Обяснено копаене на криптовалута

Днес ще обясним една от най-фундаменталните концепции за криптовалута – майнинг. Ако тепърва започвате в крипто света, следващата статия ще бъде от голямо значение за вас.

Сигурни сме, че ако сте част от света на цифровите финанси или планирате да станете такъв, вероятно сте чували термина “минен” няколкостотин пъти. Но наистина ли знаете какво означава това? Знаете ли какви са предимствата и недостатъците на копаенето? Това концепция ли ще остане и през следващите години?

Ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси. Да тръгваме!

Какво е копаене на криптовалути?

Извличане на криптовалута е един от най-често срещаните методи за валидиране на транзакции, изпълнявани през блокчейн мрежа и след това добавянето им към дългия, публичен списък на всички транзакции, блокчейн.

В замяна хората получават възнаграждение с криптовалута.

Извличане на криптовалута е процес, чрез който нови монети се добавят към съществуващата циркулираща доставка. Майнингът също така осигурява мрежата, върху която работи монетата, като проверява транзакциите.

Хората, които добиват монета, са известни като миньори.

Тъй като няма централен орган, който контролира и осигурява паричното предлагане, този контрол и сигурност са разпределени в мрежата, която миньорите помагат да поддържат.

Да го обобщим, копаене на криптовалути включва две функции, а именно: добавяне на транзакции към блокчейна (осигуряване и проверка) и освобождаване на нова валута.

Как работи всичко?

добив на криптовалута

Извличане на криптовалута е тип модел за валидиране, известен също като военнопленнически или „доказателство за работа“. Има два често срещани типа валидиране, но ще оставим за момент другия, известен като POS или „доказателство за залог“, за да поговорим за модела POW.


В модела POW, който криптовалути като Bitcoin, Bitcoin Cash и Litecoin използват, бизнеси, групи или индивиди се конкурират помежду си, като използват своите мощни компютри, за да решат първите сложни математически задачи, които са част от механизма за криптиране.

Уравненията съответстват на група транзакции, известни като блок. Първият индивид, бизнес или група, който решава тези уравнения и в процеса потвърждава точността на дадена транзакция в рамките на блок, ще получи „наградата за блок“. Изплаща се като цифрови символи на валутата, която се валидира.

Например, в момента блоковата награда за биткойн е 12,5 токена. Това означава, че който успее да реши уравнения за блок, му се плащат 12,5 токена, което е над 100 000 долара.

Криптовалута Майнинг стъпка по стъпка

Нека се опитаме да обясним копаенето на криптовалута стъпка по стъпка.

 1. Когато се извършва транзакция през блокчейн (например, един потребител иска да изпрати монети на адрес на друг потребител), информацията за транзакцията се записва и се поставя на блок.

 2. За да кодират блока, миньорите трябва да решат сложен криптографски пъзел, за да намерят криптографския хеш, който е подходящ за блока. За да имат приличен шанс да бъдат първите, които проверяват и обезопасяват блока, майньорите трябва да използват мощен хардуер, специфичен за приложението.

 3. Когато миньор осигури блок, блокът се добавя към блокчейна. Следва проверка, извършена от други възли (компютри) в мрежата в процес, известен като консенсус.

 4. Ако миньор успее успешно да провери и обезопаси блока, той се възнаграждава с новосъздадени монети. Процесът на възнаграждение за труд е известен като Доказателство за работа.

Какви са предимствата на копаенето на криптовалута?

предимства на копаенето на криптовалути

Нека поговорим за някои от причините, поради които много хора искат да станат майнери и да печелят криптовалута.

 1. Правя пари – Всичко се свежда до парите! В крайна сметка добивът може да бъде много изгоден, ако се прави правилно. За някои хора добивът може дори да замести работа на пълен работен ден. Това е, без съмнение, най-големите ползи, свързани с криптовалутата.
 2. Инвестиране в стойност – Може ли криптовалутата да се срине? Разбира се, че може. Може ли изведнъж да достигне по-високи стойности? Да със сигурност. Пазарът е динамичен и нестабилен. Независимо от това какво се случва, използваните от майнери компютри и оборудване от висок клас запазват стойността си много добре. Това означава, че ако решите да излезете от пазара или криптовалутата, която сте работили, да внезапно се срине, пак ще имате стойност в оборудването, което сте използвали за копаене на валутата.
 3. Безопасност – Криптовалутата не може да бъде открадната. Можете да бъдете сигурни, че парите, които добивате, ще останат в безопасност във вашия акаунт.
 4. Да си собствен шеф – След като започнете да усещате реалните резултати от добива на криптовалута и станете добър майнер, можете дори да помислите да напуснете работата си и да зададете свои часове и правила за работа. Това е крайната свобода, която много хора продължават да търсят, но никога не стигат дотам.
 5. Изправете се срещу централизираното регулиране – Криптовалутата е децентрализирана и практически непроследима. Това означава, че миньорите получават поверителността, която им е необходима, за да правят колкото се може повече пари и да правят каквото искат с парите. Малко са държавите, които са наложили някои регулации, но в крайна сметка криптовалутата се залага срещу централизираното парично регулиране.

Ами недостатъците на копаенето на криптовалути?

 1. Амортизация – Това е нещо, с което трябва да сте наясно, още преди дори да помислите да влезете в света на криптовалутата. Криптовалутите крият риск от загуба на стойността си, което автоматично превръща вашите минни дейности в нерентабилна инвестиция.
 2. Електричество – Това е нещо, което вече обсъдихме. Разходите за електричество със сигурност могат да навредят на приходите ви. Всъщност по-голямата част от вашата награда вероятно ще отиде за сметки за ток. Ето защо трябва внимателно да обмислите съотношението цена / награда.
 3. Загуба на вашия цифров портфейл – Това се случва по-често, отколкото си мислите. Ако забравите паролата на портфейла си, ще бъдете блокирани от нея. След като бъде блокиран, никой не може да възстанови достъпа ви или да ви върне сумата, която е вътре.
 4. Влизане в грешния пул за добив – Това е нещо, на което трябва да обърнете допълнително внимание. Има случаи на нечестни организатори, които управляват минни басейни. Направете проучване и се ангажирайте с минна компания, която вече е утвърдена в инвестиционния сектор и има добра репутация. В противен случай излагате печалбите си на риск.

Проблеми с копаенето на криптовалута

криптовалута майнинг ферма

Процесът се нарича „добив“, тъй като включва доброволци, които допринасят за развитието на блокчейн с много усилия с надеждата да получат награда. Има смисъл само, че майньорите допринасят за блокчейн, поради потенциалната печалба.

Най-голямата грижа за миньорите обаче винаги е била нарастващата трудност на пъзелите при осигуряване на блоковете. Колкото повече пъзели са решени, толкова по-трудна е трудността на следващия пъзел. Понякога трудността нараства експоненциално. Не само това, но и конкуренцията стана още по-трудна. В сравнение с преди, сега в него има повече хора за наградата, което означава, че повече компютри трябва да се надпреварват за победата.

Още нещо се превърна в проблем, що се отнася до копаенето. Печеливши организации и институции започнаха да инвестират значителна сума пари за ефективен хардуер. Не просто това, но те преместиха своите майнинг платформи в язовири и страни, където електрозахранването е по-евтино.

Организации със значителен капитал са инвестирали в ASIC (специфични за приложения интегрални схеми), които са специално проектирани да изпълняват точни задачи, а именно добив.

В ранните дни на добива майньорите можеха да реализират печалба просто като използват централен процесор на домашен компютър или процесор. Използването на конвенционални процесори обаче просто не е изгодно в повечето блокчейн в наши дни.

В блокчейн, които използват доказателство за работа, само лица, които са готови да направят значителна инвестиция в хардуерни платформи и електрически захранвания, могат потенциално да получат награда.

Както обаче споменахме, корпорациите излязоха с пълна сила в миньорската арена, за да осигурят големи съкращения на печалбите от минното дело. От друга страна хората се борят да се състезават в това пространство.

Единственото смислено заключение, което можем да изведем, като се има предвид настоящият ландшафтен добив, е, че има нарастваща централизация на копаенето. Създаването на монети стана изцяло контролирано от шепа централизирани правомощия, като банки и финансови организации. Изглежда, че всички задават един и същ въпрос; Ако създаването на монети е централизирано, как блокчейнът ще продължи да предлага децентрализирани решения на обикновените хора?

Бъдещето на копаенето

добив на биткойни

Много се случва в минния пейзаж. Със споменатите опасения, включително централизирането на копаенето и факта, че наградите не могат да компенсират разходите за хардуер и електроенергия, по-новите блокчейн и алткойни използват различни методи за ограничаване на влиянието на миньорите и отдалечаването от POW. Докато POW изглежда фаворизира най-големите хардуерни платформи, по-новите схеми като Proof of Stake (POS) вече правят изявление, което възнаграждава миньорите въз основа на различен набор от фактори.

Също така, още едно нещо, което е добре адресирано от Ethereum и други системи, задвижвани с газ, е така наречената неефективност на копаене. Газ-захранваните блокчейн системи изискват от разработчиците да прикачват газ към транзакция. Този газ ще доставя изчислителната мощност, докато транзакцията бъде потвърдена или докато газът изтече. Това се счита за по-безопасен начин за миньорите да допринесат за решаването на нови блокове. По този начин се елиминира рискът от загуба на ненужна изчислителна енергия и майньорите могат да поддържат блокчейна по-бързо и ефективно.

Заключителни думи

Извличане на криптовалута със сигурност се превърна в една от най-интригуващите и противоречиви теми в блокчейн общността.

Състоянието на добив влияе върху децентрализираното състояние, надеждността и стойността на всяка монета. Ето защо е важно да разберете концепцията за копаене и дали това е нещо, което бихте могли да помислите да правите.

Покрихме основните концепции и опасения, свързани с криптовалутата. Имайте предвид, че поради нарастващата популярност на криптовалутата много аспекти на пазара се променят, включително добив. Някои дори казват това копаенето е мъртво, вече.

Винаги има предимства и недостатъци във всяка ситуация в живота. За да вземете добро решение, трябва да направите проучване и да прецените добре и лошото, преди да финализирате избора си. Ето защо има места като Търговско образование където можете да научите всичко, което трябва да знаете за криптовалутата и да решите сами, че това е нещо, което може да преследвате.

Искате да научите повече за пазара на криптовалути и как да търгувате с него?

Регистрирайте се в нашия курс за търговия с криптовалути!

Ако ви е харесало да четете тази статия от Trading Education, моля, дайте й харесване и я споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector