Какво е биткойн? Ръководство за начинаещи за най-популярния тип криптовалута в света и съвети за инвестиране в BTC

Темата за биткойните предизвика популярност сред разговорите през последните няколко месеца. По-специално, в края на 2020 г. е изобразен влакче в увеселителен парк за биткойн, когато цената му започна да се покачва към нови рекорди.

Предхождайки прекомерен спад няколко месеца преди това, 300% ръст на цените през 2020 г. инициира нов разговор за криптовалутите, поставяйки Биткойн на преден план за това, което предстои в бъдещето на борсите за търговия.

Тъй като привлича много внимание от страна на инвеститорите, този импулс отваря чудесни възможности за придобиване на задълбочени умения за основите на биткойните, като например как е започнал, къде е сега и къде е потенциално насочен. Голяма част от историята на Биткойн е лесна за разбиране и е чудесна за новодошлите в крипто света и желаещите да се запознаят с вълнуващия свят на крипто търговията.

Какво е биткойн?

Биткойнът е форма на блокчейн, изобретен през 2008 г., автоматизирана форма на парична стойност, която удостоверява криптографските транзакции. Криптографията по същество означава кодиране и декодиране на информация, а също така предоставя база за функциите на блокчейн.

Блокчейн: Функцията на Bitcoin се крие зад технология с отворен код, наречена blockchain, която разработва децентрализирана публична книга. Транзакциите действат като „блокове“, които се свързват с технологията и образуват „вериги“. Веригите създават постоянни записи и не се променят.

Частни и публични ключове: За да разрешат транзакции и да предоставят доказателства за плащания, публичните и частните ключове се издават и използват от собствениците чрез техния биткойн портфейл (които са обсъдени по-долу).

Биткойнът беше един от първоначалните примери за съвременни криптовалути и често се използва като основна илюстрация при описване на блокчейн. Сега често съкратено с неговата емблема, BTC, биткойн може да се използва за извършване на различни онлайн покупки, но придоби популярност зад идеята за забогатяване чрез търговия с криптовалутата.

Blockchain записва транзакции, извършени от криптовалути като Bitcoin, където действа като архив, в който не могат да се правят промени след приключване на транзакцията. Втвърдяването на транзакциите се случва чрез механизъм, известен като доказателство за работа, при който миньорите или експертите в компютърен хардуер могат математически да предскажат криптографския ключ за следващия биткойн блок в блокчейна, както е описано от Джими Сонг, преподавател и биткойн ученик.

Миньори: Хора с опит в компютърния хардуер на P2P платформи, които проверяват транзакциите чрез високоскоростни компютри и често се компенсират в биткойн.

Едно от най-добрите неща за биткойните и една от причините за неговото нарастване на популярността се дължи на липсата на нужда от централно правителство или парична власт като банка по отношение на регулаторното участие.

Саймън Питърс, пазарен анализатор в eToro, описва Биткойн като способност за свободно прехвърляне на средства без ограниченията на централен орган или посредник поради неговата „отворена кодова и децентрализирана технология“. Това не позволява външно въздействие от регулаторните институции, които често контролират фискалната и паричната политика като банки или правителства, и предоставя свободно движение на средства между партиите.

Откъде започна всичко Bitcoin?

Уникалната способност на тази децентрализирана форма на онлайн пари в брой да намали нуждата от централни власти и обикновени посредници е това, което подпали началото на биткойните. Потребителите имаха право да изпращат и получават информация чрез софтуерна технология без никакво външно влияние. Първоначално предявен през 2008 г. в Бяла хартия следвайки идеите на Сатоши Накамото. Бялата книга, сега нататък bitcoin.org, ще представлява основата за биткойн.


Все още не е известно дали един човек или група лица са създали първоначалната технология, преодолявайки доминиращо проблема с двойните разходи, породен от много други опити за създаване на цифрови пари. Решението, което Накамото излезе за двойно харчене, беше внедряването на неизменна книга на транзакциите с отпечатък във времето, водеща ни до блокчейн.

По този начин Blockchain прави всеки биткойн проследим и изключителен и тъй като блокчейнът е публично видим за потребителите, е лесно да се проследи всеки отделен биткойн и едва ли е постижимо за коригиране на която и да е част от регистъра.

Тъй като биткойните не се издават и не се поддържат от държавни органи или банки, има обещание за по-ниски такси за транзакции от традиционните онлайн методи за плащане. Това привлича инвеститори през краткия и нарастващ период от време и мнозина вярват, че това може да промени начина, по който използваме и възприемаме парите в бъдеще. Ползите от блокчейн технологията и биткойн може да имат потенциала да променят ролята на финансовите институции и корпоративните дейности завинаги.

През януари 2009 г. беше добит първият блок Bitcoin, както и първата версия на софтуера Bitcoin в пощенския списък за криптография. В бъдеще след изкопаването на първия блок първоначалните транзакции бяха използвани за пробни цели. Например, две пици са закупени от разработчика Ласло Ханиец с 10 000 биткойни през 2010 г., преди да бъдат редовно използвани за по-официални цели на международна сцена.

След същия период, първото събитие за обмен на биткойни стартира през март 2010 г. Оттогава валутата е известна със своите постоянни върхове и спадове в ценовите промени през годините, характеризиращи се с резки колебания. Въпреки това, от пускането си насам, Биткойн се похвали с положителен ръст в дългосрочния си мащаб, като държи под око какво може да се случи в бъдеще.

биткойн през цялото време

Биткойн достигна рекордното си ниво от 41 946 долара на 8 януари 2021 г. Източник: Coinmarketcap

Обмисляли ли сте да инвестирате в BTC?

Скептици за биткойн

Много хора поставят под въпрос липсата на стабилност на Биткойн. Спекулации и недоверие относно легитимността на Биткойн съществуват още от първия ден, когато криптовалутата стартира. Структурата на биткойн, неговата блокчейн, е защитена от всякакво проникване, но за съжаление валутата сама по себе си не е.

Чрез разследвания, проведени през 2019 г., беше разкрито, че Mt. Gox борсата силно манипулира пазара на криптовалути. Mt.Gox беше един от най-значителните, ако не и най-големият пазар за обмен на криптовалута, докато хакерите не проникнат в защитата им, което доведе до загубата на 744.408 биткойни.

Репутацията на Биткойн обаче се е променила положително, тъй като през 2020 г. много финансови институции са инвестирали и продължават да инвестират в Биткойн, което всъщност е увеличило цената му.

Прочетете повече: Анализ на цените на биткойн за 2021 година

Защо да инвестираме в биткойн?

Въпреки че мнозина изглеждат скептични по отношение на залагането на биткойн, без съмнение има много плюсове, когато става въпрос за вземане на решения. Въпреки че има кратък и продължителен период от време от първото си стартиране, той генерира все по-големи възвръщаемости. Адвокатите поставят акцент върху биткойн като нова алтернатива на съхраняването на пари и ако той расте с участието на повече финансови институции, той може да нарасне драстично в дългосрочен план.

Отделно от това, криптовалутата е похвалена за ниските си транзакционни разходи, избирайки по-евтина алтернатива на международните трансфери на средства, особено съсредоточена върху бизнес дейности, без намеса на трета страна. Той може също да предостави помощ на инвеститори, които искат да диверсифицират своите портфейли като некорелиран актив.

„Чувате за Биткойн като„ бъдещето на парите “и естествено искате да разгледате историята на парите и как стигнахме до държавата, в която се намираме … Колкото повече разглеждате историята на парите и как преминахме от размяната на барове към златни монети, към долари, подкрепени със злато, до това, което имаме сега, Биткойн е естественият преход към „новите пари“. ”- Саймън Питърс, пазарен анализатор в eToro.

Как да инвестираме в биткойн?

Има много борси за криптовалута, които сега се регулират и наблюдават в съответствие със законовите прецеденти. Някои от най-често срещаните в САЩ са Coinbase, Kraken, Gemini, Coinmama, наред с други. Съществуват и различни инвестиционни платформи и брокерски компании eToro, които позволяват обмена на криптовалути или следните финансови приложения; PayPal, Robinhood и Cash App. Тези финансови приложения се стремят да бъдат по-популярни за тези, които искат да се съсредоточат върху инвестирането в биткойн.

Предполага се, че биткойн портфейлите са достойни за съхранение за тези, които планират значителни обеми на криптовалутата. Тези хардуерни портфейли са просто леки офлайн компютри, които управляват биткойн активи. Що се отнася до всяка инвестиция, не прекалявайте със сумата, която сте избрали да инвестирате.

Криптовалутите поддържат нестабилна репутация и затова е важно да направите оценка на риска от сумата, която сте избрали да инвестирате, преди да го направите. С това казано е добра идея да се обмисли дългосрочна мисъл при инвестиране. Дългосрочните резултати на Биткойн в продължение на десетилетие засенчиха краткосрочното му представяне поради неговата нестабилност. Наблюдението на фондовия пазар и прогнозирането на бъдещи възможности за растеж може да ви даде някои признаци, че цените се движат в добра посока; следователно, внимавайте.

Прочетете още: Как да инвестираме в биткойн 2021 – Най-доброто начинаещо ръководство за инвестиране в биткойн

Съвети и стратегии преди да инвестирате в биткойн:

1. Използването на биткойн портфейл

Биткойн портфейлите по същество са миниатюрни хардуерни портфейли, където хората съхраняват своята криптовалута. Това е добро решение за тези, които планират да държат големи суми и търсят сигурна опция за своите активи. Вашият хардуерен портфейл ще има частни ключове, до които само вие ще имате достъп и по този начин ще осигурите съхранение на вашите инвестиции. Те са по същество малки офлайн компютри, които ви позволяват да управлявате биткойните си. Много известни производители на портфейли включват Ledger, KeepKey, CoolWallet и Trezor, наред с други.

2. Инвестирайте умно

Това важи за всяка инвестиция. Винаги обаче е здравословно да имате предвид, особено когато искате да инвестирате в биткойн, че не трябва да инвестирате повече от това, което можете да си позволите да загубите. Биткойнът е известен със своята репутация, която се колебае тук-там и без знак, цените могат да паднат в рамките на часове. С това казано има шансове активите ви да паднат в стойността за кратки периоди и следователно не инвестирайте средства, които в крайна сметка може да са ви необходими за спешни случаи.

3. Планирайте предварително

Като споменем неговата волатилност по-горе и колебанията си, биткойн инвестициите си заслужава да бъдат разгледани в дългосрочен план. Въпреки краткосрочната си тенденция към колебания в цените, представянето на Биткойн през последното десетилетие показа като цяло положителни темпове на растеж. Така че, с това казано, освен ако не сте някой, който търси дневна търговия, мисленето в дългосрочен план е друга възможност за инвестиране в криптовалутата.

4. Следете внимателно на фондовия пазар

Важно е, когато искате да инвестирате във всякакъв вид акции, да следите отблизо фондовия пазар. Един от решаващите аспекти на инвестирането във всяка форма на актив е способността да се правят прогнози за бъдещите резултати или резултати. Биткойн представи подобни корелационни модели на S&P 500 през 2020 г., тъй като инвеститорите са насочени към по-рискови инвестиции с настоящия икономически климат. Определени знаци като този ще помогнат за цялостното ви решение при залагането на биткойн.

5. Вземете предвид данъчните задължения

В САЩ биткойнът, наред с други криптовалути, се облага с данък. Ако планирате да препродадете своя биткойн за печалба или ако просто планирате да го похарчите на стойност, която е била по-висока от първоначално закупената (с други думи, валутата е поскъпнала), тогава ще носите отговорност за данъка върху капиталовите печалби. Важно е да записвате всичките си транзакции, за да избегнете правни проблеми по-нататък.

Има големи надежди криптовалутата да разшири приемането си в световен мащаб. Виждайки, че компанията за бизнес разузнаване MicroStrategy наскоро улови Биткойн на една от най-високите му пазарни стойности и го определи като свой основен резервен актив, няма съмнение относно потенциала за растеж за него в близко бъдеще. Позитивни идеи възникнаха от други корпоративни гиганти като PayPal за потенциала на Bitcoin, с неотдавнашната му инвестиция в криптовалутата след разработване на собствена търговска операция.

Малко вероятно е Bitcoin да замени еврото в скоро време. Няма съмнение обаче, че цифровото бъдеще, към което сме се насочили, няма да го държи под око.

Има ниски шансове в близко бъдеще биткойн да се превърне в напълно адекватна валута като щатския долар или еврото, но това не означава, че не е тръгнал в правилната посока.

Започнете да инвестирате в биткойн с eToro

Ако досега сте готови да инвестирате в биткойн, eToro е лесна за ползване и евтина платформа, предлагаща опит за обмен на крипто търговия. Компанията продължава да се разширява, като въвежда нови продукти и други криптовалути на върха на Биткойн, позволявайки на начинаещи и експерти да проучат различни възможности в крипто света.

eToro – Най-добрият брокер за закупуване на биткойн

еторо брокер

eToro се доказаха като надеждни в крипто индустрията в продължение на много години – препоръчваме ви да ги изпробвате.

Виртуалните валути са силно нестабилни. Вашият капитал е изложен на риск

Ключови точки

  • Биткойнът е нова, цифрова форма на пари, която се търгува онлайн чрез отворени и децентрализирани технологии.
  • Транзакциите се записват в блокчейн и са публично достъпни за проследяване до всеки отделен биткойн като постоянна книга.
  • Големи корпорации като MicroStrategy инвестират огромни суми пари в биткойн.
  • Биткойнът произвежда все по-големи доходи от първото си стартиране през 2009 г..
  • Ниските транзакционни разходи без влияние на трети страни го правят идеален за трансгранична търговия и мултинационален бизнес.
  • Биткойн портфейлът осигурява съхранение на Биткойн с малък хардуерен компютър.
  • Съществуват оптимистични бъдещи прогнози, когато през януари 2021 г. биткойнът достигна рекорда си за всички времена.
  • Биткойнът се облага с данъци, така че трябва да сте наясно с данъчните последици, когато инвестирате в биткойн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector