Panduan Cukai Crypto Australia Lengkap (2020)

Pejabat Pajak Australia (ATO) telah menjelaskan bahawa pendapatan yang diperoleh dari aktiviti yang berkaitan dengan cryptocurrency (pelaburan, perdagangan, perolehan) perlu dilaporkan dengan cukai anda. Dalam panduan ini, kami membincangkan asas-asas cukai kripto dan bagaimana anda perlu melaporkan keuntungan modal cryptocurrency dan pendapatan yang berkaitan untuk mematuhi peraturan ATO.

Peraturan cukai cryptocurrency Australia

Cukai Cryptocurrency Australia – Asasnya

Pejabat Cukai Australia telah melepaskan pegawai bimbingan mengenai rawatan cukai cryptocurrency. 

Ringkasnya, mata wang kripto dikenakan rawatan cukai keuntungan modal dan juga pendapatan biasa, bergantung kepada keadaan urus niaga kripto anda.

Cukai keuntungan modal (CGT) – terpakai untuk cryptocurrency pada masa ia dilupuskan. Anda membuang cryptocurrency semasa anda menjualnya, menukarnya dengan cryptocurrency lain, atau menggunakannya untuk pembelian dll. 

Keuntungan modal ini hanyalah perbezaan antara nilai AUD cryptocurrency pada masa anda membuangnya ditolak nilai AUD cryptocurrency pada masa ia diperoleh. Awak dikehendaki menyimpan rekod setiap peristiwa penambahan modal selama lima tahun selepas peristiwa itu berlaku.

Cukai pendapatan – memohon cryptocurrency yang telah anda perolehi – sama ada melalui pekerjaan, perlombongan, pengambilan saham atau cara lain. Cukai pendapatan dikenakan pada nilai pasaran wajar syiling yang anda peroleh pada masa anda memperolehnya.

Keuntungan Modal Contoh: ‍

John membeli Bitcoin di Binance. Dia membayar AU $ 1200 untuk 0.1 BTC. Tiga bulan kemudian nilai Bitcoinnya meningkat menjadi AU $ 1500, jadi John memperdagangkannya untuk cryptocurrency lain, ETH. 


Dalam kes ini, John telah melupuskan Bitcoinnya (dengan memperdagangkannya untuk ETH) dan telah mencetuskan cukai keuntungan modal. Dia akan dikenakan peratusan cukai atas keuntungan 300 $. ‍

Nota: jika anda seorang peniaga profesional, maka perlakuan cukai saham perdagangan mungkin berlaku dan bukannya rawatan cukai keuntungan modal.

Contoh Cukai Pendapatan

Louis bekerja sebagai pemaju di Sydney dan diberi pampasan dalam bitcoin. Pada 14 Julai, Louis dibayar 0,25 BTC untuk perkhidmatan yang diberikan.

Dalam contoh ini, Louis mengiktiraf pendapatan untuk nilai pasaran wajar AUD 0.25 BTC pada 14 Julai. Dalam contoh ini, katakan 0,25 BTC bernilai AU $ 4,000. Louis akan mengiktiraf pendapatan sebanyak AU $ 4,000 dan melaporkannya mengenai pajaknya. 

Ikon Keuntungan Modal

Bilakah Anda Mencetuskan Keuntungan atau Kerugian Modal?

Secara umum, setiap kali anda “membuang” cryptocurrency (menyingkirkannya), anda mengalami kenaikan modal atau kerugian modal dari transaksi tersebut. Keuntungan atau kerugian ini perlu disertakan dengan cukai anda. 

Menurut ATO, pelupusan cryptocurrency yang biasa merangkumi bila-bila masa anda:

  • menjual atau menghadiahkan cryptocurrency
  • berdagang atau menukar cryptocurrency (termasuk pelupusan satu cryptocurrency untuk cryptocurrency yang lain)
  • menukar cryptocurrency menjadi mata wang fiat (mata wang yang ditubuhkan oleh peraturan atau undang-undang kerajaan, iaitu AUD)
  • gunakan cryptocurrency untuk mendapatkan barang atau perkhidmatan

Bila-bila masa salah satu pelupusan ini berlaku, anda akan mendapat keuntungan atau kerugian modal yang perlu disertakan dengan cukai anda. 

Potongan Keuntungan Modal‍

Sekiranya anda telah menyimpan cryptocurrency anda selama lebih dari 12 bulan sebelum peristiwa (pelupusan) CGT yang berkaitan berlaku, maka anda boleh menggunakan Kaedah Potongan Cukai Keuntungan Modal. Potongan harga ini dapat memberi peluang penjimatan cukai yang besar bagi pelabur.

Untuk menerapkan potongan keuntungan modal, kirakan keuntungan modal terlebih dahulu, tolak asas kos (termasuk yuran) dari hasil modal, tolak kerugian modal, dan kemudian kurangkan keuntungan modal dengan peratusan diskaun yang berkaitan. Perlu diingat bahawa anda mengurangkan kerugian modal dari jumlah keuntungan modal sebelum menerapkan sebarang potongan.

Peratusan diskaun adalah 50% untuk individu dan amanah, dan 33.33% untuk mematuhi dana super dan syarikat insurans hayat yang layak. 

Sudah tentu, jika anda tidak menyimpan cryptocurrency anda selama lebih dari 12 bulan, diskaun ini tidak berlaku. Sekiranya anda tidak pasti sama ada penjualan cryptocurrency anda berlaku untuk potongan CGT, anda boleh mengimport sejarah transaksi anda ke dalam CryptoTrader.Tax untuk secara automatik menyusun aset mana yang disimpan lebih dari 12 bulan sebelum dijual.

Bagaimana Melaporkan Keuntungan Modal Crypto Anda

Proses pelaporan untuk keuntungan modal crypto anda cukup mudah. Untuk setiap peristiwa “pelupusan” cryptocurrency, anda perlu mengira keuntungan atau kerugian yang berkaitan dari transaksi dalam terma AUD. 

Setelah anda mengira keuntungan / kerugian anda dari setiap transaksi, tambahkan semua keuntungan dan kerugian anda untuk mencapai keuntungan atau kerugian modal bersih anda untuk tahun cukai penuh. Laporkan keuntungan modal bersih ini di bawah seksyen 18 borang cukai Australia

Borang cukai crypto Australia

Anda boleh menggunakan perisian cukai cryptocurrency seperti CryptoTrader.Tax untuk mengira semua keuntungan dan kerugian anda di semua perdagangan anda tanpa memerlukan kerja manual. Cukup import urus niaga anda dari pertukaran cryptocurrency ke dalam akaun anda dan hasilkan yang berkaitan laporan keuntungan modal dengan klik butang.

Perlu diingat bahawa di Australia anda hanya dibenarkan mengambil kerugian daripada kenaikan modal masa depan. Ini bermaksud jika anda mengalami kerugian modal bersih dari aktiviti pelaburan crypto anda pada tahun cukai ini, anda tidak dapat menggunakannya untuk mengurangkan cukai pendapatan anda pada tahun pajak semasa. 

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan kerugian tersebut untuk mengimbangi keuntungan modal anda pada tahun-tahun cukai yang akan datang. 

Bagaimana Melaporkan Pendapatan Crypto Anda

Pendapatan yang diperoleh dalam mata wang kripto harus dilaporkan pada Soalan 2 borang cukai Australia. Dengan borang ini, anda melaporkan pendapatan yang bukan gaji atau upah yang dikenakan pemotongan standard, seperti petua dan pendapatan lain.

Borang Cukai Pendapatan Crypto Australia

Cabaran untuk Peniaga

Mengira keuntungan dan kerugian modal yang berkaitan dengan cryptocurrency untuk setiap perdagangan yang dilaksanakan memberikan pelbagai cabaran bagi peniaga crypto. 

Sebilangan pedagang telah berdagang cryptocurrency selama berbulan-bulan, mungkin bertahun-tahun, dan tidak mengikuti mereka asas kos atau Nilai Pasaran Kripto dalam mata wang AUD pada masa mereka memperdagangkannya. 

Juga tidak mudah untuk melacak nilai AUD untuk kebanyakan perdagangan kerana biasanya disebut dalam nilai cryptocurrency lain, bukan dalam mata wang fiat seperti AUD.

Maklumat asas kos dan Nilai Pasaran yang adil diperlukan bagi peniaga untuk memfailkan cukai mereka dengan tepat dan mengelakkan masalah dengan ATO. Ini bermaksud bahawa peniaga perlu mencari nilai sejarah untuk setiap perdagangan yang mereka buat dalam bentuk AUD untuk mengira keuntungan dan kerugian dengan betul. 

Seperti yang anda ketahui, bergantung pada jumlah perdagangan yang telah anda jalankan, pengiraan ini dapat menjadi sangat membosankan dan berpotensi mustahil dilakukan dengan tangan jika anda tidak menyimpan rekod yang sempurna — terutama jika anda harus melakukan pengiraan ini selama ratusan atau malah beribu-ribu perdagangan.

Hasil daripada cabaran ini, banyak pelabur cryptocurrency Australia beralih kepada perisian cukai cryptocurrency untuk mengautomasikan keseluruhan proses pelaporan cukai.

Perlombongan cryptocurrency

Rawatan Cukai Australia untuk Jenis Transaksi Cryptocurrency Lain

Perlombongan:

Cryptocurrency yang diterima dari aktiviti perlombongan dikenakan cukai. 

Bergantung pada sama ada anda melombong sebagai penggemar atau sebagai perniagaan, ganjaran cryptocurrency anda akan dikenakan cukai yang sedikit berbeza. Jadi langkah pertama adalah untuk menentukan sama ada anda beroperasi atau tidak sebagai perniagaan. ATO telah mengeluarkan panduan mengenai perbezaan ini.

Perlombongan sebagai perniagaan

Sekiranya anda melombong mata wang kripto sebagai perniagaan, anda mengiktiraf pendapatan sama dengan nilai pasaran wajar dalam AUD cryptocurrency pada masa anda menerimanya. Asas kos anda menjadi jumlah pendapatan yang anda kenali. Anda menyedari keuntungan atau kerugian modal semasa anda membuang kripto.

Sekiranya anda menggunakan CryptoTrader.Tax untuk mengira cukai cryptocurrency anda, nilai AUD semua ganjaran perlombongan perniagaan anda akan dilaporkan dalam laporan pendapatan

Contoh:

Lucas menjalankan lombong cryptocurrency sebagai perniagaan. Pada 1 Jun, lombongnya memperoleh 1 bitcoin. Pada masa penerimaan, 1 bitcoin bernilai $ 12,000. Tiga bulan kemudian, Lucas menjual 1 bitcoin ini yang ditambangnya dengan harga $ 13,000.

Dalam contoh ini, Lucas menyedari pendapatan $ 12,000 pada 1 Jun. Dia kemudian memperoleh keuntungan modal $ 1,000 tiga bulan kemudian ketika dia menjual (melupuskan) bitcoinnya dengan harga $ 13,000. 

Perlombongan sebagai hobi

Sekiranya anda melombong sebagai hobi, anda tidak mengenali pendapatan pada hari anda menerima hadiah perlombongan. Sebaliknya, asas kos anda di crypto yang dilombong adalah $ 0, dan apabila anda membuangnya, anda mengalami peristiwa cukai keuntungan modal.

Contohnya:

Mitchell melombong cryptocurrency sebagai hobi. Pada 1 Julai, dia menerima 20 duit syiling XYZ sebagai hadiah perlombongan. Pada 1 Ogos, dia menjual 20 duit syiling XYZ dengan harga $ 500.

Dalam contoh ini, Mitchell tidak mengiktiraf sebarang pendapatan pada 1 Julai. Mitchell menyedari keuntungan modal $ 500 pada 1 Ogos ketika dia menjual duit syiling XYZnya. 

Cukai pendapatan faedah kripto

Minat dari DeFi, Pinjaman, atau Staking

The ATO telah menjelaskan bahawa mata wang kripto yang diperoleh daripada pemberian pinjaman, pengambilan saham, atau bentuk faedah lain yang diperoleh daripada cryptocurrency anda dikenakan cukai pendapatan. 

Ringkasnya, faedah atau ganjaran faedah yang anda terima adalah bentuk pendapatan biasa sama dengan nilai pasaran wajar token dalam istilah AUD pada masa anda menerimanya.

Contoh:

Lacy memegang 50,000 token NULS, yang dimiliki oleh kumpulan NULS sebagai pembuat saham premium. Lacy menerima token NULS tambahan apabila kumpulannya mengambil bahagian dalam permuafakatan, termasuk pembayaran kecil token dari ketua nod kerana menyokong nod mereka.

Pada 12 Disember, Lacy menerima 1,000 token NULS yang pada masa itu bernilai $ 100. Dalam contoh ini, Lacy akan mengenali $ 100 dari pendapatan biasa.

Airdrops

Sama dengan minat, Airdrops juga mencetuskan pendapatan biasa sama dengan nilai pasaran wajar token dari segi AUD.

Pejabat Cukai Australia

ATO Crackdown – Notis Amaran Cukai Crypto

Bukan rahsia lagi bahawa kerajaan Australia telah mula menyerang agresif terhadap laporan cukai cryptocurrency. 

Baru-baru ini ATO menghantar lebih daripada 350,000 notis amaran kepada pelabur dan peniaga cryptocurrency yang disyaki untuk memberitahu mereka mengenai kewajipan pelaporan cukai mereka (gambar di bawah).

Surat amaran cukai kripto Australia

Selain itu, ATO melancarkan a Protokol Pemadanan Data Untuk Cryptocurrency untuk membantu mereka mengesahkan siapa dan siapa yang tidak melaporkan keuntungan, kerugian, dan pendapatan cryptocurrency mereka dengan betul atas cukai mereka. Sekiranya anda telah menggunakan pertukaran untuk membeli, menjual, atau berdagang cryptocurrency, ATO mengetahui sejarah perdagangan anda, dan penting untuk melaporkan transaksi ini dengan sewajarnya.. 

CryptoTrader.Tax untuk Australia

Perisian Cukai Cryptocurrency

Perisian cukai Cryptocurrency seperti CryptoTrader.Tax dibina untuk mengautomasikan keseluruhan proses pelaporan cukai crypto. Pelabur dan peniaga dari seluruh dunia menggunakan platform untuk membuat keperluan mereka laporan cukai keuntungan dan kerugian modal untuk negara asal mereka.

Cukup sambungkan pertukaran cryptocurrency anda dan import perdagangan sejarah anda terus ke akaun anda dengan satu klik butang. CryptoTrader.Tax akan menangani semua jumlah yang merosot di latar belakang dan mengeksport laporan keuntungan, kerugian, dan pendapatan modal berdasarkan data yang anda import. 

CryptoTrader.Tax

Anda boleh memberikan laporan cukai ini kepada akauntan atau profesional cukai anda atau hanya menggunakannya untuk membuat penyata cukai anda sendiri. 

Anda boleh mengimport semua transaksi sejarah dan mendapatkan pratonton keuntungan dan kerugian modal anda dari tahun ini secara percuma. Bayar hanya semasa anda ingin memuat turun laporan cukai anda. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana CryptoTrader.Tax berfungsi di sini, atau tonton video penerangan di bawah.

Ada sebarang pertanyaan mengenai cukai crypto yang lain? Cukup berbual dengan pasukan sokongan sembang langsung kami. Kami dengan senang hati akan membantu!

Catatan ini hanya untuk tujuan maklumat dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat cukai atau pelaburan. Bercakap dengan pakar cukai anda sendiri, BPA atau pengacara cukai mengenai bagaimana anda harus memperlakukan percukaian mata wang digital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector