Ulasan Ledger Nano X: Dompet Bitcoin Terbaik 2020?

Ledger Nano X adalah generasi seterusnya dompet Perkakasan dengan sokongan telefon pintar, skrin yang lebih besar dan lebih banyak ruang simpanan untuk Aplikasi. Peruncitan dengan harga $ 119, the Lejar Nano X sangat sesuai untuk pendatang baru atau pedagang berpengalaman yang berdagang lebih daripada 3 jenis cryptocurrency pada masa atau jumlah yang besar semasa dalam perjalanan. Sekiranya lebih banyak aplikasi dan mobiliti tidak menjadi perhatian besar, ikuti Ledger Nano S.

Dalam ulasan ini, kami akan melihat keselamatan, reka bentuk perkakasan dan sokongan cryptocurrency Ledger Nano X untuk memberitahu anda sama ada peranti ini layak dibeli atau tidak. Untuk Panduan penyediaan dan pemasangan, lihat panduan Ledger Nano X lengkap kami.

Klik di bawah untuk membeli!

Ciri-ciri Utama Ledger Nano X:

Ulasan Video Ledger Nano X

  • Skrin lebih besar – Memaparkan alamat cryptocurrency penuh tanpa menatal
  • Sokongan mudah alih – (Android dan iOS) sokongan melalui Ledger Langsung Mudah Alih
  • Lebih banyak ruang simpanan – Pasang sehingga 100 aplikasi berbeza untuk duit syiling yang berbeza.
  • Bateri yang boleh dicas semula – membolehkan peranti dihidupkan tanpa kabel.

Ciri terkini: saham, pertukaran, memperoleh dan meminjamkan cryptocurrency

Mempertaruhkan dan menjana pendapatan

Ledger Live memungkinkan untuk mempertaruhkan Tezos ($ XTZ), Tron ($ TRX), Cosmos ($ ATOM) dan Algorand ($ ALGO). Pengguna boleh mengunci cryptocurrency ini untuk mendapatkan rangkaian masing-masing dan sebagai gantinya mereka akan dibayar faedah untuk melakukannya. Ciri ini meluaskan Ledger menjadi lebih daripada sekadar tempat yang selamat untuk menyimpan cryptocurrency anda, malah dapat membantu anda mengembangkan aset digital anda.

Mempertaruhkan aset digital anda boleh dilakukan dalam 3 langkah mudah. Pertama, membekukan aset anda dengan masuk ke Ledger Live anda, memilih akaun yang relevan untuk aset yang ingin anda taruh dan klik “dapatkan hadiah”. Tetingkap pop timbul kemudian akan muncul. Di sana anda akan dibenarkan memilih jumlah di dompet anda yang ingin anda beku. Kedua, pilih pengesah anda yang akan membuat blok di rangkaian anda dan cryptocurrency yang diperoleh dengan membuat blok ini akan diedarkan semula kepada pengundi. akhir sekali, tuntut ganjaran anda dengan mengklik “Tuntut” di akaun yang berkaitan. Ganjaran boleh dituntut setiap 24 jam.

Pertukaran

Ledger telah melancarkan ciri Ledger Swap yang membolehkan pengguna menukar cryptocurrency mereka melalui rakan kongsi mereka Changelly. Cara ini berfungsi ialah anda mengirim cryptocurrency dari peranti anda ke Changelly, dan Changelly menghantar anda kembali cryptocurrency yang ditukar.

Untuk menggunakan ciri ini, anda memerlukan: Peranti lejar, Ledger Live, aplikasi untuk kripto yang ingin anda tukar dan terima, dan akhirnya aplikasi pertukaran.

Pinjaman

Ledger bekerjasama dengan Kompaun ($ KOMP) untuk membolehkan pengguna meminjamkan DAI, USDT dan USDC melalui protokol kewangan terdesentralisasi (DeFi) Compound. Tujuannya adalah agar pemberi pinjaman dapat memperoleh Tahap Peratus Tahunan.

Selanjutnya, terdapat banyak faedah ketika menggunakan Ledger untuk memberi pinjaman:

Kawal: Anda mempunyai kawalan dan bukti bahawa crypto yang anda pinjamkan dan menjana faedah adalah milik anda. Ini kerana pinjaman pada Ledger dilakukan melalui Compound, dan apabila anda memberi pinjaman di platform, anda akan mendapat “cTokens” sebagai balasan. CTokens ini menunjukkan bukti kepemilikan anda terhadap cryptocurrency yang dipinjamkan dan minat yang dihasilkan. CTokens ini disimpan oleh anda sehingga anda menginginkan aset dan faedah yang dipinjamkan anda, dan dalam hal ini yang perlu anda lakukan hanyalah menghantar kembali cTokens ke kontrak pintar.


Keselamatan: cTokens disimpan di dompet perkakasan lejar anda.

Kemudahan: Ciri pinjaman Compound boleh didapati secara langsung melalui Ledger Live.

Meminjam crypto menggunakan Compound dan Ledger Live dilakukan dalam 3 langkah mudah. Pertama, pada Pengurus Ledger Live, pasang aplikasi untuk cryptocurrency yang anda mahu pinjamkan dan buat akaun. Kedua, izinkan akaun anda untuk membenarkan kontrak pintar Compound untuk berinteraksi dengan akaun anda. Akhirnya, pilih jumlah mata wang kripto yang anda mahu pinjamkan dan keluarkan transaksi kepada Compound, verifikasi dan luluskan transaksi pada peranti anda.

Ciri-ciri keselamatan

Salah satu sebab utama untuk membeli dompet perkakasan Ledger adalah reputasi keselamatan syarikat. Nano X mengandungi dua cip pemproses:

  • Elemen Selamat: ST33J2M0 (selamat) diperakui secara bebas dan menyimpan kunci peribadi dan menandatangani transaksi
  • Sistem operasi: STM32WB55 chip bertanggungjawab untuk Sistem Operasi proprietari Ledger’s BOLOS.

Elemen selamat adalah bahagian perkakasan yang terpisah (lapisan keselamatan kedua) dengan storan mereka sendiri dan fungsi terhad yang tidak dapat dilanggar oleh penggodam. Ini bermakna bahawa walaupun Ledger Nano X disambungkan ke peranti kompromi – seperti komputer riba atau telefon yang digodam, kunci peribadi (= akses ke dana kripto) tidak akan pernah dikompromikan. Peranti seperti Trezor One dan Model T tidak mempunyai unsur selamat dan hanya mempunyai satu lapisan keselamatan.

Leger Nano X TeardownLedger Nano X Teardown menunjukkan CC EAL 5+ Secure Element Chip

The Ledger Nano X juga mempunyai sistem operasi BOLOS yang sama yang terdapat di Nano S. BOLOS memastikan alamat ditunjukkan dengan betul pada peranti dan mengendalikan sambungan ke peranti luaran.

Sama dengan Nano S, pengguna dapat menyiapkan dompet yang dilindungi oleh frasa laluan sebagai tambahan kepada kod PIN utama anda. Oleh itu, katakan pencuri menuntut anda membuka kunci peranti anda, anda boleh memberikan mereka kod PIN untuk mengakses dompet dengan dana yang lebih sedikit. Semasa menyembunyikan sebahagian besar aset crypto anda di belakang dompet dilindungi frasa laluan.

Nano X mempunyai penambahan sokongan Bluetooth. Malangnya Rekod keselamatan Bluetooth tidak bersih, dan menyajikan vektor serangan baru untuk peranti. CTO lejar Nicolas Bacca telah menyatakan semasa wawancara bahawa fungsi Bluetooth pada Ledger dengan andaian bahawa sambungan telah terganggu – tidak akan dapat mengambil alih peranti ini.

Panel Kawalan Bluetooth Ledger Nano XBluetooth boleh dimatikan pada Ledger Nano X

Pada bulan Oktober 2019, Nano X menerima CSPN (Sijil Keselamatan Tahap Pertama) pensijilan dikeluarkan oleh ANSSI (Agensi Nasional untuk Keselamatan Sistem Maklumat). Pada masa ini, dari semua dompet perkakasan cryptocurrency di pasaran, hanya Ledano’s Nano S dan Nano X yang mempunyai sijil ini. Skema pensijilan menilai pelbagai aspek keselamatan peranti termasuk firewall, pengenalan, pengesahan dan perisian tertanam dengan memasukkannya melalui pelbagai senario serangan.

Peretasan lejar

Pada Julai 2020, Ledger disahkan mereka mengalami pelanggaran data di mana pihak ketiga yang tidak sah mengakses pangkalan data e-dagang dan pemasaran Ledger. Akibatnya, sekitar 1 juta alamat e-mel terdedah, dan di antaranya, 9,500 pelanggan telah mendapat maklumat lanjut seperti nama depan dan belakang, alamat pos, nombor telefon dan produk pesanan mereka.

Ledger telah melaporkan perkara itu kepada pihak berkuasa dan sedang bekerjasama Cyberdefense oren untuk menyiasat perkara tersebut. Pasukan ini juga terus memantau bukti data yang dijual di internet.

Setelah pelanggaran data, pengguna telah melaporkan menerima email dan teks phishing dengan meminta mereka untuk memuat turun versi baru dari perisian Ledger. Sekiranya pengguna mengklik pautan dalam e-mel, mereka akan diarahkan ke versi kloning palsu dari laman Ledger. Setelah itu, jika pengguna memuat turun “kemas kini”, yang sebenarnya malware, ia akan meminta frasa pemulihan Ledger mereka kepada pengguna. Frasa pemulihan yang dimasukkan kemudian digunakan oleh penyerang untuk memulihkan dompet pengguna dan mengirim cryptocurrency pengguna ke dompet penyerang. Untuk penjelasan lengkap mengenai bagaimana serangan serangan phishing berfungsi melihat laporan dari Kraken.

E-mel pancingan dataE-mel pancingan data dihantar dari alamat [email protected]

Kami perhatikan bahawa ini dapat lebih tepat dicirikan sebagai “pelanggaran data” dan bukannya peretasan. Lebih penting lagi, pelanggaran ini tidak mempunyai kaitan atau kesan pada dompet perkakasan Ledger atau aplikasi Ledger Live. Cryptocurrency yang disimpan pada peranti Ledger tidak pernah berisiko.

Peringkat Keselamatan 5/5

Sokongan Pelbagai Mata Wang

Duit syiling yang disokong oleh lejar Nano XSenarai penuh syiling yang disokong aktif Buku besar boleh didapati di sini

Ledger mempunyai salah satu sokongan yang paling pelbagai untuk cryptocurrency yang berbeza seperti NEO, Vechain dan Monero. Dengan dasar terbuka untuk pembangunan dari pasukan projek, Ledger nano X menyokong 1100+ aset yang berbeza. Sebilangan besar aset seperti Vechain atau NEO tidak terdapat pada pesaing seperti Trezor Model T atau KeepKey, menjadikan Ledger satu-satunya dompet perkakasan yang tersedia untuk banyak syiling. Peraturan asas di sini adalah bahawa Nano X akan menyokong aset yang sama dengan Ledger Nano S.

Memasang Ledger Live

Antara muka aplikasi Ledger Live

Ledger mempunyai aplikasi asli yang dipanggil Buku Besar Langsung untuk membolehkan anda mengakses akaun cryptocurrency (termasuk Bitcoin, Litecoin Ethereum dan cryptocurrency lain). Ledger Live tersedia di pelbagai platform termasuk Windows, MacOS, Linux, Android dan iOS. Kami mendapati aplikasi Ledger Live mudah digunakan kerana memaparkan aset cryptocurrency dengan jelas dengan carta sejarah. Menghantar cryptocurrency sangat mudah dengan operasi langkah demi langkah yang dengan jelas memaparkan alamat pengirim dan penerima. Terdapat juga ciri canggih untuk menyesuaikan secara manual yuran transaksi dalam sat / bait.

Berapakah jumlah syiling yang boleh dipegang oleh Ledger Nano X?

Salah satu kelemahan Nano S adalah kekurangan ruang untuk aplikasi yang dipasang. The Ledger Nano X menyelesaikan masalah ini dengan meningkatkan memori dalaman menjadi 2 MB. Dalam ujian kami, kami dapat memasang semua 73 aplikasi yang tersedia pada peranti (lejar tuntutan sehingga 100+). Perlu diingatkan bahawa penyimpanan aplikasi adalah ciri kemudahan – aplikasi tetap akan menyimpan baki akaun / cryptocurrency mereka walaupun dinyahpasang.

Adakah Ledger Nano X menyokong Ethereum dan ERC-20?

Pada bulan September 2019 Ledger menambah a Dompet Ethereum asli ke Ledger Live v.1.14.0 terbarunya yang menambah sokongan untuk 22 syiling dan lebih daripada 1,250 token ERC-20. Ini membolehkan akses terus ke token dan ethereum semasa dalam perjalanan tanpa memerlukan antara muka pihak ketiga seperti MyEtherWallet. Ini adalah peningkatan yang disambut baik untuk pengguna Nano X yang sebelum ini terpaksa menggunakan antara muka yang berbeza bergantung pada cryptocurrency yang anda mahu berinteraksi dengannya. Ia juga akan diterima oleh pendatang baru dalam cryptocurrency, yang mungkin keliru dengan antara muka yang berbeza.

Salah satu aduan kami adalah bahawa Ledger Nano X harus memasukkan setiap aplikasi secara berasingan – sesuatu yang tidak diperlukan pada Model Trezor T.

Adakah Ledger bersedia untuk Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 akan segera hadir dengan Rantai Beacon Tahap 0 pertama yang akan dilancarkan pada bulan Disember 2020. Menjelang ini, pemegang saham Ethereum perlu mendepositkan sekurang-kurangnya 32 Ether ke Rantai Beacon menggunakan kontrak deposit. Oleh itu, Ledger telah mengemas kini firmware baru Nano X versi 1.2.4-5, di mana kemas kini aplikasi Ethereum ke versi 1.6.0 membolehkan pengguna menandatangani transaksi kontrak deposit secara langsung di Ledger Nano X. Ciri ini adalah EKSKLUSIF ke Ledger Nano X.

Pada masa akan datang, pengguna dapat menggunakan Ledger Nano X mereka untuk memperoleh kunci awam Ethereum 2.0 dan mengesahkan bahawa kunci awam pengeluaran yang digunakan dalam kontrak deposit sebenarnya milik peranti Ledger. Pasukan Ledger juga sedang mengusahakan aplikasi Ethereum kedua yang membolehkan para pemegang saham menandatangani blok di Rantai Beacon dengan selamat.

Sokongan Pelbagai Mata Wang 5/5

Reka Bentuk Perkakasan

Antaramuka entri PIN Led nano XInput dibuat dengan dua butang bulat

Ledger Nano X yang baru mempunyai dua butang perkakasan – tersembunyi dalam reka bentuk bulat pivot penutup. Kedua-dua butang ini membolehkan kita mengakses menu (tahan kedua-dua butang), membuat pilihan (tekan kedua butang), dan bahkan memasukkan frasa pemulihan (gunakan butang untuk menatal). Kami mendapati bahawa memasukkan PIN dan frasa pemulihan menjadi membosankan dengan hanya 2 butang – mungkin skrin sentuh atau butang tambahan dapat membantu.

Nano X mempunyai skrin yang lebih besar dengan resolusi yang lebih tinggi. Ini bermaksud bahawa alamat cryptocurrency penuh boleh diganti tanpa menatal – sesuatu yang sangat kurang di Nano S.

Nano X menggunakan antara muka USB-C moden untuk mengecas dan menyambung ke PC. Ini adalah peningkatan yang disambut baik kerana dunia pengkomputeran berpindah ke USB-C.

4/5 untuk Reka Bentuk Perkakasan

3.5 / 5 Kemudahan Penggunaan

Mobiliti

Lejar nano X

Ledger Nano X dapat digunakan dengan perangkat mudah alih, dan transaksi dapat dikirim di mana saja menggunakan aplikasi Ledger Live di telefon bimbit. Kami mendapati ciri ini sangat sesuai. Walaupun berguna untuk mengirim crypto dalam perjalanan dengan keselamatan yang Nano X berikan, kemudahannya kurang jika dibandingkan dengan dompet mudah alih seperti Enjin Wallet. Set pengesahan pemisahan diperlukan: buka kunci peranti melalui PIN, masukkan aplikasi cryptocurrency, periksa dan sahkan transaksi. Ini terasa membosankan dan tidak sesuai untuk pembelian kopi sederhana atau transaksi kecil. Apa yang masuk akal mungkin merupakan pembelian besar (kereta atau rumah?) Atau pelaburan penjualan token. Namun, persoalannya masih ada, berapa kerap kita perlu menghantar sejumlah besar crypto dalam perjalanan?

Bagaimana anda mengemas kini Ledger Nano X

Ledger secara berkala mengeluarkan kemas kini untuk Ledger Nano X untuk meningkatkan keselamatan, fungsi dan sokongan duit syiling. Sebenarnya, kemas kini firmware diperlukan untuk mendapatkan sokongan untuk cryptocurrency terkini. Untuk mengemas kini firmware, pasangkan Nano X ke komputer anda dan jalankan Aplikasi Ledger Live. Aplikasi ini secara automatik akan menunjukkan nombor versi anda dan menunjukkan kemas kini firmware yang tersedia. Untuk memulakan pembaruan, klik butang kemas kini dan konfirmasikan pemasangan di Nano X dengan menekan kedua-dua butang ketika diminta untuk “membenarkan pengurus lejar” mengakses peranti.

Ledger Nano X bernilai peningkatan?

Pada harga $ 119, Ledger Nano X bukan alat anggaran – ia memerintahkan premium harga tertentu menjadikan keputusan peningkatan lebih sukar bagi banyak pengguna. Bagi banyak orang, ciri kemudahan pemecah perjanjian – skrin besar yang memaparkan alamat cryptocurrency penuh dan storan yang lebih besar untuk lebih banyak aplikasi. Sekiranya ciri-ciri ini penting untuk anda, maka Nano X patut ditingkatkan. Walau bagaimanapun, jika anda hanya memerlukan beberapa aplikasi, Ledger Nano S yang mesra bajet adalah pilihan yang lebih baik dengan harga $ 59.

Ledger Nano X dibandingkan dengan Trezor Model T

Lebar berbanding Dompet Perkakasan lain

Perbezaan terbesar antara Ledger Nano X dan Trezor Model T adalah skrin dan syiling yang disokong. Trezor Model T mempunyai skrin sentuh yang bagus yang membantu memasukkan PIN dan frasa keselamatan. Walau bagaimanapun, Trezor mempunyai lebih sedikit syiling yang disokong dan biasanya projek cenderung melepaskan sokongan Ledger terlebih dahulu. Jadual berikut adalah perbandingan antara pelbagai dompet perkakasan, termasuk tarikh pelepasan, pensijilan keselamatan luaran (jika ada), tarikh pelepasan dan penilaian ulasan kami.

Pada penghujung hari, memilih antara Ledger Nano X dan dompet perkakasan lain kebanyakan berdasarkan 1 soalan – adakah cryptocurrency yang anda mahu disokong pada peranti. Sokongan untuk sebilangan besar syiling selalu menjadi pilihan utama Ledger, dan sokongan penyemak imbas di bursa Desentralisasi (Binance DEX, IDEX dan Switcheo)

Dikaji pada 20 April 2020 oleh Michael Gu

Dikemas kini pada 22 November 2020: Maklumat terkini mengenai pinjaman menggunakan Ledger Live

Klik di bawah untuk membeli!

{ "@konteks": "http://schema.org/", "@taip": "Produk", "jenama": "lejar", "nama": "Lejar Nano X", "imej": "https://mk0boxminingmedysvof.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/06/Ledger-Nano-X.jpg", "penerangan": "Ledger Nano X adalah generasi seterusnya dompet Perkakasan dengan sokongan telefon pintar, skrin yang lebih besar dan lebih banyak ruang simpanan untuk Aplikasi.", "mengkaji semula": { "@taip": "Kaji semula", "tajuk utama": "Ulasan dompet Ledger Nano X: Adakah ia bernilai pada tahun 2019", "nama": "Lejar Nano X", "penerangan":"Ledger Nano X adalah generasi seterusnya dompet Perkakasan dengan sokongan telefon pintar, skrin yang lebih besar dan lebih banyak ruang simpanan untuk Aplikasi.", "mainEntityOfPage": "https://boxmining.com/ledger-nano-x-review/", "ulasanBody": "Ledger mempunyai salah satu sokongan yang paling pelbagai untuk cryptocurrency yang berbeza seperti NEO, Vechain dan Monero. Dengan dasar terbuka untuk pembangunan dari pasukan projek, Ledger nano X menyokong 1100+ aset yang berbeza. Sebilangan besar aset seperti Vechain atau NEO tidak terdapat pada pesaing seperti Trezor Model T atau KeepKey, menjadikan Ledger satu-satunya dompet perkakasan yang tersedia untuk banyak syiling. Peraturan asas di sini adalah bahawa Nano X akan menyokong aset yang sama dengan Ledger Nano S.", "tarikhDiterbitkan": "2020-4-20", "mengkaji semula": { "@taip": "Penarafan", "penilaianNilai": "4.5", "paling terukNilai":"0", "terbaikNilai": "5" }, "pengarang": { "@taip": "Orang", "nama": "Michael Gu" }, "penerbit": { "@taip": "Pertubuhan", "nama": "Perlombongan Tinju", "logo": { "menaip": "Objektif Imej", "url": "https://mk0boxminingmedysvof.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/06/Boxmining-Logo.jpg" }}}, "tawaran": { "@taip": "Tawaran", "harga Mata Wang": "Dolar Amerika", "harga": "119", "url":"https://shop.ledger.com/?r=428b&tracker = nanoxreview" }}

Spesifikasi Produk (Spesifikasi Teknikal)

Spesifikasi Produk Ledger Nano X:

Pemproses ST33J2M0 (selamat) + STM32WB55
Keserasian Komputer desktop 64-bit (Windows 8+, macOS 10.8+, Linux) tidak termasuk Pemproses ARM. Juga serasi dengan telefon pintar (iOS 9+ atau Android 7+).

Penyambung

USB Type-C, Bluetooth 5.0

Bateri

Bateri 100mAh

Saiz

72mm x 18.6mm x 11.75mm

Aset yang Disokong 1100+ aset yang disokong

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Bolehkah anda menyimpan wang anda semasa menaik taraf dari Ledger Nano S ke Ledger Nano X?

Ya. Semasa melakukan peningkatan, pilih untuk “memulihkan” pilihan semasa penyediaan dan masukkan frasa pemulihan 24 kata dari sandaran Ledger Nano S

Bolehkah Ciri Bluetooth Dimatikan di Ledger Nano X?

Ya, Bluetooth boleh dilumpuhkan di panel Kawalan. Ini akan mematikan komunikasi Bluetooth dan hanya membenarkan lejar berkomunikasi melalui kabel USB. Anda boleh mengakses panel dengan menahan kedua-dua butang selama 3 saat.

Bolehkah anda memasang banyak aplikasi di Ledger Nano X?

Kami mendapati bahawa Ledger Nano X dapat menyimpan semua 73 Aplikasi yang ada pada Ledger Manager. Terdapat lebih banyak simpanan yang tersedia untuk aplikasi masa depan.

Mengapa Alamat Ledger Nano X Bitcoin berubah?

Buku besar merangkumi ciri untuk menghasilkan alamat Bitcoin baru secara automatik setiap kali alamat lama digunakan. Ini meningkatkan privasi transaksi, kerana alamat yang berbeza digunakan untuk transaksi baru. Alamat lama masih boleh digunakan kerana lejar mengandungi akses penuh (termasuk akses masa depan) ke dana ini.

Bagaimana anda menghasilkan alamat awam baru untuk menerima dana

Alamat Awam Baru dihasilkan secara automatik apabila alamat lama digunakan (alamat menerima atau menghantar transaksi).

Apakah Firmware Ledger terkini

Pada masa ini firmware terbaru adalah 1.6.0

Adakah pandemi Coronavirus (COVID-19) akan mempengaruhi Ledger?

Lejar telah mengeluarkan a penyataan mengatakan bahawa mereka telah menerapkan langkah-langkah kesinambungan perniagaan untuk memastikan mereka terus memiliki inventori dan produk untuk dikirimkan kepada pelanggannya. Walau bagaimanapun, mereka mengalami beberapa tunggakan dari sisi perkhidmatan pelanggan mereka tetapi berusaha untuk memastikan bahawa kebimbangan pelanggan terjawab. Anda boleh menyemak status operasi sistem mereka di sini. Tidak dapat tidak ada masalah dengan produk penghantaran kepada pelanggan, mereka masih dapat menghantar ke kebanyakan negara walaupun beberapa pelanggan mungkin mengalami pilihan penghantaran yang terhad. Periksa di sini untuk mengetahui sama ada penghantaran ke negara anda mungkin terjejas.

Bacaan lanjut

Ledger juga menyiarkan ulasan dari YouTuber lain, yang boleh anda periksa di sini.

Baru sahaja mendapat Ledger Nano X baru? atau selalu ingin tahu mengenai Bitcoin dan cryptocurrency lain? Lihat kursus saya yang dibuat dengan kerjasama Jeff Kirdeikis dari Uptrennd- Bitcademy: Belajar, Melabur & Berdagang Bitcoin – Dalam Masa Sejam

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector