Panduan Cukai Crypto Terbaik (2020)

Kemas kini Terakhir: 16 Disember 2020

Cukai bukanlah perkara pertama yang dipertimbangkan oleh kebanyakan pelabur ketika melompat ke dunia bitcoin dan cryptocurrency. Walau bagaimanapun, kerana IRS terus retak mengenai pematuhan cukai crypto, menjadi semakin penting untuk mengetahui bagaimana cryptocurrency dikenakan cukai. 

Dalam panduan ini, kami membincangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai cukai cryptocurrency. Dari implikasi cukai tahap tinggi hingga borang cukai sebenar yang perlu anda isi, anda akan mempelajari semua perkara yang anda perlukan untuk terus mematuhi dan membuat cukai anda dilaksanakan dengan betul.

Panduan ini dibuat oleh pasukan cukai di CryptoTrader.Tax – Hari ini, lebih daripada 50,000 pelabur crypto menggunakan CryptoTrader.Tax untuk melaporkan cukai cryptocurrency mereka dengan betul. Anda boleh membuat a akaun percuma di sini

Panduan ini menguraikan implikasi cukai kripto tertentu di A.S. Anda dapat melihat panduan cukai khusus negara yang lain di sini

Asas Cukai Crypto

‍ Asas Cukai Crypto

Di A.S., cryptocurrency seperti bitcoin dirawat sebagai harta untuk tujuan cukai. 

Sama seperti bentuk harta tanah lain seperti saham, bon, dan harta tanah, anda mengalami keuntungan modal dan kerugian modal pada pelaburan cryptocurrency anda semasa anda menjual, berdagang atau melupuskan crypto anda.


Contohnya, jika anda membeli bitcoin bernilai $ 10,000 pada bulan Oktober dan menjualnya dua bulan kemudian dengan harga $ 12,000, anda akan memperoleh keuntungan modal $ 2,000 dari penjualan bitcoin anda (12,000 – 10,000). 

Bergantung pada braket cukai yang anda miliki, anda akan membayar peratusan cukai tertentu atas keuntungan modal ini. Kadar cukai berubah mengikut peribadi anda kurungan cukai dan sama ada keuntungan itu jangka pendek atau jangka panjang (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Di luar membeli, menjual, dan berdagang, jika anda memperoleh mata wang kripto — sama ada melalui pekerjaan, perlombongan, saham, udara, atau faedah daripada aktiviti pinjaman — anda akan dikenakan cukai pendapatan atas nilai Dolar AS dari pendapatan kripto anda. 

Kami akan melihat contoh untuk semua senario ini di bawah.

Bilakah Anda Berhutang Cukai Kripto Anda?

Bila-bila masa anda mengalami a peristiwa bercukai dari aktiviti pelaburan crypto anda, anda memerlukan syarat pelaporan cukai.

Peristiwa kena cukai hanya merujuk kepada senario di mana anda mencetuskan atau merealisasikan pendapatan. Seperti yang dilihat di Panduan mata wang maya IRS, berikut adalah semua peristiwa yang boleh dikenakan cukai untuk cryptocurrency:

 1. Berdagang kripto ke mata wang fiat seperti dolar AS
 2. Berdagang satu kripto untuk cryptocurrency yang lain
 3. Membelanjakan crypto untuk membeli barang atau perkhidmatan
 4. Memperoleh crypto sebagai pendapatan

Di bawah ini, kami menjalankan contoh praktikal untuk menggambarkan setiap peristiwa yang dikenakan cukai ini.

Crypto ke fiat

1. Crypto ➔ Fiat (USD)

Emma membeli 2 ETH dari Coinbase dengan harga $ 1,200. Beberapa bulan kemudian, Emma menjual 2 ETHnya dengan harga $ 1,000.

Menjual crypto untuk mata wang fiat adalah peristiwa yang dikenakan cukai. Dalam contoh ini, Emma mengalami kerugian modal $ 200 (1,000 – 1,200). Kerugian ini ditolak dan sebenarnya mengurangkan pendapatan bercukai Emma. 

Crypto ke perdagangan crypto

2. Crypto ➔ Crypto

John membeli 5 Litecoin dengan harga $ 250. Setelah memegang Litecoinnya selama beberapa bulan, John memperdagangkan semua 5 Litecoin selama 0,5 ETH. Pada masa perdagangan, 5 Litecoin bernilai $ 400.

Dalam senario ini, John melakukan peristiwa yang dikenakan cukai dengan memperdagangkan Litecoin miliknya untuk Ethereum. Berdagang satu kripto untuk yang lain dianggap sebagai pelupusan, dan di sini John memperoleh keuntungan modal $ 150 dari perdagangan yang dia perlu laporkan mengenai pajaknya (400 – 250).

Menjual crypto untuk barang dan perkhidmatan

3. Crypto ➔ Barangan / Perkhidmatan

Taylor memiliki 5 bitcoin, masing-masing dibeli dengan harga $ 100 sebelum 2014. Dengan memanfaatkan kekayaan yang baru dijumpainya, Taylor menggunakan 3 bitcoin untuk membeli Tesla baru dengan harga $ 51,000. Semasa membeli kereta, 1 bitcoin bernilai $ 17,000.

Dalam contoh ini, Taylor melakukan peristiwa yang dikenakan cukai semasa dia membuang bitcoinnya untuk Tesla yang baru. Dia menanggung keuntungan modal $ 50,700 untuk melakukannya (51,000 – 300) dan perlu melaporkan keuntungan modal ini atas pajaknya.

Memperolehi Crypto

4. Memperolehi Crypto

Jake menjalankan operasi perlombongan cryptocurrency. Setiap hari, Jake melombong 0,5 bitcoin melalui rig perlombongan crypto-nya.

Dalam contoh ini, Jake akan mengiktiraf pendapatan dengan nilai USD 0,5 bitcoin setiap hari. Sebagai contoh, jika Jake melombong 0,5 bitcoin hari ini pada 30 November 2020, dia akan mengenali pendapatan $ 9,750 (kerana bitcoin saat ini diperdagangkan pada $ 19,500 setiap duit syiling).

Bilakah Anda Tidak Berhutang Cukai Kripto Anda?

Dalam keadaan tertentu, anda tidak akan mencetuskan sebarang peristiwa yang dikenakan cukai semasa bertransaksi dengan crypto, dan anda tidak perlu membayar atau melaporkan sebarang cukai cryptocurrency.

Anda tidak mencetuskan peristiwa yang dikenakan cukai apabila anda:

 1. Beli dan tahan crypto
 2. Pindahkan crypto dari satu dompet yang anda miliki ke dompet lain yang anda miliki

Membeli crypto

1. Beli dan Tahan

Sekiranya anda hanya membeli bitcoin atau cryptocurrency lain dan menyimpannya di dalam dompet, anda tidak mempunyai apa-apa syarat pelaporan cukai kerana anda belum menyedari keuntungan atau kerugian pelaburan anda.

Setelah anda menjual, memperdagangkan, atau mencetuskan peristiwa yang dikenakan cukai dengan membuang duit syiling, ini adalah ketika anda menyedari keuntungan atau kerugian modal.

Pemindahan bitcoin ke dompet

2. Dompet ➔ Dompet 

Menghantar satu cryptocurrency dari satu dompet yang anda miliki ke dompet lain yang anda miliki bukanlah pelupusan kripto anda. Anda masih memiliki kripto, dan dengan itu anda tidak mencetuskan peristiwa yang dikenakan cukai.

Cara mengira cukai crypto anda

Bagaimana Anda Mengira Cukai Crypto Anda?

Untuk mengira keuntungan dan kerugian modal dari setiap penjualan, perdagangan, atau penjualan crypto anda, anda hanya menggunakan formula:

Nilai Pasaran Saksama – Asas Kos = Keuntungan / Kerugian Modal

Nilai Pasaran Saksama

Nilai Pasaran Sederhana adalah harga yang akan dijual oleh aset di pasaran terbuka. Dalam kes cryptocurrency, ini biasanya harga jualan dalam bentuk USD.

Asas Kos

Asas Kos menunjukkan berapa banyak wang yang anda keluarkan untuk membeli harta tanah anda (iaitu, berapa kos anda). Asas kos merangkumi harga pembelian ditambah semua kos lain yang berkaitan dengan pembelian cryptocurrency anda (yuran, dll).

Dari contoh kami di atas, mudah untuk melihat formula ini dalam tindakan. Sekiranya anda membeli 1 Litecoin dengan harga $ 250, asas kos anda ialah $ 250 per Litecoin. Sekiranya anda menjual atau memperdagangkannya ketika bernilai $ 400, $ 400 itu adalah nilai pasaran wajar. Menggunakan formula:

$ 400 (Nilai Pasaran Saksama) – $ 250 (Asas Kos) = $ 150 Keuntungan

Agak mudah.

Sekarang, mari kita selami contoh yang lebih kompleks untuk melihat bagaimana anda mengira keuntungan dan kerugian anda menggunakan formula yang sama ini apabila anda mempunyai sejumlah transaksi dan bukannya hanya satu atau dua.

Contoh Sejarah Transaksi

Katakan anda mempunyai sejarah transaksi berikut di Coinbase:

 • 1/1/20 – Beli 1 BTC dengan harga $ 12,000
 • 2/2/20 – Beli 1 BTC dengan harga $ 10,000
 • 3/3/20 – Beli 1 BTC dengan harga $ 8,000
 • 4/4/20 – Berdagang 0,5 BTC selama 8 ETH (0,5 BTC bernilai $ 4,000 pada masa ini)

Dengan sejarah urus niaga ini, anda pertama kali mencetuskan peristiwa yang boleh dikenakan cukai (dan dengan itu keuntungan / kerugian modal) apabila anda berdagang 0.5 BTC selama 8 ETH. Untuk mengira keuntungan / kerugian maka, anda perlu mengurangkan asas kos anda sebanyak 0.5 BTC dari nilai pasaran wajar pada waktu perdagangan.

Persoalannya di sini, berapa asas kos anda dalam 0.5 BTC yang anda jual selama 8 ETH? Bagaimanapun, anda telah membeli 3 bitcoin yang berbeza semuanya dengan harga yang berbeza sebelum perdagangan ini.

Untuk menjawabnya, anda harus menentukan bitcoin mana yang anda lupuskan dalam senario ini. 

Untuk menentukan urutan penjualan pelbagai cryptocurrency, akauntan menggunakan kaedah pengekosan tertentu seperti First-In First-Out (FIFO) atau Last-In First-Out (LIFO). Kaedah standard adalah First-in First-out.

Kaedah pengekosan ini berfungsi dengan tepat. Untuk First-In First-Out, aset (atau cryptocurrency) yang anda beli dahulu adalah aset yang mula dijual terlebih dahulu. Oleh itu, pada asasnya anda membuang kripto anda mengikut urutan yang sama dengan yang pertama kali anda perolehi.

Sekiranya kita menggunakan First-In First Out untuk contoh di atas, kita “menjual” bitcoin pertama yang diperoleh pada $ 12,000 pada 1/1/20. Asas kos dalam bitcoin pertama ini adalah $ 12,000, menjadikan asas kos untuk 0.5 dari BTC ini $ 6,000 (0,5 * $ 12,000).

Seperti yang dinyatakan dalam contoh, nilai pasaran saksama pada masa 0,5 BTC pada waktu perdagangan adalah $ 4,000.

Oleh itu, dengan menggunakan formula, kita dapat melihat bahawa sejarah transaksi ini mencetuskan a Kerugian modal $ 2,000 (4,000 – 6,000). Kerugian ini akan dilaporkan pada cukai anda dan mengurangkan pendapatan bercukai anda. 

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana pelbagai kaedah penetapan kos berfungsi untuk mengira keuntungan dan kerugian anda untuk perdagangan kripto anda dalam catatan blog ini: FIFO, LIFO, dan HIFO untuk perdagangan kripto.

Cabaran Untuk Peniaga Crypto

Seperti yang dapat anda lihat di semua contoh di atas, untuk mengira keuntungan dan kerugian modal dari aktiviti perdagangan crypto anda, anda perlu mempunyai rekod yang mengikuti asas kos anda, nilai pasaran saksama, dan keuntungan atau kerugian USD setiap kali anda membuang crypto (berdagang, menjual, berbelanja dll).

Tanpa maklumat ini, anda tidak dapat mengira pendapatan sebenar dari aktiviti perdagangan anda dan anda tidak dapat melaporkannya pada cukai anda.

Ini sangat mencabar bagi banyak pelabur cryptocurrency kerana kebanyakannya tidak menyimpan rekod terperinci mengenai aktiviti pelaburan mereka. Cuba mengesan asas kos dan harga USD untuk semua cryptos mereka di semua bursa, dompet, dan protokol mereka pada waktu tertentu dengan cepat berubah menjadi latihan spreadsheet yang sukar, jika tidak mustahil,. 

Inilah sebab mengapa ratusan ribu peniaga kripto beralih ke perisian cukai kripto seperti CryptoTrader.Tax untuk mengautomasikan semua laporan cukai crypto mereka. Anda boleh mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma di sini.

Melaporkan crypto dan bitcoin anda mengenai cukai anda

Bagaimana Anda Melaporkan Crypto Mengenai Cukai Anda?

Sekiranya anda seperti 90% pelabur cryptocurrency lain, anda mungkin hanya membeli, menjual dan memperdagangkan crypto (iaitu aktiviti pelaburan keuntungan modal) melalui pertukaran cryptocurrency. Pendapatan crypto ini dianggap sebagai pendapatan keuntungan modal dan dilaporkan seperti itu. 

Sebaliknya, jika anda memperoleh cryptocurrency — sama ada dari pekerjaan, melombong, mengambil saham atau memperoleh ganjaran faedah — bahawa pendapatan yang diperoleh secara amnya dianggap sebagai pendapatan biasa dan dilaporkan seperti itu.

Kami menyelidiki pelaporan untuk setiap jenis pendapatan di bawah.

Keuntungan dan Kerugian Modal untuk Crypto 

Keuntungan dan kerugian modal anda dari perdagangan kripto anda akan dilaporkan Borang IRS 8949.

Borang 8949 adalah borang cukai yang digunakan untuk melaporkan penjualan dan penjualan aset modal, termasuk cryptocurrency. Aset modal lain merangkumi perkara seperti saham dan bon. 

Untuk mengisi Borang 8949, senaraikan semua perdagangan, penjualan, dan pelupusan cryptocurrency anda ke Borang 8949 (gambar di bawah) bersama dengan tarikh anda memperoleh kripto, tarikh dijual atau diperdagangkan, hasil anda (Nilai Pasaran Wajar), asas kos anda , dan keuntungan atau kerugian anda untuk perdagangan. 

Borang IRS 8949 untuk crypto

Setelah setiap perdagangan disenaraikan, jumlahkan dan isikan keuntungan atau kerugian modal bersih anda untuk tahun ini di bahagian bawah. 

Untuk panduan terperinci mengisi Borang 8949, lihat catatan blog ini: Cara Melaporkan Cryptocurrency ke IRS dengan Borang 8949.

Pendapatan Biasa 

Malangnya, pendapatan biasa tidak termasuk dalam satu bentuk cukai seperti yang kita lihat dengan keuntungan modal dan Borang 8949. 

Pendapatan biasa yang anda terima dari perlombongan, pengambilan saham, akaun faedah, atau mungkin kripto yang anda terima sebagai pembayaran dari pekerjaan dilaporkan pada borang cukai yang berbeza, bergantung pada keadaan tertentu.

Jadual C – Sekiranya anda memperoleh crypto sebagai entiti perniagaan, seperti menerima pembayaran untuk pekerjaan atau menjalankan operasi perlombongan cryptocurrency, ini sering dianggap sebagai pendapatan bekerja sendiri dan dilaporkan pada Jadual C

Jadual B – Sekiranya anda memperoleh pendapatan atau ganjaran faedah daripada meminjamkan kripto anda, pendapatan ini biasanya dilaporkan pada Jadual B.

Jadual 1 – Sekiranya anda memperoleh crypto dari airdrops, garpu, atau upah crypto lain dan pendapatan hobi, ini biasanya dilaporkan pada Jadual 1 seperti pendapatan lain.

Untuk menjadikan perkara lebih mudah bagi pelabur, CryptoTrader.Tax menghasilkan yang lengkap laporan pendapatan yang disertakan dengan laporan cukai kripto yang telah dilengkapkan. Laporan ini memperincikan nilai Dolar AS dari semua peristiwa pendapatan cryptocurrency anda yang anda terima sepanjang tahun: perlombongan, penentuan saham, airdrops, dan banyak lagi. Laporan pendapatan ini boleh digunakan untuk melengkapkan borang cukai pendapatan biasa yang berkaitan seperti Jadual 1, Jadual B, dan Jadual C.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tentang bagaimana pendapatan berkaitan kripto anda perlu dilaporkan, jangan ragu untuk menghubungi pasukan sokongan pelanggan live-chat kami melalui widget sembang di laman utama kami. Kami telah lama melakukan ini dan dengan senang hati menjawab sebarang pertanyaan anda!

Untuk langkah demi langkah proses pelaporan cukai crypto, lihat video penjelasan kami di bawah.

Berapa Banyak Cukai Yang Anda Bayar Pada Crypto Anda?

Braket cukai pendapatan peribadi anda dan tempoh pegangan aset crypto anda (jangka pendek berbanding jangka panjang) akan menentukan berapa banyak cukai (dan berapa% cukai) yang anda bayar atas pendapatan crypto anda. Ini akan berbeza bagi setiap pelabur.

Keuntungan Modal Jangka Pendek

Keuntungan modal jangka pendek berlaku untuk mana-mana crypto yang diadakan kurang dari 12 bulan. 

Contohnya, jika anda membeli Ethereum dengan harga $ 400 dan menjualnya 5 bulan kemudian dengan harga $ 600, keuntungan $ 200 anda akan menjadi keuntungan modal jangka pendek.

Keuntungan modal jangka pendek tidak mendapat layanan cukai khas. Mereka hanya dianggap sebagai pendapatan dari cukai anda (seperti pendapatan dari pekerjaan anda), dan dengan itu anda membayar cukai ke atas keuntungan modal jangka pendek anda mengikut kurungan cukai pendapatan peribadi anda (digariskan lebih lanjut di bawah).

Keuntungan Modal Jangka Panjang

Keuntungan modal jangka panjang berlaku untuk sebarang crypto yang ditahan selama 12 bulan atau lebih.

Kerajaan ingin memberi insentif kepada pelabur untuk melabur untuk jangka panjang, sehingga mereka menawarkan insentif cukai untuk melakukannya. 

Kadar cukai keuntungan modal jangka panjang menawarkan cukai yang lebih rendah daripada keuntungan jangka pendek, dan carta di bawah menggambarkan kadar ini.

Kurungan cukai keuntungan modal jangka panjang

Seperti yang anda lihat, memegang kripto anda selama lebih dari satu tahun dapat memberikan keuntungan cukai yang serius. Sekiranya anda berada dalam kurungan cukai pendapatan tertinggi, cukai ke atas keuntungan modal jangka panjang anda adalah 20% dan bukannya 37% (kadar cukai tertinggi untuk keuntungan jangka pendek).

Anda boleh menggunakan CryptoTrader.Tax untuk mengesan mata wang kripto dalam portfolio anda secara automatik memenuhi syarat untuk keuntungan modal jangka panjang dan untuk membantu merancang perdagangan masa depan. Ini dapat menjimatkan puluhan ribu dolar dalam jangka masa panjang. Mulakan secara percuma di sini

Pendapatan Crypto

Urus niaga kripto yang diklasifikasikan sebagai pendapatan biasanya dikenakan cukai pada braket cukai pendapatan peribadi anda.

Ini termasuk keuntungan modal jangka pendek anda (seperti yang disebutkan di atas), ganjaran bertaruh, aliran udara, dan pendapatan faedah. 

Kurungan cukai pendapatan ini dinyatakan dalam carta di bawah.

Kurungan cukai keuntungan modal jangka pendek

Contohnya

Katakan anda memperoleh $ 25,000 dalam keuntungan modal jangka pendek dari perdagangan crypto anda, dan ini adalah satu-satunya pendapatan yang anda dapat sepanjang tahun ini. Adakah anda hanya membayar 12% cukai pada $ 25,000 itu?

Tidak. Anda sebenarnya membayar 10% pada $ 9,875 pertama dan 12% pada $ 15,125 berikutnya.

Kurungan pendapatan bercukai

Bagaimana Cukai DeFi Berfungsi? 

Platform pinjaman Cryptocurrency dan perkhidmatan DeFi lain seperti Uniswap, Maker, dan Compound telah melonjak populariti dalam landskap crypto yang sedang berkembang. 

Menerima pendapatan faedah dari aktiviti pinjaman kripto atau kumpulan kecairan dianggap sebagai bentuk penghasilan kena cukai dan mesti dilaporkan mengenai cukai anda — serupa dengan perlombongan dan pemberian ganjaran. 

Implikasi cukai penuh yang berkaitan dengan urus niaga yang biasa dilakukan di lanskap DeFi berada di luar bidang ini; namun, kami membincangkannya secara menyeluruh dalam catatan blog kami di sini: Panduan Cukai Defi Crypto.

Crypto menukar pelaporan cukai

Mengapa Pertukaran Crypto Tidak Dapat Menyediakan Borang Cukai Yang Tepat

Di sinilah masalah besar wujud di ruang cukai crypto. 

Pertukaran cryptocurrency seperti Pangkalan Wang Syiling, Binance, dan yang lain tidak mempunyai kemampuan untuk memberikan laporan cukai keuntungan dan kerugian modal yang tepat kepada pengguna mereka. Ini bukan kesalahan pertukaran cryptocurrency itu sendiri, ia hanyalah produk dari ciri unik cryptocurrency – iaitu kebolehpindahan mereka.

Oleh kerana pengguna sentiasa memindahkan kripto ke dalam dan ke luar bursa, pertukaran tidak mempunyai cara untuk mengetahui bagaimana, kapan, di mana, atau dengan apa kos anda mula-mula memperoleh cryptocurrency anda. Pertukaran hanya dapat dilihat apabila crypto muncul di dompet anda. 

Yang kedua anda memindahkan kripto ke dalam atau di luar bursa, pertukaran tersebut kehilangan kemampuan untuk memberikan laporan tepat mengenai asas kos dan nilai pasaran wajar cryptocurrency anda, yang keduanya merupakan komponen wajib untuk pelaporan cukai.

Seperti yang anda dapat lihat di bawah, Coinbase sendiri menjelaskan kepada pengguna mereka bagaimana laporan cukai yang dihasilkannya tidak tepat jika ada senario di bawah ini berlaku. Ini mempengaruhi lebih dua pertiga pengguna Coinbase yang berjumlah berjuta-juta orang. 

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai “masalah cukai crypto” di catatan blog kami: Mengapa Pertukaran Tidak Boleh Melaporkan Pajak Crypto.

Pelaporan cukai Coinbase

Penyelesaian Pelaporan Cukai Crypto

Penyelesaian untuk masalah cukai kripto bergantung pada penggabungan semua data cryptocurrency anda yang merangkumi pembelian, penjualan, perdagangan, penurunan udara, garpu, syiling lombong, pertukaran, pertukaran, dan cryptocurrency yang diterima ke dalam satu platform sehingga anda dapat membina profil cukai tepat yang mengandungi semua data transaksi anda.

Setelah semua urus niaga anda (membeli, menjual, perdagangan, pendapatan) berada di satu tempat, anda akan dapat mengira asas kos, nilai pasaran wajar, keuntungan / kerugian, dan pendapatan untuk semua aktiviti pelaburan anda.

Anda boleh mengumpulkan semua sejarah transaksi anda dengan tangan dengan menyatukan urus niaga anda dari setiap bursa dan dompet anda. Atau anda boleh mengelakkan kerja manual dan mengotomatisasi proses ini dengan penggunaan perisian cukai crypto.

Perisian Cukai Crypto

Perisian Cukai Crypto

Perisian cukai Cryptocurrency seperti CryptoTrader.Tax dibina untuk mengautomasikan keseluruhan proses pelaporan cukai crypto. 

Dengan mengintegrasikan secara langsung dengan pertukaran terkemuka, dompet, blockchain, dan protokol DeFi, mesin CryptoTrader.Tax mampu menjana semua anda secara automatik laporan cukai yang diperlukan berdasarkan data sejarah anda. Anda boleh menguji bagaimana ia berfungsi membuat akaun secara percuma.

Bagaimana ia berfungsi

1. Pilih setiap pertukaran, dompet, dan platform cryptocurrency yang anda gunakan selama ini.

2. Import transaksi sejarah anda dengan menghubungkan akaun anda melalui API atau memuat naik laporan sejarah transaksi CSV yang dieksport oleh bursa anda.

3. Akhirnya, buat laporan cukai anda berdasarkan data yang diimport ini dengan satu klik butang.

Setelah anda menjana laporan cukai anda, anda boleh menghantarnya kepada profesional cukai anda atau mengimportnya terus ke perisian pemfailan cukai pilihan anda seperti TurboTax atau CukaiAct.

Anda boleh menguji perisian sendiri dengan membuat a akaun percuma di sini.

Untuk membuat pelaporan cukai crypto semudah mungkin, pasukan CryptoTrader.Tax telah bekerjasama dengan TurboTax. Ini membolehkan laporan cukai anda diimport terus ke akaun TurboTax anda.

Crypto IRS

Bagaimana IRS Tahu Mengenai Crypto Anda?

IRS menggunakan pelbagai taktik untuk mengesan pelaburan cryptocurrency dan pendapatan yang tidak dilaporkan. Yang paling utama adalah sistem pelaporan 1099.

Pertukaran utama seperti Coinbase, Gemini, Uphold, Kraken, dan lain-lain laporkan aktiviti pelanggan tertentu ke IRS menggunakan borang 1099-K dan / atau 1099 yang berkaitan. Kesemuanya 1099 ini mempunyai tujuan umum yang sama: untuk melaporkan pendapatan bukan pekerjaan kepada IRS. 

Anda dan IRS akan menghantar salinan borang ini pada akhir tahun. 

Sekiranya IRS menerima 1099 dari pertukaran kripto anda tetapi tidak melihat pendapatan cryptocurrency yang dilaporkan mengenai cukai anda, akaun anda akan ditandakan dan automatik Surat CP2000 akan dihantar memberitahu anda tentang pendapatan dan tanggungan cukai yang tidak dilaporkan. 

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana 1099-K berfungsi untuk aktiviti pertukaran crypto anda di sini

Di luar pelaporan 1099, IRS bekerjasama dengan syarikat analisis blockchain seperti Chainalysis untuk mengesan pergerakan cryptocurrency secara langsung di rantai. Sejak 2015, IRS telah menghabiskan lebih daripada 10 juta dolar pada kontrak Chainalysis. Mereka menggunakan data ini untuk mengenal pasti penipuan cukai dan pengubahan wang haram.

Apa Yang Berlaku Sekiranya Anda Tidak Melaporkan Cukai Crypto Anda?

Dengan sengaja tidak melaporkan keuntungan, kerugian, dan pendapatan cryptocurrency anda dari cukai anda dipertimbangkan penipuan cukai oleh IRS. 

IRS dapat menjatuhkan sejumlah hukuman untuk penipuan cukai, termasuk pendakwaan jenayah, lima tahun penjara, dan denda hingga $ 250,000.

Sejak dua tahun kebelakangan ini, IRS secara agresif menindak pematuhan cukai cryptocurrency. Agensi ini telah menghantar puluhan ribu surat amaran dan tindakan kepada pengguna Coinbase yang disyaki pelaporan cukai yang tidak tepat. Ia juga mengemas kini borang cukai pendapatan AS yang utama (1040) untuk memasukkan pertanyaan yang harus dijawab oleh setiap pembayar cukai AS dengan hukuman sumpah palsu:

“Pada bila-bila masa selama tahun 2020, adakah anda menerima, menjual, mengirim, menukar, atau memperoleh kepentingan kewangan dalam mata wang maya?”

Dengan banyak kajian mengenai kelas aset cryptocurrency, kemungkinan kita akan melihat audit dan pendakwaan cukai jenayah terus meningkat seiring dengan peningkatan cryptocurrency dan bitcoin.

Bagaimana Negara-negara Lain Menangani Cukai Crypto?

Sama seperti A.S., negara-negara di seluruh dunia telah mula mengambil tindakan dan menguatkuasakan cukai pendapatan yang berkaitan dengan cryptocurrency. Walaupun peraturan cukai sangat serupa dengan A.S., terdapat perbezaan kecil. Untuk maklumat yang lebih terperinci, lihat panduan kami di pelbagai negara di bawah:

 • Cukai Crypto Australia
 • Cukai Crypto Kanada
 • Cukai Crypto UK

Bagaimana Anda Menurunkan Cukai Crypto Anda?

Seperti bentuk pendapatan lain, ada langkah dan tindakan tertentu yang boleh anda lakukan untuk meminimumkan tanggungjawab cukai berkaitan cryptocurrency anda secara aktif. Kami membincangkan beberapa strategi berikut.

Penuaian Kerugian Cukai

Penuaian kerugian cukai adalah amalan menjual aset modal dengan kerugian untuk mengimbangi liabiliti cukai keuntungan modal. Ini memberikan salah satu peluang terbaik bagi pelabur untuk mengurangkan keuntungan cryptocurrency mereka untuk tahun ini. 

Contoh:

Amy telah memperoleh keuntungan modal sebanyak $ 15,000 dengan menjual bitcoin pada tahap tinggi tahun ini. Amy juga masih menyimpan sejumlah XRP dalam portfolio yang dia beli pada awalnya dengan harga $ 12,000. Hari ini, jumlah XRP bernilai hanya $ 5,000.

Dalam senario ini, Amy dapat “menuai” kerugiannya di XRP dengan menjualnya atau berdagang ke cryptocurrency lain. Ini mencetuskan peristiwa yang boleh dikenakan cukai dan menyedari kerugian modal $ 7,000 (12,000 – 5,000).

Kerugian Amy $ 7,000 mengurangkan keuntungan modal keseluruhannya untuk tahun ini kepada $ 8,000 (15,000 – 7,000).

Anda boleh menggunakan Dashboard CryptoTrader.Tax Tax Loss Harvesting (seperti gambar di bawah) untuk secara automatik mengesan aset dalam portfolio kripto anda yang “berada di bawah air” dan dengan itu memberikan peluang pengambilan cukai yang terbaik. 

Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana anda boleh penuaian kerugian cukai dengan cryptocurrency di sini

Keuntungan Modal Jangka Panjang

Untuk sebarang keuntungan cryptocurrency yang ketara yang anda rancangkan untuk dicapai, anda harus melihat sama ada anda mempunyai kemampuan untuk mengunci kadar keuntungan modal jangka panjang. 

Ingat, keuntungan modal jangka panjang berlaku untuk crypto yang ditahan lebih dari 1 tahun, dan mereka menawarkan kadar cukai yang jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan keuntungan jangka pendek.

Sebelum menjual atau berdagang, anda harus mengkaji portfolio anda untuk melihat aset mana yang layak untuk keuntungan jangka panjang dan mana yang tidak. Ini adalah strategi yang bagus untuk membantu menurunkan bil cukai cryptocurrency anda untuk tahun ini.

Bagaimana Sekiranya Anda Lupa Melaporkan Cukai Crypto Anda?

Sekiranya anda seperti banyak pelabur crypto yang lain, ada kemungkinan besar anda tidak selalu menyedari hakikat bahawa pendapatan anda yang berkaitan dengan crypto perlu dilaporkan mengenai cukai anda. 

Sekiranya anda berada dalam situasi seperti ini, jangan tegang. Anda boleh mengubah penyata cukai tahun sebelumnya untuk memasukkan pendapatan yang berkaitan dengan crypto anda Borang IRS 1040X.

Banyak pelabur cryptocurrency menjalani proses ini tanpa masalah, dan selalu lebih baik untuk mengubah pulangan anda dengan niat baik daripada menunggu IRS menemui anda.

Untuk panduan terperinci, lihat catatan blog kami di bagaimana meminda penyata cukai anda untuk memasukkan kripto anda.

Urus niaga cryptocurrency lain

Contoh Transaksi dan Cukai Cryptocurrency yang lain

Airdrops

Cryptocurrency yang diterima dari airdrop dikenakan sebagai pendapatan. Ini bermaksud bahawa anda bertanggungjawab untuk cukai pendapatan atas nilai USD dari tuntutan udara yang dituntut.

IRS jelas dalam bimbingan mengenai rawatan pendapatan airdrops.

Contoh:

George menerima 400 token UNI melalui pangkalan udara Uniswap pada September 2020. Pada masa menerima token itu, UNI berniaga pada harga $ 3,50.

Dalam contoh ini, George memperoleh $ 1.400 pendapatan (400 * 3.50) apabila dia menuntut token. Asas kosnya di UNI menjadi jumlah pendapatan yang diiktiraf, dalam hal ini $ 1,400.

Sekiranya George menjual 400 UNI miliknya dua bulan kemudian dengan harga $ 2,000, ini adalah peristiwa yang dikenakan cukai dan dia memperoleh keuntungan modal sebanyak $ 600 (2,000 – 1,400).

Garpu Keras

Sekiranya cryptocurrency tertentu yang anda pegang melalui garpu keras yang “berlaku apabila cryptocurrency mengalami perubahan protokol yang mengakibatkan pengalihan tetap dari lejar diedarkan warisan,” cryptocurrency bercabang baru yang anda terima dikenakan cukai sebagai pendapatan. 

Asas kos anda dalam cryptocurrency yang baru diterima menjadi pendapatan yang anda kenali.

Contoh: 

Megan memegang 2.5 Bitcoin pada bulan Julai 2017 dan menerima 2.5 Bitcoin Cash sebagai hasil daripada bitcoin cash hard fork.

Megan mengiktiraf pendapatan pada nilai pasaran wajar tunai bitcoin pada masa ia diterima. Sekiranya Bitcoin Cash diperdagangkan dengan harga $ 500 / BCH pada hari itu, Megan akan mengiktiraf pendapatan $ 1,250 ($ 500 * 2,5). Asas kos Megan dalam Bitcoin Cash ini menjadi $ 1,250.

Perolehan Faedah

Mitchell meminjamkan crypto-nya dan menerima ganjaran faedah kerana melakukannya. Pada bulan September, Mitchell memperoleh faedah 0.2 ETH dari meminjamkan Ethereumnya. Pada masa memperoleh ganjaran ini, 0.2 ETH bernilai $ 120.

Dalam senario ini, Mitchell mengiktiraf $ 120 dari pendapatan biasa dari pendapatan faedah ETHnya.

Perdagangan Margin

Pertukaran cryptocurrency seperti BitMex telah mempopularkan penggunaan perdagangan margin. IRS belum memberikan panduan eksplisit tentang bagaimana urus niaga margin cryptocurrency harus ditangani dari perspektif cukai, tetapi kami dapat menyimpulkan kemungkinan rawatan berdasarkan petunjuk lain.

Perdagangan margin terdiri daripada meminjam dana dari bursa untuk menjalankan perdagangan dan membayar balik pinjaman selepas itu. Pendekatan konservatif adalah memperlakukan dana yang dipinjam sebagai pelaburan anda sendiri dan membayar cukai keuntungan modal atas keuntungan dan kerugian perdagangan margin.

Memberi Crypto

Hadiah adalah bebas cukai sehingga $ 15,000 bagi setiap rakan atau ahli keluarga. Ini menawarkan cara yang baik untuk menjimatkan cukai anda sekiranya anda merasa murah hati.

Menderma Crypto

Menyumbang kripto anda bebas cukai dan ditolak selagi anda menderma kepada badan amal yang berdaftar.

Derma melebihi $ 500 mesti dilaporkan Borang 8283.

Jumlah sumbangan anda yang boleh ditolak bergantung kepada berapa lama anda menyimpan aset:

 • Untuk crypto yang diadakan selama lebih dari 1 tahun, anda boleh memotong sehingga 30% dari Pendapatan Kasar Tahunan anda
 • Untuk crypto yang dipegang selama kurang dari satu tahun, anda boleh memotong hingga 50% dari Pendapatan Kasar Tahunan anda dan lebih rendah dari segi kos atau nilai pasaran wajar crypto yang disumbangkan

Kesimpulannya

Keseluruhan ekosistem cryptocurrency masih di peringkat awal. Seiring berkembangnya industri, peraturan dan peraturan selanjutnya pasti akan muncul. 

Pasukan kami mengesan setiap kemas kini dalam dunia peraturan cryptocurrency, dan kami akan terus mengemas kini catatan blog ini dengan maklumat yang paling relevan semasa dikeluarkan. Anda juga boleh mengikuti kami di Twitter untuk kemas kini masa nyata dan strategi penjimatan cukai.

“Misi kami adalah untuk menjadikan cryptocurrency lebih mudah diakses oleh semua orang. Sekiranya kita dapat membuat pelaporan cukai lancar, keseluruhan ekosistem akan mendapat keuntungan. ” 

David Kemmerer, Pengasas Bersama & Ketua Pegawai Eksekutif, CryptoTrader.Tax

Soalan?

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cukai cryptocurrency atau keadaan khusus anda, silakan menghubungi pasukan sokongan pelanggan live-chat kami dari widget sembang di laman utama kami. Kami telah lama melakukan ini dan dengan senang hati menjawab sebarang pertanyaan yang anda ada!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector