Keperluan Pelaporan FBAR untuk Cryptocurrency

Adakah Laporan Akaun Bank dan Kewangan Asing (FBAR) berlaku untuk Cryptocurrency? Ini adalah soalan yang popular dalam komuniti cukai kripto yang tidak ada orang yang mempunyai jawapan pasti. Artikel ini menguraikan FBAR dan bagaimana ia berlaku untuk cryptocurrency.

*** KEMASKINI mulai 7/18/2019 ***

"Sebagai tindak balas kepada permintaan bimbingan dari kumpulan akauntan, Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan Perbendaharaan baru-baru ini memutuskan bahawa akaun cryptocurrency yang dipegang oleh bursa yang berada di luar negara tidak perlu didedahkan.

Ini bermakna anda tidak perlu mengakui aset Binance anda di Laporan Bank Asing dan Akaun Kewangan, alias FBAR. Laporan, yang diajukan dalam bentuk yang disebut Fincen 114, diperlukan apabila aset kewangan (tunai dan sekuriti) pembayar cukai yang disimpan di institusi asing bernilai $ 10,000."

Lebih lanjut mengenai kemas kini FBAR ini dapat dilihat dalam artikel Forbes ini di sini.

FBAR, bilakah ia berlaku?

Menurut FBAR arahan pemfailan yang dikeluarkan oleh pihak Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan (FinCEN), Orang Amerika Syarikat yang mempunyai kepentingan kewangan atau pihak berkuasa tandatangan atas akaun kewangan asing mesti mengemukakan FBAR jika nilai agregat akaun kewangan asing melebihi $ 10,000 pada bila-bila masa sepanjang tahun kalendar. Akaun kewangan merangkumi, tetapi tidak terbatas pada, sekuriti, pembrokeran, simpanan, permintaan, pemeriksaan, deposit, deposit masa, atau akaun lain yang diselenggarakan dengan institusi kewangan (atau orang lain yang melakukan perkhidmatan institusi kewangan). Akaun kewangan juga merangkumi akaun niaga hadapan atau opsyen komoditi, polisi insurans dengan nilai tunai, polisi anuiti dengan nilai tunai, dan saham dalam dana bersama atau dana gabungan yang serupa.

Dalam satu-satunya panduan rasmi mengenai cryptocurrency, Notis IRS 2014-21, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) menetapkan bahawa mata wang maya dianggap sebagai harta, bukan mata wang, untuk tujuan cukai. Seperti yang anda lihat dari definisi akaun kewangan di atas, harta tanah tidak ada dalam senarai. Oleh itu, sebilangan orang berpendapat bahawa cryptocurrency tidak termasuk dalam syarat pemfailan FBAR. Sejauh ini, IRS dan FinCEN tidak mengeluarkan panduan rasmi untuk menjelaskan sama ada FBAR berlaku untuk cryptocurrency. Sekiranya anda meneliti masalah tersebut di internet, anda akan melihat kesimpulan yang bertentangan, sesetengah orang percaya bahawa cryptocurrency tidak dikenakan FBAR sementara sebilangan orang berpendapat sebaliknya.

Apa kata profesional industri?

Pada bulan Jun 2014, seorang penganalisis IRS untuk Bahagian Perniagaan Kecil / Bekerja Sendiri menyatakan dalam siaran web bahawa, untuk tujuan FBAR, Bitcoin tidak dapat dilaporkan “… tidak pada masa ini.” Penganalisis IRS juga menyatakan bahawa “FinCEN mengatakan bahawa mata wang maya tidak akan dapat dilaporkan di FBAR, setidaknya untuk musim pengajuan ini.” Walau bagaimanapun, tiada panduan yang diberikan untuk tahun-tahun cukai yang akan datang The American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) mengeluarkan surat kepada IRS pada 16 Jun 2016 meminta IRS untuk panduan lebih lanjut mengenai keperluan pelaporan FBAR mengenai cryptocurrency. Tetapi IRS belum memberikan sebarang respons.

Beberapa peguam cukai berpendapat bahawa sejak undang-undang kes mendapati bahawa akaun perjudian dalam talian asing berada di bawah syarat pemfailan FBAR, pertukaran cryptocurrency asing juga berlaku. Pada 9 Ogos 2018, Pengarah FinCEN Kenneth Blanco menyampaikan ucapan mengenai pendekatan agensi terhadap cryptocurrency. Ucapan tersebut memberikan beberapa penjelasan dan pandangan yang bermanfaat, tetapi juga meninggalkan beberapa soalan penting yang belum dijawab. Dalam ucapannya, Pengarah Blanco mengulangi bahawa ICO adalah pemancar wang, yang tertakluk kepada peraturan Anti Pencucian Wang (AML) FinCEN. Ucapan Pengarah Blanco juga menunjukkan bahawa pertukaran peer-to-peer tertentu adalah penghantar wang. Walau bagaimanapun, ucapan itu masih menimbulkan kekaburan.

Lebih baik selamat daripada menyesal

Walaupun terdapat ketidakpastian mengenai keperluan pelaporan asing, banyak profesional cukai kripto mencadangkan agar tidak berhati-hati. Pandangan mereka adalah bahawa tidak ada salahnya untuk melaporkan, dan tidak melaporkan terlalu berisiko seperti dalam senario terburuk, kegagalan untuk melaporkan dapat menyebabkan hukuman $ 100,000 ditambah dengan hukuman penjara.

Dalam amalan cukai crypto saya, saya mengesyorkan pelanggan saya untuk memfailkan FBAR jika mereka memiliki mana-mana akaun pertukaran crypto yang terletak di luar A.S. dan nilai akaun lebih dari $ 10K dalam USD pada bila-bila masa sepanjang tahun cukai. Walaupun FinCEN tidak mengeluarkan panduan yang mengatakan bahawa cryptocurrency perlu dilaporkan di bawah FBAR, agensi itu juga tidak mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa anda tidak akan terlibat dalam pelanggaran FBAR pada masa akan datang jika anda tidak melaporkan cryptocurrency di FBAR anda sekarang . Dengan kata lain, FinCEN dapat melihat ke belakang dan menghukum anda di masa depan, dan tidak ada cara untuk anda kembali untuk mengubah rekod anda yang tidak melaporkan sekarang. Tidak ada cukai atau yuran pemfailan yang berkaitan dengan pemfailan FBAR, hampir tidak perlu difailkan. Sebaliknya, tidak membuat fail berisiko tinggi dan meletakkan anda dalam dunia yang tidak pasti.


Sharon Yip – Crypto Tax Advisors, LLC

Sharon Yip adalah CPA dengan 20 tahun pengalaman dalam bidang perakaunan awam dan korporat. Dia adalah pengasas dan pemilik Penasihat Cukai Crypto, LLC, amalan cukai yang mengkhususkan diri dalam percukaian cryptocurrency. Firma ini memberi tumpuan kepada melayani pelanggan yang terlibat dalam urus niaga kripto yang rumit atau terlibat dalam cryptocurrency secara sepenuh masa. Sharon menyediakan perkhidmatan perniagaan dan cukai yang komprehensif dan diperibadikan. Pelanggannya merangkumi peniaga cryptocurrency, pelombong, dan pemilik perniagaan di ruang crypto.

Automatikkan laporan keuntungan modal cryptocurrency anda dengan menggunakan CryptoTrader.Tax.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector