Ulasan Coinbase: WAJIB BACA (2020)

Coinbase adalah salah satu pertukaran cryptocurrency yang paling popular di dunia dan terkenal kerana tidak seperti pertukaran lain, berdasarkan dan tertakluk pada peraturan AS. Pertukaran dibahagikan kepada beberapa kategori, Pangkalan Wang Syiling– untuk pengguna runcit, Coinbase Pro– platform perdagangan profesional mereka untuk individu, Coinbase Prime– untuk pelanggan institusi. Dalam ulasan ini kami mengetengahkan setiap pelbagai ciri dan kontroversi yang perlu anda ketahui.

Kelebihan Utama Coinbase

 • Dikawal selia di bawah undang-undang AS.

 • Salah satu daripada beberapa pertukaran tersedia untuk warganegara AS.

 • Mengekalkan sebuah polisi insurans terhadap kecurian atau rompakan.

Ciri dan Fungsi Utama

Coinbase ProCoinbase Pro

Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah Coinbase hanya menawarkan perdagangan spot, tidak seperti pertukaran lain yang menawarkan produk lain seperti derivatif, perdagangan niaga hadapan dan lain-lain.

Bursa dibahagikan kepada beberapa kategori untuk pelbagai jenis pengguna. Pangkalan Wang Syiling adalah untuk pengguna runcit, Coinbase Pro untuk peniaga profesional individu dan Coinbase Prime untuk pelanggan institusi. Perbezaan ini kerana masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza untuk memenuhi pengguna. Sebagai contoh perbezaan utama antara Coinbase dan Coinbase Pro adalah bahawa Coinbase Pro menawarkan alat grafik, buku pesanan masa nyata, antara alat lain untuk membantu pedagang maju memanfaatkan sepenuhnya Bursa. Coinbase Pro dan Coinbase Prime menawarkan yuran transaksi yang lebih murah dan cryptocurrency yang lebih disokong. Walau bagaimanapun, jumlahnya masih jauh lebih sedikit daripada Bursa lain di luar sana.

Antara muka Coinbase ProAntara muka Coinbase Pro

Walaupun hanya menawarkan perdagangan spot, Coinbase mempunyai rangkaian produk sendiri untuk membantu pengguna dalam memulakan. Contohnya, ia mempunyai dompet sendiri, dan membolehkan pengguna memperoleh cryptocurrency dengan mengikuti kursus mereka.

Produk CoinbaseProduk yang ditawarkan oleh Coinbase

Sejarah Coinbase

Pangkalan Wang Syiling dilancarkan pada Oktober 2012 dan berpusat di Amerika Syarikat. Ibu pejabat mereka terletak di San Francisco, California. Ia juga digunakan secara meluas di Eropah di mana ia mempunyai lesen operasi. Saat ini memiliki lebih dari 30 juta pengguna dan lebih dari USD $ 150 miliar diperdagangkan di Bursa.

Bursa kini berkembang ke lebih dari 100 negara di seluruh dunia.

Negara yang Disokong

Coinbase boleh didapati di lebih dari 100 negara. Terutama AS, yang tidak dapat disokong oleh banyak Pertukaran kerana masalah peraturan. Walau begitu sementara Coinbase mengatakan bahawa ia “tersedia” di beberapa negara, ia mungkin tidak menawarkan set lengkap perkhidmatan iaitu dapat “menukar” antara cryptocurrency yang berlainan, dan untuk “membeli dan” menjual “yang sama. Lihat di sini untuk perkhidmatan yang tersedia untuk negara tertentu anda.

Cryptocurrencies yang disokong

Malangnya, Coinbase mempunyai sedikit cryptocurrency yang tersenarai. Juga, ketersediaan untuk membeli, menjual, menghantar dan menerima cryptocurrency tertentu bergantung pada (a) sama ada anda menggunakan Coinbase atau Coinbase Pro; dan (b) lokasi anda.

Berikut adalah carta cryptocurrency yang disokong oleh Coinbase bergantung pada lokasi anda.

Coinbase mencari tambahkan sokongan untuk 18 aset digital baru termasuk Aave, Aragon, Arweave, Bancor, COMP, DigiByte, Horizen, Livepeer, NuCypher, Numeraire, KEEP, Origin Protocol, Ren, Render, Siacoin, SKALE, Synthetix, & VeChain. Walau bagaimanapun, tidak ada jangka waktu rasmi mengenai kapan cryptocurrency ini akan ditambahkan, jika sama sekali.

Aset digital baruAset digital baru

Pada 17 Julai 2020, dan sangat mengejutkan bagi peminat cryptocurrency, Coinbase membelok dari senarai cryptocurrency di atas dan Algorand yang disenaraikan ($ ALGO). Kini, pengguna boleh membeli, menjual, menukar, menghantar, menerima atau menyimpan $ ALGO semua Kawasan yang disokong oleh Coinbase.

Ini menjadikan peminat dan orang Algorand menjadi liar dan sejak penyenaraian tersebut, harga untuk $ ALGO meningkat 30% sejak pengumuman dan bahkan diperdagangkan pada $ 0.367 pada puncaknya.

Kita dapat melihat bahawa Coinbase secara aktif berusaha keras untuk menyenaraikan lebih banyak cryptocurrency, yang merupakan sesuatu yang mereka benar-benar perlu diusahakan kerana mereka ketinggalan daripada pesaing mereka dalam hal ini. Oleh itu, melainkan jika kita melihat lebih banyak penyenaraian pada masa akan datang, kita akan mengekalkan skor 3.5 / 5 untuk sokongan cryptocurrency… buat masa ini.

cara bayaran

Coinbase menyediakan pelbagai kaedah pembayaran dan yang paling penting, membolehkan peniaga membayar dalam mata wang tempatan mereka. Namun terdapat sekatan wilayah untuk kaedah pembayaran. Berikut adalah senarai kaedah pembayaran yang diterima untuk pelbagai negara.

 • Deposit bank: Eropah, AS, UK
 • Kad debit: Tersedia untuk kebanyakan negara termasuk Australia, Kanada, Chile, Eropah, Mexico, UK, AS.
 • Kad kredit: Australia, Singapura
 • Paypal: Kanada, Eropah (kebanyakan negara), AS dan UK

Anda boleh menyemak di sini untuk melihat kaedah pembayaran yang diterima untuk negara anda. Walaupun kami perhatikan bahawa maklumat mengenai kaedah pembayaran yang disokong adalah sedikit berbeza dengan maklumat di halaman mereka yang lain.

Bursa juga mempunyai sendiri Kad Coinbase– kad debit berasaskan Visa yang membolehkan pelanggan membuat pembelian dalam talian dan di kedai menggunakan cryptocurrency. Bagaimanapun sekarang hanya tersedia untuk pelanggan UK dan Eropah.

Bayaran Deposit dan Pengeluaran

Tidak ada bayaran untuk deposit ke Coinbase. Bagi pengeluaran, Coinbase hanya akan mengenakan bayaran pindahan bank / wayar atau rangkaian yang diperlukan untuk menghantar dana anda kepada anda.

Yuran Perdagangan

Coinbase mengenakan yuran yang berbeza bergantung pada sama ada anda menggunakan Coinbase, Coinbase Pro atau Coinbase Prime. Bayaran lebih murah untuk 2 yang terakhir kerana jumlah peniaga yang lebih besar.

Coinbase mengenakan 2 set yuran untuk pembelian dan penjualan cryptocurrency: a Bayaran Sebaran (sekitar 0.5%) untuk setiap perdagangan dan a Bayaran Coinbase yang lebih besar daripada (a) fi tetap, jumlahnya bergantung pada jumlah transaksi; dan (b) yuran peratusan berubah-ubah bergantung pada wilayah anda, ciri produk dan kaedah pembayaran.

Berikut adalah bayaran tetap yang dikenakan oleh Coinbase:

Jumlah Jumlah Transaksi Bayaran Transaksi (USD, EUR, GBP)
Kurang dari $ 10 $ 0,99, € 0,99, £ 0,99 
Lebih dari $ 10, Kurang dari $ 25 $ 1.49, € 1,49, £ 1,49
Lebih dari $ 25, Kurang dari $ 50 $ 1,99, € 1,99, £ 1,99
Lebih dari $ 50, Kurang dari $ 200 $ 2.99, € 2,99, £ 2,99

Bayaran tetap

Berikut adalah peratusan berubah untuk pengguna di AS. Lihat di sini untuk peratusan berubah untuk negara lain.

Peratusan pemboleh ubah AS

Berikut adalah gambaran tentang cara mengira yuran transaksi beli / jual anda. Contohnya, saya berada di Amerika Syarikat dan ingin membeli Bitcoin bernilai USD $ 20 menggunakan kad debit saya. Bayaran tetap saya adalah USD $ 1.49 kerana jumlah transaksi lebih dari USD $ 10 tetapi kurang dari USD $ 25. Sementara peratusan berubah adalah 3.99% kerana saya membayar dengan kad debit. Dalam kes ini, Coinbase akan mengenakan saya USD1.49 kerana bayaran tetap lebih tinggi daripada peratusan berubah.

Untuk penukaran dari satu jenis cryptocurrency ke jenis lain, Coinbase mengenakan margin spread sehingga 2%. Tiada bayaran Coinbase berasingan dikenakan untuk ini.

Kontroversi

Pada akhir Februari 2020, Coinbase adalah dikenal pasti sebagai salah satu entiti yang bekerja dengan Clearview AI, penyedia teknologi pengecam wajah kontroversial yang menghadapi ancaman undang-undang dari Apple dan Google kerana kurang meneliti amalannya. Coinbase mengaku menguji perisian Clearview tetapi menyangkal bahawa data pelanggan digunakan dalam mana-mana ujian tersebut.

Pertukaran telah diserang api daripada pengguna semasa penurunan harga Bitcoin pada 10 Mei 2020. Pada 10 Mei 2020 jam 17:26 Waktu Pasifik, laman web dan aplikasi mudah alih Exchange mengalami gangguan. 10 minit kemudian Coinbase keluar dengan pemberitahuan yang mengatakan bahawa pihaknya masih menyiasat pemadaman ini, pada jam 18:14, perkhidmatan telah dipulihkan. Namun selama ini harga Bitcoin jatuh dari USD $ 9,500 menjadi $ 8,100, menyebabkan pengguna hanya dapat menyaksikan kemalangan itu dan tidak dapat berdagang.

Coinbase cukup terkenal kerana berlaku kerosakan semasa turun naik harga Bitcoin. Pada 29 April 2020, Bursa mengalami kerugian gangguan sementara harga Bitcoin meningkat hingga di bawah USD $ 9.000. Dan LAGI pada 10 Mei 2020.

Tidak perlu dinyatakan, pengguna tidak berpuas hati dengan situasi tersebut, dengan beberapa orang mencatat bahawa Coinbase “crash” apabila terdapat perubahan besar dalam harga Bitcoin. Dan sementara ada yang mengaitkannya dengan Bursa yang berlebihan dengan pengguna, yang lain tidak berpuas hati dengan bagaimana Coinbase tidak memperbaikinya selama bertahun-tahun mengingat tingginya bayaran yang dikenakan dari pengguna.

Mengenai kemalangan terbaru pada 1 Jun 2020, Coinbase mengatakan bahawa kenaikan harga Bitcoin menyebabkan peningkatan lalu lintas sebanyak 5 kali dalam hanya 4 minit. Akibatnya sistem penskalaan otomatis mereka dibanjiri dan membuat tunggakan yang bermaksud bahawa permintaan tinjauan baru ditolak atau habis masa. Coinbase bagaimanapun menuduh bahawa mereka berusaha untuk mengurangkan kesan kenaikan trafik yang berkaitan dengan harga.

Adakah Coinbase selamat pada tahun 2020?

Pangkalan Wang Syiling

Bursa mempunyai ciri keselamatan teratas. Selain itu, dilesenkan di Amerika Syarikat, pengguna mendapat perlindungan tambahan sejak undang-undang Persekutuan berlaku.

Dari segi kaedah Pertukaran untuk penyimpanan dana, hanya 2% dana pelanggan disimpan dalam dompet panas. 98% yang lain disimpan dalam dompet sejuk yang selamat di berbagai belahan dunia. Sejauh ini, ia belum diretas…. Juga, Coinbase mempunyai polisi insurans yang menjamin terhadap pencurian cryptocurrency yang disebabkan oleh pelanggaran keselamatan, peretasan, pencurian pekerja atau pemindahan palsu.

Mengenai keselamatan akaun, Coinbase menasihatkan penggunanya untuk menggunakan pengesahan dua faktor. Sistem ini menyokong sama ada pesanan ringkas yang dihantar ke nombor telefon bimbit yang didaftarkan, Google Authenticator, antara cara lain yang boleh dipercayai untuk mengelakkan log masuk akaun berbahaya.

Walau bagaimanapun, penyimpanan aset besar di bursa tidak digalakkan kerana pertukaran terdedah kepada peretasan. Amalan terbaik adalah dengan hanya membiarkan aset yang mencukupi untuk perdagangan hari ke hari di bursa, selebihnya harus disimpan di luar talian di dompet perkakasan untuk.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai dompet perkakasan, lihat ulasan kami mengenai Ledger Nano X dan Trezor Model T.

Kesimpulan: Kebaikan dan keburukan pertukaran Coinbase

Kelebihan

 • Coinbase kekal sebagai salah satu pertukaran cryptocurrency yang paling selamat dan boleh dipercayai.
 • Bursa mengekalkan polisi insurans terhadap peretasan dan pencurian, yang memberi jaminan kepada pengguna.
 • Umumnya terdapat di banyak negara, termasuk AS dengan banyak pilihan pembayaran.

Keburukan

 • Struktur yuran sangat mengelirukan dan bukan yang termurah di luar sana.
 • Kekurangan ciri perdagangan.
 • Tidak banyak cryptocurrency yang tersedia berbanding pertukaran lain di luar sana.
 • Nampaknya tidak dapat menangani lonjakan pengguna secara tiba-tiba dan mempunyai sejarah kemalangan semasa tempoh turun naik harga yang tinggi.

Markah akhir

Perkhidmatan yang ditawarkan: 3/5

Sokongan cryptocurrency: 3.5 / 5

Yuran: 3/5

Keselamatan: 4.5 / 5

Markah Akhir: 3.5

Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat ulasan kami mengenai pertukaran cryptocurrency teratas.

Dikemas kini pada 17 Julai 2020 untuk memasukkan penyenaraian Algorand

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me