Какво влияе на пазара на криптовалути?

Фактори, засягащи пазара на криптовалути

Разбиране на факторите, които влияят на цената на криптовалутата

Криптовалутата или друг актив, цената се определя от различни фактори. Движението на цените зависи от търсенето и предлагането на пазара. Но има и други фактори, които влияят върху цената на криптовалутата.

Ако искате да разберете какво влияе на пазара на криптовалути, тази статия е точно за вас. Тук ще обсъдим факторите, които влияят върху ценообразуването на криптовалутите.

Какво влияе на крипто пазара: Въведение

Пазарът на криптовалути промени финансовия сектор до точка безвъзвратност, предлагайки на хората достъп до цифрови пари, бързи трансгранични транзакции и децентрализирано управление. Криптовалутите накараха хората да се замислят дали все още имаме нужда от банки!

Като се има предвид потенциалът на пазара на криптовалути, не е изненадващо, че много инвеститори са се насочили към инвестиции в криптовалута с цел да диверсифицират портфолиото си и потенциално да увеличат богатството си.

Независимо от това, криптовалутата не се движи по същия начин като акциите и валутата. Въпреки че има някои важни прилики, инвестирането в криптовалута е съвсем нов сектор.

Съществуват редица фактори, включени в комбинацията, които влияят върху цените на крипто, много от които са много по-технически, включително търсене и предлагане, копаене, вътрешно управление и крипто регулиране.

Друг ключов аспект, който трябва да се отбележи за крипто пазара, е кога Биткойн навлиза в низходящ тренд, както и много други криптовалути (особено тези, подобни на функционалност). Или понякога, когато Bitcoin губи стойност, търговците се преместват в други криптовалути, които могат да се покачат.

Същото може да се каже и за Ethereum и други криптовалути, които се фокусират върху разработването на интелигентни договори и децентрализирани приложения (dApps).

Въпреки че има редица фактори, които могат да повлияят на крипто търговията, важно е да запомните, че по-голямата част от факторите, споменати по-долу, не винаги могат да бъдат определени. Ценовите прогнози са спекулативни!

Единственият начин наистина да прецените в каква посока може да се движи криптовалутата е като кандидатствате или фундаментален, или технически анализ, и бъдете в крак с крипто новините, технологичните постижения и настроенията на пазара.

Ако искате да се потопите в крипто пазара, с 0% комисионни, проверете eToro борса!

Фактори, засягащи пазара на криптовалути

Със съществуващите хиляди криптовалути разбирането на крипто пазара може да бъде предизвикателна задача, особено за начинаещи. И така, ето някои от основните фактори, които влияят на пазара на криптовалути.


Какво влияе върху цената на криптовалутата?

1. Актуализации на кода

Един от основните фактори, които влияят върху цената на криптовалутата, са актуализациите на кода. Защо?

Е, криптовалутите непрекъснато се променят, като често се добавят нови елементи. Обикновено се добавят актуализации на кода, за да се подобри производителността на криптовалутата и да се подобри приемането на децентрализирани финанси в световен мащаб.

Например биткойнът, който се актуализира за добавяне на мълниеносната мрежа, е огромна промяна, както и преминаването на Ethereum от алгоритъм за доказателство за работа към доказателство за залог.

Имайте предвид, че съобщенията могат да повлияят и на цената на криптовалута, но най-важното е, когато тези промени най-накрая бъдат внедрени и използваеми.

Ако обявените промени не са възможни или не работят, това може да доведе до загуба на доверие на инвеститорите в проекта.

Имайте предвид, че ако вече се очакваха актуализации на кода, те може да не повлияят на цената на актив. Всички очакваме стартирането на Ethereum 2.0 с неговия алгоритъм за доказателство за участие, чудейки се как ще се отрази на цените на Ethereum.

2. Търсене и предлагане

Търсенето и предлагането е ключов принцип във финансовия сектор, особено при крипто инвестирането. Това е доста ясен фактор, за който трябва да внимавате; фактор, който влияе върху всичко, с което търгувате (независимо дали това са акции, валута или крипто).

Ако нещо е в недостиг, стойността му ще се увеличи; ако има изобилие от нещо, стойността вероятно ще намалее. Не е тайна, че ефектът от търсенето и предлагането върху инфлацията и дефлацията е значителен.

Колкото по-голямо е търсенето и по-ниско предлагането, толкова по-висока е цената на крипто.

Тук трябва да отбележим, че за разлика от фиатните валути, много криптовалути имат ограничено предлагане. Следователно мнозина твърдят, че недостигът е основна сила на крипто пазара.

Що се отнася до недостига, добивът също е важен, защото ако криптовалутата има ограничено предлагане, това също ще повлияе на нейното търсене и предлагане.

И да не забравяме за процеса на наполовина. Криптовалутите могат да преминат през наполовина, когато криптовалутата достигне определен брой блокове (или време, което е изтекло) и впоследствие наградата за блока се намалява за всеки блок.

Въпреки че има различни фактори, които влияят на търсенето и предлагането, търговците на крипто трябва да гледат на обема, защото обемът често предхожда ценовите движения.

3. Разходи за производство

Производствените разходи са друг фактор, който влияе на пазара на криптовалути. Процесът на добив корелира не само с търсенето и предлагането, но и с разходите.

Когато става въпрос за биткойн, например, трябва да споменем, че процесът на добив или добив става все по-сложен и скъп, с очаквано време за блокиране от 10 минути.

Потреблението на електроенергия също поражда някои екологични проблеми, които също могат да повлияят на крипто инвестициите. Знаете ли, че Биткойнът има почти същата консумация на енергия като Швейцария?

4. Скандали, включващи разработчици

Вярвате или не, скандалите, включващи разработчици, също оказват значително влияние върху пазара на криптовалути.

И винаги има драма в криптовалутната индустрия и изобилие от бъркотия между проектите.

Един от най-известните примери е с IOTA. Председателят на IOTA каза, че независим изследовател по сигурността „имаше нужда от шамарСлед критикуване на проекта. След това резултатът от Университетския колеж в Лондон беше премахната подкрепата им, което оказа отрицателно въздействие върху IOTA, като инвеститорите загубиха доверие.

И обратно, разработчиците, които са много заети с популяризирането на своите проекти, могат да имат положителен ефект върху тяхната криптовалута. Justin Sun of Tron е един такъв пример, въпреки че трябва да се спомене, че някои от неговите съобщения също са противоречиви.

5. Регламент

Може би един от основните фактори, влияещи върху пазара на криптовалути, е регулирането. Не е тайна, че крипто регламентите варират в различните държави и попадат в някаква сива юрисдикция.

В резултат на това крипто регулирането винаги се променя – някои виждат този факт като нещо добро, докато други не. Регулирането всъщност е по-добро за търговците, тъй като осигурява известна гаранция и сигурност, като борсите или ICO по-рядко изчезват.

САЩ и Китай са двама от най-големите играчи по отношение на крипто регулирането. САЩ, защото повечето страни ще следват политиките си, а Китай, защото има много китайски инвеститори, участващи в търговията с криптовалути.

И, разбира се, тези две държави са две от най-големите икономики в света.

Докато Китай е бил по-строг по отношение на криптовалутите, САЩ са по-загрижени дали криптовалутите се считат за ценни книжа или стоки. На практика САЩ се опитват да огънат криптовалутата, за да се впишат в политиките за регулиране, които вече имат, вместо да създават нови регулации.

Едно е сигурно: регулаторните съобщения оказват значително влияние и на крипто пазара. Истината е, че ако изискванията, въведени от националните власти, станат по-рестриктивни, крипто цените могат да паднат.

С течение на времето регулацията вероятно ще се превърне в по-голям фактор. Кога това ще се случи, предстои да се види – просто защото правните практики все още се опитват да бъдат в крак с технологичното развитие.

Имайте предвид, че когато Везни на Facebook най-накрая стартират, регулирането може да стане от решаващо значение – просто защото Везните могат да дадат достъп до криптовалута на милиони хора.

След всичко, cryptos вече не са запазени за технически инсайдери и големи инвеститори, но обикновен хора.

6. Полезност

На крипто пазара полезността корелира с цените. Под това имаме предвид как можете да използвате криптовалутата, освен да плащате за продукти и услуги.

За да има някаква полезна стойност, токенът трябва да има точно определена цел, специфична роля в своята екосистема и ефективни характеристики; с други думи, стойността му идва от функциите, които има. Това може да е свързано например с интелигентни договори или dApps!

Два чудесни примера за помощен токен са Binance Coin и LEO, които могат да се използват съответно на борсата Binance и Bitfinex, за да получите отстъпка.

Помощната програма може да обхваща и други свойства, като практическа употреба.

Един пример могат да бъдат стабилните монети, като Tether, който е проектиран да бъде обвързани с щатския долар за намаляване на рисковете. По-просто казано, търговците могат да използват Tether, за да хеджират търговията си, когато пазарът е твърде нестабилен за търговия.

7. Китови инвеститори

Влиянието, което инвеститорите на китове имат върху крипто пазара, е очевидно. Тук трябва да отбележим инвеститори на китове са инвеститори с много голям капитал. Те могат да бъдат или индивиди, или по-вероятно големи институции.

Инвеститорите на китове могат да повлияят на пазара или чрез инвестиране на голяма сума на пазара, или чрез продажба на голяма сума.

Трудно е да се предвиди кога китовете ще се включат на пазара. Те имат свои собствени търговски цели и това, което може да изглежда като висок процент за купуване за нормалните търговци, може да им се струва не особено.

Участието на китове на пазара може да означава настроението на определена криптовалута. Ако китовете купуват, това може да означава, че те вярват, че пазарът ще се покачи. Ако продават, това може да означава, че вярват, че пазарът ще падне.

Трябва да помните, че китовете често разполагат с доста ресурси и могат да виждат пазара по-добре от вас.

В същото време китовете могат да спекулират и умишлено купувайте и продавайте големи суми, за да предизвикате краткосрочни люлки и да разтърсите крипто пазара.

Всичко, което можете да направите с инвеститорите на китове, е да реагирате и да вземете предвид техните действия, когато търгувате с крипто.

Обмисляли ли сте да инвестирате в Крипто пазар?

8. Пазарни новини

Тъй като силата на медиите е очевидна, не е изненадващо, че пазарните новини са основен фактор, който може да повлияе на пазара на криптовалути.

Всъщност пазарните новини са най-важното нещо, което трябва да се наблюдава, когато става въпрос за търговия с криптовалута – фактор, който може да включва всичко в този списък.

Новините стимулират настроенията сред крипто инвеститорите; те могат да увеличат търсенето или да предизвикат паника.

Новините за политически събития също могат да подтикнат хората да търгуват с криптовалута. Например, ако щатският долар спадне, хората могат да търгуват с биткойн, ако има положително движение.

Също така, ако икономиката е лоша, инвеститорите могат да преместят повече пари в криптовалута. Просто потърсете ключови показатели, че икономиката може да е лоша или добра, като заетост и проценти на брутния вътрешен продукт (БВП).

Както беше посочено по-горе, пазарните новини трябва да бъдат едно от основните неща, които проверявате ежедневно, когато търгувате с криптовалута.

На всичкото отгоре, нека не забравяме, че медиите могат да бъдат свикнали обучават търговци за криптовалутите и засилване на желанието на хората да притежават крипто.

9. Състезание

Конкуренцията е друг фактор, който оказва силно влияние на крипто пазара. Когато на сцената се появи нова криптовалута – криптовалута, която се опитва да направи нещо подобно на вече съществуващите – това може да повиши цените.

Има много случаи на криптовалути, предлагащи подобрени решения за съществуващи проекти. Например, Ethereum и EOS и двамата се състезават за интелигентни договори и dApps доминация.

Сега има и няколко криптовалути, предлагащи решения за поверителност като Monero, Dash и Zcash.

Нова криптовалута може да предложи нови функции и да се продава по-добре от това, което вече съществува, което може да увеличи цената му и да подкопае конкурентите му. Ако се установи, че е вярно, че един е по-добър от друг, хората вероятно ще преминат към алтернативата.

Всъщност начинът, по който се продава монета, е от решаващо значение. За съжаление има много подценени монети с голям потенциал, които не са имали възможност да се прославят в крипто сектора. Някои интересни монети са Polkadot, Enjin и Fusion.

Говорейки за нови монети, нека не забравяме, че първоначалните предложения за монети (ICO) се случват непрекъснато поради ниските бариери за навлизане, така че конкуренцията може да задържа цените.

Готови да се потопите в Крипто пазар?

10. Твърди вилици

Дори да сте начинаещ, може би няма да се изненадате да чуете, че хард форковете влияят на крипто пазара. Хард форк е, когато блокчейнът е разделен на две – събитие, което често се задейства от вътрешен конфликт между разработчици и майнери.

Разбира се, това зависи от това колко драматизъм има по отношение на хард форка; понякога има много, а понякога няма.

В повечето случаи историята преди разклонението е същата, но след разклонението, двата блокчейна могат да вървят в различни посоки в начина, по който са разработени.

Въпросът за мащабируемостта е основна болка в крипто сектора, например. Един от най-големите примери за скандален хард форк е Bitcoin и Bitcoin Cash, а след това Bitcoin Cash и Bitcoin SV. Но дори преди това – Ethereum и Ethereum Classic!

Не всички хард форкове обаче са драматични. Много продължават с малко драма, ако се развият. Dash и Litecoin са резултат от хард форкове и не са виждали същата драма.

11. Осиновяване

Приемането често се разглежда като най-важният фактор, от който криптовалутата се нуждае, за да продължи напред и да замести фиатната валута.

Не е тайна, че биткойнът е най-приеманата крипто и най-популярната по отношение на пазарната капитализация. Осиновяването обаче се случва и с други криптовалути и не бива да се пренебрегва.

Приемането е важно и по отношение на интелигентните договори и dApps, които представляват изцяло различни индустрии. Всъщност, dApps е по-вероятно да бъдат приети по-рано. И има много dApps, изградени върху Ethereum!

Всъщност технологията на блокчейн вече се възприема в различни сектори, извън финансите, като игри, медицина и музика.

Приемането на интелигентни договори може да отнеме повече време, но ако те се използват в реални условия от адвокати и други организации, те могат да подобрят крипто цените.

Не е изненада, че Ethereum, EOS, NEO и много други криптовалути се борят за господство, което кара инвеститорите да се чудят дали Ethereum ще продължи да бъде кралят на интелигентните договори на крипто пазара.

12. Наличност

Наличността е друг фактор, който може да повлияе на сектора на криптовалутите. Ако криптовалутата е лесна за получаване на борса, това ще има положителен ефект върху цената, особено ако монетата е включена в списък на популярна борса.

Колкото по-популярен е обменът, толкова повече участници получава.

eToro, например, е един от лидерите в сектора и позволява на инвеститорите да купуват активи, а също и да търгуват Договор за разлика (CFD) до +90 двойки.

Същото важи и ако криптовалутите се приемат от CFD брокери, които може да имат много по-широк обхват сред търговците в сравнение с борсите за криптовалути. Докато криптографските регулации все още са сива зона, CFD позволяват на търговците, които не могат да си позволят да купуват действителни криптовалути – особено Bitcoin -, да имат достъп до крипто пазара.

Биткойнът всъщност е основният актив в борсово търгуваните фондове, фючърси и други продукти.

Наличие на портфейли за криптовалута също ще има положителен ефект. Ако нова криптовалута стане достъпна в популярен портфейл, нейната цена вероятно ще се повиши.

Освен това броят на банкоматите, търговците на дребно и съоръженията, които приемат криптовалути, е от решаващо значение за определяне на реалната употреба и наличност, което може да повиши цените и приемането.

eToro – Най-добрата борса за криптовалута както за инвеститори, така и за търговци

еторо брокер

eToro се доказаха като надеждни в крипто индустрията в продължение на много години – препоръчваме ви да ги изпробвате.

13. Проблеми със сигурността

Проблемите със сигурността са сред основните фактори, които оказват влияние върху крипто пазара.

за жалост, хакване и измамите все още са проблем за крипто инвеститорите. Това, разбира се, не е хубаво нещо да се случи.

Криптовалутата трябва да бъде по-сигурна от обикновените транзакции и когато това се провали, хората осъзнават, че крипто пазарът може да не е толкова сигурен, колкото си представя.

Една от най-големите атаки в последно време беше прословутият хакер на Ethereum DAO; когато хакер осъзна, че може да продължи да тегли от DAO (Децентрализирана автономна организация) значителни суми пари.

Въпреки че не беше непременно атака срещу Ethereum, това не помогна на имиджа му и доведе до раздвояване на Ethereum в Ethereum и Ethereum Classic. Това беше направено, за да обърне хака и да върне на хората техните токени.

Имайте предвид, че Ethereum Classic използва старата блокчейн, където хакът все още се е случил.

Потенциални грешки в сигурността също могат да бъдат проблем, тъй като те могат да означават, че нещо не е кодирано правилно и че хакове могат да се случат в бъдеще.

Хакове на борси също са опустошителни и не са помогнали на имиджа на криптовалутите. Най-големият хак на Bitcoin някога беше атаката срещу Mt. Gox размяна.

Имайте предвид, че хакове често провокират срив на цените. Пример за това е прословутата атака срещу Binance Exchange, която предизвика срив от 10,8 pc.

Не на последно място, използването на монети за незаконни дейности също има отрицателен ефект и замъглява крипто пазара.

14. Пазарни настроения

Настроеността на пазара е друг важен фактор, който може да помогне на монетата да установи своето господство. Имайте предвид, че настроението на пазара се отнася до цялостното отношение на инвеститорите към даден актив или пазар.

Това също е тълпата психология около дадена инвестиция.

Въпреки че някои монети предизвикаха противоречия в световен мащаб, има много монети с обещаващи характеристики, които стават все по-популярни, като цените се увеличават въпреки продължаващата пандемия.

Вземете например Tezos. Въпреки многобройните вражди около тази иновативна монета, Tezos успя да спечели доверието на инвеститорите с нейното демократично управление и сега е един от най-бързо растящите крипто на пазара.

15. Финансови кризи

Подобно на други инвестиции, пазарът на криптовалути е засегнат от финансови кризи, здравословни проблеми и социални сътресения.

Всъщност икономическите кризи оказват силно влияние върху крипто цените. Ако традиционните финансови системи се сринат, хората могат да изпаднат в паника и да инвестират в алтернативни активи. Колкото повече хора инвестират в крипто, толкова по-голяма е капитализацията му.

Когато инвеститорите загубят доверие не само във фиатните пари, но и в правителствата, тогава мнозина могат да се обърнат към крипто пазара, което ще повиши цените още повече.

Някои дори твърдят, че въпреки високите нива на нестабилност в крипто сектора, криптовалутите могат превъзхождат злато като сигурно убежище.

Ключови точки

Ако си спомняте нещо от тази статия, направете го следните ключови моменти:

  • Има много фактори, които могат да повлияят на цената на криптовалутата. Разбирайки какви са те, можете да търгувате по-ефективно.
  • крипто ценообразуването се влияе от фактори като: предлагането на крипто и търсенето на пазара за него.
  • Винаги следете крипто новините. Тук ще чуете за събития, които могат да повлияят на цените на криптовалутата.
  • Техническите фактори, заедно с настроенията на пазара, са уникални елементи за криптовалутата. Те могат да посочат как работят някои крипто и да сравняват с техните конкуренти, което може да повлияе на цените.
  • Наличността и приемането са най-големите фактори, които влияят на крипто пазара. Колкото повече хора използват криптовалута, толкова по-ценна ще стане тя.

Ако ви хареса да прочетете нашата статия Какво влияе на пазара на криптовалути. Разбиране на факторите, които влияят на крипто пазара, моля, дайте му харесване и го споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Прочетете още

Инвестирайте в Ripple: Какво ще доведе до цената на Ripple XRP през 2021 година?

Дали Ripple е добра инвестиция и трябва ли да инвестирам в Ripple?

7 златни правила за печелене на пари на крипто пазара

Криптовалута Инвестиране Съвети и грешки, които трябва да се избягват

Инвестирайте в биткойн: Какво ще стимулира цената на биткойните през 2021 година?

Колко ще струва биткойн кеш през 2021 г. и след това?

Как да търгувате с криптовалута

Какви Топ 10 криптовалути ще експлодират през 2021 г.?

Най-добрите алткойни за търговия през 2021 г.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector