Ulasan dan tutorial uniswap: Panduan pemula dan petua dan trik lanjutan

Tolak adalah protokol kecairan automatik dan merupakan salah satu pertukaran terdesentralisasi (DEX) yang paling popular di luar sana kerana lonjakan populariti kewangan terdesentralisasi (DeFi). Pengguna boleh menjadi penyedia kecairan untuk kumpulan di Uniswap dengan mendepositkan nilai yang setara bagi setiap token yang mendasari sebagai ganti token lain di kumpulan itu. Dalam artikel ini, kami melihat mengapa Uniswap begitu popular dan menyediakan tutorial yang sesuai untuk kedua pemula, dan beberapa petua dan peretasan lanjutan untuk pengguna yang lebih maju.

Anda juga boleh melihat Panduan Uniswap kami dengan panduan mengenai pelbagai ciri, petua dan trik mereka di sini:

Ciri utama Uniswap

Uniswap mempunyai 2 elemen atau ciri utama yang dikenali sebagai Swap and Pool:

Tukar: Ciri pertukaran Uniswap membolehkan pengguna bertukar antara Ethereum (ETH) dan token ERC-20 yang berbeza.

Kolam: Kolam Uniswap Membolehkan pengguna menjana pendapatan dengan memberikan kecairan. Ini dilakukan dengan memasukkan token ke dalam kontrak pintar dan anda akan menerima token kumpulan sebagai balasan.

Mengapa Uniswap begitu popular? Kelebihan Pertukaran

Penjagaan diri: Uniswap membolehkan anda menyimpan sepenuhnya dana anda. Oleh itu, tidak ada risiko yang berkaitan dengan pertukaran terpusat di mana anda boleh kehilangan wang anda sekiranya pertukaran itu digodam atau bangkrut.

Tidak Tahu proses Pelanggan Anda (KYC): Kerana Uniswap membolehkan anda menjaga hak wang anda, mereka tidak memerlukan anda menjalani proses KYC yang panjang dan mendedahkan nama penuh anda, perincian pasport dll. Ini juga bermaksud memulakan di Bursa akan menjadi lebih cepat dan secara drastik akan mengurangkan kemungkinan maklumat peribadi anda jatuh ke tangan yang salah sekiranya Bursa diretas.

Yuran perdagangan rendah: Uniswap hanya mengenakan bayaran tetap 0.30% untuk setiap perdagangan. Ini jauh lebih murah daripada kebanyakan pertukaran yang terdesentralisasi.

Akses ke syiling baru: Biasanya dengan pertukaran terpusat, projek cryptocurrency atau DeFi yang berbeza perlu melalui proses pemeriksaan dengan pertukaran sebelum duit syiling atau token mereka disenaraikan untuk diperdagangkan. Namun, kerana Uniswap terdesentralisasi dan kerana popularitinya, banyak projek sebaliknya memilih untuk dilancarkan di Uniswap secara langsung. Oleh itu, dengan Uniswap, pengguna dapat menggunakan token baru ini terlebih dahulu. Dan dengan turun naik harga token, terutamanya ketika pertama kali dilancarkan, banyak peniaga menganggap penting untuk menjadi yang pertama di sana.

Adakah Uniswap selamat atau penipuan? Kekurangan dan risiko

Kegagalan transaksi: Semasa menukar duit syiling di Uniswap, transaksi boleh berisiko gagal. Ini kerana 3 sebab. Pertama, anda membayar yuran gas terlalu sedikit dan transaksi mengambil masa lebih lama daripada tarikh akhir yang sukar dikodkan dalam transaksi. Kedua, anda telah menetapkan harga maksimum yang anda akan bersedia bayar per token tetapi harganya melebihi maksimum sebelum transaksi selesai. Terakhir, kecairan tidak mencukupi di kolam. Dalam kes ini, transaksi anda “dikembalikan” iaitu menetapkan semula seolah-olah transaksi tidak pernah berlaku, jadi anda tidak akan kehilangan dana. Oleh itu, sebenarnya tidak boleh dikatakan bahawa Uniswap adalah penipuan.

Syiling palsu: Sesiapa sahaja boleh menyenaraikan token mereka di Uniswap, jadi ada orang di luar sana yang menyenaraikan duit syiling palsu di Uniswap dengan harapan dapat menipu orang untuk menghantar dana mereka untuk duit syiling ini. Oleh itu pengguna Uniswap perlu berhati-hati dalam hal ini – lihat bahagian kami di bawah mengenai mengenal pasti dan mengelakkan duit syiling palsu di Uniswap yang mengajar anda bagaimana untuk memeriksa bahawa anda menghantar dana ke transaksi yang betul.

Panduan pemula Uniswap

Uniswap membolehkan pengguna menyambung terus ke Exchange mereka, dompet berikut disokong: MetaMask, WalletConnect, Coinbase Wallet, Fortmatic dan Portis.

Menyambungkan MetaMask ke Uniswap

Sekiranya anda belum memiliki dompet MetaMask, pelajari untuk menyediakannya dengan tutorial MetaMask kami.

Dihidupkan Tolak, klik “Lancarkan Aplikasi” dan kemudian “Sambungkan ke dompet”. Pilih dompet MetaMask (atau mana-mana dompet lain yang ingin anda sambungkan) dan klik “Sambungkan dompet”. Tetingkap pop timbul akan menunjukkan akaun anda, pilih dompet kemudian klik “Next” dan “Connect”. Maka anda sudah bersedia!

Cara menggunakan ciri Swap Uniswap

Uniswap membolehkan anda menukar antara token ERC-20. Pada tab Tukar, pilih jumlah token ERC-20 yang ingin anda tukar. Pilih token yang ingin anda tukar dengan mengklik anak panah ke bawah di bawah “Kepada”. Senarai akan muncul dan anda boleh memilih token yang ingin anda tukar, atau jika token anda tidak ada dalam senarai, anda boleh menempelkan alamat token tersebut. Uniswap akan menunjukkan anggaran berapa banyak token yang akan anda terima setelah pertukaran. Untuk mengesahkan, klik “Tukar”.

Pilih token yang akan ditukarPilih token yang akan ditukar

Anda kemudian akan dibawa ke halaman untuk mengesahkan pertukaran anda (lihat gambar kiri di bawah). Terdapat beberapa tokoh yang perlu anda perhatikan di sini:

 • jumlah yang anda tukar, dan jumlah yang akan anda terima;
 • minimum terkirim: yang merupakan jumlah minimum yang dijamin yang akan anda terima jika harganya turun semasa transaksi sedang diproses;
 • kesan harga: perbezaan antara harga pasaran dan anggaran harga yang diberikan oleh Uniswap kerana ukuran perdagangan; dan
 • yuran penyedia kecairan: jumlah yuran yang akan anda bayar kepada Uniswap. Ini secara amnya adalah 0.03% daripada transaksi.

Setelah anda mengesahkan pertukaran anda, tetingkap pop timbul akan muncul (lihat gambar kanan di bawah) untuk mengesahkan harga gas yang harus dibayar untuk pertukaran ini kerana ini adalah transaksi Ethereum. Masukkan harga gas yang ingin anda bayar dan klik “confirm”.

Sahkan pertukaranSahkan pertukaran

Setelah transaksi selesai, Uniswap akan memberitahu anda dan memberi anda pautan ke Etherscan untuk menunjukkan perincian transaksi anda. Di sini anda dapat memeriksa berapa banyak token yang anda benar-benar keluar dari pertukaran, dan jumlah yuran transaksi yang telah dibayar.

Tukar petua dan trik canggih

Urus niaga yang gagal: mengapa ia berlaku dan bagaimana mengelakkannya?

Urus niaga di Uniswap boleh gagal jika harga mata wang input turun sehingga tidak memenuhi kriteria yang telah ditetapkan. Apabila transaksi gagal, semua Ethereum yang dihantar akan dikembalikan kepada anda. Oleh itu, anda tidak kehilangan dana asal. Walau bagaimanapun, bayaran gas Ethereum akan dikurangkan dan ia tidak akan dikembalikan.

Untuk mengelakkan transaksi gagal, anda boleh mencari orang lain yang juga berusaha melakukan transaksi yang sama seperti anda. Untuk melakukan ini, klik “…” di Uniswap pergi ke “Analitis” dan cari pasangan perdagangan yang anda inginkan untuk melihat berapa banyak orang lain yang juga berusaha melakukan pertukaran yang sama. Sekiranya harga token yang ingin anda tukar meningkat nilainya, anda mungkin ingin menambah jumlah bayaran gas. Ini akan mempercepat urus niaga anda dan mengalahkan pesaing anda yang lain untuk mengunci harga pertukaran.

Cara mendapatkan lebih pantas / mempercepat transaksi Uniswap

Dapatkan lebih cepat atau percepat urus niaga anda dengan mengalahkan pesaing lain yang cuba memproses transaksi yang sama. Ini adalah dengan membayar lebih banyak kos gas daripada yang lain. Untuk melihat berapa banyak kos gas yang perlu dibayar, pergi ke Stesen Minyak Ethereum dan lihat harga gas yang disyorkan untuk transaksi yang cepat, standard dan selamat. Sebagai petua untuk mendapatkan transaksi pantas, kami mencadangkan membayar sekitar 10% lebih banyak daripada harga yang disyorkan untuk transaksi cepat. Anda boleh memasukkan jumlah harga gas yang ingin anda bayar dalam tetingkap pop timbul MetaMask sebelum anda mengesahkan transaksi anda (lihat bahagian di atas tentang cara menggunakan ciri Swap Uniswap).

Stesen minyak ETHStesen minyak ETH

Syiling palsu di Uniswap: Cara mengenal pasti dan mengelakkannya

Kerana duit syiling mana pun boleh ditambahkan ke Uniswap, terdapat banyak penipuan atau syiling palsu di Bursa. Urus niaga cryptocurrency tidak dapat dipulihkan, jadi jika anda secara tidak sengaja menghantar dana anda untuk membeli syiling atau token penipuan ini, anda akan tidak dikembalikan. Logo dan tanda duit syiling palsu ini dapat dilihat betul-betul seperti yang sebenarnya, jadi anda memerlukan berhati-hati.

Anda boleh mengesahkan sama ada duit syiling atau token itu nyata dengan memeriksanya Coingecko. Untuk melakukan ini, cari duit syiling atau token yang ingin anda tukar di Coingecko, di bahagian bawah halaman cari dan klik pada pasangan perdagangan untuk Uniswap (lihat gambar di sebelah kiri). Anda kemudian akan dibawa kembali secara automatik ke Uniswap dan token akan diimport (lihat gambar di sebelah kanan).

Token import di UniswapToken import di Uniswap

Kaedah lain untuk mengesahkan bahawa token itu asli adalah dengan memeriksanya di Etherscan (lihat di bawah). Sekali lagi di Coingecko, cari token dan klik pada etherscan.io explorer. Pada tetingkap Etherscan, anda dapat melihat nombor kontrak untuk token tersebut. Padankan nombor kontrak ini dengan nombor di bar alamat di penyemak imbas web anda untuk Uniswap.

Periksa nombor token di EtherscanPeriksa nombor token di Etherscan dengan nombor di penyemak imbas Uniswap anda.

Amaran: Adakah TIDAK cari token atau alamatnya di Etherscan. Sentiasa pautkan ke Etherscan melalui Coingecko atau laman web rasmi projek. Ini kerana Etherscan sendiri membolehkan anda mencari semua token dan transaksi di blockchain, termasuk yang palsu.

Cara menyesuaikan toleransi slippage

Selesakan dalam perdagangan berlaku apabila harga ketika pesanan akhirnya dilaksanakan tidak sesuai dengan harga pada saat anda mengesahkan transaksi. Ketika berdagang di Uniswap, ini disebut sebagai “toleransi slippage” dan dinyatakan sebagai peratusan.

Untuk duit syiling atau token yang harganya sedang meningkat, mungkin ada banyak persaingan untuk memproses transaksi dan mendapatkan token tersebut. Sekiranya demikian, anda dapat meningkatkan peluang transaksi anda diproses lebih cepat dengan meningkatkan toleransi slippage anda. Ini juga akan mengelakkan transaksi yang gagal.

Untuk menyesuaikan toleransi slippage anda, klik pada ikon gear yang terletak di sudut kanan atas pada penyemak imbas Uniswap. Di sana anda boleh menyesuaikan toleransi slippage anda. Ini seterusnya, akan mengurangkan jumlah minimum yang dijamin akan dihantar kepada anda. Iaitu, ini akan meningkatkan kemungkinan transaksi anda dilakukan tetapi dengan kos berpotensi menerima lebih sedikit cryptocurrency.

Toleransi slippage dibandingkanToleransi slippage dibandingkan

Perdagangan mudah alih: Cara menggunakan Uniswap pada telefon anda

Harga mata wang kripto selalu berubah-ubah, jadi peniaga yang serius ingin dapat memperdagangkan mata wang kripto mereka di mana sahaja. Uniswap membolehkan anda menyambungkan dompet mudah alih anda. Cukup pergi ke Uniswap pada penyemak imbas anda dan ikuti langkah yang sama seperti yang anda lakukan pada PC anda. Ini membolehkan dompet yang sama muncul di PC dan telefon bimbit anda. Dompet mudah alih berikut disokong: MetaMask, Trustwallet, dompet Coinbase, Rainbow, Argent, imToken, Pillar, Safe, Math, dan Fortmatic.

Dari pengalaman pengguna kami, ini bukan ciri yang paling mudah kerana anda perlu melakukan banyak tugas di antara beberapa tetingkap. TETAPI ia memenuhi objektif untuk dapat memperdagangkan cryptocurrency semasa dalam perjalanan.

Panduan Kolam Kecairan Uniswap

Uniswap mempunyai kumpulan kecairan yang pada dasarnya merupakan kumpulan pelbagai token yang merangkumi kontrak pintar. Pengguna boleh menukar token di kolam menggunakan Ethereum sebagai saluran. Dan ciri utama Uniswap ialah sesiapa sahaja boleh membuat pasangan pertukaran baru di kumpulan kecairan untuk sebarang token, tidak seperti pertukaran terpusat di mana bursa menentukan pasangan perdagangan apa yang tersedia.

Pertama, perhatikan bahawa untuk kumpulan kecairan anda perlu memasukkan Ethereum bernilai sama dan token yang anda mahu sertai. Oleh itu, katakan saya mahu menyertai kumpulan ETH / USDT, saya perlu memasukkan jumlah ETH dan USDT yang setara ke dalam kumpulan pada masa yang sama. Dana yang anda berikan untuk kumpulan ini akan diperdagangkan oleh orang lain dan oleh itu akan terdapat turun naik dalam nisbah ETH dan USDT yang anda miliki.

Ini kerana jika seseorang ingin menjual ETH dengan harga USDT, mereka akan memasuki kumpulan kecairan anda dan USDT yang anda berikan ke kolam itu akan digunakan untuk membeli ETH – keseluruhan konsep ini dikenali sebagai Automated Market Making (AMM). Hasilnya, nisbah USDT akan lebih tinggi berbanding ETH di kumpulan anda. Sebaliknya, jika seseorang ingin menjual USDT mereka untuk ETH, mereka akan mengeluarkan ETH dan mengecilkan kecairan ETH anda. Oleh itu, jumlah kecairan adalah seperti skala, di mana jika ETH anda turun sebanyak 10 dolar, maka USDT anda harus meningkat hingga 10 dolar.

Jadi mengapa penyedia kecairan melakukan ini? Ini kerana mereka menerima Bayaran Penyedia Kecairan dari mereka yang melakukan pertukaran di kumpulan kecairan mereka. Seperti disebutkan sebelumnya dalam artikel ini, Uniswap mengenakan biaya tetap 0,3% untuk setiap transaksi. 0,3% ini kemudiannya dibahagi dalam bahagian antara semua penyedia kecairan kumpulan itu berdasarkan sumbangan mereka.

Menambah kecairan dan mendapatkan yuran penyediaMenambah kecairan ke kumpulan membolehkan anda mendapatkan yuran penyedia apabila orang lain bertukar

Dan Uniswap bukan satu-satunya penyedia kumpulan kecairan di luar sana, jadi banyak orang cuba mencari dan menyumbang kepada kumpulan yang paling menguntungkan untuk mendapatkan lebih banyak yuran penyedia kecairan. Kolam Renang.fyi adalah salah satu laman web yang digunakan oleh ramai orang untuk mencari dan mencari kumpulan kecairan terbaik.

Klik di sini untuk tutorial video kami mengenai kumpulan kecairan Uniswap.

Soalan Lazim

Apa perbezaan antara Uniswap versi 1 dan 2?

Uniswap telah melancarkan versi Exchange mereka yang lebih baik, yang disebut sebagai versi 2. Perbezaan utama antara versi ini ialah versi 2 menawarkan kumpulan token ERC-20 hingga ERC-20, oracle harga asli dan pertukaran kilat.

Siri Kewangan Desentralisasi (DeFi): tutorial, panduan dan banyak lagi

Dengan kandungan untuk pemula dan pengguna yang lebih maju, lihat siri YouTube DeFi kami yang mengandungi tutorial mengenai ALAT PENTING yang anda perlukan untuk berdagang di ruang DeFi, mis. MetaMask dan Uniswap. Serta menyelami topik DeFi yang popular seperti Reef.finance ($ REEF) dan Polkadot ($ DOT)

Siri DeFi di laman web ini juga merangkumi topik yang tidak diterokai di YouTube. Untuk pengenalan mengenai apa itu DeFi, lihat Gambaran Keseluruhan Desentralisasi Kewangan (DeFi): Panduan untuk trend HOTTEST dalam cryptocurrency

Tutorial dan panduan untuk ALAT DEFI PENTING:

 • Panduan MetaMask: Bagaimana cara membuat akaun? PLUS petua dan hack untuk pengguna maju
 • Ulasan dan tutorial uniswap: Panduan pemula dan petua dan trik lanjutan
 • Panduan dan ulasan Serum DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) menerangkan
 • 1inch Exchange, Mooniswap dan Chi GasToken: Ulasan dan panduan utama

Untuk maklumat mendalam mengenai projek DeFi khusus lain, lihat panduan token DeFi kami. Berikut adalah beberapa panduan paling popular kami:

 • TELAH ($ LEND)
 • Ulasan Ampleforth ($ AMPL): Panduan penting untuk protokol DeFi ini
 • Panduan ChainLink ($ LINK): Pautan utama di ruang DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Apa itu?
 • Panduan Curve Finance ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Penyedia Kecairan On-Chain yang Revolusioner
 • Linear Finance ($ LINA): Masa depan platform pertukaran sintetik?
 • Polkadot ($ DOT): Semua yang perlu anda ketahui mengenai Sayang DeFi dari China
 • RAMP DeFi: Bagaimana ia membuka kunci nilai aset yang dipertaruhkan?
 • Reef Finance ($ REEF): Platform Defi Semua Dalam Satu
 • Solana ($ SOL) menjelaskan
 • Grafik ($ GRT) – Tahap seterusnya aplikasi terdesentralisasi
 • Trustswap ($ SWAP) menjelaskan- Transaksi DeFi generasi seterusnya
 • Yearn.Finance menggabungkan Ekosistem DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Platform Peminjaman DeFi berasaskan Kredit

Lebih banyak video dan artikel akan hadir dalam siri DeFi kami, jadi pastikan untuk BERLANGGANAN ke kami Saluran Youtube dan (buat masa ini) Surat berita mingguan PERCUMA jadi anda boleh diberitahu sebaik sahaja mereka keluar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me