Yearn.Finance menggabungkan Ekosistem DeFi

Ruang kewangan terdesentralisasi (DeFi) telah berkembang untuk merangkumi platform dalam pelbagai sektor seperti perdagangan spot, derivatif, dan niaga hadapan. Menariknya, beberapa rangkaian seperti Yearn Finance menyokong petani hasil dan penyedia kecairan melalui perkhidmatan agregasi.

Daripada menawarkan fungsi perdagangan spot, pinjaman, atau pinjaman, ia membolehkan pengguna mendepositkan dana, kemudian mengagihkannya berdasarkan unjuran pulangan dan risiko yang terlibat.

Namun, ini tidak cukup untuk mendorong penggunaan DeFi yang bermakna. Oleh itu, Yearn mengikuti jalan perkongsian untuk mengembangkan ekosistemnya dan untuk meningkatkan interoperabiliti antara sistem DeFi.

Dalam artikel ini, kami melihat perkongsian paling berpengaruh dalam ekosistem Yearn:

Rindu + Sushi

Rindu x SushiYearn x SushiSwap (sumber: Rindu x Sushi 行 っ て き ま す artikel sederhana)

Pada 3 November 2020, pencipta Yearn, Andre Cronje, pergi ke Medium untuk mengumumkan kedatangan platformnya dan Sushiswap. Hubungan antara kedua platform bertemu apabila Sushi meningkatkan pandangan pembuatan pasaran automatik (AMM) sementara Yearn menggali formula penggabungan yang lebih mendalam. Sifat-sifat ini membawa perlunya kerjasama di antara mereka, yang membawa kepada:

 • Gabungan sumber pembangunan.
 • Kenaikan nilai terkunci (TVL) pada setiap platform.
 • Bekerjasama untuk membangun dan melancarkan Deriswap, platform yang menggabungkan perdagangan spot, derivatif, dan perdagangan niaga hadapan.
 • Memperkenalkan Keep3r Network, oracle harga on-chain pada lelaran kedua Sushswap.
 • Selain itu, penyedia kecairan di Sushi memberikan jaminan untuk pasaran wang Sushi.

Kerjasama dengan Cream Protocol

Platform agregator DeFi bekerjasama dengan Cream, rangkaian pinjaman yang serupa dengan Aave, dalam mengembangkan versi kedua sistem. Dengan kerjasama itu, pasukan Yearn and Cream mencipta Cream V2, yang memperkenalkan atau meningkatkan ciri leverage dan pinjaman. Terutama, platform baru membolehkan pertanian hasil menggunakan leverage.

Yearn x CreamProtocolProtokol Yearn x Cream (sumber: Rindu & Penggabungan krim v2 artikel sederhana)

Selain itu, Cream V2 bertindak sebagai batu loncatan untuk meningkatkan kredit yang stabil dan fungsi pinjaman yang belum dibina. Selain daripada menggabungkan sumber yang diperuntukkan untuk pembangunan dan melihat peningkatan dalam TVL individu, perkongsian itu menyaksikan saham di Yearn Vaults layak untuk memberikan jaminan dalam Cream.

Satu ciri yang ditambahkan ke versi baru Cream termasuk kunci berbilang tandatangan berputar untuk meningkatkan penggunaan, lelaran, dan pengujian. Ciri yang tidak berubah termasuk yang menyentuh mengenai pemerintahan dan token asli.

Akropolis dan Yearn

Rindu x AkropolisYearn x Akropolis (sumber: μα τον Δια! Rindu x Akropolis artikel sederhana)

Kerjasama itu agak unik. Kenapa? Ini bertujuan untuk menunjukkan yang terbaik dalam setiap pasukan platform. Oleh itu, setiap pasukan meneruskan perjalanan sebelumnya tetapi bersandar pada pasukan lain jika mereka memerlukan pertolongan.

Selanjutnya, pengguna Akropolis dapat mengakses Yearn dan sejumlah rangkaian lain seperti Cream and Pickle. Sebagai balasannya, pelabur Yearn mendapat manfaat daripada strategi pelaburan Akropolis dan kumpulan rangkaian institusi. Perkongsian antara kedua platform membawa peningkatan di Akropolis.

Sebagai contoh, ada pengembangan kubah baru, aplikasi institusi, beberapa strategi, dan putaran multi-tanda tangan. Sebagai tambahan, token asli Akropolis ditingkatkan untuk dapat mengesan kerugian.

Perkongsian PowerPool

PowerPool adalah protokol desentralisasi yang mengumpulkan kekuatan tadbir urus dalam sistem yang dibina di blockchain Ethereum. Ringkasnya, ia mengumpulkan token tadbir urus dari pelbagai protokol DeFi, seperti Compound dan Balancer.

Yearn x PowerpoolYearn x Powerpool (sumber: Buletin Kewangan Tahunan # 13)

Kerjasama dengan Yearn Finance menghubungkan YFI, token tadbir urus di Yearn, dengan PowerIndex PowerPool. PowerIndex menyediakan indeks DeFi yang diilhamkan oleh dana yang diperdagangkan di bursa pertukaran (ETF). Indeks ini menunjukkan fungsi meta-urus tadbir dan mengandungi lapan token, termasuk YFI.

Perhatikan bahawa aspek meta-pemerintahan bergantung kepada memusatkan token pengguna dari platform DeFi yang berbeza ke dalam satu kontrak. Seterusnya, bobot pengundian token diberikan kepada konsensus kumpulan. Terutama, kontrak menghasilkan token yang boleh digunakan oleh pemegangnya untuk menentukan nasib token lain di kumpulan.

Jadi, apa yang dibawa oleh perkongsian itu kepada Yearn?

 • Memiliki bahagian dari indeks memberikan pencinta DeFi bahagian dalam Yearn.
 • Ini meningkatkan penyertaan dalam isu-isu tadbir urus YFI.
 • PowerIndex menyokong pertukaran. Oleh itu, sesiapa sahaja boleh menukar token platform lain dengan YFI dan sebaliknya.
 • Sebagai balasan, Yearn mendapat lebih banyak kecairan. Selain itu, mengumpulkan YFI membantu menstabilkan harganya.

Penggabungan Penutup

Walaupun Cronje secara rasmi mengumumkan kerjasama itu pada 28 November 2020, kedua platform tersebut telah bekerjasama sejak Cover dilancarkan. Perkahwinan antara kedua-duanya membuka pintu kepada ciri maju yang mensasarkan pengoptimuman, antara aspek lain.

Kerjasama tersebut membolehkan Curve memberikan liputan backstop kepada produk yang dibina di Yearn. Penyatuan mereka memungkinkan rangkaian Cronje menikmati jangkauan liputan Cover yang terkenal kerana menyokong banyak cagaran. Yearn dapat mengurangkan risiko bagi pengguna melalui liputan peti besi. Bukan itu sahaja Liputan pengunderaitan di Yearn menjadi lebih menguntungkan.

Penutup Yearn x (sumber: Rindu & Penggabungan penutup artikel sederhana)

Nasib baik, faedahnya tidak sehala. Untuk Cover, ia dikembangkan untuk mengembangkan sayapnya ke pasaran wang yang tidak tersusun. Selain itu, ia diberi kuasa untuk mencari bahagian liputan yang berterusan dan produk lain di pasaran. Walau bagaimanapun, komponen seperti mata wang COVER asli tetap utuh.

Acar dan Rindu

Yearn x Pickle (sumber: Acar & Kerjasama fermentasi tahunan artikel sederhana)

Ini adalah satu lagi perkongsian utama dalam ekosistem Yearn. Keunikannya berpunca dari fakta bahawa ia seharusnya membasmi karya rangkap di antara kedua-dua pasukan. Dengan berbuat demikian, setiap pasukan dan individu dalam satu pasukan dapat mengerjakan apa yang mereka mahir.

Kesannya, Pickle akan melancarkan ciri baru seperti Gauges reward. Anggota yang memerintah di ekosistem Pickle menerima token DILL ketika mereka mengunci token mereka untuk tujuan yang berkaitan dengan pemerintahan. Pemegang DILL berkongsi prestasi Gauge, pengeluaran, dan deposit.

Sebaliknya, pengguna Yearn, terutama penyimpan Vault, diberi insentif untuk berinteraksi dengan Tolok melalui saham Vault. Penyimpan juga menerima lebih banyak ganjaran dengan mengetepikan token Pickle untuk menerima DILL.

Manfaat lain yang berasal dari perkongsian termasuk:

 • Penggabungan TVL platform.
 • Pickle memasuki ekosistem Yearn.
 • Pickle menikmati keselamatan Yearn, antara ciri lain.
 • Pickle’s Gauges ganjaran mendapat insentif daripada pendeposit Yearn.
 • Kedua-dua pasukan protokol ini bekerjasama dalam membuat strategi dan memisahkan keuntungan dari strategi.
 • Terdapat peningkatan ganjaran keseluruhan bagi pengguna di kedua-dua kalangan.

Kesimpulannya

Dengan mengembangkan ekosistem Yearn, Cronje dan pasukannya berusaha membina dunia DeFi yang saling berkaitan. Dengan semua yang berkaitan dengan segalanya, penggunaan DeFi secara semula jadi.

Selain interkoneksi dan adopsi, kemitraan berfokus pada, misalnya, untuk mengurangkan pertindihan peranan dalam pasukan yang mengerjakan proyek DeFi. Ini mendorong kelahiran produk dan ciri baru untuk membantu mendorong pertumbuhan ruang.

Dalam prosesnya, peminat DeFi mendapat manfaat daripada produk dan hasil yang dipertingkatkan, yang mendorong lagi interaksi dengan sistem yang berfokus pada DeFi.

Siri Kewangan Desentralisasi (DeFi): tutorial, panduan dan banyak lagi

Dengan kandungan untuk pemula dan pengguna yang lebih maju, lihat siri YouTube DeFi kami yang mengandungi tutorial mengenai ALAT PENTING yang anda perlukan untuk berdagang di ruang DeFi, mis. MetaMask dan Uniswap. Serta menyelami topik DeFi yang popular seperti Reef.finance ($ REEF) dan Polkadot ($ DOT)

Siri DeFi di laman web ini juga merangkumi topik yang tidak diterokai di YouTube. Untuk pengenalan mengenai apa itu DeFi, lihat Gambaran Keseluruhan Desentralisasi Kewangan (DeFi): Panduan untuk trend HOTTEST dalam cryptocurrency

Tutorial dan panduan untuk ALAT DEFI PENTING:

 • Panduan MetaMask: Bagaimana cara membuat akaun? PLUS petua dan hack untuk pengguna maju
 • Ulasan dan tutorial uniswap: Panduan pemula dan petua dan trik lanjutan
 • Panduan dan ulasan Serum DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) menerangkan
 • 1inch Exchange, Mooniswap dan Chi GasToken: Ulasan dan panduan utama

Untuk maklumat mendalam mengenai projek DeFi khusus lain, lihat panduan token DeFi kami. Berikut adalah beberapa panduan paling popular kami:

 • TELAH ($ LEND)
 • Ulasan Ampleforth ($ AMPL): Panduan penting untuk protokol DeFi ini
 • Panduan ChainLink ($ LINK): Pautan utama di ruang DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Apa itu?
 • Panduan Curve Finance ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Penyedia Kecairan On-Chain yang Revolusioner
 • Linear Finance ($ LINA): Masa depan platform pertukaran sintetik?
 • Polkadot ($ DOT): Semua yang perlu anda ketahui mengenai Sayang DeFi dari China
 • RAMP DeFi: Bagaimana ia membuka kunci nilai aset yang dipertaruhkan?
 • Reef Finance ($ REEF): Platform Defi Semua Dalam Satu
 • Solana ($ SOL) menjelaskan
 • Grafik ($ GRT) – Tahap seterusnya aplikasi terdesentralisasi
 • Trustswap ($ SWAP) menjelaskan- Transaksi DeFi generasi seterusnya
 • Yearn.Finance menggabungkan Ekosistem DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Platform Peminjaman DeFi berasaskan Kredit

Lebih banyak video dan artikel akan hadir dalam siri DeFi kami, jadi pastikan untuk BERLANGGANAN ke kami Saluran Youtube dan (buat masa ini) Surat berita mingguan PERCUMA jadi anda boleh diberitahu sebaik sahaja mereka keluar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me