миньорите в мрежата трябва да се конкурират помежду си, използвайки собствената си изчислителна мощ.

Биткойн и много алткойни следват този консенсусен механизъм, за да потвърдят автентичността на блокчейна.

Нека ви дадем пример с ежедневието. Представете си класна стая, пълна с ученици. Учителят възлага задача на всички ученици. Този, който не само излезе с верния отговор, но и отговори първи, е този, който ще получи наградата. Ученикът трябва да има много мозъчна сила, за да изпълни задачата правилно и възможно най-бързо, за да изпревари останалите ученици.

Същото е и с механизма за доказателство за работа.

Пъзелите не изискват умения, а по-скоро силна хардуерна сила. Това се прави, за да се гарантира, че нито един миньор няма да има предимство пред другия. Единственият начин да подобрите шансовете за решаване на пъзела и получаване на монети е да добавите изчислителна мощност. Това, както трябва да знаете, е доста скъпо, да не говорим за енергоемки.

Параметрите на пъзела се актуализират периодично, за да се запази последователността на времето на блока. Например протоколът Bitcoin има цел за генериране на блокове за 10 минути.

Всяка концепция или подход има предимства и недостатъци. PoW не е изключение.

Както е споменато, този тип консенсусен механизъм изисква много повече електрическа енергия, което струва на миньорите. Понякога това, което трябва да плати за електричество, ще бъде по-високо от това, което печели от добива.

Високата изчислителна мощност също е доста скъпа. Трябва да си изградите суперкомпютър, който за ежедневните хора от средната класа е много скъп.

Още нещо, което майньорите трябва да вземат под внимание, е, че с течение на времето и освобождаването на все повече и повече криптовалути тяхната награда може да стане съвсем минимална.

За да обобщим, Proof of Work е протокол с основната цел да възпира кибератаките. Това е концепция, която е съществувала преди биткойн, но Сатоши Накамото прилага тази техника и наистина революционизира начина, по който се извършват традиционните транзакции.

Доказателство за залог (PoS)

доказателство за залог

Нека поговорим за системата Proof of Stake (PoS) и да разберем как тя се различава от PoW.

PoS следва просто правило: Валидирането на нов блок зависи от това колко голям дял притежава човек или основно колко монети притежават и съответната възраст на залога. Валидаторите не получават награди. Вместо това те събират мрежови такси. В крайна сметка този тип система е икономична и енергийно ефективна в сравнение с PoW, но те са по-малко доказани.

Нека ви дадем пример с altcoins и по-специално Nxt, който използва PoS. Ако имате определено количество монети в дигиталния си портфейл, вие също ще можете да видите от колко време ги имате. Имайте предвид, че преместването на монетите от един цифров портфейл в друг ще нулира възрастта им.

Сумата, която имате, се счита за гаранционен депозит. Ако Валидаторът има значителен дял в Nxt монета с добро стареене, това означава, че те са ангажирани и имат по-голям шанс да валидират блок. Това ще създаде мрежа от надеждни и лоялни валидатори.

В PoS, за разлика от PoW, не става дума за „копаене“, а за „коване“, което се извършва от Валидатора, който ще обработва и изковава нов блок към веригата.

Какви са предимствата на PoS?

Може би най-доброто нещо в тази система е, че няма нужда от скъп хардуер, нормалният ви компютър ще се справи добре с клиента на Validator. Вече споменахме, че няма да консумира високо електричество, както PoW.

Също, колкото по-висок е залогът на валидаторите (и колкото по-дълго го имат), толкова повече шансове да бъдете вдигнати за „подправяне“ и да спечелите такси за транзакции.

Разбира се, има проблеми с PoS, включително факта, че само малка група хора, които притежават мнозинство от монети / токени, могат да бъдат валидаторите. Това обаче е нещо, което се развива и в даден момент в бъдещето е по-вероятно да се промени.

Например Ethereum се придвижва към PoS с новия си протокол, наречен „Каспър”.

Системите Proof of Stake в крипто са относително по-нов механизъм в сравнение с Proof of Work. Той не е тестван стриктно и има няколко идентифицирани риска за сигурността. В крайна сметка постоянното разклоняване на блокчейн може да доведе до нестабилност на мрежата.

Кое е по-сигурно – PoW или PoS?

доказателство за работа или доказателство за залог, сигурност на транзакцията

Всяка система се стреми да осигури безопасна среда, без хакерски атаки. Това е особено вярно, ако тази услуга е свързана с пари. И така, кой е по-безопасен, PoW или PoS?

С „Доказателство за работа“ така наречените „лоши действащи лица“ се намаляват поради икономически и технологични пречки. Ако някой иска да програмира атака, би било много скъпо и със сигурност не си заслужава. Хакерът ще се нуждае от повече пари от това, което би могъл да открадне.

PoS системата е по-евтина за атака. Следователно тя трябва да бъде абсолютно бронирана. Ето защо се създава протоколът на Каспер. Той ще въведе обстоятелства и строги правила, при които „лош валидатор“ може да загуби депозита си, ако протоколът установи, че е действал по начин, който е нарушил техните правила.

Не пропускайте: Топ криптовалути и техните предизвикателства

Финални мисли

Както вероятно вече сте разбрали, както PoW, така и PoS имат своите плюсове и минуси. Много криптографи и компютърни учени работят върху намирането на решения за надграждане на тези два алгоритма.

Важно е да знаете, че:

  • PoS и PoW са въведени за предотвратяване на измама;

  • Ранното им развитие беше фокусирано върху откриването на кибератаки;

  • Решаването на сложен криптографски пъзел и получаването на възнаграждение с монети се нарича Доказване на работа (PoW);

  • В Proof of Stake (PoS) мрежата избира създателя на нов блок въз основа на количеството монети, което притежават;
  • Броят на цифровите валути никога не се променя;

  • Proof of Stake е технически подобрена версия на Proof of Work, но все още трябва да бъде оптимизирана.

PoS е рентабилен и екологичен, но има някои сериозни недостатъци по отношение на централизацията и сигурността. PoW, от друга страна, е скъпо и изисква висока изчислителна мощ, но е много по-безопасно.

Ще трябва да изчакаме и да видим как тези два алгоритма ще се развият във времето.

Надявам се да ви е харесало да прочетете нашата статия. Не забравяйте да предоставите вашите коментари.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me