Panduan Cukai Crypto UK Terbaik 2020

Badan pemungut cukai di UK, HMRC (Pendapatan dan Kastamnya), telah mulai menguatkuasakan cukai kripto dengan lebih agresif dasar. Oleh kerana cryptocurrency seperti bitcoin telah semakin popular selama bertahun-tahun, begitu juga dengan jumlah orang yang menjana wang dengan melabur atau memperdagangkannya. Di bawah peraturan cukai crypto UK, pendapatan ini dianggap sebagai keuntungan modal dan dengan itu tertakluk kepada cukai keuntungan modal.

Cukai boleh menjadi subjek yang rumit. Dalam panduan ini, kami menguraikan semua yang perlu anda ketahui mengenai cukai cryptocurrency untuk warganegara UK. 

Apa itu Cryptocurrency?

Sekiranya anda membaca panduan ini, kemungkinan anda telah menggunakan cryptocurrency seperti bitcoin. Kami tidak akan menyelami asas-asas crypto dalam bahagian ini, tetapi kami akan menerangkan bagaimana kerajaan UK memandang mereka.

Dalam mereka kertas dasar, HMRC menjelaskan bahawa cryptoassets (atau ‘cryptocurrency’ seperti yang mereka juga dikenali) adalah perwakilan nilai digital atau hak kontrak yang dijamin secara kriptografi yang boleh:

 • dipindahkan
 • disimpan
 • diperdagangkan secara elektronik

Terdapat pelbagai jenis cryptoasset termasuk token pertukaran, token utiliti, dan token keselamatan. HMRC tidak menganggap cryptocurrency sebagai mata wang atau wang. 

Panduan Cukai Crypto UK

Asas Cukai Crypto UK

Dari perspektif cukai, pelaburan dalam cryptocurrency sangat serupa dengan pelaburan aset lain seperti saham, bon, dan harta tanah. Ini bermaksud bahawa peraturan keuntungan dan kerugian modal berlaku semasa anda membuang cryptocurrency anda. “Pelupusan” adalah istilah luas yang pada dasarnya bermaksud setiap kali anda menyingkirkan cryptocurrency.

HMRC menjelaskan bahawa pelupusan meliputi:

 • menjual cryptocurrency untuk wang
 • menukar cryptocurrency dengan pelbagai jenis cryptocurrency
 • menggunakan cryptocurrency untuk membayar barang atau perkhidmatan
 • memberikan cryptocurrency kepada orang lain

Oleh itu, anda secara rasmi ‘membuang’ kripto anda setiap kali anda melaksanakan salah satu daripada empat senario ini, dan anda dikenakan cukai keuntungan modal atas keuntungan yang anda sedar — serupa dengan jika anda menjual stok atau bentuk pelaburan lain.

Contoh 1:

Christopher membeli 1 BTC dengan harga £ 5,000 pada bulan Julai. Dua bulan kemudian, dia menjual 1 BTC dengan harga £ 7,000. Christopher mengiktiraf keuntungan modal £ 2,000 semasa penjualan / pelupusan 1 BTC miliknya.

Contoh 2:

Meg membeli 20 XRP dengan harga £ 50. Sebulan kemudian, dia menukar 20 XRP dengan harga 0.05 ETH. Pada masa perdagangan, nilai pasaran saksama 0,05 ETH ialah £ 70. Meg mengiktiraf keuntungan modal £ 20 pada perdagangan XRPnya.

Contoh 3:

John membeli 1 ETH dengan harga £ 100. Seminggu kemudian, dia menggunakan 1 ETH untuk membeli TV skrin rata baru. Pada masa pembelian, 1 ETHnya mempunyai nilai pasaran yang adil sebanyak £ 120. John menyedari keuntungan modal £ 20 dari penjualan 1 ETH untuk membeli TVnya.

Cukai bitcoin UK

Mengira Keuntungan Modal Crypto

Dalam contoh di atas, pengiraan keuntungan modal sangat mudah kerana hanya ada dua transaksi yang perlu diambil kira. Formula yang kami gunakan untuk mengira keuntungan dan kerugian modal ini adalah seperti berikut:

Nilai Pasaran Saksama – Asas Kos = Keuntungan / Kerugian

Nilai Pasaran Saksama adalah harga pasaran cryptocurrency pada masa anda menjual, memperdagangkan atau melupuskannya. Dasar Kos merujuk kepada jumlah kos yang anda dapat untuk memperoleh duit syiling.

Dalam contoh pertama kami di atas, £ 5,000 adalah asas kos Christopher dan £ 7,000 adalah nilai pasaran wajar pada masa penjualan. Ini menghasilkan keuntungan modal £ 2,000.

Mengira keuntungan dan kerugian modal dari urus niaga kripto anda menjadi sedikit lebih rumit apabila anda mempunyai banyak transaksi yang perlu diambil kira. UK memerlukan jenis kaedah tertentu untuk mengira asas kos duit syiling anda yang dikenali sebagai Shared Pool Accounting. 

Perakaunan Kolam Berkongsi

Dengan kaedah perakaunan gabungan, anda pada dasarnya menjana semua kos yang telah anda ambil untuk memperoleh kripto anda. Anda menggunakan purata ini untuk mendapatkan asas kos setiap duit syiling. 

Contoh:

Emma membeli 1 ETH dengan harga £ 100 pada bulan Julai dan 1.5 ETH lagi pada bulan September dengan harga £ 400. Pada bulan Disember, dia menjual 1 ETH dengan harga £ 300. Berapakah keuntungan kapitalnya menggunakan perakaunan gabungan bersama?

Ringkasan:

 • Julai – Beli 1 ETH, £ 100
 • September – Beli 1.5 ETH, £ 400
 • Disember – Jual 1 ETH, £ 300

ExampleDalam contoh ini, Emma mempunyai jumlah keseluruhan 2.5 ETH. Untuk mengira kosnya berdasarkan per ETH, kita perlu mengira jumlah keseluruhan kosnya.

Kos yang dibenarkan untuk keseluruhan kumpulan 2.5 ETH adalah £ 500. Kami kemudian hanya membahagikan jumlah kosnya yang dibenarkan dengan jumlah keseluruhan ETH.

£ 500 / 2.5 = £ 200 / ETH

Asas kosnya setiap ETH ialah £ 200.

Kita boleh menggunakan persamaan dari atas untuk mengira keuntungan modal Emma dari penjualan 1 ETHnya.

Nilai Pasaran Saksama – Asas Kos = Keuntungan / Kerugian

£ 300 – £ 200 = Perolehan £ 100

Emma menyedari keuntungan modal £ 100 dari menjual 1 ETH pada bulan Disember.

Cukai crypto HMRC

Hari dan Tempat Tidur yang sama & Peraturan Sarapan

Perkara menjadi sedikit lebih rumit apabila anda mempertimbangkan dua peraturan tambahan yang berlaku dengan keuntungan modal di UK: Peraturan Hari yang Sama dan Tempat Tidur & Peraturan Sarapan.

Setiap peraturan ini dirancang untuk mencegah penjualan basuh, yang merupakan senario di mana pelabur dengan sengaja menjual atau melupuskan aset yang mengalami penurunan nilainya dan kemudian membelinya kembali tidak lama kemudian. Tingkah laku ini memaksimumkan faedah cukai dan membantu pelabur meminimumkan keuntungan modal. 

Peraturan Hari yang Sama dan Tempat Tidur & Peraturan Sarapan pagi ada untuk menghilangkan faedah cukai yang akan wujud dari tingkah laku ini. 

Peraturan Hari Yang Sama

Sekiranya anda menjual cryptocurrency dan membeli crypto lain dengan jenis yang sama pada hari yang sama, asas kos untuk penjualan anda adalah kos pemerolehan crypto yang anda beli pada hari yang sama. Ini akan berlaku walaupun pemerolehan crypto berlaku sebelum penjualan — selagi keduanya pada hari yang sama.

Katil & Peraturan Sarapan

Juga dikenali sebagai Peraturan 30 hari, peraturan ini menyatakan bahawa mana-mana crypto yang anda perolehi dalam masa 30 hari dari penjualan akan digunakan sebagai asas harganya.

Setiap peraturan ini mempengaruhi kripto mana yang anda “jual” dan pesanan anda menjualnya – dari perspektif perakaunan.

Semasa mengira keuntungan dan kerugian anda dan menggunakan ketiga-tiga peraturan ini, cryptocurrency anda akan dianggap telah dilupuskan mengikut urutan berikut:

 1. Peraturan Hari yang Sama: duit syiling yang diperoleh pada hari yang sama dengan pelupusan habis digunakan
 2. Peraturan Penginapan dan Sarapan: duit syiling yang diperoleh dalam 30 hari selepas hari pelupusan 
 3. Perakaunan kumpulan Crypto: semua duit syiling sebelumnya dibeli, harga rata-rata

Contohnya

Mari kita perhatikan sejarah perdagangan berikut dan hitung keuntungan / kerugian modal yang berkaitan dengan setiap peraturan ini.

 1. 1 Mac – Beli 1 BTC, £ 1,000
 2. 1 Mei – Beli 1.5 BTC, £ 3,000
 3. 1 Julai – Beli 1 BTC, £ 2,000
 4. 1 Julai – Jual 1.5 BTC, £ 3.000
 5. 10 Julai – Beli 0,25 BTC, £ 500

Dengan menerapkan setiap peraturan di atas, bitcoin anda berharga dan dilupuskan mengikut urutan berikut:

 1. Hari yang sama: 1 BTC dengan asas kos £ 2,000 (dari pembelian 1 Julai)
 2. Katil & Sarapan pagi (Peraturan 30 Hari): 0,25 BTC tanpa asas kos £ 500 (Dari pembelian 10 Julai)
 3. Kolam Crypto: 0.25 BTC dengan asas kos £ 400. [(£ 1,000 + £ 3,000) / (2,5 BTC)] * 0,25

Oleh itu, untuk mengira keuntungan modal dari penjualan 1.5 BTC pada 1 Julai, kami menambahkan masing-masing untuk mencapai jumlah kos untuk 1.5 BTC: £ 2,000 + £ 500 + £ 400. Kita kemudian boleh memasukkannya ke formula untung rugi modal kita.

Nilai Pasaran Saksama – Asas Kos = Keuntungan / Kerugian

£ 3,000 – £ 2,900 = £ 100 

Dalam contoh ini, pelabur mengiktiraf keuntungan modal £ 100.

Peraturan kripto HMRC

Cabaran Bagi Peniaga

Seperti yang anda lihat, pengiraan keuntungan dan kerugian modal dengan cepat dapat menjadi membosankan apabila terdapat sejumlah besar transaksi yang perlu diambil kira.

Di samping itu, banyak peniaga cryptocurrency telah berdagang selama berbulan-bulan, kadang-kadang bertahun-tahun tanpa menyimpan rekod perdagangan mereka. Untuk mengira keuntungan dan kerugian modal dengan betul, anda perlu mempunyai rekod harga dalam GBP untuk setiap aset kripto yang anda jual atau jual semasa penjualan. Ingat, perdagangan satu cryptocurrency untuk yang lain dianggap sebagai pelupusan, dan anda perlu mengira keuntungan atau kerugian dalam GBP pada perdagangan.

Ini adalah masalah besar bagi peniaga cryptocurrency kerana data nilai pasaran wajar ini dalam GBP tidak selalu tersedia. Pertukaran cryptocurrency mengutip kebanyakan perdagangan dalam mata wang kripto lain – bukan mata wang fiat – jadi cuba mengesan nilai GBP sejarah untuk semua perdagangan anda menjadi tugas yang hampir mustahil.

Cabaran ini adalah sebab mengapa banyak peniaga cryptocurrency beralih ke perisian cukai cryptocurrency untuk mengautomasikan keseluruhan proses laporan keuntungan dan kerugian modal. 

Mengapa Bursa Kripto Saya Tidak Dapat Memberi Saya Bentuk Untung dan Rugi Modal?

Oleh kerana sifat cryptocurrency yang boleh dipindah milik, pertukaran biasanya tidak mengetahui asas kos aset anda. Ini menghalang mereka daripada dapat memberikan laporan keuntungan dan kerugian yang lengkap. 

Untuk menggambarkannya lebih jauh, mari kita lihat contohnya.

Contoh:

Mark membeli 1 BTC di Coinbase dengan harga £ 5,000. Dia kemudian menghantarnya ke dompet simpanan sejuknya untuk disimpan dengan selamat. Setahun kemudian, Mark menghantar satu BTC ke Binance dan memperdagangkannya selama 20 ETH.

Dalam contoh ini, Binance tidak mempunyai cara untuk mengetahui asas kos Mark 1 BTCnya. Binance hanya dapat melihat bahawa 1 BTC memasuki dompet Mark’s Binance pada tarikh XYZ. Mereka tidak tahu kapan, berapa banyak, atau di mana BTC itu mula-mula diperoleh. Oleh kerana itu, Binance tidak dapat memberitahu Mark apa keuntungan atau kerugian modal dalam perdagangan BTC untuk ETH. Tidak ada bahagian penting dari persamaan: asas kos.

Nilai Pasaran Saksama – Asas Kos = Keuntungan / Kerugian

Contoh ini menunjukkan masalah ini pada skala kecil. Pemindahan berlaku sepanjang masa, dan kebolehpindahan kripto tidak memungkinkan pertukaran cryptocurrency anda untuk melaporkan keuntungan dan kerugian modal bagi pihak anda. Beban pelaporan ditanggung oleh anda sebagai pembayar cukai.

Sebagai kesimpulan, ketika anda memindahkan kripto ke dalam atau di luar pertukaran cryptocurrency anda, pertukaran kehilangan keupayaan untuk melaporkan keuntungan dan kerugian anda. Pangkalan Wang Syiling menjelaskan perkara ini kepada pengguna dalam panduan cukai syarikat mereka:

Cukai crypto UK

Cukai atas Pendapatan Crypto – Perlombongan / Pengambilan

Cryptocurrency yang diterima dari usaha perlombongan atau pertaruhan dianggap sebagai bentuk pendapatan. Pendapatan yang anda kenali adalah sama dengan Nilai Pasaran Kripto pada masa anda memperoleh syiling. 

Jumlah pendapatan yang diiktiraf kemudian menjadi asas kos dalam duit syiling yang bergerak maju.

Contoh:

Roger menambang duit syiling XYZ sepanjang tahun. Pada 1 Julai, Roger menerima hadiah sekeping wang syiling 0,0576 XYZ. Pada masa itu, jumlah duit syiling XYZ ini bernilai £ 50. Roger menyedari pendapatan £ 50 dari aktiviti perlombongan ini.

Perkara yang sama juga berlaku untuk crypto yang diterima daripada mendapat ganjaran. 

Pendapatan cryptocurrency anda dari perlombongan dan / atau pertaruhan dikelaskan secara berbeza sama ada anda melombong sebagai hobi atau sebagai perniagaan.

Perlombongan sebagai Hobi

Sekiranya anda melombong sebagai Hobi, pendapatan anda mesti dinyatakan secara berasingan di bawah tajuk "Pendapatan Pelbagai" pada penyata cukai anda. Perbelanjaan yang sewajarnya dapat ditolak dari pendapatan ini sebelum menambahkannya ke pendapatan kena cukai.

Perlombongan sebagai Perniagaan

Sekiranya anda melombong sebagai perniagaan, pendapatan perlombongan anda akan ditambah ke keuntungan perdagangan dan dikenakan cukai pendapatan. Perbelanjaan yang sesuai juga dapat dikurangkan.

Anda boleh mengetahui sama ada aktiviti anda mesti digolongkan sebagai perniagaan atau hobi Panduan HMRC di sini.

Bagaimana Melaporkan Cryptocurrency Ke Atas Cukai Anda

Di UK, anda hanya membayar Cukai Keuntungan Modal jika keuntungan keseluruhan anda untuk tahun cukai (setelah ditolak kerugian) melebihi Amaun Pengecualian Tahunan (AEA). Jumlah Pengecualian Tahunan digambarkan di bawah.

cukai crypto UK

Apabila benar-benar melaporkan keuntungan modal anda, anda boleh menggunakan Perkhidmatan Cukai Keuntungan Modal dalam masa nyata, atau melaporkan setiap tahun di a Penilaian Kendiri pulangan cukai. Setelah anda melaporkan melalui salah satu kaedah ini, HMRC akan mengirimkan surat / e-mel dengan nombor rujukan pembayaran dan arahan mengenai cara pembayaran anda.

Perlu diingat, HMRC menghendaki anda menyimpan rekod semua transaksi cryptocurrency anda sekurang-kurangnya setahun selepas tarikh akhir Penilaian Kendiri. CryptoTrader.Tax menghasilkan laporan keuntungan dan kerugian modal anda untuk semua transaksi. Laporan ini akan sentiasa tersedia dalam akaun anda. Anda juga boleh memuat turunnya dan menyimpannya dengan rekod anda. 

Apa yang Berlaku jika Saya Tidak Melaporkan Keuntungan dan Kerugian Crypto Saya?

Di bawah peraturan HMRC, pembayar cukai yang tidak mendedahkan keuntungan boleh menghadapi cukai keuntungan modal 20% ditambah dengan faedah dan denda sehingga 200% dari sebarang cukai yang perlu dibayar. Mereka yang didapati menghindari cukai juga boleh menghadapi tuduhan jenayah dan hukuman penjara.

Pada bulan Ogos 2019, HMRC diumumkan bahawa mereka secara aktif mencari peniaga cryptocurrency yang belum melaporkan keuntungan. Mereka melakukannya dengan meminta maklumat pengguna dari pertukaran cryptocurrency utama dan menggunakan maklumat ini untuk mengesan kecurangan cukai yang disyaki.

Tidak ada jaminan apa yang akan atau tidak akan berlaku sekiranya anda gagal memfailkan cukai cryptocurrency anda kepada HMRC. Walau bagaimanapun, disyorkan untuk terus mematuhi dengan memasukkan semua keuntungan modal dan pendapatan yang berkaitan dengan crypto dengan betul. Sekiranya anda tidak melaporkan keuntungan atau kerugian pada tahun-tahun sebelumnya, anda boleh mendapatkan semuanya dengan teratur dengan mengemukakan penyata cukai taksiran diri yang telah dipinda.

Catatan ini hanya untuk tujuan maklumat dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat cukai atau pelaburan. Bercakap dengan pakar cukai anda sendiri, CPA atau pengacara cukai mengenai bagaimana anda harus memperlakukan percukaian mata wang digital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me