Обяснение на 51% атака: Как да падна цената на криптовалута

Атаката от 51% е по същество „хакване“ на блокчейн, която позволява на хакерите да извършват различни злонамерени дейности, които в краткосрочен план могат да бъдат финансово изгодни, но в крайна сметка ще унищожат криптовалутата и ще провалят цената.

Но има ли стимул за извършване на 51% атака?

В тази статия ще обясним какво точно представлява атака от 51%, какво са в състояние да извършат нападателите и дали наистина си струва хакерите да опитат такъв флот.

Изненадващо, хората, които най-вероятно ще извършат 51% атака, не са тези, които мислите.

Искате ли да научите как да търгувате с криптовалути като професионалист? Вземете нашите курс за криптовалута!

Какво представлява 51% атака?

51 атака обяснено

Всичко е свързано с хешираща сила.

Хеширащата мощност е по същество колко енергия имате за копаене на блокове. Ако можете да добивате блокове много бързо, вероятно имате много хешираща мощност.

Ако имате 51% от мощността на хеширане, това означава, че можете да добивате по-бързо от останалите миньори.

В хипотетична надпревара между един обект, който има 51% от властта, и друг, който има 49%, 51% групата в крайна сметка ще спечели.

Но като 51% на хеширащата сила не означава непременно, че ще направите нещо злонамерено още.

За да бъде правилно етикетиран като „атака“, субектът, който контролира тази мощност, ще трябва да започне минен блокира частно.

В крайна сметка веригата от блокове, създадена от нападателя, ще бъде по-дълга от веригата от блокове, създадени от останалите миньори, тъй като нападателят има повече мощност.


На този етап мрежата е представена с две различни вериги. Той винаги ще избере най-дългия като истинска верига, тъй като ще има най-много трудности при копаене, тъй като са извлечени повече блокове.

В криптовалутата има принцип, който казва: „Най-дългата верига е истинската верига“.

Криптовалутите, които не използват доказателства за работа, не могат да бъдат атакувани на 51%, като Ripple. Това е част от причината, поради която Ethereum се превръща в доказателство за залог.

Какво биха могли да направят хората с атака от 51%?

Едно от най-известните неща, които майньорите могат да направят с 51% от мощността на хеширане, е да изпълняват двойно харчи.

Двойните разходи са мястото, където някой може да харчи средствата си повече от веднъж.

Теоретично майнер може да направи поредица от транзакции в оригиналната блокчейн и да не ги обявява.

След това, когато приключат личния си блокчейн и го обявят, техният, който е по-дълъг, ще бъде приет като истинска верига и тези предишни транзакции няма да бъдат отчетени.

И те ще получат тези монети обратно, тъй като транзакцията не се е случила в тази блокчейн.

An нападател може също така да блокира транзакции и да цензурира транзакции от определени лица, правейки техните монети практически безполезни.

Те също така биха могли да откажат други миньори от бизнеса, тъй като нападателят ще може да копае блокове много по-бързо. Други миньори няма да могат да се състезават.

В крайна сметка атаката от 51% ще нарасне, когато майньорите напуснат мрежата. Докато миньорите напускат, задържането на атакуващия над блокчейна ще се увеличи.

Колкото по-популярна е криптовалутата, толкова по-трудно е да се изпълни a 51% атака.

Това е така, защото повече миньори, които работят по него, като го поддържат в безопасност, означава, че имате нужда от повече хеш мощност.

По-малко популярните криптовалути са по-изложени на риск, тъй като има по-малко хешираща мощност като цяло.

Ще си струва ли 51% атака?

Вероятно не.

Единствената истинска причина за провеждане на a 51% атака би било да се унищожи криптовалута.

Нека обясним защо.

Ако по някакъв начин сте успели да монополизирате скоростта на хеширане на криптовалута, потенциално бихте могли да спечелите много от копаене. Той е по-стимулиран и можете да печелите по-дълго.

Разбира се, нападателят може да успее да се измъкне с няколко двойни прекарвания, но няма да остане незабелязан.

В крайна сметка хората, които гледат счетоводната книга на блокчейна, биха започнали да забелязват, когато веригите блокове са „осиротели“.

Осиротели блокове или „отделени блокове“ са блокове, които не са част от блокчейна. Това се случва, когато миньорите създават блокове едновременно.

В повечето случаи това не е проблем. Докато транзакциите в осиротелия блок са невалидни, те просто ще бъдат преместени в следващия блок.

Когато обаче това се случи и много блокове останат сираци, това е проблем.

Доверието ще бъде разрушено ако е създаден отделен блокчейн, особено ако трябва да извършвате злонамерени действия.

Провеждането на подобни дейности би спряло хората да използват криптовалутата, тъй като никой не би могъл да се довери, че транзакциите им ще бъдат валидни.

В крайна сметка криптовалутата вероятно ще спадне в цената, и нападателят ще остане с безполезен актив, който вече никой не би искал да използва.

Освен това ще ви струва много да извършите такава атака. С биткойн подобна атака вероятно ще ви струва милиарди.

Това до голяма степен би изключило такава атака, която някога да идва от майнинг пул, но голямо правителство, което иска да унищожи криптовалута, може да успее да я извърши.

Ethereum Classic 51% атака

атака на ethereum 51

В началото на 2019 г. Ethereum Classic (ETC) се предполага, че е жертва на 51% атака.

За първи път беше съобщено от борсата за криптовалута Coinbase, която заяви, че са открили „реорганизация на блокчейн“, с което вероятно означават промяна в това, което се счита за „истинска“ блокчейн.

В началото не беше твърде подозрително, но в крайна сметка, бяха забелязани двойни разходи на обща стойност около 88 500 ETC, което днес е приблизително 400 000 $.

Атаката доведе до премахване на ETC от Coinbase.

Някои хора твърдят, че това не е била 51% атака, включително самият Ethereum Classic, който го приписва на производител на ASIC, тестващ нова технология на блокчейна.

Каквато и да е била причината, Цената на Ethereum Classic се срина рязко след избухването на новини.

Coinbase може да включи ETC в бъдеще, но до голяма степен го прави сега, защото е загрижен, че те или техните клиенти могат да станат жертви на двойно харчене.

A 51% атака все още е възможно на Ethereum (ETH), но е по-малко вероятно, тъй като Ethereum има 17 пъти повече хешираща мощност.

Може ли биткойн да претърпи 51% атака?

биткойн 51 атака

Да, все още е възможно.

Ако дадено предприятие е успяло да получи контрол над 51% от биткойн мрежата, те биха могли да го контролират.

При биткойните това почти се е случило няколко пъти миньорите са почти контролирани 51% на скоростта на хеширане.

Засега обаче няма такива атака някога се е случвало.

Дори ако пуловете за копаене успяха да контролират до 51% от мрежата на Биткойн, това не означава, че те биха направили нещо лошо.

Най-вероятно биха искали да поддържат нещата да се движат такива, каквито са били. Всяка злонамерена дейност би спряла хората да използват биткойн.

Въпреки това не съществува законова рамка, която да попречи на хората да извършват подобни атаки, и няма начини за тяхното наказване.

Колкото по-близо се добиват пуловете за доминиране на биткойн, толкова по-вероятно е хората да преминат към различни криптовалути.

Няма причина обаче това да не се случи с никоя друга криптовалута.

Квантови компютри

Компютрите стават все по-мощни и скоро изглежда, че може би навлизаме в епоха, в която съществуват квантови компютри.

Квантовите компютри са компютри, които могат да решат уравнение, което отнема на нормален компютър 10 000 години само за няколко секунди.

В момента все още сме на хипотетичен етап и такива компютри тепърва ще съществуват. Въпреки това, Google е в процес на създаване.

Такива мощни компютри могат да изложат криптографската технология на риск, тъй като разчитат на сложни математически уравнения, за да гарантират сигурността.

Квантовият компютър може теоретично да дешифрира дори най-сигурната блокчейн мрежа, което го прави по-вероятно да настъпи 51% атака (или вероятно дори по-мощна).

Дори се смята, че те могат да дешифрират частните ключове на потребителите и да фалшифицират транзакции, премахване на доверието в блокчейна.

Въпреки това, такава атака може да бъде малко вероятна от Google, който изглежда няма мотивация да я извърши.

Някои криптовалути твърдят, че са квантово защитени от компютър. Най-известният е IOTA.

Тъй като все още е много рано, е трудно да се знае точно на какво ще са способни квантовите компютри.

Въпреки че трябва да се помни, че само преди 10 години хората вярваха, че ще са необходими 50 години, за да съществуват.

Защо това е важно за търговията с криптовалута?

51 блокчейн атака

51% атаки са жизненоважни за разбиране, тъй като търговците трябва да знаят рисковете от участието в търговията с криптовалута.

В идеалния случай искате да стоите настрана от криптовалутите, които имат потенциал да бъдат контролирани от едно цяло и да станат централизирани.

Не можете непременно да се доверите какво ще правят с толкова много сила. Поради тази причина много ентусиасти и търговци на криптовалути се придържат към децентрализирани криптовалути.

Но дори децентрализираните могат да станат централизирани с течение на времето.

Някои криптовалути може да са по-уязвими атаки отколкото други. Например IOTA се нуждае само от обект, който да контролира 34% от мрежата, за да извърши такава атака.

Ключови точки

Ако си спомняте нещо от тази статия, направете това ключови моменти.

  • Атака от 51% е мястото, където обектът контролира 51% от блокчейна. Правейки това, те могат да харчат двойно и да цензурират другите в блокчейна.
  • Ethereum Classic претърпя 51% атака. Приблизително 400 000 долара бяха откраднати при двойно харчене, Coinbase ги делистира в отговор.
  • Възходът на квантовите компютри може да представлява риск за криптовалутата. Те биха могли потенциално да надмогнат много блокчейни, въпреки че някои твърдят, че са „квантово устойчиви“.
  • Правителствата са по-склонни да предприемат 51% атаки, отколкото миньорите. За майньорите е по-изгодно да не атакуват блокчейн, правителствата имат повече мотиви.

Научете се да търгувате с нашия курс за криптовалута

Искате ли да научите повече за други криптовалути и как да ги търгувате? След това се регистрирайте в нашия курс за търговия с криптовалути!

Ако ви хареса да прочетете тази статия от Търговско образование, моля, дайте му харесване и го споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector