Algorand (ALGO) Objašnjeno

Što je Algorand?

Algorand je blockchain sljedeće generacije visokih performansi čiji je cilj stvoriti transparentan sustav u kojem svatko može postići uspjeh putem decentraliziranih projekata i aplikacija. Mnogi su ovaj projekt nazvali “Blockchain 3.0”, jer rješava Bitcoinove poznate probleme skalabilnosti, a istovremeno održava sigurnost i decentralizaciju. Algorand ima izvorni token $ ALGO, koji će se koristiti kao prijenos vrijednosti na mreži. Što se tiče tehnološke okosnice, Algorand koristi Pure Proof of Stake (PPO) i pseudo slučajne funkcije kako bi spriječio zlonamjerne napadače u dosluhu na mreži.

Algorand se od ostalih blockchaina s visokim performansama izdvaja vjerodostojnošću svog osnivača, profesora MIT-a, Silvia Micalija. Profesor Micali dobitnik je prestižne Turingove nagrade za informatiku i mnogi su njegovi izumi izravno utjecali na kriptovalutnu scenu.

Osnivač Algoranda: Silvio Micali

Silvio Micali dobitnik je nagrade Turning (najviše nagrade računalnih znanstvenika) s inovacijama izgrađenim oko njegovih istraživanja u kriptografiji, nultom znanju, pseudo slučajnom generiranju, sigurnim protokolima i dizajnu mehanizama. Povrh svega, dr. Micali je suizumitelj vjerojatnosne enkripcije, dokaza bez znanja, provjerljivih slučajnih funkcija i mnogih protokola koji su temelji moderne kriptografije

Algorand pokušava prevladati Blockchain trilemu

Blockchain može imati najviše 2 od ovih svojstavaVitalik Buterin predložio je da Blockchain može imati najviše 2 od ovih svojstava

Trenutno su transakcije na blockchainu vrlo spore zbog “Blockchain trilema”. Ovo je izraz koji je smislio Vitalik Buterin, osnivač Ethereuma.

Prema ovoj ideji, blockchain ima tri glavne značajke: decentralizaciju, skalabilnost i sigurnost.

Međutim, Blockchain Trilemma predlaže da je vrlo teško da projekt ima sve tri značajke u zadovoljavajućem stanju. Mreža koja je decentralizirana i ima jaku sigurnost ne bi bila skalabilna. Slično tome, blockchain koji je decentraliziran i skalabilan imat će malu sigurnost itd.

Buterin vjeruje na temeljnoj razini da blockchain mreža može postići samo dvije od tri značajke u bilo kojem trenutku. Blockchain trilema mogla bi biti izvor problema s skalabilnošću na većini blockchains kriptovaluta. Većina projekata kriptovaluta ne može se nositi s velikim brojem transakcija, a istovremeno osigurava decentralizaciju i sigurnost mreže.

YouTube poster Što je Algorand – Je li to stvarno blockchain sljedeće generacije?

Kako bi to pokušao prevladati, Algorand se odlučio za mehanizam konsenzusa za čisti dokaz o udjelu (Pure PoS). Zanimljivo je da mehanizam koristi drugačiji pristup u usporedbi s ostalim izmjenama PoS mehanizma.

Primjerice, umjesto da traži stopostotni konsenzus od svih strana koje potvrđuju valjanost, Algorand je zadovoljan konsenzusom od dvije trećine većine. To znači da ćete za napad na Algorand morati kupiti više od jedne trećine ukupne zalihe Algoranda. To će ionako biti neekonomično, a držanje tako velikog volumena ponude znači da imate velik udio i ne biste željeli da propadne.

Algorandov tajni umak: kriptografsko razvrstavanje

Budući da današnje blockchain platforme zahtijevaju brzinu kao integralnu komponentu, Algorand ima brzo vrijeme transakcije omogućujući brzu konačnost transakcija kriptografskom sortiranjem.  

Prema svom web stranica

“Sve su transakcije konačne u Algorandu. Jednom kada se pojavi blok, korisnici se mogu odmah osloniti na transakcije koje sadrži, jer mogu biti sigurni da će blok zauvijek biti dio lanca. Čak i ako se Internet podijeli na više grupa korisnika, postojat će samo jedan siguran i dosljedan lanac Algoranda. [Uz to], niti nekoliko delegiranih korisnika niti fiksni odbor nisu odgovorni za predlaganje blokova u Algorandu. Umjesto toga, svi su korisnici nasumično, tajno i kontinuirano odabrani da sudjeluju u konsenzusnom protokolu Algoranda. ” 

Proces potvrđivanja blokova na platformi uključuje dvije faze; faza prijedloga i glasanja. Tijekom faze prijedloga slučajno se bira žeton i njegov vlasnik predlaže da se potvrdi sljedeći blok. U fazi glasanja odabire se 1000 slučajnih vlasnika žetona koji će formirati odbor koji odobrava predloženi blok. 

Kako uložiti Algorand?

Algorandova transakcija u akcijiAlgorandova transakcija u akciji

Svatko može sudjelovati u platformi Algorand kao predlagač blokova, samo prebacujući svoju adresu s izvanmrežne na mrežnu na Algoexplorer. Srećom, ova opcija ne ovisi o količini uloženih Algo tokena. Rudarstvo nije potrebno, potrebno je samo uložiti njegov ALGO token i postaviti čvorove na mrežu.

Platforma Algorand podržava dvije vrste čvorova; štafeta i sudjelovanje. Važno je napomenuti da relejni čvorovi ne sudjeluju u glasovanju ili odlučivanju. Umjesto toga, olakšavaju komunikaciju između čvorova za sudjelovanje. Relejni čvorovi također su hardverski intenzivni u usporedbi s čvorovima sudionika. 

Iako je Algorand dizajniran tako da bude potpuno decentraliziran, Zaklada Algorand drži puno ALGO tokena i otuda kontrolu. Međutim, očekuje se da će platforma biti decentralizirana u narednim mjesecima jer zaklada nastavlja likvidirati svoju poziciju. 

Također možete uložiti Algorand koristeći svoj hardverski novčanik Ledger kriptovalute. Pogledajte našu recenziju Ledger Nano X.

Nadogradnja protokola Algorand 2.0

Na 22. studenog 2019, zaklada Algorand najavila je sljedeći veliki skok za Algorand – nazvan Algorand 2.0. Ovo izdanje donosi oko 3 glavne značajke: izdavanje izvornog tokena (Algorand Standard Asset), Atomske zamjene za interoperabilnost i podrška pametnih ugovora putem skriptnog jezika TEAL.

Algorand Standard Asset (ASA) omogućuje lako stvaranje i izdavanje tokena izravno na glavnom lancu Algoranda. ASA podržava širok raspon tokena, poput zamjenjivih tokena (slično Ethereum-ovom ERC-20, ali i nezamjenjivih tokena (koristi se za digitalne kolekcionarstvo). Algorandova implementacija tokenizirane imovine izravno je na sloju protokola („Sloj 1“) , što omogućuje izravan pristup imovini s maksimalnom sigurnošću. Ovo je značajna prednost u odnosu na skaliranje sloja 2 koje zahtijeva kanale plaćanja da bi mogli funkcionirati.

„Algorand donosi tu inovaciju s ovim novim skupom značajki koje decentraliziranim financijama donose impresivnu količinu prilika. 

Shay Finkelstein (CTO Securitize)

Algorand uvršten na Coinbase, cijena prelazi 30% u jednom danu

U potpunom iznenađenju za ljubitelje kriptovaluta, Algorand je naveden na popisu Coinbase 17. srpnja 2020. Ljudi su pronašli tek kad su vidjeli objavu Coinbaseov blog, pri čemu je Burza rekla da njihovi kupci sada mogu kupiti, prodati, pretvoriti, poslati, primiti ili pohraniti $ ALGO svi Regije podržane Coinbaseom. Svakako provjerite naš pregled razmjene Coinbase i neke hakove i savjete kako biste izbjegli naknade za Coinbase.

Ova je najava ljude potpuno zatekla jer su u nekoliko tjedana prije Coinbase razgovarali o 18 drugih kriptovaluta koje bi mogli razmotriti. Ipak Coinbase nije bila jedna od tih 18 kripto valuta.

Ovaj je popis stvorio čitav niz aktivnosti za $ ALGO, posebno u pogledu njegovih cijena. Od uvrštavanja na tržište, cijene za ALGO porasle su 30% od najave i čak su se na vrhuncu trgovale na 0,367 USD.

Popis kovanica algo cijenaCijene od $ ALGO porasle su nakon iznenađujuće liste Coinbase 17. srpnja 2020

Sveukupni osjećaj za budućnost Algoranda također je pozitivan, s 84% ​​korisnika na Coingecko koji pokazuju da imaju pozitivne izglede za projekt od 17. srpnja 2020..

Najčešća pitanja

Kako rudariš Algoranda?

Trenutno nije moguće iskopati Algorand pomoću računalnog hardvera. Algorand koristi konsenzus o dokazima o udjelu, tako da je moguće zaraditi ALGO nagrade jednostavnim ulaganjem Algorand u novčaniku.

Gdje se nalazi Algorand?

Algorand je decentralizirani projekt koji je osnovao profesor s MIT-a Silvio Micali. Zaklada odgovorna za održavanje Algoranda, nalazi se na lokaciji 888 Boylston St, Boston.

Kako mogu kupiti Algorand?

Algorand možete kupiti na popularnim burzama poput Binance ili Coinbase s oznakom $ ALGO

Kako uložite algorand

Algorand se može izravno uložiti putem aplikacije za mobilni novčanik koja se može instalirati na Android i iOS uređaje. Da biste uložili novčić, položite ALGO izravno u novčanik. Novčanik će se s vremenom automatski nakupiti ALGO.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me