Što je Vechain? Blockchain za poduzeća

Što je Vechain? VeChain (ili VechainThor) je blockchain platforma pametne ugovore sljedeće generacije usmjerena na usvajanje u poduzećima, Internet of Things (IoT) i masovno usvajanje putem Toolchaina. Blockchain podržava stvaranje pametnih ugovora – samoizvršavajući se kontakti koji imaju zajamčeni ishod bez povjerenja treće strane. To omogućuje stvaranje decentraliziranih aplikacija (“Dapps”) koje mogu riješiti poslovne probleme kao što su:

 • Anti-krivotvorine za luksuzne marke – korištenjem pametnih čipova, Vechain prati svaku pojedinu stavku i sprječava dupliciranje. Vechain Toolchain omogućuje svima da stvore oznake protiv krivotvorenja.
 • Logistika hladnog lanca – osigurati da hrana se ne kvari tijekom prijevoza i pohranu pomoću pametnih IoT senzora koji automatski prijavljuju ključne informacije blockchainu.
 • Automobil – voditi evidenciju o neovlaštenom pristupu podacima o vozilu, uključujući povijest popravka, osiguranje, registraciju i navike vozača.
 • Ugljični krediti – Kvantitativno pratiti doprinose ugljika određene tvrtke za smanjenje emisije ugljika. Za maloprodajne korisnike aplikacija je već dostupna na WeChatu. Potrošači koji se ponašaju s niskim udjelom ugljika (npr. Kupnjom proizvoda s niskim udjelom ugljika) bili bi nagrađeni kreditima koji se mogu iskoristiti za ekološki prihvatljivu robu ili donirati u dobrotvorne svrhe.
 • Platforma sljedivosti kliničkih ispitivanja – u partnerstvu s Bayer China, Vechain će koristiti blockchain za rješavanje problema digitalizirane sljedivosti kliničkih ispitivanja.

Koristeći blockchain tehnologiju, VeChain omogućuje proizvođačima proizvoda jednostavno i sigurno prikupljanje, upravljanje i dijeljenje važnih podataka o proizvodima s dobavljačima i potrošačima tijekom životnog ciklusa proizvoda.

Ključne značajke Vechaina

 • Javni blockchain Svatko može čitati, pisati i postavljati decentralizirane aplikacije i pametne ugovore na blok VeChainThor.
 • Interni IOT i tehnologija upravljanja lancem opskrbe Dokazana iskustva s implementacijom blockchaina u industrijama poput luksuzne robe, alkoholnih pića i poljoprivrede.
 • Delegacija matične naknade Blockchain podržava implementaciju izvornog delegiranja naknada, što znači da korisnici dApp-a ne trebaju imati VET ili VTHO za pisanje transakcija ako programeri navedu povezane troškove plina za sponzoriranje.

VeChain ekosustav

Da bi postigao svoju ambicioznu viziju, VeChain je razvio moćnu poslovnu softversku platformu s omogućenim blockchainom. Platforma omogućuje proizvođačima dodjeljivanje proizvoda s jedinstvenim identitetom, koji potom omogućuju proizvođačima, partnerima u lancu opskrbe, pa čak i potrošačima, interakciju s proizvodom putem platforme. Koristi blockchain tehnologiju kako bi osigurao sigurnost prikupljenih podataka, alocirajući privatne ključeve svim sudionicima unutar opskrbnog lanca.

Proizvodima se dodjeljuje jedinstveni ID koji se istovremeno pohranjuje na blockchain i pripisuje proizvodu NFC čipom, RFID oznakom ili QR kodom. U bilo kojem trenutku tijekom životnog vijeka proizvoda, s čipom, oznakom ili kodom može se komunicirati, bilo putem distribucijskog ili maloprodajnog partnera koji utvrđuje serijsko članstvo ili potrošača koji želi saznati više o proizvodu. Tvrtka predviđa širok spektar primjena, uključujući zaštitu robne marke, zaštitu od krivotvorenja i sigurnost hrane.

VeChain postoji od 2015. godine i migrirao je njihov prethodni privatni i konzorcijski blockchain na njihov javni VeChainThor blockchain 2018. Ovaj potez otvara napredne značajke pronađene na blockchainu bilo kojem programeru ili trećoj strani za razvoj i pisanje aplikacija na platformi. Nekoliko je tvrtki odlučilo graditi svoje poslovanje na vrhu tvrtke VeChainThor, uključujući Plair i Zaklada 8Hours, kao i nekoliko neovisnih programera zajednice.

Vechain Token Economics

Vechain koristi a ekonomski model s dvojnim znakovima. Primarni token, VeChain žeton (VET) koristi se za predstavljanje vrijednosti na mreži, a razni dizajnirani mehanizmi stabiliziraju cijenu strukovnog obrazovanja s vremenom.

Vlasnici strukovnog obrazovanja također će automatski generirati uslužni token, VeChain Thor Token (VTHO). VTHO je “plinska” valuta i potreban je za slanje transakcija ili izvršavanje radnji na mreži. Redoviti korisnici mreže ipak ne moraju brinuti o zasebnoj kupnji VTHO-a, jer se on automatski generira proporcionalno količini VET-a. Kada se transakcija izvrši, 70% VTHO trajno se uništi (“spali”), a 30% daje se kao blok nagrada nositeljima ovlaštenja čvora.

Ovaj ekonomski model s dva simbola uveden je radi poboljšanja mrežne ekonomije. Ovaj je sustav dizajniran za pomoć programerima na mreži. Programeri ako držite dovoljno strukovnog obrazovanja i struje, moći ćete besplatno koristiti mrežu, jer će generirani VTHO biti dovoljan za plaćanje transakcija. Ako programer razvija aplikaciju koja zahtijeva transakcije, oni također mogu koristiti višestranački protokol plaćanja.

Ukratko:

 • Vechain Token (VETERINAR) služi kao rezerva za ekonomsko ulaganje i prijenos vrijednosti na platformi. VET se može “uložiti” u različite ekonomske čvorove i generirati VTHO koji pokreće transakcije na mreži.
 • VeThor Token (VTHO) je “plin” potreban za obavljanje transakcija i interakciju s pametnim ugovorima. Svaki put kad se izvrši transakcija, VTHO se troši i uništava.

Korištenje i čuvanje Vechaina

Vechain se može sigurno čuvati na novčaniku VeChainThor koji je dostupan na pametnim telefonima (iOS i Android). Mobilni novčanik sigurno šifrira s ključevima koji pružaju maksimalnu sigurnost vlasnicima Vechaina.

Što su VeChain čvorovi?


Čvorovi su sljedivi novčanici (poput novčanika VeChainThor) koji sadrže određenu minimalnu količinu VeChaina pohranjenog u sebi. Postoje 2 vrste čvorova: nadležni čvorovi i ekonomski čvorovi, koji imaju svoje zahtjeve, funkcije i prednosti.

Čvorovi vlasti (Thrudheim): Osiguranje Vechaina dokazom vlasti

U središtu Vechaina su 101 čvor vlasti koji obrađuju i potvrđuju sve blockchain transakcije, kao i upravljaju mrežom putem mehanizma glasanja. Ove čvorove vlasti odabire Zaklada Vechain i prolaze kroz potpunu prijavu i KYC postupak. Kao nagradu, nositelji ovlaštenog čvora dobivaju najvišu stopu proizvodnje VTHO i prava glasa. Čvorovi vlasti uglavnom su u vlasništvu velikih poduzeća i pouzdanih pojedinaca kako bi se osiguralo decentralizirano povjerenje. Iz identiteta ovih nositelja ovlaštenskih čvorova malo se zna iz sigurnosnih razloga, ali javilo se nekoliko velikih poduzeća poput DNV GL i PwC rekavši da posjeduju čvorove ovlaštenja..

Ekonomski čvorovi: Pružanje stabilnosti ekosustavu ulaganjem

Ekonomski čvorovi ne potvrđuju blockchain transakcije, već održavaju ekosustav Vechain stabilnim držeći određenu količinu VET tokena u svom mobilnom novčaniku VeChain Thor. Postoje različite razine ekonomskih čvorova i što je više VET žetona uloženih dulje vrijeme, to su veće nagrade.

Da biste postali nositelj normalnog ekonomskog čvora, potrebno je najmanje 1.000.000 VET-a tijekom 10 dana.

Posvećeniji vlasnici čvorova mogu se pridružiti VeChainovom programu X Node koji nudi još više nagrada. Za držače X čvorova potrebno je držanje najmanje 600.000 VET-a u svakom trenutku.

Postoje 4 vrste nagrada, ovisno o vrsti održavanog čvora. Oni se kreću od zarade iznosa VTHO po danu, nagrada iz nagradnog fonda tvrtke Foundation, pa sve do dopuštenih pristupa VeChain ICO-ima.

Saznajte više o raznim vrstama čvorova i nagrada.

Povijest Vechaina

VeChain je započeo 2015. godine osnivanjem svoje tvrtke u Šangaju. Osnovao Izvršni direktor Sunny Lu (bivši direktor tehničke službe Louis Vuitton China), tvrtka razvija rješenja usmjerena na poduzeća temeljena na svom privatnom blockchainu. Kako se u industriji blockchain-a pojavio trend ka boljoj decentralizaciji, VeChain je prešao na konzorcijski blockchain prije nego što je konačno uspostavio VeChain Foundation i započeo konačnu migraciju na javnu blockchain platformu zasnovanu na Proof of Authority (PoA)..

Vizija Zaklade je stvoriti veću transparentnost tržišta i pružiti potrošačima pristup detaljnijim informacijama o proizvodima koje kupuju, prodaju i komuniciraju. Imajući puni pogled na opskrbni lanac od 360 stupnjeva, sa svim komponentama koje su sigurno evidentirane i pohranjene u distribuiranoj knjizi koja neovlašteno dira, trgovci i proizvođači mogu biti sigurni u kvalitetu i autentičnost svojih proizvoda, garantirajući potrošačima da ono što kupuju je stvarno ono što oni misle da jest.

VeChain se može pohvaliti partnerstvima i slučajevima upotrebe uživo s mnogim značajnim partnerima, uključujući DNV GL, PwC, Deloitte, Walmart China, BMW, BYD Auto, Bayer China, H&M, LVMH, ENN, AWS, PICC, ASI grupa, itd.

Ključna VeChain partnerstva

DNV GL

DNV GL osnovan je 1864. godine i ima 300 ureda širom svijeta. Pružaju usluge osiguranja kvalitete tvrtkama u pomorskoj, naftnoj i plinskoj, energetskoj i obnovljivoj industriji.

DNV GL izdaje certifikate sustava upravljanja na kraju postupka inspekcije i certificiranja. To dokazuje da procesi i proizvodi tvrtke zadovoljavaju međunarodne standarde.

DNV GL Luca Crisciotti predstavljajući prednosti Digital Assurancea

DNV GL je partner i dioničar VeChaina. Obje tvrtke dijele uvjerenje da budućnost osiguranja leži u blockchain tehnologiji. Na VeChain Summitu 2019. DNVGL je objavio da je u potpunosti migrirao svoj privatni blockchain na VechainThor

Od najave partnerstva, DNV GL zajednički je razvio nekoliko proizvoda, uključujući ekosustav s niskim udjelom ugljika i MyStory, rješenje sljedivosti i marketing. DNV GL također je potvrdio svoju predanost ekosustavu VeChain migrirajući svoj privatni blockchain na javni blockchain VeChainThor za svoje klijente. DNV GL također je svakom klijentu dao digitalni novčanik s nesigurnim žetonom (NFT), tako da svaki kupac ima digitalni identitet i može pristupiti i komunicirati s ekosustavom DNV GL. Kroz to je DNV GL izdao više od 900 000 novčanika, u usporedbi s Ethereumom koji ima samo 400 000 novčanika.

BMW-a

U ožujku 2018. BMW je potvrdio VeChainovo sudjelovanje u Program startne garaže BMW-a, partnerski program u kojem će BMW surađivati ​​sa sudionikom na razvoju njihove tehnologije i kupnji za uporabu BMW-a.

Tijekom summita VeChain 2019. godine bilo je potvrdio da će VeChain i BMW zajednički razviti DApp nazvan VerifyCar za automobile BMW. VerifyCar zabilježit će podatke o vozilu na blok lanac VeChainThor. Primjeri podataka koji će se evidentirati uključuju evidenciju o kilometraži, osiguranju i servisu vozila.

Cihan Albay, čelnik u uredu za informatičke tehnologije u Singapuru, BMW Group održava prezentaciju na VerifyCar

PriceWaterHouseCoopers (PwC)

PwC je poznat kao jedan od revizora “velike četvorke”. Mreža su tvrtki u preko 150 zemalja i pružaju usluge 420 tvrtkama iz Fortune 500.

PwC ima 3 glavne linije usluga:

 • Osiguranje pružanje financijskih revizija;
 • Savjetodavni o aktuarskim rješenjima i rješenjima za upravljanje osiguranjem i uslugama ljudskih resursa; i
 • Porezno planiranje i konzultantske usluge.

VeChain se udružio s tvrtkom PwC od svibnja 2017. godine kako bi zajednički razvili i promovirali usvajanje blockchain tehnologije. Nakon mnogo nagađanja, detalji njihovog partnerstva objavljeni su tijekom zajedničke tiskovne konferencije s PwC-om i Walmart-om u Lipnja 2019. Bilo je najavio da Vechain i PwC također surađuju s Walmart China i pokrenuli su platformu sljedivosti Walmart China Blockchain izgrađenu na bloku VeChainThor Blockchain. Platforma preuzima izazov sigurnosti hrane koristeći VeChain-ovu tehnologiju kako bi Walmart China primijenio strategiju sljedivosti za svoje proizvode. Potrošači mogu skenirati proizvode i moći će vidjeti detaljne informacije o proizvodu, kao što su izvor, logistički postupak, izvješća o inspekciji proizvoda itd..

U vrijeme najave testirane su i lansirane su 23 platforme Walmart proizvoda na Platformi. Do kraja 2020. očekuje se da će Walmartov kineski sustav sljedivosti sljedivo svježe meso činiti 50% prodaje svježeg mesa, sljedivo povrće 40% ukupne prodaje povrća, a sljedivi morski plodovi 12,5 % ukupne prodaje morskih plodova.

Proizvodi na platformi sljedivosti Walmart Blockchain

Bayer Kina

Partnerstvo između VeChaina i Bayer Kine, velikokineskog ogranka jedne od vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija najavljeno je 28. svibnja 2020. VeChain je stvorio CSecure, platformu za sljedivost kliničkih ispitivanja koja će se koristiti u Bayerovim istraživanjima i razvoju medicinskih intervencija poput lijekovi i drugi tretmani. Saznajte više o partnerstvu Vechaina i Bayera.

KREMA inkubator

KREMA je strateška blockchain inkubacija i savjetodavna tvrtka. Oni su strateški partner i savjetnik zaklade VeChain, pružajući usluge inkubacije i savjetodavne usluge za tvrtku VeChain.

Kao strateški partner, CREAM je izravno pomagao VeChainu i uključen je u nekoliko partnerskih odnosa visokog profila, poput partnerstva s vladom Cipra, u skupini koja je obećala podršku zemlji Cipru u razvoju blockchaina. 

CREAM je također obećao potporu VeChain ekosustavu integrirajući VeChain blockchain platformu za sve njihove projekte inkubacije, dovodeći tvrtke treće strane da daju svoj doprinos i razvijaju se na VeChain blockchain ekosustavu.

Dodatno čitanje

Pogledajte VeChain Insider’s cjelovit popis VeChainovih partnerstava i detalja i naš rezime najava na summitu VeChain 2019.

Resursi:

Web stranica https://www.vechain.com

Temelj: https://www.vechain.org

Medij (ažuriranje i ključni članci): https://medium.com/@vechainofficial

Plan razvoja https://cdn.vechain.com/vechain_ico_ideas_of_development_en.pdf

Telegram https://t.me/vechain_official_english

Vechain Vodič za lansiranje Mainneta http://www.asiacryptotoday.com/vechain-mainnet-launch

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map