Melaporkan Cryptocurrency yang Dicuri atau Hilang untuk Tujuan Cukai

Kehilangan crypto dari penutupan pertukaran, peretasan dompet, penipuan, dan peristiwa lain sayangnya biasa berlaku di dunia cryptocurrency hari ini. Dari perspektif cukai, peristiwa-peristiwa ini tidak semua diperlakukan sama, dan banyak bergantung pada spesifik keadaan. Panduan ini meninjau bentuk-bentuk kerugian kecurian dan kripto yang paling biasa dan cara-cara yang mungkin untuk mengatasinya dari perspektif cukai di A.S..

Penafian: Catatan ini hanya untuk tujuan maklumat dan tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat cukai, undang-undang, atau pelaburan. Kawasan percukaian cryptocurrency sentiasa berkembang dan tidak hitam putih. Bercakap dengan pakar cukai, BPA, atau pengacara anda sendiri mengenai bagaimana anda seharusnya memperlakukan percukaian mata wang digital.

Perhatikan – jika harga cryptocurrency anda hanya turun sebelum menjualnya, ini dianggap sebagai kerugian modal atau kerugian pelaburan. Ini berbeza dengan beberapa kerugian yang kita bincangkan di bawah. Untuk maklumat lebih terperinci, sila baca panduan kami di bagaimana menangani kerugian modal untuk cryptocurrency anda.

Senario Kehilangan Crypto yang berbeza

Ketika berkaitan dengan pemotongan atau pemfailan kerugian cryptocurrency, situasi yang berbeza berlaku untuk peraturan cukai yang berbeza di A.S. Bentuk kerugian cryptocurrency yang paling biasa yang kita lihat di sini di CryptoTrader.Tax disenaraikan di bawah:

 1. Kerugian Kerosakan – (mis. Akses Dompet yang Hilang, Dihantar ke Alamat yang Salah)
 2. Kerugian Kecurian – (mis. Bursa / Dompet Diretas, Duit Syiling)
 3. Kerugian Pelaburan – (Kawasan kelabu = mis. Penipuan ICO, Penutupan Pertukaran)

Setiap senario kehilangan cryptocurrency akan berada di bawah salah satu daripada tiga klasifikasi ini: Kerugian kerugian, kerugian kecurian, atau kerugian pelaburan (modal). Terserah kepada ANDA bagaimana anda ingin menangani dan melaporkan kerugian anda. Ketiga-tiga kategori dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Kehilangan korban kripto

Kerugian Kerosakan

Kehilangan korban adalah kerosakan, kemusnahan, atau kehilangan harta benda yang disebabkan oleh salah satu peristiwa yang dapat dikenal pasti:

 1. Kejadian tiba-tiba – cepat, bukannya beransur-ansur atau progresif
 2. Kejadian yang tidak dijangka – biasanya tidak disangka dan tidak disengajakan
 3. Kejadian yang tidak biasa – bukan kejadian sehari-hari


Post 2017, selepas Akta Pemotongan dan Pekerjaan Cukai disahkan sebagai undang-undang, banyak bentuk kerugian korban yang sebelumnya boleh ditolak borang 4684, tidak lagi layak mendapat potongan. Seperti yang dilihat pada Laman web IRS di sini, satu-satunya harta yang boleh dituntut sebagai korban yang boleh dikurangkan adalah bencana yang diumumkan secara persekutuan.

Dalam kes cryptocurrency, bila-bila masa anda kehilangan cryptocurrency anda secara tidak sengaja, ia akan menjadi korban yang tidak boleh ditolak untuk tujuan cukai.

Contoh korban yang anda tidak akan mendapat pelepasan cukai termasuk yang berikut:

 • Duit syiling hilang dari kehilangan akses ke kunci peribadi & dompet
 • Wang syiling hilang kerana dihantar ke alamat yang salah
 • Bentuk kerugian crypto yang cuai yang lain

Sekiranya anda berpendapat bahawa anda mungkin mempunyai kes yang unik, atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kehilangan korban pada umumnya, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan yang berkelayakan profesional cukai cryptocurrency.

kecurian kehilangan cukai cryptocurrency

Kerugian Kecurian

Pencurian adalah pengambilan dan pengeluaran wang atau harta benda dengan tujuan untuk melucutkan pemiliknya. Pengambilan harta mestilah tidak sah menurut undang-undang negeri di mana ia berlaku dan dilakukan dengan niat jenayah.

Kerugian kecurian cryptocurrency biasa termasuk yang berikut:

 • Duit syiling yang dicuri
 • Dompet yang digodam
 • Akaun Pertukaran yang digodam

Sama seperti kerugian korban di atas, selepas 2017 setelah Akta Pemotongan Cukai dan Pekerjaan diluluskan, kerugian pencurian tidak lagi dapat ditolak pada Borang 4684. Sekiranya cryptocurrency anda dicuri dan diklasifikasikan sebagai kehilangan kecurian, tidak mungkin anda dapat menghapuskannya. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perincian peraturan ini di Panduan IRS di sini.

Melaporkan kripto anda yang hilang sebagai kerugian pelaburan adalah satu-satunya pendekatan yang membolehkan pengecualian cukai. Seperti yang akan anda baca di bawah, tidak jelas senario kerugian crypto mana yang layak untuk status kerugian pelaburan. Kami mengesyorkan berunding dengan profesional cukai dengan situasi yang unik. Pasukan kami dengan senang hati membantu anda merujuk anda kepada seseorang.

Cukai penipuan ICO

Kerugian Pelaburan (Kerugian Modal)

Tidak jelas secara jelas sama ada peristiwa seperti penipuan ICO atau penutupan pertukaran (seperti Gunung Gox) dapat dianggap sebagai kerugian pelaburan. Kami meninjau banyak profesional cukai yang biasa dengan cryptocurrency semasa menulis artikel ini, dan mereka semua tidak bersetuju dengan rawatan yang tepat.

Kerugian pelaburan adalah serupa dengan kerugian yang anda alami semasa membeli stok atau bentuk harta benda lain dan kemudian menjualnya dengan harga lebih rendah daripada yang anda perolehi. Perkara yang sama berlaku untuk menjual bitcoin dengan harga lebih rendah daripada yang anda perolehi.

Kerugian modal jenis ini dilaporkan di borang 8949 di mana anda mesti menyenaraikan asas kos anda di harta tanah, nilai pasaran wajar pada masa anda melupuskannya, dan keuntungan atau kerugian bersih. Seperti yang kita bincangkan dalam panduan kerugian modal bitcoin, sehingga $ 3,000 kerugian modal bersih ditolak pada tahun tertentu. Kerugian yang lebih besar akan diteruskan ke tahun-tahun cukai yang akan datang. Ini adalah proses asas untuk melaporkan sebahagian besar transaksi cryptocurrency.

Tidak ada panduan hitam putih dari IRS untuk senario khusus ini, jadi akhirnya anda mesti menggunakan budi bicara anda mengenai cara mengklasifikasikan dan memfailkan peristiwa ini. Kami akan melalui pelbagai pilihan di bawah.

Penipuan ICO

Menurut Alexander Leruth, Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif Lerut dan CFO dari Ahrvo, “Kaedah yang betul akan menganggapnya sebagai dicuri yang merupakan kerugian peribadi yang tidak layak untuk 8949.” Leruth terus menerangkan, “anda boleh mencuba untuk menuntutnya pada 8949 dan mengatakan bahawa nilai pelaburan pada dasarnya dilakukan dengan kos $ 0, tetapi itu adalah kedudukan yang berisiko untuk diambil.”

Sebaliknya, Pasha Malik, Pengasas Bersama dan Presiden Kumpulan Penasihat Thyor (firma pematuhan cukai), berpendapat bahawa seseorang harus “menggunakan panduan SEC kecuali yang dinyatakan sebaliknya. Secara umum, perlakukan ICO sebagai tawaran sekuriti dan melabur di dalamnya akan menjadi pelaburan modal. Jadi penipuan akan menjadi kerugian modal pada 8949. Dalam kes seperti ini, sering kali disarankan untuk mendapatkan laporan dari FBI, polis tempatan atau bahagian kejahatan SEC atau kewangan bahawa anda telah melaporkan pelaburan ini sebagai penipuan dan penipuan. Laporan ini adalah untuk perlindungan audit IRS anda sendiri."

Kami meninjau banyak profesional cukai ketika menulis karya ini, dan ada banyak pendapat yang berbeza mengenai rawatan penipuan ICO yang betul.

Pada akhirnya, menuntut penipuan ICO sebagai kerugian pelaburan akan mengurangkan jumlah yang dilaburkan pada borang 8949.

Sebagai contoh, jika saya melabur $ 5,000 sebagai pertukaran untuk apa yang saya diberitahu akan menjadi 20,000 token XYZ dalam ICO yang ternyata palsu, maka 8949 saya akan memasukkan entri jual dengan asas kos $ 5,000, hasil $ 0, dan Kerugian $ 5,000.

Penutupan Pertukaran

Penutupan pertukaran seperti Cryptopia dan Mt. Gox hadir dengan kawasan kelabu yang serupa dengan ICO palsu.

Sebilangan profesional berpendapat bahawa ini akan menjadi kerugian pelaburan yang dapat dilaporkan pada 8949, dan oleh itu anda menerima pelepasan cukai, sementara yang lain mendakwa penutupan pertukaran akan menjadi kerugian peribadi yang tidak dapat dikurangkan.

Matt Metras, ejen berdaftar dan pakar percukaian cryptocurrency di Perkhidmatan Kewangan MDM, mengatakan bahawa penutupan pertukaran “pastinya lebih sesuai pada 4684 [Casualty Loss], namun tidak ada yang ingin mendengar bahawa kerana 4684 kebanyakannya hilang selepas Cukai dan Pekerjaan.” Matt juga mengatakan bahawa “ada argumen bernuansa mengapa ia boleh menjadi kerugian pelaburan, tetapi itu adalah risiko yang harus diambil.”

Dalam tinjauan kami untuk menulis artikel ini, kebanyakan profesional cukai melihat penutupan pertukaran sebagai kerugian, dan dengan itu bukan peristiwa yang boleh dikurangkan. Ini tentunya merupakan pendekatan yang lebih konservatif untuk diambil dari perspektif cukai. Walau bagaimanapun, tidak ada kata sepakat dalam kalangan profesional.

cukai syiling curi crypto

Cara Melaporkan Duit Syiling yang Dicuri dan Hilang Anda Dalam CryptoTrader.Tax

Setelah kita membincangkan tiga jenis kerugian dan bagaimana ia dapat diaplikasikan dalam senario cryptocurrency yang berbeza, kita sekarang akan melalui proses menghasilkan laporan cukai crypto untuk memasukkan kerugian ini dengan sewajarnya dalam CryptoTrader.Tax.

Kecurangan Tidak Boleh Dihapuskan

Sekiranya anda ingin mengelaskan duit syiling anda yang hilang sebagai korban yang tidak boleh ditolak, pergi ke langkah 3 dalam aplikasi web CryptoTrader.Tax. Di sini anda harus memilih “Pencurian & Tab Korban ”.

Kecurian cukai kripto

Anda harus memilih “jenis” untuk menjadi korban dan kemudian anda boleh menambah keterangan mengenai kehilangan mangsa ini untuk rekod anda. Dalam contoh di atas, keterangan “Akses Dompet yang Hilang” dipilih.

Kerugian korban ini tidak akan dapat dilihat pada 8949 anda setelah menjalankan laporan anda. Mata wang tersebut akan dipaparkan di “Laporan Duit Syiling yang Hilang dan Dicuri” dan nilai dolar dari jumlah cryptocurrency yang hilang akan diperincikan untuk rekod anda. Anda tidak perlu melakukan apa-apa lagi dengan kerugian ini kerana tidak boleh ditolak.

Ingat, kemungkinan kerugian korban termasuk kunci peribadi yang hilang, penutupan pertukaran, dan peristiwa lain. Terpulang kepada anda bagaimana anda mahu mengklasifikasikan kerugian anda.

Kerugian Kecurian

Untuk melaporkan kerugian kecurian dengan aplikasinya, pergi ke Pencurian sekali lagi & Tab korban pada langkah 3. Kali ini anda harus memilih “taip” sebagai Pencurian.

kerugian cukai crypto

Kerugian kecurian ini juga tidak akan memberi kesan pada borang 8949. Mereka akan muncul di “Laporan Duit Syiling yang Hilang dan Dicuri” dengan nilai dolar jumlah syiling yang dicuri yang diperincikan untuk rekod anda.

Kerugian Pelaburan

Akhirnya, anda boleh melaporkan kerugian pelaburan anda dengan cara yang serupa. Sekali lagi pergi ke langkah 3, tetapi pilih jenis “Kerugian Pelaburan”.

kerugian cukai bitcoin

Ini adalah satu-satunya jenis kerugian yang akan mempengaruhi borang 8949 pada laporan cukai anda. Ingatlah seperti yang dibincangkan di atas, kerugian pelaburan akan dikurangkan dan mengurangkan keuntungan anda pada 8949. Ini adalah kawasan kelabu yang mana senario memenuhi syarat untuk jenis klasifikasi ini, jadi anda harus menggunakan budi bicara anda dan berbincang dengan profesional cukai anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector