Objašnjene digitalne valute središnje banke (CBDC) – nova revolucija za financije?

Što su digitalne valute Centralne banke (CBDC) – hoće li one označiti početak revolucije koja će zauvijek promijeniti financijski sustav? CBDC su digitalne valute izdane od središnjih banaka koje funkcioniraju kao nacionalne valute (fiat). Oni su izravna zamjena papirnatog novca, s potpuno jednakom vrijednošću i politikama izdavanja. CBDC su sankcionirane državom i njima upravlja monetarna vlast i regulatorni zakon.

Banke širom svijeta utrkuju se s izdavanjem Digitalne valute središnje banke (CBDC). Kina je već postavila probno razdoblje za elektroničko plaćanje digitalnom valutom (DCEP), digitalnu verziju RenMinBi koja se temelji na kriptografskoj tehnologiji. Japan se odmah usprotivio ovu najavu planira izdati digitalni jen za 2 do 3 godine. Jedna od ključnih motivacija iza CBDC želi drastično poboljšati način prijenosa novca širom svijeta. Umjesto da se oslanjaju na desetljeće stare tehnologije poput SWIFT-a, digitalne valute mogu se prenositi izravno bez trenja. To će drastično utjecati na sve razine bankarstva, od m0 rezervni sustav nebankarima.

Velike novinske kuće poput The Guardiana i Economista počele su pisati komentare, nazivajući napredovanje iz Kine velikim korakom i korakom koji bi mogao predstavljati prijetnju američkoj ekonomskoj hegemoniji. S druge strane, komentatori u Kini najavili su brz rad i provedbu svoje zemlje. Iako su SAD i njihove državne banke sporo objavljivale bilo kakve istraživačke planove i naizgled su stale Facebook-ova Vaga (privatizirani odgovor CBDC-u), druge zapadne države brzo su započele istraživanje.

Globalni napori na postavljanju digitalnih valuta Središnje banke

Ranije ove godine banke iz Velike Britanije, EU, Japana, Kanade, Švicarske i Švedske započele su zajedničko istraživanje o CBDC-u. Francuska je objavila namjere da testira pilot CBDC u 2020. godini.

U Aziji su Japanci odmah objavili namjeru da stvore CBDC koji bi odgovarao kineskim čim su vijesti počele objavljivati. Korejska banka također gleda na vlastitu digitalnu valutu. Manje nacionalne banke poput Tajlanda, Filipina i Singapura također traže stvaranje vlastitih. Projekti poput Singapurski Ubin rad s Monetarnom vlašću Singapura već je u 5. fazi razvoja.

Svijet se kreće prema CBDC-u i slaže se da će to biti valuta budućnosti. Ali, što ih čini tako posebnim i primamljivim za banke i vlade?

Digitalne valute kao oružje za borbu protiv ekonomskih promjena

Glavni razlog je njegova isplativost i kontrola. CBDC ne podliježu dugom vremenu obrade i skupim naknadama. Kao što možete vidjeti sa stabilnog tržišta novčića, slanje i primanje kriptovaluta može se obaviti brzo i jednostavno, samo s telefonom i internetskom vezom. I ne samo to, već je i digitalne valute puno lakše pratiti, a praćenje pranja novca puno je lakše.

Drugi je čimbenik otpornost CBDC-a na političke ili ekonomske promjene. Često su građani iz ekonomija u usponu izloženi velikim razlikama u zdravlju svoje valute na tržištu u usporedbi s deviznim tečajevima, međutim, stabilni novčići rijetko imaju velike pomake. I ne samo to, nego i velika bankarska zatvaranja, kakva se viđaju u Grčkoj i Grčkoj Island možda bi imali rješenje da imaju financijsku alternativu za pohranu novca. Ova korist digitalnih valuta mogla bi biti važna jer svijet gleda u recesiju nakon ekonomskih stresova napora od koronavirusa.

Međutim, postoji jedan glavni detalj koji potiče istraživanje nekih nacija. Prijetnja koju CBDC predstavlja dominaciji američkim dolarima. ChinaDaily je DCEP Narodne banke Kine nazvao “funkcionalnom alternativom sustavu nagodbe u dolarima”. To političari u Pekingu žele jer američke sankcije stupaju na snagu, naime zbog toga što je dolar rezervna valuta. To znači da su međunarodni transferi državama pod sankcijama često zabranjeni, a banke ugašene jer u zamjeni koriste američki dolar.

Osporavanje američkih sankcija

Teoretska sposobnost CBDC-a da zaobiđu američku dominaciju nešto je na što su brojne naoružane države pokušavale nasrnuti. Ostale zemlje koje posjeduju nacionalne digitalne valute uključuju Iran – zemlju opustošenu američkim sankcijama i Venezualu – slično pogođenu državu. Ostali američki protivnici koji su započeli istraživanje vlastitog CBDC-a uključuju Kubu, Sjevernu Koreju i Palestinu.

Jasno je da je utrka između različitih konkurentskih država u pokretanju vlastitih digitalnih valuta i stvaranju novog ekonomskog okvira. Tko će voditi optužnicu, ostaje da se vidi, ali odgovor bi mogao imati velike posljedice za budućnost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me