Mark Douglas: ‘Bible’ Perdagangan Ini Akan Mengubah Cara Anda Melihat Pasar

Mark Douglas: Perdagangan ini "Bible" akan mengubah cara anda melihat pasaran

Sebagai peniaga, anda akan menemui banyak artikel dan buku mengenai psikologi perdagangan. Tetapi ini tidak selalu berlaku dan dalam banyak pengertian, ini adalah konsep yang sangat moden.

Kemudian Berdagang di Zon: Kuasai Pasar dengan Keyakinan, Disiplin dan Sikap Menang datang dan semuanya berubah.

Perdagangan di Zon oleh Mark Douglas sangat dihormati oleh peniaga di seluruh dunia kerana pandangan dan perinciannya mengenai subjek psikologi perdagangan. Malah ada yang menyebutnya sebagai “Alkitab psikologi perdagangan.

Mark Douglas terkenal dalam dunia perdagangan dan kini menjadi presiden Trading Behavior Dynamics, yang menyampaikan program latihan untuk membantu psikologi perdagangan di institusi kewangan.

Wawasannya yang unik mengenai psikologi perdagangan menjadikannya salah satu buku perdagangan paling berguna yang ada sekarang dan boleh dibilang salah satu buku perdagangan terpenting yang pernah ditulis.

Kepentingan buku, jika ada, hanya meningkat selama bertahun-tahun kerana menjadi jelas bahawa sebahagian besar peniaga runcit kehilangan wang. Ada yang berpendapat bahawa sehingga 95% kehilangan wangnombor sebenarnya sebenarnya boleh diperdebatkan – dan kemudian berhenti sama sekali.

Mark Douglas percaya kerugian ini disebabkan oleh psikologi perdagangan yang buruk dan kekurangan pengurusan wang yang dihasilkan.

Sekiranya anda hanya membaca satu buku mengenai psikologi perdagangan, jadikan buku ini.

Mark Douglas dan mengapa dia penting dengan strategi perdagangan anda

Mark Douglas adalah pengarang yang berpengalaman dengan pelbagai jenis buku di bawah tali pusatnya. Sepanjang kerjayanya di bidang kewangan, dia bekerja dengan dana lindung nilai, pengurus wang dan sebahagian daripada peniaga lantai terbesar.

Sebelum itu, Douglas mendapat pendidikan di Michigan State University, jurusan Komunikasi Interpersonal dan Sains Politik.

Douglas mula melatih peniaga pada tahun 1982 dan mengumpulkan banyak pengalaman dalam mengajar mereka bagaimana mengembangkan mentaliti yang tepat di sekitarnya.

Pengalaman ini sangat penting bagi buku-bukunya; dia tahu betul bagaimana untuk bercakap dengan peniaga, bagaimana mereka berfikir dan memahami apa yang membimbangkan mereka.

Dia menulis bukunya dengan anggapan bahawa semua peniaga ingin menjana pendapatan yang mereka boleh bergantung. Buku itu adalah juga untuk peniaga yang memahami sepenuhnya bahawa perdagangan bukan kaya-skim atau hanya alternatif untuk akaun simpanan – ia boleh menjadi pekerjaan sepenuh masa.


Pada tahun 1990, Douglas menulis buku pertamanya The Disciplines Trader yang berjaya dan mendapat perhatian sederhana. Namun, banyak kejayaannya diperoleh dengan Berdagang di Zona pada tahun 2000.

Berikutan itu, Douglas terutamanya menulis bersama penulis bersama Paula T. Webb, yang pakar dalam psikologi kesejahteraan. Dari tahun 2010 dan seterusnya, kedua-duanya mengadakan seminar dan bengkel di seluruh dunia mengenai psikologi perdagangan.

Malangnya, Douglas meninggal dunia pada usia 67 tahun pada tahun 2015. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kerjaya Mark Douglas dalam bidang kewangan di sini.

Anugerah

Karya Douglas memberinya banyak penghargaan, terutamanya dalam penerbitan yang berkaitan dengan kewangan.

Yang paling berprestij adalah Bull / Bear Award, yang dimenanginya pada tahun 2006, 2008 dan 2011, dan sekali lagi pada tahun 2015 dan 2017.

Buku lain oleh Douglas

Buku-buku lain di Douglas merangkumi:

 • Pedagang Berdisiplin. Buku pertama mengenai perdagangan Douglas, diterbitkan pada tahun 1990.
 • Pedagang Lengkap. Ditulis dengan pengarang bersama Paula T. Webb, diterbitkan pada tahun 2015.
 • Buku Prestasi Dagangan Kecil. Juga dikarang bersama oleh Paula T. Webb, 2016.
 • Menjadi “Pedagang Berdisiplin”. Juga dikarang oleh Paula T. Webb adalah versi terkini The Disciplines Trader, 2014.
 • Kebijaksanaan Mudah untuk Perdagangan Sejahtera. Juga dikarang bersama oleh Paula T. Webb, 2013.

Douglas juga telah menulis tentang bagaimana menjadi pengarang yang berjaya dan sejumlah buku motivasi.

Banyak bukunya telah diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa, termasuk Jerman, Jepun, Perancis, Cina (Ringkas dan Tradisional), Itali, Korea, Poland, Portugis, Czech, dan Sepanyol.

Sekiranya bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda, ada baiknya anda melihat apakah ada terjemahan yang tersedia.

Anda juga boleh melihat buku-buku lain yang ditinjau oleh Trading Education di sini.

Apa yang diajar Perdagangan di Zon?

berdagang di zon oleh Mark Douglas

Berniaga di Zon dapat mengajar para pedagang berbagai pelajaran mengenai pengurusan Risiko, ketekalan dan penemuan tahap pemenuhan baru dan keseronokan dari perdagangan yang berjaya.

Pelajaran utama yang boleh diambil pedagang adalah belajar bagaimana memahami punca kesilapan perdagangan biasa.

Douglas menekankan bahawa banyak perdagangan yang buruk sering kali disebabkan oleh masalah emosi yang mendalam, yang mempengaruhi interaksi peniaga dengan pasaran.

Semasa kecil, kita semua mengalami kegagalan dengan cara yang berbeza dan secara beransur-ansur kita belajar mengatasi rasa sakit hati ini.

Asuhan kita membawa kepada corak yang sangat mendalam dalam jiwa kita sehingga kita tidak menyedari kesan yang mereka hasilkan.

Perdagangan yang tidak berjaya pasti akan terasa seperti kegagalan dan dapat dengan cepat membangkitkan perasaan negatif sejak kecil kita. Buku ini dapat mengajar mekanisme mengatasi yang diperlukan untuk mengelakkan emosi negatif ini.

Mengatasi perasaan negatif yang berkaitan dengan kegagalan dapat membantu peniaga menjadi konsisten dalam perdagangan mereka sebagai ketekalan adalah perkara yang diperlukan untuk berjaya.

Psikologi dan strategi perdagangan yang berjaya

Dalam banyak kes, perasaan gagal dapat menyebabkan peniaga mengejar kerugian mereka pada ketika itu mereka tidak lagi mengikuti strategi perdagangan tetapi berjudi dan membahayakan semuanya.

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, sebelum Perdagangan di Zon diterbitkan, psikologi pedagang jarang dibincangkan. Ini adalah konsep yang sama sekali baru.

Perdagangan yang berjaya dilihat sebagai hasil analisis pasaran yang luar biasa, sementara perdagangan yang tidak berjaya adalah sebaliknya.

Kami sekarang tahu bahawa ini bukan kisah yang lengkap.

Dalam realiti, hasil perdagangan adalah hasil keputusan yang kita buat. Keputusan yang dapat dipengaruhi oleh tekanan yang timbul bersama dengan risiko kehilangan wang dan bagaimana kita bertindak balas terhadap tekanan tersebut.

Keputusan ini juga dipengaruhi oleh sifat keperibadian seperti ketakutan dan ketamakan, sebagai contoh. Itu adalah ciri-ciri yang membentuk keperibadian kita, tetapi kita tidak selalu sedar. Mereka memberi kesan kepada kita rancangan perdagangan, gaya perdagangan dan bahkan matlamat kita menetapkan diri kita.

Lebih-lebih lagi, Douglas menerangkan bagaimana jika anda menang banyak, anda akan mempunyai sikap positif. Begitu juga, jika anda kehilangan banyak, anda akan mempunyai sikap negatif. Ini kemudian mempengaruhi bagaimana anda melakukan perdagangan seterusnya.

Berdagang di Zon bertujuan untuk membantu pembaca dalam menyesuaikan sikap mereka terhadap perdagangan, sehingga dapat melakukan perdagangan tanpa rasa takut atau tamak, yang mengakibatkan penghapusan tingkah laku sembrono.

Permainan kebarangkalian

Buku ini bertujuan untuk membantu orang berdagang dengan cara yang bebas dari kekangan psikologi, di mana kerugian dilihat sebagai kemungkinan hasil dan bukannya kegagalan.

Douglas menjelaskan bahawa cara yang betul untuk memikirkan perdagangan adalah permainan kebarangkalian. Tidak ada betul atau salah, menang atau kalah, hanya kebarangkalian.

Lagipun, perdagangan kewangan harus dilihat sebagai perniagaan dan dengan setiap perniagaan, pemilik perlu meletakkan emosi mereka di samping dan membuat keputusan yang sesuai untuk kelangsungan perniagaan mereka.

Kerugian harus diterima dan dipindahkan dari.

Mark Douglas secara komprehensif merangkumi proses yang diperlukan untuk membantu pedagang menganalisis pasaran dengan pandangan yang jelas dan kecewa, yang diharapkan dapat mendorong pembaca memperoleh keuntungan.

Lima ‘kebenaran’ yang terkenal

Salah satu bahagian yang paling berguna dalam perdagangan di Zon adalah teori ‘kebenaran’ lima Douglas, yang dapat diringkaskan sebagai:

 1. Apa sahaja yang mungkin.
 2. Tidak perlu mengetahui apa yang akan berlaku seterusnya untuk mendapatkan keuntungan.
 3. Kemenangan dan kerugian tidak mengikut corak, ia diagihkan secara rawak.
 4. Kelebihan adalah petunjuk kebarangkalian yang lebih tinggi, tidak pernah menjadi kepastian.
 5. Pasarannya unik setiap saat.

Douglas percaya bahawa apabila peniaga menerima kebenaran ini, mereka dapat meninggalkan barang psikologi mereka.

Nasihatnya adalah memilih kelebihan anda, berpegang teguh dan berniaga sehingga lama kelamaan taburan rawak suatu ketika akan memihak kepada anda.

Keempat ketakutan itu

Dalam Perdagangan di Zon, Douglas juga menulis tentang apa yang disebutnya sebagai empat ketakutan. Mereka adalah:

 • Takut Hilang Keluar (FOMO). Ini adalah ketakutan bahawa anda kehilangan peluang sementara orang lain memperolehnya.
 • Takut Kehilangan. Inilah ketakutan kehilangan apa yang sudah anda miliki.
 • Takut Keliru. Inilah ketakutan bahawa perdagangan anda yang seterusnya tidak akan berjaya, krisis keyakinan.
 • Takut membiarkan kemenangan berubah menjadi kerugian. Inilah ketakutan untuk kehilangan semua yang anda perolehi.

Douglas mengajar kita pentingnya berdagang dengan yakin. Kita mesti menghilangkan rasa takut dari perdagangan kita tetapi harus tetap berdisiplin.

Cari di Amazon >> berniaga di buku zon

Adakah terdapat bidang yang perlu diperbaiki?

Pada Pendidikan Perdagangan, kami menasihati setiap peniaga untuk membaca buku ini. Pada masa penulisan, ia mempunyai penilaian 4.2 dari 5 di Goodreads dan 4.9 dari 5 di eBay.

Berniaga di Zon juga bertahan dalam ujian waktu.

Diterbitkan pada tahun 2000, banyak pedagang masih belajar banyak daripadanya walaupun berapa banyak perdagangan telah berubah selama (hampir) dua dekad terakhir, terutama dengan munculnya Internet dan perdagangan runcit.

Apa kata pengkritik?

Berniaga di Zon mempunyai banyak kritikan, baik dari segi bagaimana buku itu ditulis dan ketepatan kandungannya.

Kamu patut bersiap sedia untuk sejumlah metafora berliku panjang yang boleh didapati di seluruh buku.

Buku ini juga sangat berulang-ulang. Ada juga yang mengatakan bahawa jika anda memotong pengulangan, itu akan menjadi sangat pendek. Jadi anda mungkin akhirnya membaca beberapa bahagian jika mereka merasa terlalu serupa.

Sebilangan besar pengkritik buku itu mempertanyakan kewibawaan Mark Douglas dalam perdagangan, mengatakan bahawa dia sebenarnya bukan peniaga. Sebaliknya, dia adalah jurulatih peniaga.

Pengkritik ini berpendapat bahawa melainkan jika anda seorang peniaga yang berjaya, adalah berbahaya untuk melatih atau menasihati peniaga lain kerana anda belum berada di tempat mereka.

Sekiranya itu tidak mencukupi, Douglas telah mendedahkan bahawa dia kehilangan banyak wang yang menyebabkan ramai yang ragu-ragu dengan pengetahuan perdagangannya.

Selain itu, terdapat banyak yang mengatakan bahawa buku ini dicairkan dengan terlalu banyak psikobabble.

Dengan itu, kami bermaksud istilah, frasa dan penjelasan psikologi yang sebenarnya tidak banyak bermakna dalam konteks perdagangan atau dipersoalkan dari segi ketepatan saintifik.

Walau bagaimanapun, kami menggesa pembaca untuk melihat perkara ini dan fokus pada yang positif dan praktikal perkara yang diajar oleh buku.

Untuk membela buku itu, sementara ada yang menyebut buku tulisan Douglas sebagai psikobabble dan mengetuk fakta bahawa dia menilai analisis teknikal, perlu dinyatakan bahawa analisis teknikal juga kadang-kadang disebut sains pseudo juga, terutamanya oleh ahli akademik.

Walau bagaimanapun, dalam dunia perdagangan sebenarnya, kedua-duanya sangat penting.

Bab utama untuk dibaca

bab penting untuk dibaca dalam perdagangan di zon

Sekiranya anda ingin mengambil perkara penting, tanpa menghabiskan terlalu banyak masa untuk membaca buku penuh, kami mengesyorkan membaca tujuh bab pertama:

 • Jalan menuju Kejayaan: Analisis Fundamental, Teknikal, atau Mental
 • Daya tarikan (dan bahaya) perdagangan
 • Mengambil Tanggungjawab
 • Ketekalan: Keadaan Minda
 • Dinamika Persepsi
 • Perspektif Pasaran
 • The Trader’s Edge: Berfikir dalam Kebarangkalian

Kemudian selesaikan dengan bab terakhir – bab 11, Berfikir Seperti Pedagang – yang menyatukan semuanya. Dan pada akhirnya, ada juga latihan yang sangat digalakkan.

Kononnya, buku ini paling panjang hanya 240 halaman dan mudah dibaca dalam jangka masa yang singkat.

Terdapat juga sebilangan peniaga yang mengesyorkan membaca buku ini sekurang-kurangnya sekali dalam setahun untuk mengingatkan diri mereka tentang apa yang diajarkannya.

Siapa yang paling banyak mendapat manfaat daripada buku ini?

Berniaga di Zon paling sesuai dengan tiga jenis peniaga:

1. Pemula yang masih berusaha mencari tempat mereka dalam dunia perdagangan.

Berniaga di Zon dapat membantu secara mental mempersiapkan pemula untuk apa yang akan mereka lakukan dan membuat mereka memahami betapa pentingnya psikologi pedagang untuk mengelakkan kesilapan dan membuat perdagangan yang berjaya.

2. Pedagang yang tidak yakin dengan perdagangan mereka. Terdapat banyak risiko yang terlibat dalam perdagangan dan tanpa keyakinan, peniaga mungkin tidak akan melakukan penyelaman.

Kadang-kadang orang hanya perlu mempercayai naluri mereka, itulah yang dapat diajarkan oleh Perdagangan di Zon.

Peniaga mungkin mendapati bahawa apabila mereka melakukan kesalahan sekiranya mereka mengikuti naluri awal mereka mungkin akan menghindarinya. Sebaliknya, mereka merasa cemas dan memutuskan untuk menentang naluri asal mereka, yang kehilangan wang mereka.

3. Peniaga yang mengalami kerugian lebih banyak daripada yang mereka perolehi. Buku ini dapat membantu mereka menilai kemungkinan sebab mengapa ini berlaku.

Dengan itu, mereka dapat memikirkan mentaliti mereka sendiri dan, semoga, mengenal pasti sebab-sebab psikologi yang menyebabkan mereka melakukan kesalahan. Lebih penting lagi, cubalah mencari jalan keluar untuk masalah ini.

Di manakah perdagangan di Zon jatuh?

Perkara penting yang perlu diingat mengenai Perdagangan di Zon adalah bahawa ia memfokuskan diri pada psikologi pedagang, yang merupakan salah satu bahagian belajar bagaimana berniaga.

Anda masih perlu mempelajari asas-asas teknikal dan bagaimana pasaran sebenarnya berfungsi. Tanpa mereka, anda tidak akan tahu apa yang anda lakukan. Keyakinan terhadap perdagangan anda memuji pedagang, itu tidak menjadikan anda seorang peniaga.

Oleh itu, walaupun ini pasti buku yang mesti anda baca, buku ini bukanlah bacaan pertama anda. Sebaik-baiknya, anda harus fokus membaca sesuatu yang lebih teknikal terlebih dahulu.

Yang mengatakan, sisi teknikal jarang berubah. Setelah anda mempelajarinya, anda pasti dapat mengetahuinya.

Namun, keperibadian kita boleh menjadi lebih rumit untuk difahami kerana setiap orang berbeza. Sebilangan besar daripada kita tidak begitu mengenali diri kita sendiri, atau sekurang-kurangnya, tidak seperti yang kita fikirkan.

Sukar untuk mengasingkan tingkah laku yang merosakkan yang mungkin memberi kesan negatif terhadap perdagangan anda. Selalunya kita memerlukan seseorang untuk menolong kita ke arah yang betul.

Maka ia menjadi lebih rumit apabila anda mula berusaha mengubah tingkah laku anda, yang mungkin memerlukan masa bertahun-tahun atau bahkan seumur hidup.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai strategi dan teknik perdagangan, lihat artikel kami atau hubungi pasukan kami yang berpengetahuan.

Sekiranya anda seronok membaca artikel ini dari Pendidikan Perdagangan, sila beri seperti itu dan kongsikan kepada orang lain yang anda rasa mungkin juga menarik.

Kuasai psikologi perdagangan dengan kursus perdagangan forex percuma ini

menguasai psikologi perdagangan dengan pendidikan perdagangan

Walaupun anda boleh membelanjakan $ 42.50 untuk versi hardcover atau $ 17.99 untuk versi Kindle buku ini, mendaftar ke kursus perdagangan forex percuma kami, The Ultimate Guide To Forex Trading, boleh menjadi pilihan pelaburan yang lebih bijak.

Biasanya ia akan dikenakan biaya £ 2,500, tetapi anda boleh dapatkannya secara percuma.

Anda akan mengetahui perkara berikut:

 • Asas Dalam Perdagangan Forex
 • Mekanik Perdagangan Forex
 • Analisis Lanjutan dalam Forex
 • Strategi Dagangan Forex Lanjutan

Kursus kami juga dirancang dengan fleksibiliti, jadi anda boleh belajar bila anda mahu di mana sahaja anda mahu.

Anda boleh mengambil semuanya dalam talian dengan bahan bacaan seperti PDF, video dalam talian dan kuiz atau anda boleh mengunjungi kami di pejabat London kami.

Sekiranya kursus anda begitu baik, mengapa percuma?

Soalan yang baik dan jawapannya agak mudah; broker rakan kongsi kami membayarnya.

Mereka membayarnya kerana mereka tahu peniaga berpendidikan lebih lama daripada yang tidak berpengalaman. Pedagang yang tidak berpengalaman mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk kehilangan wang dan berhenti sejak awal.

Pedagang berpendidikan, sebaliknya, lebih cenderung berjaya dan terus berdagang dengan broker mereka.

Jadi bagi mereka, ini adalah untuk mendapatkan peniaga jangka panjang. Lebih baik untuk anda, lebih baik untuk mereka.

Dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai The Ultimate Guide To Forex trading di sini. Daftar hari ini dan dapatkan isyarat forex percuma juga!

Sumber:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector