Što je Ripple i XRP

Mreškanje – Rjabuka Transakcija Strrotocol je sustav poravnanja u stvarnom vremenu dizajniran da ga banke koriste za razmjenu valuta, doznake i bruto poravnanje. Ideja je zamijeniti prastare sustave poput BRZ – koji je razvijen 1972. godine, a danas ga koristi većina banaka. Ripple protokol nudi značajne prednosti u brzini prijenosa i praćenju prijenosa. Ripple koristi tehnologiju distribuirane knjige, slično Bitcoin-u. U usporedbi s Bitcoin-om, brže je i jeftinije slanje na mreškanje mreže. Međutim, postoji jedan značajan kompromis, a to je nedostatak decentralizacije. Ripple mreža je zatvorena i ne može joj se pridružiti nijedan korisnik – što znači da postoji značajna količina centralizacije.

xTrenutno poravnanje između banaka

XRP – Kriptovaluta XRP obično se miješa s Ripple Labs izdanim Ripple Protocol (također nazvanim Ripple). The XRP je izdani token koji koristi Ripple mrežu – može se poslati vrlo brzo i uz niske naknade. Međutim, treba napomenuti da XRP je nije obavezno da bi mreža mogla funkcionirati, niti je banke moraju koristiti ako odluče usvojiti Ripple. Zapravo, xCurrent komunikacija između banaka ne koristi XRP.

Ripple Logo

Ripple Currency (XRP) vs Ripple Protocol

Stoga krenite s jednom zbunjujućom. Stoga moram razlikovati između Ripple transakcijskog protokola (koji se koristi između banaka i drugih poduzeća) i valute izdate uz valovanje, XRP. Kad vidite da Ripple zarađuje zapravo je XRP, valuta koju izdaje Ripple. A ovo se zapravo razlikuje od mrežnog protokola ili Ripple protokola. Oboje dijele isto ime i siguran sam da je ovo definitivno zbunilo mnoge investitore.

Ripple Protocol

Dakle, krenimo od transakcijske mreže poznate kao Ripple. Dakle, protokol Ripple temelji se na tehnologiji koja je slična blockchainu, ali nije potpuno ista. Ne zahtijeva bilo kakvo rudarstvo i temelji se na konsenzusnoj mreži, umjesto da se okrene potrošačima, što je ono što je Bitcoin. U osnovi, to je za svakodnevnu osobu.

Ripple koriste isključivo velike institucije poput banaka. Cijela ideja Ripplea je omogućiti bankama prijenos bilo koje vrste imovine, bilo da je to valuta, USD, Euro, zlato ili bilo koja druga imovina poput zračnih milja. To možete trenutno prenijeti između drugih blizu institucija. To je suparnik sustavima kao što su brzi. Dakle, ako ste ikada kupili Bitcoin bankovnom doznakom, znat ćete koliko je to bolno. Morate kontaktirati svoju banku i poslati transakciju na brzi račun kod banke, što bi moglo potrajati dva do tri dana, a tu je uključeno puno transakcijskih naknada za pošiljatelja i primatelja. Ripple će ovo revolucionirati pružanjem gotovo trenutačnih transakcija u sekundama za institucije poput banaka. Već ga je usvojilo dosta velikih banaka i

XRP – Valuta mreškaste mreže (xRapid)

Dakle, sad kad sam objasnio što je protokol Ripple transakcija, prijeđimo na Ripple XRP. XRP zapravo izdaje Ripple Labs i oblik je kriptovalute kojom se može trgovati, a nije “miniran”. Dakle, postoji konačan broj mreškanja i taj iznos zapravo izdaje tvrtka koja stoji iza Ripplea pod nazivom Ripple Labs. 

XRP sam po sebi nema povezanu imovinu ili vrijednosti, npr. Nije vezan za USD ili zlato. Umjesto toga, može se koristiti kao posredna valuta u institucijama. Ima jednu ogromnu prednost u tome što su transakcijski troškovi vrlo, vrlo niski (za razliku od Bitcoina koji sada doseže 1,5 usd u transakcijskim naknadama).

xCurrent ne koristi XRP

Ripple Labs razvili su dvije različite tehnologije usmjerene na rješavanje prijenosa vrijednosti između nacija. je tehnologija poduzeća namijenjena bankama koja omogućuje trenutni prijenos vrijednosti. Ova tehnologija ne koristi XRP valutu, već je knjiga za prijenos vrijednosti u valuti koju je banka odabrala. 

Je li XRP centraliziran

XRP transakcije mogu se potvrditi vrlo brzo zbog malog broja validator čvorovi na mreži. XRP mreža nije otvoreni konsenzus, pa samo a mali broj validatora (~ 30 validatora) treba priopćiti transakciju prije nego što se smatra „potvrđenom“. Pristalice XRP-a hvale ga zbog vremena potvrde ispod 1 sekunde, dok protivnici ukazuju na centraliziranu arhitekturu i nedostatak otpora cenzuri. XRP transakcije mogu se stornirati, a računi zamrznuti – slično onome kako se mogu zamrznuti tradicionalni bankovni računi.

Zabrinutost zbog Ripplea

Nastavljajući dalje, XRP se trenutno izdaje s manje od 40% ukupnog iznosa. Preostali iznos (minus 20% koji su zadržali kreatori Ripplea) Ripple Labs drži za distribuciju kad god i kako god žele. Ovo je zapravo zanimljivo, jer za razliku od mnogih decentraliziranih valuta, Ripple Labs igra veliku ulogu u distribuciji XRP-a. Ripple Labs zapravo je tvrtka i to se uvelike razlikuje od Bitcoina, gdje je Bitcoin potpuno decentraliziran i nema središnje nadzorno tijelo. Ripple Labs registriran je u mnogim zemljama i mogao bi se tužiti i držati pod policijskim nadzorom. Ovo se opet jako razlikuje od ostalih tehnologija.

Dakle, to je malo informacija u vezi s Ripple protokolom i XRP-om. Siguran sam da ovo može biti pomalo zbunjujuće za neke ljude, a budući da tehnologija i valuta dijele isto ime, moglo bi se pogrešno shvatiti. Nadam se da će vam ovo malo razjasniti što je Ripple protokol i što je XRP.

Ripple (XRP) možete kupiti na Binanceu – https://www.binance.com/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me