Apa Arti “SAFU” & “HODL” Dalam Crypto World? [2020]

Cryangs cryptocurrency Slangs hanyalah sebilangan istilah dan istilah yang diputarbelitkan yang sangat sesuai dengan ruang cryptocurrency.

Pada hari-hari awal Bitcoin dan cryptocurrency, saya sering merasa ketinggalan kerana saya tidak tahu apa-apa mengenai terminologi ini.

Dan ketika saya bergabung dengan beberapa kumpulan crypto dan saluran perdagangan di Telegram dan WhatsApp, menjadi lebih membingungkan apabila mendengar terminologi yang belum pernah saya dengar sebelumnya.

Dan saya fikir anda akan bersetuju dengan saya apabila saya mengatakan:

Anda juga pernah mengalami hal ini di komuniti Reddit, BitcoinTalk, atau Telegram di mana anda pasti pernah melihat orang salah mengeja istilah seperti HOLD to HODL walaupun mempunyai ciri yang betul secara automatik di telefon mereka?

Tetapi mengapa demikian?

Oleh itu, komuniti crypto bangga dengan membawa istilah baru dan istilah dalam kriptosfera dan ia banyak dipengaruhi oleh peniaga saham Wall Street.

Oleh itu, mari kita lihat hari ini beberapa slang kripto popular yang mungkin anda dengar sekarang dan kemudian.

Kami mengesyorkan anda membaca senarai ini dan berkongsi dengan rakan anda yang berminat dengan cryptocurrency.

Oleh itu mari kita selami:

Crypto Lingo: Apa itu ‘Safu’ atau ‘Safu Binance’?

Safu adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan ‘Selamat’ di cryptosfer.

Kali pertama seseorang menggunakan istilah ini (Safu) adalah oleh saluran YouTube Bizonnaci, di mana YouTuber membuat video lucu ini setelah Ketua Pegawai Eksekutif Binance tweet pada bulan Julai 2018 mengatakan ‘Dana selamat.”

Tetapi ini entah bagaimana berubah menjadi memo crypto dan crypto slang.

Penggalian lebih lanjut juga menunjukkan bahawa Binance juga telah mencipta dana yang dipanggil ‘SAFU’ untuk melindungi pengguna pertukaran Binance. Dan inilah yang dikatakan Binance mengenainya:

Untuk melindungi kepentingan masa depan semua pengguna, Binance akan membuat a Dana Aset Selamat untuk Pengguna (SAFU). Mulai 2018/07/14, kami akan memperuntukkan 10% dari semua yuran perdagangan yang diterima ke dalam SAFU untuk menawarkan perlindungan kepada pengguna dan dana mereka dalam kes-kes yang melampau. Dana ini akan disimpan dalam dompet sejuk yang berasingan.

Oleh itu sejak itu, komuniti kripto mula menggunakan istilah ‘Safu’ untuk menunjukkan atau bertanya apakah dana mereka selamat sekarang di pertukaran kripto dalam keadaan darurat. Seperti contohnya, adalah Binance Safu?

Sebilangan orang menganggap bahawa ‘Safu’ adalah kesalahan ketik untuk perkataan ‘Selamat’ tetapi tidak kelihatan seperti itu, dan perkara yang sama berulang lagi dari Urban Dictionary yang bermaksud:

Mari beralih ke istilah paling terkenal seterusnya dalam crypto-slangs.

Apa itu ‘HODL’?

Sekarang saya yakin semua orang pasti telah mendengar istilah seperti #HODL Bitcoin, Bitcoin HODLer, dll.!!

Sekiranya tidak, saya mungkin akan terkejut tetapi bagaimanapun bagi anda yang tidak tahu apa itu HODL? Inilah penjelasannya:

  • HODL – “Bertahanlah untuk hidup yang sayang.”

HODL adalah sangat popular backronym dalam kriptosfera yang menjadi popular kerana kesalahan ketik seseorang untuk perkataan ‘HOLD’ dan inilah latar belakangnya:

Pertama, dunia HOLD muncul di Bentuk BitcoinTalk pada bulan Disember 2013 ketika pengguna Bitcoin Talk yang mabuk menulis catatan berikut:

Seperti terbukti bahawa dia mabuk, tetapi dia sengaja mengeja ejaan HOLD, saya rasa mendapat perhatian dan yang akhirnya dia dapat.

Nampaknya dia sangat menyukai Bitcoin tetapi telah memutuskan untuk terus menggunakan HODL milik Bitcoin di dompet perkakasannya.

Sejak itu istilah yang salah eja ini mendapat banyak daya tarikan, dan sekarang setiap peniaga crypto menggunakan istilah ini dengan duit syiling untuk memberi isyarat bahawa mereka menaik pada duit syiling tertentu dan harganya akan jauh lebih tinggi di masa depan, jika tidak hari ini !!

Berkaitan: Cara Menjaga Bitcoin, Litecoin, Ethereum Seperti Cryptocurrencies Selamat & Selamat !!

Slanga Cryptocurrency Popular yang lain

# 1. FOMO

Wiki mendefinisikan: Takut kehilangan, atau FOMO, adalah “kekhawatiran yang meresap bahawa orang lain mungkin mempunyai pengalaman yang menggembirakan yang tidak hadir”.

Begitu juga, dalam crypto perasaan di kalangan pelabur bahawa dia akan kehilangan keuntungan besar jika mereka tidak membeli duit syiling atau cryptocurrency tertentu.

# 2. JOMO

Joy Of Missing Out atau JOMO adalah kebalikan dari FOMO di mana seseorang sangat gembira kerana dia terlepas peluang tertentu kerana itu adalah #rekt perdagangan.

# 3. Rekt (karam)

Kata yang salah eja untuk hancur yang bermaksud bahawa seorang peniaga hancur dan mengalami kerugian besar kerana berada dalam perdagangan tertentu. Istilah ini telah dipinjam dari peniaga saham.

# 4. FUD

FUD bermaksud Ketakutan, Ketidakpastian, Keraguan yang diciptakan oleh penyataan palsu atau penyelewengan fakta untuk menjatuhkan harga dengan sengaja sehingga mereka dapat membeli barang itu dengan harga murah.

Sebagai contoh, JP Morgan telah membuat FUD di sekitar Bitcoin untuk membelinya dengan harga murah.

# 5. Ke Bulan atau Ketika Bulan?

Untuk Bulan, slang digunakan untuk memberi isyarat bahawa duit syiling tertentu akan naik secara astronomi dalam harganya dan Ketika Bulan umumnya digunakan untuk menanyakan kapan koin tertentu diharapkan akan meningkat harganya.

# 6. ATH

ATH bermaksud Tertinggi Sepanjang Masa dan digunakan untuk menunjukkan harga tertinggi yang pernah dicapai oleh duit syiling dalam sejarahnya. Seperti contohnya, Bitcoin mencapai ATH $ 20,600 pada Disember 2017.

Beberapa Lagi Crypto Lingos…

# 7. Paus = Pedagang dengan banyak syiling, seperti Paus Bitcoin.

# 8. BearWhale = Seorang peniaga ikan paus yang mengalami penurunan harga

# 9. Pemegang beg = peniaga ditinggalkan dengan banyak duit syiling untuk dijual dan kini memegang beg kerana harganya sedikit.

# 10. PEMBUANGAN = Menjual duit syiling

# 11. PEMBUANGAN = Pergerakan harga ke bawah

# 12. DYOR = Lakukan Penyelidikan Sendiri

# 13. FA = Analisis Fundamental

# 14. JUGA = Apa-apa cryptocurrency selain bitcoin.

# 15. ASHDRAKED = Keadaan di mana anda kehilangan semua wang anda.

# 16. BTFD = Beli The Fucking Dip (petunjuk untuk membeli duit syiling apabila ia sudah habis)

# 17. DILDO = Lilin hijau atau merah panjang

# 18. PANJANG = Kedudukan bull margin

# 19. MCAP = Permodalan Pasaran

# 20. OTC = Di Kaunter

# 21. PAM = Pergerakan harga menaik

# 22. SHITCOIN = Duit syiling tanpa nilai atau kegunaan berpotensi

# 23. PENDEK = Kedudukan bear margin [Digunakan semasa Bitcoin Margin Trading]

# 24. HAYUN = Pergerakan harga zig zag (Ke atas dan ke bawah)

# 25. TA = Analisis Teknikal

# 26. LTV = Nisbah Pinjaman kepada Nilai [Digunakan semasa Pinjaman Bitcoin]

Fakta yang menyeronokkan: Saya telah mengumpulkan syarat dan istilah ini dari internet, dan mereka tidak boleh dipandang serius. Juga, makna yang tepat mungkin berbeza di beberapa komuniti tempatan dan oleh itu bersifat subjektif.

Sekarang anda memberitahu kami: Adakah anda tahu slang atau jargon crypto yang lebih menarik yang saya terlepas di sini. Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Jangan lupa untuk berkongsi siaran ini dengan rakan dan keluarga anda yang memulakan kripto !!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me