Surat Berita # 11

Minggu dalam tinjauan

Pengawal selia mengejar… tetapi siapa sebenarnya mereka melindungi?

Financial Conduct Authority (FCA) UK akan melarang penjualan derivatif cryptocurrency kepada pengguna runcit mulai Januari 2021. Larangan itu akan merangkumi nota perdagangan bursa (ETN), niaga hadapan crypto, opsyen, CFD dan derivatif lain. Sementara perdagangan dan komoditi cryptocurrency langsung, dan mata wang digital bank pusat, mis. DCEP China tidak akan dilindungi.

Alasan mereka adalah bahawa derivatif cryptocurrency tidak sesuai untuk pengguna kerana bahaya yang ditimbulkannya. Secara khusus, sifat semula jadi produk ini bermaksud bahawa tidak ada dasar yang dapat dipercayai untuk penilaian dan penyalahgunaan pasaran dan jenayah kewangan berlaku. Dari sudut pandangan pengguna, FCA berpendapat bahawa mereka mempunyai pemahaman yang tidak mencukupi mengenai aset crypto, dan terdapat kekurangan keperluan pelaburan yang sah bagi mereka untuk melabur dalam produk ini.

Bila ditemu ramah oleh CoinTelegraph, Coinshares, sebuah syarikat yang berpangkalan di UK yang menyediakan ETN cryptocurrency menyatakan kekecewaannya dalam larangan tersebut. Coinshares mengingatkan mereka banyak terlibat dalam proses perundingan dan melobi menentangnya. Namun FCA mengabaikan alasan yang dikemukakan oleh Coinshares dan peserta industri lain terhadap larangan tersebut atau menolaknya dengan sedikit maklumat tambahan. Lebih jauh lagi, mereka berpendapat bahawa FCA telah menjelaskan dalam perundingan awal dan draf peraturan bahawa mereka tidak percaya aset digital termasuk Bitcoin mempunyai nilai, menunjukkan bahawa FCA telah lama memutuskan untuk masalah itu..

Coinshares juga menyatakan kebimbangan bahawa larangan tersebut sebaliknya akan memberi kesan sebaliknya, mendorong pelabur runcit UK ke pertukaran cryptocurrency yang tidak terkawal.

Kami juga menganggap larangan ini sebagai langkah mundur bagi pelabur yang kini kehilangan pilihan. Melihat alasan yang dikemukakan oleh FCA, nampaknya mereka ingin mengekalkan status quo daripada membiarkan ruang untuk inovasi. Dan mematikannya berdasarkan ketidakpedulian pengguna sebelum mereka berpeluang memahaminya. Dan sebenarnya, menurut FCA Kenyataan dasar mengenai perkara itu, 97% responden berunding dengan FCA menentang larangan. Yang menimbulkan persoalan mengenai siapa FCA benar-benar berminat untuk melindungi.

RAMP DeFi ($ RAMP) habis terjual dalam 4 minit

RAMP Defi mengadakan jualan awam pada pukul 10 malam pada 10 Oktober (tepat pada waktunya). Penjualan itu dipenuhi dengan beberapa soalan sukar, tetapi ini tidak menghalang pembelian yang kuat daripada membeli penjualan token dalam masa kurang dari 4 minit. Secara keseluruhan, ini menunjukkan bahawa permintaan untuk projek yang baik masih sangat kuat.

Sementara itu, saham berwajaran kewangan mempunyai perbankan yang besar di Bitcoin

Square Inc. (NYSE: SQ), syarikat pembayaran mudah alih AS dan pencipta Square Cash App- aplikasi yang digunakan untuk membeli dan menjual cryptocurrency diumumkan ia telah membeli USD $ 50 juta dalam Bitcoin. Ini berjumlah 4,709 BTC pada harga purata USD $ 10,617,96 setiap BTC.

Syarikat menyebut Bitcoin sebagai alat “pemerkasaan ekonomi” dan pembelian itu selaras dengan visi mereka untuk membina produk berdasarkan masa depan yang lebih inklusif. Mereka juga percaya bahawa Bitcoin, “… berpotensi menjadi mata wang yang lebih banyak di masa depan”.

Tetapi Square bukanlah yang pertama melakukan ini, pada awal tahun 2020 firma perisikan perniagaan MicroStrategy sudah melabur setengah bilion dolar ke dalam Bitcoin.

Berita ini memberi pasaran positif yang sangat diperlukan. Harga untuk Bitcoin melayang di bawah USD $ 10.750 pada awal minggu ini dan setelah berita itu dengan mudah melonjak naik ke lebih dari USD $ 11,250. Sekarang masih perlu dilihat apakah positif ini dapat ditegakkan.

Penipuan hasil pertanian / hasil merosakkan banyak ruang?

Tidak ada hari berlalu di Telegram kami /Tidak setuju tanpa perbincangan mengenai masalah yang berpotensi dengan projek pertanian DeFi / hasil atau penipuan yang lebih teruk lagi. Harap maklum bahawa beberapa masalah yang dibangkitkan ini perlu disahkan lebih lanjut, jadi sila buat kajian anda sendiri. Inilah yang dilihat minggu ini di Telegram / Discord kami bersendirian:


 • Amplyfi.money: Permaidani ditarik setelah mengumpulkan 2,500 ETH dari pelabur. Media sosial dan laman web mereka hilang
 • Kewangan Taman Bir: Pengasas menyimpan lebih dari 50% bekalan token di dompet peribadinya. Apabila komuniti kami meminta lebih banyak maklumat seperti pautan github untuk projek itu, atau kunci masa untuk token, mereka dilarang daripada kumpulan Telegram.
 • Burn Vault Finance ($ BFV): Dugaan permaidani ditarik. Telegram dan media sosial mereka tidak lagi wujud.
 • CBDAO ($ BREE): Projek ini mempunyai harga pra-token $ SBREE yang akan ditukar dengan $ BREE. Salah satu dompet admin mengeksploitasi pintu belakang dalam kontrak token SBREE, mencetak 50,000 SBREE, menukarnya menjadi BREE dan menjualnya di pasaran, sehingga menurunkan harga BREE dengan mengorbankan pemegang lain. 50,000 BREE dijual dengan harga di bawah 200 ETH.
 • Degenballz: taruhan boleh mencuri 1% token LP anda.
 • Tambang Zamrud (EMD): Token pengguna bernilai hampir USD $ 2.5 juta yang sepatutnya dikunci di bawah kontrak pintar dipindahkan ke akaun lain. Nasib baik, pertukaran cryptocurrency ChangeNow berjaya menghentikan penjualan 135,020 EOS. Walau bagaimanapun, ini hanya mewakili sebahagian kecil dari jumlah keseluruhan yang dicuri.
 • Kewangan Lv: Hasil audit palsu, setelah pelabur memasukkan dana mereka kerana mereka mendapati bahawa mereka tidak dapat menarik diri. Pasukan telah hilang.
 • Ladang Minions: Mempunyai Minions yang comel tetapi akan mengakses semua aset anda semasa anda menyambungkan dompet anda ke laman web Minions Wallet.
 • Steaks. Kewangan: Pemaju nampaknya menghadapi masalah untuk berinteraksi dengan timelock mereka sendiri. Walaupun ada yang menganggapnya mungkin disebabkan oleh masalah dengan kod mereka dan bukannya niat jahat.
 • Tomato. Kewangan: Peretas mencetuskan pemberian izin mudah dan menarik balik token.
 • UniCat ($ MEOW): Pintu belakang dalam kontrak pintar membolehkan UniCat terus mengawal token pengguna walaupun mereka ditarik keluar dari kumpulan. Kripto bernilai kira-kira USD $ 200,000 telah dicuri.
 • Unirocket ($ URCKT): Rupa-rupanya menarik karpet, tidak boleh dilayari di media sosial.
 • Yfdex.finance: Projek mempromosikan diri mereka di Twitter selama 2 hari, mengambil dana pelabur sebanyak USD $ 20 juta dan melarikan diri.

Kejadian ini telah menyebabkan pengguna kerugian besar, lebih-lebih lagi apabila sebilangan orang secara tidak sengaja memasukkan lebih banyak daripada yang mereka mampu kehilangan. Akibatnya, ini mempengaruhi selera makan mereka secara serius dan bahkan kemampuan untuk mempercayai potensi DeFi. Lebih-lebih lagi, ia mempengaruhi minat orang dalam pertanian hasil yang suka atau tidak, merupakan tarikan utama bagi orang kerana beberapa ladang menjanjikan pulangan yang tidak pernah dijumpai di kelas aset lain. Sekarang dengan minat dan pulangan untuk pertanian hasil menurun kerana seberapa produktif penipuan dan eksploitasi ini, minat yang sesuai dengan DeFi, secara umum, juga kehilangan tenaga. Ini sangat memalukan memandangkan DeFi berpotensi besar untuk membawa perkhidmatan kewangan kepada orang yang tidak bank dan merupakan cabaran langsung kepada status quo yang dilakukan oleh institusi dan pengawal selia, seperti yang telah kita lihat di atas.

Adakah DeFi akan mendorong pemerintah untuk akhirnya menggunakan CBDC?

Dengan DeFi mendapat daya tarikan dan proyek baru yang muncul setiap hari, apa yang dapat dilakukan oleh bank pusat dan pemerintah untuk mempertahankan dominasi mereka sambil memanfaatkan teknologi dan kemudahan baru yang dibawa oleh DeFi? Jawapannya ialah dengan membuat Mata Wang Permulaan Bank Pusat (CBDC). Dalam artikel yang diterbitkan di Forbes, penulis mencadangkan bahawa pemerintah harus berusaha untuk mengeluarkan CBDC kerana ia akan membolehkan pengguna menikmati transaksi yang lebih murah dan pantas. Artikel ini juga menyentuh liputan DCEP kami dan membezakan kemajuan China dalam menguji DCEP dengan AS yang masih hanya membahaskan topik tersebut.

Memang Bank Pusat Eropah (ECB) telah mengumumkan akan mengusahakan kemungkinan mengeluarkan “Euro digital”. Walaupun belum ada rancangan konkrit, ECB mengakui permintaan pengguna untuk pembayaran digital, dan sesuai dengan permintaan mereka Laporkan Euro Digital yang diterbitkan pada 2 Oktober 2020 menyatakan bahawa mereka akan “.. untuk memperkenalkan euro digital, adakah keperluan akan timbul.”

Bagaimanapun, seperti yang dinyatakan oleh artikel Forbes, pemerintah harus cepat mengejar DeFi. Legiun inovator di ruang DeFi semakin berkembang, dan akan kelebihan kelebihan DeFi, ada risiko nyata menjatuhkan status quo yang lama dipegang oleh pemerintah dan institusi yang memihak kepada mereka.

Aktiviti yang akan datang

11 Okt 2020: Keputusan untuk undian DCEP Shenzhen, China akan diumumkan. Pemenang akan menerima RMB 200 (US $ 30) di DCEP dan dapat membelanjakannya di 3,389 kedai yang mengambil bahagian. Kami tidak sabar-sabar menunggu para pemenang untuk menyiarkan bagaimana DCEP akan berfungsi dalam aksi!

12 Okt 2020 3:00 pagi: Strim langsung boxmining

15 Okt 2020: Pelancaran mainnet Filecoin ($ FIL). Huobi Global akan melancarkan FIL pada hari yang sama dan perdagangan, deposit dan pengeluaran akan dibuka.

* Semua masa disenaraikan di UTC kecuali dinyatakan sebaliknya.

Lihat di sini untuk mendapatkan kembali buletin kami.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector