Pelaporan Cukai Crypto untuk Robinhood – Mengapa Ia Berbeza Dengan Pertukaran Lain

Robin Hood telah menjadi salah satu platform yang paling popular di kalangan demografi yang lebih muda untuk membeli, menjual, dan melabur dalam pelbagai aset. Termasuk dalam tawaran ini adalah kemampuan untuk melabur dalam cryptocurrency. Tidak seperti pertukaran cryptocurrency seperti Coinbase, Gemini, Bittrex dll, Kripto Robinhood tidak membenarkan pengguna memindahkan crypto ke dalam atau di luar platform Robinhood. Faktor ini menjadikan pelaporan cukai jauh berbeza bagi pelabur cryptocurrency Robinhood. Dalam artikel ini kami membincangkan bagaimana menangani transaksi cryptocurrency Robinhood anda untuk pelaporan cukai anda.

Cukai Crypto 101

Di kebanyakan negara, cryptocurrency seperti bitcoin dianggap sebagai harta untuk tujuan cukai, bukan sebagai mata wang. Sama seperti bentuk harta tanah lain – saham, bon, harta tanah – anda memerlukan syarat pelaporan cukai semasa anda menjual, berniaga, atau menjual cryptocurrency anda lebih atau kurang daripada yang anda perolehi. 

Hasilnya, perdagangan cryptocurrency kelihatan serupa dengan perdagangan saham untuk tujuan cukai.

Sebagai contoh, jika anda membeli 0.2 Bitcoin dengan harga $ 2,000 pada bulan Mei 2018 dan menjualnya dua bulan kemudian dengan harga $ 3,000, anda akan mendapat keuntungan modal $ 1,000. Anda melaporkan keuntungan ini pada penyata cukai anda, dan bergantung pada jumlah cukai yang anda miliki, anda membayar peratusan cukai tertentu atas keuntungan tersebut. Kadar turun naik berdasarkan braket cukai anda dan juga bergantung pada sama ada jangka pendek berbanding keuntungan jangka panjang. Ini berlaku untuk semua cryptocurrency.

Kami membincangkan asas-asas cukai kripto dengan lebih mendalam dalam catatan blog kami, Panduan Terbaik untuk Cukai Cryptocurrency.

Mengapa Robinhood berbeza?

Robinhood bukan syarikat cryptocurrency asli. Yang dimaksudkan dengan ini adalah bahawa Robinhood tidak dibangun “on-chain”, dan tidak membenarkan anda mengirim aset crypto ke “dompet Robinhood”. Anda hanya boleh membeli dan menjual cryptocurrency secara langsung di Robinhood. Anda tidak boleh menghantar BTC yang anda beli dari Robinhood ke dompet luaran anda sendiri. Anda juga tidak dapat menghantar BTC dari dompet luaran anda ke dalam akaun Robinhood anda. Semuanya mesti berlaku dalam platform Robinhood.

Walaupun banyak yang berpendapat bahawa ini adalah “anti-crypto”, ia membenarkan Robinhood mengeksport borang cukai keuntungan dan kerugian yang diperlukan kepada pengguna mereka pada akhir tahun.

Tidak seperti pertukaran cryptocurrency sebenar seperti Pangkalan Wang Syiling atau Gemini, Robinhood mengetahui dengan tepat berapa banyak yang anda peroleh atau rugi dari pelaburan crypto anda kerana setiap pembelian, penjualan, atau transaksi lain berlaku di dalam temboknya. 

Coinbase dan pertukaran crypto lain di sisi lain, tidak mempunyai kemampuan ini, kerana anda mempunyai kemampuan untuk mengirim crypto ke Coinbase atau keluar dari Coinbase pada bila-bila masa. Setiap kali anda mengambil bahagian dalam pertukaran ini, Coinbase kehilangan keupayaan untuk memberi anda laporan keuntungan dan kerugian yang lengkap. Kami memperincikan masalah ini secara mendalam dalam catatan blog kami di sini: Mengapa pertukaran cryptocurrency tidak dapat memberikan laporan cukai yang tepat kepada pengguna.

Kerana Robinhood bukan syarikat cryptocurrency “asli”, ia memang mampu memberikan laporan keuntungan dan kerugian yang lengkap kepada penggunanya. Borang ini dikenali sebagai 1099-B.

Robinhood 1099-B

Anda boleh memuat turun 1099-B kanan anda dari akaun Robinhood anda. Sama seperti jenis dokumen cukai lain yang diterima pada akhir tahun (W2 dll), anda boleh mengimport 1099-B ini yang anda terima dari Robinhood ke dalam perisian pemfailan cukai seperti TurboTax atau memberikannya terus kepada profesional cukai anda untuk memfailkan bagi pihak anda.

Anda tidak perlu mengimport 1099-B ini menjadi spesifik perisian cukai crypto seperti CryptoTrader.Tax. Sekali lagi, ini kerana semua keuntungan, kerugian, asas kos, dan hasil anda telah disenaraikan sepenuhnya pada 1099-B yang anda terima dari Robinhood. Tidak perlu melakukannya dua kali.

Bagaimana jika saya menggunakan pertukaran lain selain Robinhood?

Sekiranya anda menggunakan pertukaran cryptocurrency tradisional lain sebagai tambahan kepada Robinhood, anda perlu mengumpulkan urus niaga tersebut dari bursa lain untuk membuat borang cukai keuntungan dan kerugian yang diperlukan. Anda boleh menggunakan perisian cukai cryptocurrency seperti CryptoTrader.Tax untuk mengumpulkan transaksi anda dari semua pertukaran lain yang anda gunakan dan hasilkan laporan cukai yang diperlukan dengan klik butang.

Anda tidak patut sertakan perdagangan Robinhood dalam laporan gabungan ini. Perkara ini harus ditangani secara berasingan – ingat ini kerana Robinhood benar-benar terpisah. 

Contoh TurboTax

Sekiranya anda menggunakan TurboTax atau perisian pemfailan cukai lain, anda harus mengimport TurboTax CSV anda yang dieksport CryptoTrader.Tax serta 1099-B anda yang dieksport Robinhood ke dalam TurboTax akaun. Apabila anda memuat naik kedua-duanya, semua transaksi anda akan dimasukkan dalam penyata cukai anda. Tidak ada data yang akan dikira dua kali. 

Ada sebarang pertanyaan? Jangan ragu untuk berbual dengan pasukan sokongan pelanggan langsung kami. Pasukan ini dengan senang hati dapat menjawab soalan dan akan menghubungi anda dengan cepat!

Penafian: Panduan ini disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat pajak, audit, perakaunan, pelaburan, kewangan, atau undang-undang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me