Aavegotchi ($ GHST) –DeFi x NFT crossover?

Aavegotchi ($ GHST), yang dikuasakan oleh Aave, adalah gabungan dari token taruhan DeFi dan non-fungible (NFT) yang memiliki tiga atribut, menentukan nilai dan kelangkaannya: pegangan cagaran, sifat, dan alat pakai.

Aave, salah satu protokol DeFi terbesar hari ini, mengembangkan NFT yang berfungsi dalam kerangka DeFi. Projek ini menunjukkan alternatif yang menjanjikan untuk cara banyak pihak melaksanakan pertanian hasil.

Latar belakang

Dilancarkan pada bulan Julai 2018, pasukan di belakang Aave mencipta Aavegotchi untuk menawarkan alternatif baru untuk pertanian hasil. Projek ini meletakkan mekanik permainan yang menghiburkan di platform untuk menyokong jenis pengalaman DeFi baru bagi penggunanya.

Daniel Mathieu, pemaju utama untuk Buillionix.io, dan Jesse Johnson, pengasas bersama di Bullionix, mengetuai pasukan pembangun yang bekerja untuk pasukan Aavegotchi. Pekerjaan mereka berpusat pada tujuan utama “mempermainkan pengalaman DeFi” melalui NFT.

Apa itu Aavegotchi?

Aavegotchi – Koleksi Crypto DeFi-Staked (Kredit gambar: Buku Putih Aavegotchi)

Aavegotchis adalah koleksi kripto berasaskan Ethereum yang dikuasakan oleh teknologi NFT. The Aavegotchi NFT mengikuti susunan serupa yang dilaksanakan oleh permainan berasaskan blockchain lain seperti Cryptokitties pada ekonomi permainan mereka sendiri.

Apa yang ditawarkan oleh Aavegotchi kepada ruang permainan blockchain adalah model DeFi seperti jaminan cagaran, kelangkaan dinamis, pertanian jarang, organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO), dan pelaksanaan kontrak pintar. Ringkasnya, objektifnya adalah menggunakan konsep DeFi dan menghasilkan pertanian dalam mewujudkan NFT yang dapat menyimpan nilai dan penghargaan dari masa ke masa.

Pasukan di belakang Aavegotchi berusaha untuk menyamakan projek itu dengan Tamagotchi. Aavegotchis boleh dianggap sebagai rakan sejawat haiwan peliharaan digital yang kami mainkan di Tamagotchi. Aavegotchis adalah NFT yang boleh dimainkan yang dapat menyimpan nilai ekonomi digital.

Terdapat tiga elemen untuk Aavegotchi NFT yang membantu menentukan nilai dan kelangkaannya. Mereka adalah:

  • Kekuatan Roh – Dengan meletakkannya dalam istilah DeFi, ini berarti “kepentingan cagaran.” Aavegotchi mempunyai akaun escrow di mana token ERC20 yang disokong oleh Aave setiap pemilik dipegang sebagai cagaran. Token yang dijamin ini disebut “aTokens”, dan dapat diakses ke kumpulan pinjaman Aave. Oleh kerana aset ini dapat menghasilkan hasil dari masa ke masa, ini membantu meningkatkan nilai aTokens yang disimpan di akaun escrow Aavegotchi. Hari ini, terdapat banyak aTokens yang disokong oleh platform seperti aDAI, aLEND, aLINK, dan aUSD, antara lain.
  • Ciri-ciri – Aavegotchis boleh mempunyai atribut yang berbeza yang membentuk identiti mereka sebagai NFT. Sifat ini mempengaruhi kelangkaan, prestasi, dan daya pakai yang serasi. Walaupun kebanyakan sifat ini diberikan kepada Aavegotchis secara rawak pada saat ia dibuat, ia dapat dipengaruhi oleh interaksi pengguna yang dibuat oleh pemegangnya.
  • Boleh pakai – Melalui standard komposit ERC-998, Aavegotchi dapat digunakan untuk menguruskan NFT anak juga. NFT kanak-kanak ini menyokong alat pemakai yang boleh dilampirkan pengguna ke Aavegotchis. Sekiranya dipakai pada Aavegotchis yang serasi, ia boleh mempengaruhi sifat dan nilainya.

Di manakah Aavegotchis memperoleh nilai?

Aavegotchis memperoleh nilai mereka dari dua sumber: nilai intrinsik dan nilai jarang.

Anatomi Aavegotchi (Kredit gambar: Whitepaper Aaevegotchi)

Nilai intrinsik

Nilai intrinsik mereka berasal dari jumlah yang dipertaruhkan oleh pengguna di NFT di belakang Aavegotchi. Kepentingan cagaran, bersama dengan kepentingan yang diperoleh dari kumpulan pinjaman Aave, menjadi nilai intrinsik Aavegotchi. Contohnya, kepentingan 10 aLEND di Aavegotchi akan bermaksud bahawa ia juga dapat menyimpan nilai tersebut, bersama dengan minat yang terkumpul.

Setakat ini, satu-satunya jaminan yang dapat ditempatkan di Aavegotchis adalah token ERC-20 yang disenaraikan di platform Aave. Sebaik sahaja dilancarkan AavegotchiDAO, jumlah cagaran yang dapat diterima dapat diperluas.

Nilai Jarang

Jarangnya Aavegotchi mempengaruhi nilainya juga. Ini memperkenalkan konsep “pertanian jarang” pada ekosistem juga. Pengguna mendapat ganjaran kerana melatih Aavegotchis yang jarang berlaku dan memperdagangkannya dengan pemain lain di platformnya.

Ekosistem Aavegotchi

Portal

Pengguna hanya boleh memanggil atau membuat Aavegotchis melalui Portal. Ini disokong oleh kontrak pintar yang memungkinkan untuk mewujudkan NFT baru. Portal boleh dibeli dari Aavegotchi dapp atau dari pasar luar.

Dalam menuntut Aavegotchis, pengguna harus mempertaruhkan cagaran yang diperlukan untuknya. Portal hanya dapat menyokong pemanggilan satu Aavegotchi.

Apa itu $ GHST Token?

$ GHST adalah token utiliti asli untuk platform Aavegotchi. Mereka dapat digunakan sebagai media pertukaran, pembayaran yuran untuk membeli barang seperti portal dan barang pakai, fungsi suara, dan pertanian jarang. $ GHST juga diperlukan untuk mencetak REALM.

$ GHST boleh dipindahkan secara bebas kepada pengguna lain atau ditukar dengan token yang disokong di platform Aave.

Tokenomics $ GHST

$ GHST akan diedarkan dalam 3 fasa utama – i) Acara pengedaran token awal, dan ii) Ganjaran pemerintahan dan iii) Pertanian jarang.

Acara Pengedaran Token dirancang untuk dimulakan pada akhir Q3 2020 atau awal Q4 2020, dibahagikan kepada 3 fasa: Pusingan Persendirian, Pusingan Pra Penjualan, dan Keluk Ikatan Token.

  • Pusingan Persendirian – 5,000,000 token GHST akan diedarkan, dengan harga 0,05 DAI / GHST. Terbuka kepada peserta dengan pengesahan KYC dengan minimum 20K DAI untuk ditebus untuk token GHST. Jumlah tempoh peletakan hak adalah 365 hari, dengan pelepasan token awal pada hari ke-180 setelah penutupan pusingan pra-penjualan, diikuti dengan pelepasan selama 185 hari berikutnya selepas itu.
  • Pusingan Pra Jualan – 500,000 token GHST akan diedarkan, dengan harga 0.1 DAI / GHST. Terbuka kepada peserta dengan pengesahan KYC tanpa sumbangan minimum. Tempoh letak hak adalah sama dengan Pusingan Persendirian. Dana yang dikumpulkan semasa Pra Jualan akan digunakan sebagai kecairan di kumpulan cadangan Token Bonding Curve.
  • Keluk Ikatan Token (TBC) – Terbuka kepada peserta dengan pengesahan KYC tanpa sumbangan minimum. Tiada bekalan maksimum GHST yang diedarkan melalui keluk ikatan. Tidak ada tempoh lokap atau letak hak.

Semasa Pusingan Pra Jualan, $ GHST juga akan dibuat dan diedarkan ke Dana Ekosistem (1,000,000 GHST) dan Dana Pasukan (1,000,000 GHST). Kedua dana dikunci mengikut jadual yang sama dengan Pusingan Persendirian.

Utiliti Token $ GHST (Kredit gambar: Whitepaper Aaevegotchi)

AavegotchiDAO

Model tadbir urus komuniti platform akan disokong oleh AavegotchiDAO. Protokol ini akan membolehkan pengguna memutuskan senarai cagaran yang dapat dimasukkan dalam NFT, mengubah parameter permainan, dan bahkan membatasi jumlah Aavegotchis yang dapat dibuat di masa depan. Untuk memberi insentif kepada pemegang token pada tadbir urus masyarakat, mereka diberi penghargaan dengan GHST.

Alam Aavegotchi

Ini merujuk kepada metaverse untuk Aavegotchis. The Realm adalah dunia digital di mana Aavegotchis dapat berinteraksi antara satu sama lain dan bergabung dengan permainan, melaksanakan kontrak pintar, dan meminta fungsi pemerintahan.

Pengguna boleh membeli bidang tanah, atau REALM, di dunia Aavegotchi dengan memasukkan token GHST. Aavegotchi’s Realm juga merupakan lapisan sosial untuk AavegotchiDAO, yang bertujuan untuk mewujudkan pengalaman yang lebih visual untuk pengundi masyarakat. Dalam pengalaman digital ini, Aavegotchis bersidang di dataran bandar 2D untuk membincangkan cadangan platform dan memberikan suara.

Kesimpulannya

Ruang DeFi nampaknya terlalu rumit untuk banyak pemula. Kenyataan ini boleh menakutkan seseorang yang baru diperkenalkan kepada dunia blockchain, yang malangnya menghadirkan halangan psikologi untuk diterima pakai. Platform yang membantu pengguna mempermudah diri mereka ke DeFi dapat menjadi tambahan berguna pada ruang crypto pada umumnya.

Aavegotchi adalah konsep yang berharga untuk itu kerana ia mempunyai model yang menjanjikan dalam mempermudah siapa saja untuk berpartisipasi dalam pertanian hasil. Memanfaatkan ruang DeFi untuk sesiapa sahaja yang ingin mencengkam jari mereka pada produk yang memperoleh faedah kemungkinan akan membantu mendorong penggunaan di kemudian hari. Secara keseluruhan, projek ini menunjukkan potensi besar dalam membuktikan keupayaan inovasi blockchain yang berbeza, seperti NFT dan jaminan, untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kewangan yang boleh dipercayai.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me