Мъртво ли е копаенето на криптовалути?

Нека да поговорим за добива на криптовалута днес.

Ако сте ентусиаст на криптовалути, най-вероятно сте добре запознати с концепцията. Чували ли сте обаче, че копаенето на криптовалута може да е към своя край? Знаете ли каква е причината и какви са алтернативите? Нека разберем!

Майнингът е основно процес на валидиране на транзакции на други хора чрез използване на изчислителна мощност. След този процес ги добавяте към дългия публичен списък на всички транзакции, известен също като блокчейн. В замяна на валидирането „миньорът“ се възнаграждава с криптовалута.

Кой може да стане миньор?

майнер за криптовалута

Технически, всеки, който има компютър и интернет връзка, може да стане миньор. Има обаче много неща, които трябва да обмислите, преди да се развълнувате толкова.

Преди всичко, копаенето не винаги е изгодно. В зависимост от коя криптовалута добивате или колко бърз и мощен е вашият компютър, както и от цената на електроенергията във вашия район, в крайна сметка може да похарчите повече пари за майнинг, отколкото да спечелите обратно в криптовалута.

Колко възнаграждаващо е?

Както споменахме, копаенето на криптовалута се извършва от мощни компютри. Те обикновено трябва решаване на доста сложен изчислителен математически проблем (те не могат да бъдат решени на ръка) и затова е необходимо много електричество и хардуерна мощност.

Копаенето се нуждае от компютър и специален софтуер, който помага на миньорите да се конкурират със своите връстници в решаването на математически задачи.

Казвайки това, вие също се нуждаете от малко късмет. Компютърът ви трябва да бъде едновременно мощен и късметлия. Помислете за това по този начин – вероятността да разрешите един от тези сложни проблеми и в крайна сметка да получите награда е като да намерите злато, докато копаете в пясъчник. Шансовете компютър да реши един от тези проблеми е 1 на 6 трилиона. Вие също се състезавате с милиони други компютри, които търсят същата награда.

Резултатите от копаенето са два:

 • Когато компютрите решават тези математически задачи в крипто мрежата, те произвеждат нови монети.
 • Чрез решаване на изчислителни математически задачи, майньорите правят мрежата за криптовалута надеждна и сигурна, като проверяват нейната информация за транзакциите.

Друго нещо, което трябва да запомните, е, че отделни блокове, добавени от майнери, трябва да съдържат доказателство за работа или PoW.


Извличането на криптовалута включва две функции, а именно: добавяне на транзакции към блокчейна (осигуряване и проверка) и освобождаване на нова валута. Отделни блокове, добавени от майнери, трябва да съдържат доказателство за работа или PoW.

Пример за копаене на биткойни

добив на биткойни

Нека вземем Bitcoin за пример, за секунда. Наградата на блока е основно как се създава или въвежда нов биткойн в икономиката. На всеки 10 минути „блок“ от биткойн транзакции се решава от майнери и се добавя към блокчейна.

В началото миньорите за възнаграждения получиха за добив на блок в биткойн мрежата, започнат от 50 BTC. Това означава, че на всеки 10 минути някой някъде е получавал 50 биткойни. Тогава обаче нещата бяха различни. BTC струваше стотинки и можете да го добивате, като използвате само вашия лаптоп. На всеки 210 000 блока обаче наградата се намалява наполовина. Над 80% от всички биткойни се добиват. Следващото „наполовина“ се очаква да се състои през май 2020 г.. След това се очаква промяна на цената и нестабилност.

В началото като ентусиасти са служили само ентусиасти на криптографията. Тъй като обаче криптовалутата започва да набира популярност и в крайна сметка увеличава стойността си, добивът се превръща в доходоносен бизнес. Предприятията започнаха да инвестират в складове и скъп хардуер, а биткойн миньорите се присъединиха към отворени пулове, обединявайки своите ресурси.

С течение на времето обаче много различни проблеми започнаха да се трупат, порождайки сериозна дискусия сред криптовалутната общност дали майнингът бавно приключва. Нека се опитаме да разберем какво се случва и кои фактори са допринесли за спада на добива на криптовалута.

Копае ли криптовалута мъртъв?

Е, все още не е. Не можем обаче да пренебрегнем следните негативи:

 • Топлина и шум, идващи от скъпо и мощно изчислително оборудване.
 • Нуждаете се от много пари, за да закупите оборудване за добив.
 • Опасност от пожар. Пожарът е нещо, което трябва да имате предвид и трябва да разберете напълно колко електричество ще използвате и капацитета на вашето местоположение.
 • Данъци. Трябва да отчетете всичките си приходи.

Което доведе до …

 • Печалбите от добива постоянно се отчитат като ниски.
 • Nvidia отчете по-ниски печалби от очакваното от крипто майнинга от изпълнителния директор и инвеститорите.
 • Стойността на криптовалутите е спаднала, което затруднява майнерите да се възползват дори от разходите за електроенергия.
 • Бумът за копаене на криптовалути доведе до голямо търсене на хардуер, което примами прекупвачите да се възползват от ситуацията и да увеличат цените си.
 • Ethereum и други мрежи преминават към POS (Proof of Stake), който елиминира добива.
 • Повишиха се и тарифите за внос на ASIC (машини за добив).

Какви са реалистичните предимства на копаенето?

крипто копаене

 • Все още можете да печелите пари. Разбира се, това е, ако разходите ви за електроенергия са ниски, имате правилното оборудване и добивате правилната криптовалута.
 • Забавно е за хора, които се занимават с компютри и обичат да се бъркат и да играят с хардуер и компютърно оборудване.

Заедно с, разбира се, всички предимства, които идват с криптовалутите, с които в крайна сметка може да се окажете в края на вашите майнинг дейности. Някои от тях включват:

 • Децентрализация
 • Високи нива на поверителност
 • Съхранява се в цифров портфейл
 • Бързи и евтини транзакции
 • Универсално разпознаване на ниво
 • Достъп до всички

Трябва ли да отида за копаене?

И така, трябва ли да започнете да копаете през 2019 г. (или да продължите, ако правите това от известно време)? Е, отговорът изцяло зависи от крайната цел, която имате предвид. Например, ако се интересувате от копаене за забавление или образователни цели, тогава се насочете към него. Ако обаче искате да печелите пари, майнингът на криптовалута може да не е най-доброто нещо за вас в този момент.

Всичко се свежда до потенциални рискове и ползи. Поглеждайки обективно на нещата, рисковете и недостатъците в този момент надхвърлят предимствата на добива.

Най-голямото нещо, което влияе върху рентабилността на копаенето, е цената на всяка криптовалута, която ви интересува. Помислете обаче за нещо друго. Колкото повече миньори започват да добиват и колкото повече става печелившо, толкова по-трудно ще стане. Имайте предвид, че е проектиран по този начин. Увеличаването на трудността на математическите уравнения и намаляването на наполовина наградите в определени моменти звучи за много крипто ентусиасти като ситуация без печалба.

Друго нещо, което можете да направите, е да потърсите криптовалути, които си струва да се копаят и които всъщност могат да ви донесат известна печалба. Използвайте вашето оборудване за добив, за да копаете нови монети, които са по-лесни за добив от биткойн. Особено ако тези нови монети имат нещо допълнително специално, което може да ги накара да се покачат в бъдеще. В наши дни излизат толкова много уникални монети за криптовалута, всяка с уникални характеристики и възможности.

И все пак, ако се интересувате от биткойн, отделете процент от доходите си за закупуване на биткойн.

Това е по-добра алтернатива от копаенето на биткойни, тъй като през последните няколко години тя става все по-централизирана, което води до опасения относно нейното бъдеще.

Ако сте се отказали от копаенето на биткойн, продайте хардуера си и си купете нов за добив на алтернативи като Dash или Monero.

Какви са алтернативите на копаенето?

алтернативи на копаенето

Ако например се интересувате от биткойн, но търсите алтернативи на копаенето, можете просто да закупите биткойни или да сключите договор за лизинг с биткойн майнинг компания, която ще ви дава процент всеки месец. По този начин все още ще се възползвате от нарастващите цени на биткойните и не е нужно да правите нищо у дома.

Какво друго можете да направите?

Ако все още искате да бъдете част от криптовалутната общност, но след всичко, което сте прочели досега, не смятате, че добивът е добър вариант за вас, има няколко неща, които можете да направите, за да получите криптовалути.

 • Регистрирайте се за ICO: ICO са нов начин за набиране на капитал за финансиране на нов бизнес. Стойността на новата монета е обвързана с общата стойност на компанията. Има първоначални първоначални разходи за покупка, но има много изгодни бонуси. Можете да закупите и със съществуващата си криптовалута.
 • Попълване на анкети: Попълването на анкети се превърна в много популярен метод за печелене на безплатна криптовалута. Има няколко уебсайта и приложения, които можете да изтеглите, които ще ви платят в криптовалута за попълване на анкети.
 • Въздушни капки: Някои портфейли предлагат въздушни капки в допълнение към безплатни крипто оферти за създаване на портфейл на тяхната платформа. Не е нужно да правите нищо, освен да имате конкретен портфейл, за да участвате в самолет. Това е силно ангажираща и ефективна стратегия за привличане на повече потребители и предоставяне на съществуващите безплатни крипто.

Заключителни думи

Много се случва в света на криптовалутите и нещата се променят и трансформират, докато говорим. Крипто копаенето е само един от аспектите, който преживява значителна промяна. Е крипто добив мъртъв, все пак?

Огромните минни ферми могат да се размножават само там, където са печеливши, което е в райони, където разходите за електричество са ниски. Това прави крипто копаене централизирано.

Отделни миньори се оплакват, че едва получават половината от това, което са свикнали, когато са започнали за първи път. Инвестициите им в хардуер не могат да бъдат върнати и малко по малко добивът се отдръпва от хората и отива директно към огромни корпорации и институции.

Не само това, но и с околната среда стана твърде конкурентна. Тъй като цените скочиха нагоре, все повече и повече миньори се включиха в играта и започнаха да се случват повече транзакции по целия свят. Поради конкуренцията може да отнеме години, докато вашето домашно оборудване потвърди само един блок от транзакции.

Освен това Ethereum и други криптовалути се оттеглят от ASIC миньорите и преминават към Proof of Stake, което елиминира добива.

Това е тенденция, която според мнозина ще продължи поради рисковете от 51% атаки и действителната възможност на миньорите потенциално да контролират монета.

Днес сте чували много за копаенето. От вас и вашите цели зависи да решите дали копаенето е нещо, което виждате да правите в бъдеще или не.

Не забравяйте, че крипто пространството се развива и вие трябва да се развивате с него. Може би е дошло времето да продадете оборудването си за добив и да инвестирате в крипто по друг начин.

Благодарим ви, че прочетохте нашата статия.

Искате да научите повече за други криптовалути и как да ги търгувате?

Регистрирайте се в нашия курс за търговия с криптовалути!

Ако ви е харесало да четете тази статия от Trading Education, моля, дайте й харесване и я споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector