Cukai Cryptocurrency Kanada – Panduan 2020 Lengkap

Dasar cukai cryptocurrency Kanada mendapat perhatian lebih kerana Bitcoin dan cryptocurrency lain telah mendapat populariti yang ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Panduan ini membincangkan bagaimana cryptocurrency dikenakan cukai di Kanada dan memberikan petua untuk menjadikan pematuhan cukai mudah dan cepat bagi warganegara melalui penggunaan perisian cukai cryptocurrency

Penafian: Panduan ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat pajak, audit, perakaunan, pelaburan, kewangan, atau undang-undang.

Bagaimana Cryptocurrency dikenakan cukai di Kanada? 

Agensi Hasil Kanada (CRA) memperlakukan cryptocurrency seperti komoditi untuk tujuan cukai. Ini bermaksud bahawa apa-apa pendapatan yang anda terima dari urus niaga yang melibatkan cryptocurrency dianggap sebagai pendapatan perniagaan atau sebagai keuntungan modal – bergantung pada sama ada anda beroperasi “sebagai perniagaan” atau hanya “sebagai hobi”. Begitu juga, jika anda mengalami kerugian, ini dianggap sebagai kerugian perniagaan atau kerugian modal untuk tujuan cukai.

Di Kanada, dua bentuk pendapatan yang berbeza ini – pendapatan perniagaan berbanding keuntungan modal – dikenakan cukai yang berbeza. 100% pendapatan perniagaan dikenakan cukai di mana hanya 50% pendapatan yang diterima dari keuntungan modal dikenakan cukai. Bagi kebanyakan orang Kanada yang dengan santai melabur dalam cryptocurrency seperti Bitcoin, pendapatan yang berkaitan akan dianggap sebagai keuntungan modal, bukan pendapatan perniagaan. 

Terserah anda untuk menentukan dengan tepat bagaimana urus niaga anda harus diklasifikasikan.

Contoh Pendapatan Perniagaan

John kerap membeli dan menjual pelbagai jenis cryptocurrency. Dia memperhatikan turun naik nilai cryptocurrency dan berhasrat untuk mendapat keuntungan dari turun naik. Kegiatannya selaras dengan seseorang yang menjalankan perniagaan perdagangan hari. Pada tahun 2017, John menjual pelbagai cryptocurrency bernilai $ 240,000, yang pada asalnya dibeli dengan harga $ 200,000. Keuntungan bersihnya ialah $ 40,000. Oleh kerana John secara aktif berdagang dalam cryptocurrency, yang merupakan aktiviti komersial, dia harus melaporkan pendapatan perniagaan sebanyak $ 40,000 pada penyata cukai pendapatan 2017.

Contoh Keuntungan Modal

Nick menjumpai tawaran di ruang tamu yang diatur di vendor dalam talian yang menerima Bitcoin. Nick memperoleh Bitcoin bernilai $ 3,500 untuk membeli perabot itu. Pada masa dia membeli perabot dan menukar Bitcoin yang tersisa kembali menjadi dolar, nilai Nick’s Bitcoin telah meningkat sebanyak $ 500. Keuntungan yang disedari oleh Nick adalah disebabkan oleh modal, jadi Nick harus melaporkan keuntungan modal $ 500 pada penyata cukai pendapatannya. Walau bagaimanapun, hanya 50% ($ 250) dari keuntungan modal itu sebenarnya boleh dikenakan cukai.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai sama ada aktiviti cryptocurrency anda harus dikenakan cukai sebagai pendapatan perniagaan atau keuntungan modal, sila tinjau panduan CRA.

Bilakah Saya Berhutang Cukai?

Sama seperti pelaburan lain, anda mencetuskan keperluan pelaporan cukai setiap kali anda membuang cryptocurrency anda.

Pembuangan merujuk kepada cara anda menyingkirkan sesuatu, seperti dengan memberi, menjual atau memindahkannya. Secara umum, hanya memiliki atau memegang cryptocurrency tidak dikenakan cukai. Walau bagaimanapun, anda mencetuskan akibat cukai apabila anda melakukan perkara berikut:

  • menjual atau membuat hadiah cryptocurrency
  • berdagang atau menukar cryptocurrency, termasuk membuang satu cryptocurrency untuk mendapatkan cryptocurrency yang lain
  • menukar cryptocurrency menjadi mata wang yang dikeluarkan oleh kerajaan, seperti dolar Kanada
  • gunakan cryptocurrency untuk membeli barang atau perkhidmatan

Ringkasnya, apabila anda membuang cryptocurrency anda dengan menjalankan salah satu aktiviti yang disebutkan di atas, anda mencetuskan keuntungan atau kerugian yang perlu dilaporkan mengenai cukai. 

Contoh Perdagangan Cryptocurrency-Cryptocurrency

Pada 30 Julai 2018, Jordan membeli 100 unit Ethereum, yang mempunyai nilai $ 20,600. Untuk pembelian ini, Jordan menggunakan 2.5061 Bitcoin, yang diperdagangkan pada $ 8,220 seunit pada hari itu, atau setara dengan $ 20,600. Dalam contoh ini, Jordan melupuskan Bitcoin itu dengan menjual 100 ETH. Jordan pada asalnya membeli 2.5061 Bitcoin pada 5 Mei 2018 dengan harga $ 15,000. Keuntungan modal Jordan dikira seperti berikut:

$ 20,600 [nilai pasaran saksama 2.5061 Bitcoin semasa transaksi] 

– $ 15,000 [asas kos disesuaikan 2.5061 Bitcoin, harga pembelian asal]

= Perolehan modal $ 5,600

Keuntungan modal $ 5,600 dikenakan cukai 50% = Perolehan modal bercukai $ 2,800

Sekiranya, sebaliknya, harga pembelian asal 2.5061 Bitcoin pada awalnya adalah $ 25,000, tetapi ketika Francis menukar mereka dengan 100 unit Ethereum, mereka hanya berharga $ 20,600, dia akan mengalami kerugian modal. Kerugian modal dikira seperti berikut:

$ 20,600 [nilai pasaran saksama 2.5061 Bitcoin semasa transaksi]

– $ 25,000 [asas kos disesuaikan 2.5061 Bitcoin, harga pembelian asal]

= Kerugian modal $ 4,400

Kerugian modal $ 4,400 × 50% = Kehilangan modal yang dibenarkan $ 2,200

Contoh ini menganggap bahawa cryptocurrency yang dimaksudkan dianggap sebagai pelaburan; namun, jika transaksi ini berlaku semasa menjalankan perniagaan, jumlah keseluruhan $ 5,600 perlu dilaporkan sebagai pendapatan pada transaksi pertama dan keseluruhan $ 4,400 akan dilaporkan sebagai kerugian pada transaksi kedua.

Untuk merakam, anda menyedari keuntungan atau kerugian dalam cryptocurrency anda setiap kali anda membuangnya. Kurangkan nilai pasaran saksama pada masa pelupusan dari asas kos asal (harga pembelian) untuk mengira jumlah keuntungan atau kerugian anda.

Asas Kos Diselaraskan – Kaedah Perakaunan

CRA memerlukan kaedah pengekosan Asas Kos Diselaraskan (ACB) untuk mengira keuntungan dan kerugian cryptocurrency anda – tidak seperti A.S. yang memerlukan FIFO, LIFO, atau pengenalan khusus.

ACB anda adalah jumlah kos purata (dalam CAD) setiap unit cryptocurrency tersebut pada suatu masa tertentu.

Sebagai contoh, katakan saya mempunyai siri pembelian bitcoin: 

9/9/18 – Beli 0.1 BTC dengan harga $ 1,000

9/10/18 – Beli 0.1 BTC dengan harga $ 1,300

9/11/18 – Beli 0.1 BTC dengan harga $ 900

Asas kos disesuaikan saya untuk 0.1 BTC ialah $ 1,066.67 (1,000 + 1,300 + 900) / (3). ACB saya untuk 0.3 BTC adalah $ 3,200.

Oleh itu, jika saya menjual 0.1 BTC dengan harga $ 1,500 dua bulan kemudian, saya mengira keuntungan saya menggunakan asas kos purata ini.

Hasil – ACB = Keuntungan / Kerugian

$ 1,500 – $ 1,066.67 = keuntungan modal $ 433,33

$ 216.67 dikenakan cukai (50% * $ 433.33) sebagai keuntungan modal.

Apabila anda membeli sejumlah bitcoin baru, jumlah ACB dikira semula menjadi jumlah ACB sebelumnya, ditambah jumlah kos saham baru, ditambah dengan kos transaksi. Ia boleh membantu memanfaatkan perisian cukai cryptocurrency seperti CryptoTrader.Tax yang secara automatik mengendalikan pengiraan ini di belakang tabir untuk anda – termasuk semua yuran transaksi. Anda juga boleh mengetahui lebih lanjut mengenai cara pengiraan ACB berfungsi di sini.

Cabaran untuk Peniaga

Pengiraan keuntungan dan kerugian modal ini mencetuskan pelbagai masalah bagi peniaga cryptocurrency. Sebilangan pedagang telah berdagang kripto selama berbulan-bulan, mungkin bertahun-tahun, dan tidak mengikuti Dasar Kos Diselaraskan atau Nilai Pasaran Kripto mereka dalam bentuk CAD semasa mereka memperdagangkannya. 

Juga tidak mudah untuk melacak nilai CAD untuk kebanyakan perdagangan kerana biasanya disebut dalam nilai cryptocurrency lain, bukan CAD.

Maklumat Asas Kos dan Nilai Pasaran Adil diperlukan untuk peniaga memfailkan cukai mereka dengan tepat. Bergantung pada jumlah perdagangan yang telah Anda lakukan, mengira keuntungan dapat menjadi sangat membosankan, dan berpotensi mustahil dilakukan dengan tangan sendiri jika anda tidak menyimpan rekod yang sempurna. Kerana cabaran ini, banyak pengguna cryptocurrency Kanada menggunakan kalkulator cukai cryptocurrency untuk mengautomasikan keseluruhan proses pelaporan cukai.

Perlombongan Cryptocurrency 

Walaupun melombong cryptocurrency kadang-kadang boleh dianggap sebagai hobi, kemungkinan besar anda menjana pendapatan perniagaan melalui perlombongan cryptocurrency anda. Pendapatan ini harus dimasukkan bersama dengan pendapatan perniagaan biasa yang lain. Anda boleh menghapuskan perbelanjaan yang berkaitan (seperti elektrik).

Airdrops dan Garpu

Untuk aliran udara dan garpu keras, tidak seperti AS di mana panduannya tidak jelas, di Kanada asas kos adalah sifar untuk duit syiling ini. Oleh itu, apabila duit syiling dilupuskan, keseluruhan hasil dianggap sebagai keuntungan modal (untuk individu) atau pendapatan (untuk perniagaan).

Melaporkan Cryptocurrency Atas Cukai Anda

Keuntungan modal dari transaksi cryptocurrency anda harus dilaporkan pada Borang Jadual 3. Pendapatan perniagaan anda sebaliknya harus dilaporkan pada T2125 Pernyataan Aktiviti Perniagaan atau Profesional.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me