Какво представляват интелигентните договори? Как работят и защо са важни

Ако сте започнали да изследвате криптовалути, тогава най-вероятно сте виждали думата интелигентни договори да се появява справедливо няколко пъти, особено ако се интересувате от Ethereum или някой от неговите конкуренти.

Достатъчно интересно, терминът „интелигентен договор’Всъщност остарява съвременната криптовалута и е замислена за първи път от компютърен учен, юрист и криптограф Ник Сабо през 1997г.

Какво е интелигентен договор?

Те са точно като нормалните договори, освен че са напълно цифрови и автоматизирани и работят като компютърна програма в рамките на блокчейн.

Когато се изпълни интелигентен договор, той актуализира публичната книга. Те обаче изискват предварително съществуващо събитие или събития да се случат, преди да могат да бъдат изпълнени. В известен смисъл, като ефект на домино.

Кои криптовалути имат интелигентни договори?

кои криптовалути имат интелигентни договори, дигитални монети

Интелигентните договори бяха интегрирани за първи път в криптовалута с Ethereum когато стартира през 2015г.

Сега има много криптовалути с възможности за интелигентни договори, като например EOS, Neo и Кардано, да назовем само няколко.

С биткойн също е възможно да се създават и изпълняват интелигентни договори, но те са по-малко сложни.

Ethereum е най-популярният и добре познат, когато става въпрос за интелигентни договори. Съперниците му обаче са все по-близо и по-близо до постигане на същото представяне.

Cardano, например, работи с две блокчейни, една за нормални транзакции и втора, особено за интелигентни договори.

След това има Neo, който може да бъде кодиран в C #, VB.Net, F #, Java и Kotlin. Докато потребителите на Ethereum ще трябва да научат Solidity, нов език за кодиране, специално за интелигентни договори.

Важно е да запомните, че все още е много рано да се каже коя криптовалута има най-добрата функционалност за интелигентен договор. Само времето ще покаже.

Не пропускайте: Криптовалути да купувате, гледате и избягвате

Как работят интелигентните договори?

Както бе споменато по-горе, интелигентните договори на практика са същите като нормалния договор, но са напълно дигитализирани и изискват да бъдат изпълнени предварително съществуващи условия, преди да бъдат изпълнени.

Транзакциите изискват извършването на „газ“. Тук се плаща много малко количество крипто, за да завърши транзакцията.

Когато договорът е създаден и е въведена сума, той трябва да бъде добит, а когато хората се оттеглят от договор, това също трябва да бъде добито, тъй като се счита за отделна транзакция.

Въпреки това, за блокчейн, където не се изисква добив, може да не се наложи да се плаща „газ“.

Възможно е различните получатели на интелигентния договор да получат по-малко или повече от останалите с напредването на интелигентния договор. Това обаче може да бъде предотвратено, така че всеки човек плаща една и съща сума.

Нека да разгледаме пример за това как един интелигентен договор би работил в реалния живот:

Хари е собственик на бизнес, който иска да наеме уеб разработчици, които да му създадат уебсайт.

Той пише интелигентен договор за блокчейна за група от четирима уеб разработчици, които са се съгласили да работят за него.

Да предположим, че той създава интелигентен договор на Ethereum и затова би използвал софтуер за интелигентни договори за мъгла.

По отношение на интелигентния договор Хари ще постави определени условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъдат платени четиримата разработчици.

Ако тези условия са изпълнени, и четиримата ще получат това, което имат право за работата си. Ако тези условия не са изпълнени, плащането ще бъде удържано от интелигентния договор до завършване.

Как се свързват интелигентните договори с dApps?

dApps са по същество връзка на интелигентни договори работим заедно, подхранвайки взаимно информация.

Не е задължително интелигентните договори да притежават стойност. Всичко, което те просто трябва да направят, е да бъдат активирани, когато са изпълнени предварително съществуващи условия.

В случай на dApps, когато дадено условие е изпълнено и интелигентен договор е активиран, той ще подава информация към друг интелигентен договор, който след това ще бъде активиран и т.н..

Отново ефект на доминото.

Какво въздействие могат да имат интелигентните договори върху обществото?

въздействието на интелигентните договори

Умните договори могат да се изпълняват и валидират се, работят непрекъснато и никога не се променят веднъж създаден.

Поради това те могат да бъдат използвани от различни бизнеси и институции за различни цели.

Като цяло, интелигентни договори може да се използва за извършване на плащания в реално време, които изискват информацията да бъде точна. Това ги прави много ценни за компаниите, които предоставят услуги.

Те също могат да бъдат много полезни за закупуване на неща от друг човек, когото не познавате и следователно не му вярвате.

Основен пример за това е закупуването на автомобил онлайн, особено на употребяван автомобил, където някои неща за колата трябва да бъдат проверени, например пробег или състояние на автомобила, например.

Нека разгледаме някои от начините, по които различните фирми могат да се възползват от интелигентните договори.

  • Изпълнение на договор за закупуване на нещо. Това е особено полезно, ако транзакцията има няколко изисквания, които трябва да бъдат изпълнени от която и да е от страните и има много информация.
  • Банките могат да го използват за издаване на заеми. Кредитополучателите ще трябва да отговарят на определени критерии, за да получат заеми. Интелигентните договори ще направят процеса по-бърз и по-ефективен.
  • Пощенските компании могат да обработват плащания при доставка. Парите могат да се държат в интелигентен договор, докато не бъде потвърдено, че доставката е завършена. След като това условие е изпълнено, парите могат да бъдат прехвърлени от интелигентния договор към службата за доставка.
  • Краудфандинг. Ако целите не бъдат постигнати, парите, обединени в интелигентния договор, се връщат на първоначалните инвеститори.

Интелигентни договори за застрахователни компании

Застрахователните компании могат да използват интелигентни договори за обработка на искове.

Възможно е дори за интелигентни договори да rполучавате информация като емисия новини.

Това може да е полезно, защото ако да кажем, че домът ви е засегнат от природно бедствие, например ураган, интелигентният договор ще може да провери дали това се е случило чрез неговата емисия новини и да види, че адресът ви е в същия район.

След това може да освободи сумата, която трябва да ви бъде дадена.

Интелигентни контакти за недвижими имоти

Вече многократно се предлага, че блокчейн технологията може да революционизира недвижимите имоти, като следи всички записи на недвижими имоти в блокчейн.

Умните договори могат улесняват договореностите за наемателите и наемодателите. Отново, още един пример за две страни, които може да не си вярват напълно.

Също така беше подчертано, че интелигентните договори могат да се използват за многократни покупки на акции, където много хора могат да си купят къща или други форми на недвижим имот като цяло.

Изисквания за социална надеждност

Интелигентните договори могат да бъдат настроени да изискват определено ниво от социална достоверност.

Колкото повече изпълнявате нещата навреме, като плащате наем, сметки за комунални услуги или плащания по заем, толкова повече това може да увеличи вашия социален кредит.

С тази социална надеждност те могат да получат по-добри кредити и заеми и намалени разходи за неща като наем.

Това може да бъде полезно за тези, които искат да наемат имот в район с много хора, които искат да наемат една и съща къща. Тези с най-висока социална надеждност ще могат да го наемат.

Интелигентният договор за наем на дом може да има определени изисквания за социална надеждност.

Умните договори могат да предотвратят корупцията

интелигентните договори могат да предотвратят корупцията

Никой не може просто да даде повече пари на някого от предпочитание, тъй като това ще бъде лесно видимо, особено ако всички те са сключили един и същ интелигентен договор.

Интелигентните договори се разпространяват в цялата верига и се валидират. Той е прозрачен и може да се види от всеки.

Така че дори ако някой е платен допълнително извън интелигентния договор, всеки ще може да види това.

Интелигентните договори също санеизменен, което означава, че никой не може да ги промени.

За да направите това, ще е необходим хакер, който да извърши a 51% атака, където успяват да контролират 51% или повече от всички компютри (възли) на блокчейна и да променят консенсуса.

Работят ли интелигентни договори?

Въпреки че интелигентните договори са невероятна иновация, те не са без вина.

Тъй като действията са неизменни, те не могат да бъдат променяни. Те са записани в блокчейна и ще останат там завинаги.

Това означава, че програмите, които използват интелигентни договори, трябва да бъдат много добре обмислени и написани, преди да ги поставят на блокчейна. Може също да е добра идея първо да ги тествате в отделна среда.

Въпреки че това прави нещата по-сигурни, създава проблем, когато трябва да сключите договор.

Например проблем като този може да възникне, ако служител напусне компания и много хора са на един и същ интелигентен договор.

Един от начините да актуализирате договор е да използвате друг интелигентен договор, който ще вземе информацията от оригинала.

Може също така да е възможно да добавите действие към интелигентен договор, което ще попречи на неговото функциониране, ако са изпълнени определени условия за анулиране и анулиране.

Не само за бизнеса

Интелигентните договори могат да се използват и от правителства и благотворителни организации.

Един от начините, по които правителствата могат да използват интелигентни договори, е чрез разпределяне на средства за различни области на държава въз основа на преброяване.

По този начин, когато определен регион достигне определено население, автоматично могат да се дадат повече пари за изграждане на пътища, мостове и друга полезна инфраструктура.

Има и организации с нестопанска цел, които се опитват да използват интелигентни договори, за да позволят на хората да наемат градини и покриви за ферми в градовете.

Други професии като адвокатите също вероятно ще бъдат засегнати чрез интелигентни договори.

Адвокатите и други, които се занимават с трансфери на информация, вероятно ще трябва да научат езици за кодиране, ако един ден трябва да използват интелигентни договори или да наемат разработчик на интелигентен договор.

Или може изобщо да не са необходими при проверка на информация, тъй като всичко вече ще е в блокчейна.

Защо интелигентните договори са важни за търговията с криптовалути?

интелигентни договори и търговия с криптовалута

Защото те предлагат повече стойност зад криптовалутата.

Едно от основните препятствия пред криптовалутата е това при приемането. Трябва да се възприема от все повече хора, преди да се разглежда като жизнеспособна алтернатива на фиатните пари.

Има критици, които твърдят, че криптовалутата не струва нищо, тъй като не е обвързана с нещо като злато или щатски долар.

Такива критиците пренебрегват факта, че криптовалутата има много различни приложения. Най-големият от тях е интелигентните договори и как те могат да бъдат използвани, дава стойност на криптовалутите.

Те също могат да бъдат мост за бизнеса да се включи в крипто.

Ако започнат да ги приемат за интелигентни договори и dApps, те могат да започнат да използват криптовалута и за други методи на плащане.

Теоретично, колкото повече се приема криптовалута, толкова повече стойност има зад нея.

Ключови точки

Ако си спомняте нещо от тази статия, направете това ключови моменти.

  • Интелигентни договори са точно като нормалните договори. Основната разлика е, че те са цифровизирани и работят без посредник.
  • Предлагат се няколко различни криптовалути интелигентен договор функционалности. Ethereum, EOS и Cardano, както и много други, предлагат тази способност.
  • Държавните организации и благотворителните организации също могат да се възползват интелигентни договори. Ако бъдат приложени в голям мащаб, интелигентните договори ще нарушат много индустрии, надяваме се за по-добро.
  • Интелигентни договори добавете повече стойност към криптовалутите. Те предлагат повече за бизнеса и могат да помогнат за ускоряване на приемането.

Ако ви хареса да прочетете тази статия от Търговско образование, моля, дайте му харесване и го споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me