Cara Melakukan Cukai Bitstamp Anda – Membangunkan Borang Cukai Crypto Anda

Bitstamp telah menjadi salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar yang berpusat di UK. Banyak peniaga cryptocurrency menggunakan Bitstamp kerana pematuhan peraturan dan kemudahan penggunaannya. Walau bagaimanapun, ketika melakukan cukai Bitstamp anda dan membina borang cukai yang diperlukan berdasarkan sejarah transaksi Bitstamp anda, sejumlah cabaran timbul. 

Artikel ini membincangkan cabaran ini dan menerangkan cara termudah untuk membina Bitstamp yang anda perlukan dan borang cukai kripto.

Bagaimana Cukai Cryptocurrency Berfungsi?

Di kebanyakan negara, cryptocurrency dianggap sebagai harta untuk tujuan cukai, bukan sebagai mata wang. Sama seperti bentuk harta tanah lain – saham, bon, harta tanah – anda memerlukan syarat pelaporan cukai semasa anda menjual, berniaga, atau menjual cryptocurrency anda lebih atau kurang daripada yang anda perolehi. 

Dalam pengertian ini, perdagangan cryptocurrency kelihatan serupa dengan stok perdagangan untuk tujuan cukai.

Contohnya, jika anda membeli 0.2 Bitcoin dengan harga $ 2,000 pada bulan Mei 2018 dan kemudian menjualnya dua bulan kemudian dengan harga $ 3,000, anda mempunyai keuntungan modal $ 1,000. Anda melaporkan keuntungan ini pada penyata cukai anda, dan bergantung pada jumlah cukai yang anda miliki, anda membayar peratusan cukai tertentu atas keuntungan tersebut. Kadar turun naik berdasarkan braket cukai anda dan juga bergantung kepada sama ada jangka pendek berbanding keuntungan jangka panjang. Ini berlaku untuk semua cryptocurrency.

Sudah tentu peraturannya sedikit berbeza berdasarkan bidang kuasa, jadi pastikan anda memahami spesifik yang berlaku di negara anda. Kami membincangkan asas-asas cukai kripto dalam catatan blog kami, Panduan Lengkap untuk Cukai Cryptocurrency.

Cukai Bitstamp – Memahami Masalahnya

Bitstamp sebenarnya tidak mempunyai kemampuan untuk memberikan laporan cukai yang diperlukan kepada penggunanya yang biasanya diterima di dunia perdagangan saham kerana beberapa sebab.

Isu pertama adalah bahawa banyak perdagangan di Bitstamp disebut dalam cryptocurrency lain. Oleh kerana anda perlu mengira nilai pasaran wajar dalam mata wang FIAT tempatan anda pada waktu perdagangan anda, pelaporan ini menjadi sangat bermasalah, dan Bitstamp tidak melacak asas kos asal atau data nilai pasaran wajar di seluruh perdagangan.

Masalah kedua – dan yang lebih besar – berpunca dari inti cryptocurrency. Oleh kerana anda dapat mengirim cryptocurrency seperti bitcoin ke dalam dan ke luar rangkaian Bitstamp, misalnya menghantar bitcoin dari dompet luar ke dompet bitstamp anda, Bitstamp tidak mempunyai cara untuk mengetahui berapa kos (asas kos) yang anda perolehi kripto itu. Asas kos adalah data penting yang anda perlukan dalam pengiraan cukai crypto anda.

Kami membincangkan masalah asas ini dengan lebih mendalam dalam catatan blog kami, Masalah Cukai Cryptocurrency

Oleh itu Bitstamp Tidak Dapat Memberi Saya Laporan Cukai Yang Saya Perlu?

Walaupun Bitstamp ingin memberi anda laporan cukai yang tepat untuk memperincikan keuntungan dan kerugian modal anda, mereka sebenarnya secara fizikal tidak mempunyai kemampuan kerana masalah cukai cryptocurrency. Ini berlaku untuk semua pertukaran utama seperti Binance, Coinbase, Kraken, dan lain-lain. 

Gambar di bawah diambil terus dari Syarat penggunaan Bitstamp dan menjelaskan bahawa adalah tanggungjawab pengguna untuk melaporkan cukai ke atas transaksi crypto yang berlaku di Bitstamp dengan tepat.

Cukai bitstamp

Oleh itu, Sekiranya Bitstamp Tidak Dapat Memberi Borang Cukai Saya, Bagaimana Saya Mendapatkannya?

Untuk membina borang cukai kripto yang diperlukan dengan betul, anda perlu mengumpulkan semua data cryptocurrency anda yang merangkumi pembelian, penjualan, perdagangan, penurunan udara, garpu, syiling lombong, pertukaran, dan pertukaran di semua bursa yang anda gunakan.

Anda boleh melakukannya dengan tangan sendiri dengan mengeksport semua fail sejarah perdagangan anda dari bursa anda dan melakukan transaksi keuntungan dan kerugian modal untuk setiap perdagangan. Artikel bantuan ini menguraikan cara mendapatkan fail sejarah perdagangan Bitstamp anda. Sebaik sahaja anda mempunyai sejarah perdagangan anda, setiap peristiwa cukai harus dicatat pada Borang 8949, dan keuntungan bersih anda harus dipindahkan ke jadual 1040 anda D. Kami melalui proses pelaporan manual dalam artikel kami: bagaimana melaporkan cryptocurrency mengenai cukai.

cukai untuk bitstamp

Perisian Cukai Crypto – Pendekatan Alternatif

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan perisian cukai crypto seperti CryptoTrader.Tax untuk mengautomasikan keseluruhan proses pelaporan cukai. 

Semasa menggunakan perisian cukai crypto, anda hanya mengimport semua sejarah transaksi anda dari semua pertukaran anda ke dalam platform. Anda boleh melakukannya dengan memasukkan fail sejarah perdagangan anda dari bursa atau dengan menyambungkan akaun anda dengan kunci API. Perisian ini secara automatik akan menyusun dan membersihkan data ini dan menghasilkan borang cukai yang anda perlukan dengan satu klik butang. 

Setem bit

Anda boleh memberikan laporan cukai yang dihasilkan ini kepada profesional cukai anda, memfailkannya sendiri, atau memuat naiknya ke dalam perisian pemfailan cukai kegemaran anda seperti TurboTax untuk cryptocurrency atau CukaiAct menggunakan perkongsian CryptoTrader.Tax.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana CryptoTrader.Tax mengautomasikan proses pelaporan cukai crypto di sini!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me