Ръководство за копаене на биткойни (2020)

Bitcoin Mining е процесът на използване на специализиран компютърен хардуер за печелене на биткойн. Годишното производство на биткойн чрез копаене е 3,5 милиарда долара, като повечето от тези биткойни отиват за биткойн миньори. Тъй като майньорите печелят награди в биткойн, печалбите им могат да се променят значително в условията на пазара – превръщайки добива на биткойн във високоиндустрирана индустрия. Всеки може да се присъедини към биткойн мрежата и да стане миньор. Всъщност първоначално биткойн може да се добива на всички персонални компютри и общодостъпен хардуер. Въпреки това, през 2020 г., специализиран хардуер, наречен Application Specific Integrated Circuits (ASIC). Тези машини добиват биткойни с много голяма ефективност.

Биткойнът вече е име на домакинство. За изобретение, което е на малко повече от десетилетие, това със сигурност е забележително. Мистериозен субект на име Сатоши Накамото стартира Биткойн през 2008 г. като алтернатива на валутата на централната банка. Извличането на биткойн е алтернатива на получаването на биткойн на топ борсите за криптовалути. Миньорите често продават биткойн на извънборсови брокери, за да генерират пасивни доходи.

Научете повече за биткойн с нашето просто ръководство за начинаещи.

Децентрализацията е централен принцип на биткойн. По същество никой човек не контролира нито издаването, нито функционирането на биткойн. Следователно тази система може да работи и да прехвърля средства от една сметка на друга без централизиран контрол. 

Централизираният контрол на финансовата система е доста лесен. Как тогава работи децентрализирана екосистема като Биткойн? Следователно важният въпрос е; как книгата автоматично актуализира транзакциите, без да дава право на нито един обект да контролира цялата блокчейн? 

Как работи копаенето на биткойни 

Основната характеристика на Bitcoin е отвореният характер на протокола Bitcoin. Това означава, че всеки може да осъществи достъп и да актуализира биткойн кода. По същия начин всеки може да актуализира книгата за транзакции в Биткойн. Всичко, което трябва да се направи, е компютърът ви да отгатне произволно число, което решава уравнение от системата.

Колкото по-мощен е вашият компютър, толкова повече предположения може да направи в секунда. Съответно наличието на мощен компютър експоненциално увеличава шансовете ви да „познаете правилно“. Това ви позволява да добавите следващия „блок“ от биткойн транзакции към съществуващата верига.  

По-сложно представяне е както следва. От една страна, вие имате своя миньор, който прави „предположения“. Ако вашето минно оборудване прави правилното предположение, вие получавате правото да добавите следващия блок от транзакции към блокчейна. Създаденият от вас блок се изпраща до други компютри, за да могат да го проверят. В същото време други компютри в мрежата валидират блока и актуализират своите копия на блокчейна Bitcoin. Повече изчислителна мощност води до по-голяма честота на правилните предположения. Въпреки това, в съответствие с естествените правила за вероятност, практически е невъзможно един компютър да го оправи през цялото време. 

Този процес е това, което биткойн копае накратко. Компютрите се състезават за добавяне на следващия блок и в процеса генерират нов блокчейн, който автоматично влиза в мрежата. Компютърът, който решава блока, печели „награда за блок“ и някои такси за транзакции по транзакциите, въведени в блокчейна. Уникално е, че процесът на валидиране е автоматичен и не разчита на централизирано управление. Миньорите могат да решат да държат създадените от тях биткойни или да ги търгуват с други членове на общността на биткойн.  

Биткойн майнинг хардуер

За да печелите изгодно биткойни, ще ви е необходим специализиран хардуер, наречен ASIC. Тези машини са проектирани да копаят специално алгоритъма на Bitcoin SHA256 – по същество те правят само едно нещо, но го правят добре.

Минен Трудност 


Може би си мислите, ако е толкова ясно, какво прави биткойн ценен? Е, Сатоши Накамото в очакване на това затруднява добива, тъй като изчислителната мощ се увеличава. The трудности при копаене автоматично се приспособява към увеличаването на кумулативната изчислителна мощност на мрежата, тъй като повече миньори се включват. 

Причината за това е да се контролира инфлацията на Биткойн. Вижте, ако има постоянен поток от биткойни, е по-лесно да имате стабилен процес на разпространение. Когато Bitcoin беше пуснат за първи път, бихте могли да печелите Bitcoin с помощта на личен домашен процесор. Тъй като Bitcoin стана по-популярен, миньорите се преместиха в GPU (графични процесори), за да извършат повече изчисления. GPU може да подобри изчислителната мощност на компютъра до еквивалента на 30 обикновени компютъра.  

По-късно се появяват ASIC (специфични за приложението интегрални схеми). Това бяха хардуерно оборудване, специално за копаене на биткойни. Понастоящем те представляват златния стандарт в оборудването за копаене на биткойни и сами имат периодични актуализации. Тези ASIC имат по-висока „Скорост на хеш“, измерва се в хешове в секунда. Скоростта на хеширане е броят на „предположенията“, които устройството може да направи в секунда. Следователно, колкото по-висока е скоростта на хеширане, толкова по-голям е шансът да спечелите биткойни.

Вижте нашето видео по-долу, за да научите повече за устройствата за копаене на биткойни!

Плакат в YouTube Биткойн копаене – какво използват?

Минен Басейни 

Дори и с най-горното оборудване за добив, настоящият минен пейзаж е изключително конкурентен за отделни миньори. Това породи пулове за добив, където миньорите комбинират изчислителна мощ, за да се конкурират ефективно. Ако пулът успешно добави блок към публичната верига, пулът разпределя наградата между своите членове.  

В момента около дузина големи пулове за добив доминират в добива на биткойни. Минните басейни ви таксуват такси за басейн за участие, което е нещо, което може да повлияе на вашата рентабилност. 

Минна фермаМинна ферма

Топ биткойн майнинг пулове

Има 2 фактора, които трябва да се вземат предвид при избора на биткойн майнинг пул – местоположението на пула и пазарният дял. Основният приоритет ще бъде местоположението – колкото по-близо е басейнът до вас географски, толкова по-добре. Това е така, защото понякога поради забавяне на мрежата, добитите акции могат да бъдат „остарели“ – тъй като се създават нови блокове, които правят по-старите блокове остарели. Също така е важно да знаете, че китайските сървъри стоят зад Великата китайска защитна стена, което означава, че връзките могат периодично да се прекъсват. Това означава, че изборът на сървър с ниска латентност и близко географско местоположение би дал най-висок добив.

Вторият фактор е пазарният дял на пула. Колкото по-голям е пазарният дял, толкова по-последователни са наградите. Това е така, защото блоковете непрекъснато се добиват от пула и следователно те могат да изплащат с постоянна скорост. Това намалява въздействието на случайността на създаването на блокове.

Ние Препоръчвам намиране на басейн близо до вашето местоположение с висок пазарен дял.

Електричество Разходи 

Електричеството е основен фактор в добива на биткойни. Копаенето на биткойни със сигурност е интензивно дело с електроенергия. Това е така, защото ASIC платформите имат висока изчислителна мощ, която процесът на копаене на биткойн изисква.  

Високата консумация на енергия е както в захранването на миньора, така и в охлаждането на машините, които се нагряват наистина. Ето защо фермите за добив се появиха в студени райони като Исландия, за да се възползват от естественото охлаждане. 

Така, Печеливша ли е копаенето? 

Това е въпрос, който се нуждае от перспектива. Майнингът на персонален компютър определено няма да бъде печеливш. Това е така, защото простите компютри просто не могат да се конкурират с ASIC платформи и майнинг пулове по отношение на правенето на повече „предположения“. 

Така че, колкото повече компютри имате и колкото по-бърз е вашият компютър, толкова по-големи са шансовете ви да генерирате правилния номер и да спечелите биткойн. По този начин някои хора имат цели ферми от скъпи компютри, за да увеличат шансовете си.

В момента блок награда е 12,5 BTC за всеки добит блок. По този начин можете да печелите биткойни само с усъвършенствано оборудване. Биткойн майнинг фермите са популярен метод за добив, за да спечелите част от блоковата награда. Блоковите награди са определени наполовина през 2020 г., намалявайки възнагражденията за добив с 50%. Това събитие е известно като „Намаляване на биткойни“. Текущата прогнозна дата за половината е 13 май 2020 г., след което наградата на блока ще намалее от 12,5 до 6,25 биткойна на блок.

Още един очевиден фактор за това дали добивът е печеливш е цена на биткойн по всяко време. Майньорите трябва да балансират това с разходите за самото копаене на биткойн.

Хешрейт на биткойн мрежата

Графика на хешрейт за копаене на биткойниГрафика на хешрейт на биткойн мрежа (общ добив)

The Хешрейт на биткойн мрежата е в момента над 120 000 000 TH / s. Това означава, че ако хешрейтът на мрежата идва за Antminer s17 (в момента най-популярният тип биткойн ASIC), ще са необходими 2,1 милиона единици. Това би отнело 5,4 милиарда вата електроенергия, което е достатъчно за захранване на малък град! Наградите за добив се разделят според мощността, като по-големите миньори получават висок дял от дневната награда за добив на биткойни.

Обобщение 

В обобщение, следните фактори са, които влияят върху рентабилността на копаенето на биткойн:

  • Хешрейт;
  • Блокова награда;
  • Трудност на копаене;
  • Консумация на енергия;
  • Такси за басейн; и
  • Цената на биткойн във всеки един момент.

Следователно добивът на биткойни е сложна задача.

Въпреки това, инвестирането значително в голям пул за добив е най-ефективният начин да го направите. Настоящите обстоятелства правят индивидуалното копаене просто загуба на време, когато се прави в малък мащаб.  

Независимо от това, все още е дейност, в която много инвеститори имат значителен дял. Реалността обаче е, че задачата ще стане постепенно трудна с времето и няколко избрани със значителна хешираща мощност и евтина електроенергия ще процъфтяват.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector