Tempat Terbaik untuk Menyimpan Cryptocurrency Anda

Kunci peribadi, frasa pemulihan, tidak ada cara untuk mengemukakan pertikaian – menyimpan dan menguruskan cryptocurrency anda boleh membingungkan. Ini hanya menjadi lebih teruk apabila anda mempertimbangkan betapa berharganya kripto anda dari masa ke masa dan fakta bahawa transaksi tidak dapat dipulihkan. Penyegaran ringkas di tempat terbaik untuk menyimpan kripto anda menerangkan semua yang perlu anda ketahui dan bagus untuk pemula dan veteran..

Pertukaran (Paling Tidak Selamat)

Mengekalkan cryptocurrency anda perkhidmatan pertukaran crypto teratas, seperti Pangkalan Wang Syiling, Binance, dan lain-lain, adalah kejahatan yang diperlukan jika anda berniaga secara aktif. Masalah dengan pertukaran adalah bahawa mereka memegang kripto untuk semua pengguna mereka. Oleh itu, mereka menjadi honeypot besar bagi penggodam untuk mencuba dan menerobos masuk.

Sebagai contoh, pada tahun 2019, Binance, yang merupakan pertukaran terbesar dunia dengan jumlah dagangan, telah diretas untuk 7,000 Bitcoin (kira-kira $ 40 juta pada masa itu). Nasib baik, Binance mempunyai dana yang mencukupi untuk menampung kerugian mereka tetapi tidak setiap pertukaran itu bernasib baik. Laman web bitcoin yang popular Beli Bitcoin di Seluruh Dunia mencatat bahawa pada tahun 2019 sahaja penggodam pertukaran berjaya memperoleh $ 283 juta dalam kripto.

Sekiranya menyimpan kripto di bursa untuk perdagangan adalah keperluan, pertimbangkan hanya menyimpan apa yang anda perlukan untuk berdagang di bursa dan tidak lebih dari itu.

Pilihan lain adalah mempertimbangkan pertukaran terdesentralisasi (DEX), yang tidak memerlukan anda melepaskan kawalan kunci peribadi anda. Walaupun DEX memiliki jalan yang panjang sebelum mereka menandingi pertukaran terpusat (CEXes) dari segi perkara seperti kecairan dan kelajuan, mereka telah mencapai kemajuan dalam beberapa tahun terakhir. Beberapa yang boleh anda pertimbangkan termasuk Pertukaran Kyber (tukar token Ethereum dan ERC20), dYdX (Perdagangan margin ETH), dan Sintesis (Derivatif ETH).

Tempat menyimpan kripto anda Kredit gambar: KyberSwap

KyberSwap menawarkan cara mudah untuk menukar token Ethereum tanpa melepaskan kawalan kripto anda.

Dompet Perisian (Agak Selamat)

Dompet perisian untuk desktop dan mudah alih adalah pilihan lain untuk menyimpan aset crypto anda. Walaupun anda tidak perlu bimbang tentang pertukaran yang diretas, kehabisan wang anda, atau salah mengatur crypto anda, dompet perisian hanya sekuat peranti anda.

Bagi kebanyakan orang, pertukaran mungkin lebih selamat daripada desktop atau peranti mudah alih mereka. Walau bagaimanapun, jika anda mengekalkan amalan keselamatan terbaik serta menyimpan kunci peribadi dan frasa pemulihan di luar talian, dompet perisian lebih baik daripada pertukaran – sekurang-kurangnya untuk jumlah crypto yang lebih kecil. Untuk jumlah yang lebih besar, pertimbangkan dompet perkakasan (dibincangkan di bahagian seterusnya).


Beberapa dompet perisian yang popular termasuk Keluaran, Jaxx Liberty, dan Dompet Atom. Dompet yang disebutkan juga membolehkan anda menukar aset terus dari dompet anda. Walaupun bayaran biasanya lebih tinggi daripada pada perkhidmatan pertukaran terpusat.

Dompet keluaran Kredit gambar: Keluaran

Beberapa dompet perisian seperti Keluaran membolehkan anda memperdagangkan aset langsung dari dompet anda.

Dompet Perkakasan (Paling Selamat)

Dompet perkakasan dianggap cara paling selamat untuk menyimpan crypto anda. Ini kerana kunci peribadi anda, yang memungkinkan untuk menghabiskan crypto anda, secara fizikal tidak dapat meninggalkan peranti dompet perkakasan kerana bagaimana dompet perkakasan dirancang. Di samping itu, anda juga mesti mengesahkan urus niaga pada peranti, memberi anda perlindungan lapisan kedua sebelum transaksi disiarkan ke blockchain.

Kelemahan dompet perkakasan adalah bahawa mereka lebih baik untuk pegangan jangka panjang daripada perdagangan aktif. Kecuali anda menggunakan dompet perkakasan anda dengan pertukaran (biasanya hanya DEXes) atau perkhidmatan lain yang memungkinkan berdagang dengan dompet perkakasan anda, anda harus terlebih dahulu memindahkan aset dari dompet perkakasan anda ke tempat lain sebelum berniaga.

Kelemahan lain adalah bahawa dompet perkakasan berharga wang. Walaupun begitu, jika nilai aset anda melebihi $ 55 (harga model masuk dompet perkakasan Trezor One), dompet perkakasan adalah pelaburan yang layak untuk melindungi dana anda.

Trezor waller Kredit Gambar: BoxMiningFrom  

Dari bawah kiri ke kanan: Trezor One, Trezor Model T, Ledger Nano S, Ledger Nano X. Trezor dan lejar adalah 2 dompet perkakasan yang paling popular. Kiri atas adalah KeepKey, dompet perkakasan lain yang popular tetapi tidak begitu popular seperti Trezor atau Ledger.

Petua Bonus: Dompet Multisignature

Kaedah lain untuk menyimpan cryptocurrency anda adalah dengan dompet multisignature. Seperti namanya, dompet multisignature memerlukan lebih dari 1 tandatangan agar transaksi disetujui.

Sebagai contoh, jika anda dan rakan niaga menguruskan sejumlah dana crypto, anda boleh membuat dompet multisignature yang memerlukan 2/2 transaksi agar transaksi dapat dilalui.

Kelemahan utama dompet multisignature adalah bahawa mereka pasti tidak selesa dan tidak sesuai untuk kegunaan aktif sehari-hari. Kes penggunaan yang lebih sesuai adalah seperti dana perbendaharaan yang memerlukan banyak pihak berkepentingan untuk menandatangani transaksi.

Dompet multisignature yang popular termasuk Elektrrum dan Kelengkapan Senjata

dompet multisig Kredit gambar: Saleem Rashid

Electrum membolehkan anda membuat dompet multisignature menggunakan dompet perkakasan sebagai cosigner.

Kesimpulannya

Menyimpan cryptocurrency anda dengan betul boleh menjadi konsep yang sangat asing, memandangkan anda harus memikirkan semula bagaimana anda menguruskan wang anda. Semoga panduan ringkas ini mengisi beberapa jurang pengetahuan atau memberi anda penyegaran ringkas mengenai amalan terbaik.

Mengenai Pengarang: Keluaran adalah dompet crypto terkemuka di dunia dengan lebih daripada 4 juta muat turun dan menyokong integrasi dompet desktop, mudah alih dan perkakasan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector