Melabur dalam Bitcoin – 5 Sebab untuk Melabur dalam Bitcoin pada tahun 2021

Sebab untuk Melabur dalam Bitcoin tahun ini

Bitcoin adalah mata wang digital, tanpa bil percetakan dan tiada wang syiling. Ia terdesentralisasi – tidak ada pentadbiran, institusi, atau kuasa mutlak lain (seperti bank) yang menyekatnya.

Pemilik tidak dikenali; Bitcoin menghubungkan pembeli dan penjual melalui kunci penyulitan dan bukannya menggunakan nama, pengecam cukai, atau nombor keselamatan sosial. Dan ia tidak dikeluarkan sebagai mata wang tradisional dari atas ke bawah. Sebaliknya, Bitcoin adalah "dilombong" oleh komputer yang disambungkan ke web. Dalam artikel ini, kami melihat beberapa sebab untuk melabur dalam Bitcoin.

Bagaimana Bitcoin dicipta?

Pada tahun 2009 seseorang (atau kumpulan) bernama Satoshi Nakamoto mencipta Bitcoin. Objektifnya adalah untuk mencipta "sistem tunai elektronik terdesentralisasi sepenuhnya tanpa pelayan atau pihak berkuasa pusat." Pada tahun 2011 Nakamoto memindahkan kod sumber dan domainnya kepada orang lain dalam komuniti Bitcoin, mengikuti pengembangan konsep dan teknologi, dan kemudian hilang.

Lebih-lebih lagi, Bitcoin mengalami pertumbuhan luar biasa baru-baru ini. Di bawah ini kami tunjukkan lima sebab untuk melabur dalam Bitcoin pada tahun 2021:

1. Penerimaan Bitcoin Berkembang

Penerimaan Bitcoin di seluruh dunia semakin meningkat. Pada tahun 2020, jumlah pengguna dompet blockchain, misalnya, perlahan-lahan meningkat dan semakin meningkat sejak November lalu. Selama 12 bulan sebelumnya, dompet Bitcoin telah meningkat dari 43 menjadi lebih daripada 62 juta.

Juga, masih terdapat peningkatan jumlah orang yang membeli BTC melalui Aplikasi Tunai. Jualan Bitcoin App Tunai meningkat kepada $ 1.63 bilion pada suku ketiga 2020 dan, dalam tempoh yang sama, keuntungan operasi berjumlah $ 32 juta.

Selanjutnya, PayPal dengan cepat memantau crypto-roll mereka dan kini dapat memperoleh, menyebarkan dan menyimpan Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, dan Litecoin untuk penggunanya. Urus niaga kripto terhad kepada $ 20,000 seminggu, dua kali lebih banyak daripada $ 10,000 pada awalnya dilaporkan kerana permintaan pelanggan yang tidak dijangka. 26 juta pedagang PayPal akan menggunakan crypto sebagai alat pembayaran bermula pada Q1 2021.

Sekiranya pasaran bull Bitcoin terus meningkat, pelabur runcit dan institusi boleh mengikuti momentum ini dengan banyak peningkatan. Sekiranya permintaan terus meningkat, turun naik pasaran kitaran Bitcoin sebelumnya mungkin juga lebih meletup.

2. Cadangan Utiliti Bitcoin Sesuai untuk Sistem Kewangan

Krisis kewangan global 2009 menimbulkan Bitcoin. Bitcoin diam-diam digunakan secara liar di latar belakang kebangkrutan, penyelamatan kerajaan, dan kemudahan kuantitatif, di mana semua orang dilupakan, kecuali komuniti idealis yang kecil tetapi berkembang.

Satu dekad yang lalu dan dengan penyelesaian lebih jauh, kadar faedah yang relatif rendah, dan pelonggaran kuantitatif yang semakin meningkat, kita melihat krisis kewangan semasa.

Terdapat pengiktirafan yang semakin meningkat mengenai cadangan nilai unik Bitcoin di antara individu dan perniagaan, dan di mana Bitcoin berada dalam keadaan makro ini. Paul Tudor Jones, seorang peniaga makro terkemuka pada tahun 2020, mengatakan bahawa Bitcoin mengingatkannya akan nilai emas pada tahun tujuh puluhan. Dia membincangkan bahawa dana Tudor BVInya telah melabur antara 1 dan 2% asetnya dalam kontrak Bitcoin Futures dalam sebuah makalah yang disebut The Great Monetary Inflation.

"COVID-19 adalah virus satu-of-a-kind yang telah mencetuskan tindak balas dasar satu-of-a-kind secara global," kata Tudor Jones.

"Ini berlaku dengan kepantasan sehingga seorang veteran pasaran seperti saya dibiarkan tidak bersuara. Sejak Februari, jumlah global sebanyak $ 3,9 trilion (6,6% daripada KDNK global) telah dibuat secara ajaib melalui pelonggaran kuantitatif. Kami menyaksikan Inflasi Monetari Besar (GMI) – pengembangan setiap bentuk wang yang belum pernah terjadi sebelumnya, tidak seperti apa yang pernah dilihat oleh negara maju," dia menambah.

Satoshi Nakamoto nampaknya telah mencipta Bitcoin untuk keadaan ini sebagai alternatif yang berpotensi. Sebenarnya, ramai pelabur sekarang menganggap Bitcoin sebagai aset safe haven dan lindung nilai terhadap inflasi.

3. Bitcoin Terus Memberi Kesalahan kepada Pembohong

Selalunya disarankan untuk mengkaji carta harga sejarah sebelum melabur dalam cryptocurrency. Sepanjang hidup mereka, mereka telah melihat banyak naik turun. Bitcoin juga berulang kali dilaporkan sebagai "mati" oleh orang skeptikal. Walau bagaimanapun, Bitcoin baru-baru ini telah melebihi ketinggian sejarahnya. Tidak perlu mengharapkan ia tidak akan berulang. Mungkin tahun bertuah pada tahun 2021.

Bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 41.941 pada 8 Januari 2021. Menurut penganalisis pada tahun 2021 Bitcoin boleh melepasi rekodnya pada bulan Januari. Bahkan ada ramalan bahawa Bitcoin boleh mencapai $ 100K tanda pada tahun 2021.

Pergerakan harga Bitcoin. Sumber: TradingView

4. Pemangku Kepentingan Bervariasi

Sekiranya anda yakin institusi adalah satu-satunya pelabur yang menghabiskan dana mereka dalam Bitcoin, anda tersilap! Dana super yang dikendalikan sendiri, dana pencen, dan sejumlah besar orang kini melabur dalam Bitcoin. Diunjurkan bahawa pada tahun 2021 jumlah pelabur meningkat. Untuk dana super dan dana pencen yang diuruskan sendiri, Bitcoin adalah pelaburan yang sesuai kerana dapat berfungsi sebagai pilihan pelaburan jangka panjang.

Selama bertahun-tahun, pelaburan lebih lanjut dalam Bitcoin dapat dilihat oleh para pelabur runcit, yang dapat memperoleh keuntungan kerana harga Bitcoin dapat berkembang di masa depan. Cryptocurrency telah mengatasi semua kumpulan aset dalam beberapa bulan terakhir tahun 2020. Pertumbuhan ini diunjurkan akan berterusan pada tahun 2021 dan seterusnya, menjadikannya tahun yang sesuai untuk pelaburan.

5. Pelabur Besar Mendapatkan Bitcoin

Seperti yang dilihat dalam grafik di bawah ini, Bitcoin adalah kelas aset paling produktif pada tahun 2020. Sebaliknya, emas dan saham telah dihancurkan.

Bitcoin adalah kelas aset paling produktif pada tahun 2020. Sumber: Kes Bitcoin

Pada Februari 2021, Tesla melaburkan $ 1.5B dalam Bitcoin, dan mungkin mula menerima cryptocurrency sebagai pembayaran pada masa akan datang. Ketika berita itu tersebar, harga Bitcoin meningkat 14% dengan serta-merta kepada lebih dari $ 44,000 setiap duit syiling.

Pada bulan Ogos 2020, MicroStrategy, sebuah syarikat perisikan pasaran, melaporkan bahawa $ 250 juta telah dibelanjakan untuk membeli Bitcoin 21.454 Bitcoin dalam bentuk pengagihan dasar modal. Firma itu menaikkan keseluruhan saham Bitcoin kepada $ 1.125 bilion dari bulan Ogos.

"Pelaburan ini mencerminkan kepercayaan kami bahawa Bitcoin, sebagai cryptocurrency yang paling banyak diterima pakai di dunia, adalah simpanan nilai yang boleh dipercayai dan aset pelaburan yang menarik dengan potensi penghargaan jangka panjang yang lebih tinggi daripada memegang wang tunai. MicroStrategy telah mengiktiraf Bitcoin sebagai aset pelaburan yang sah yang boleh lebih tinggi daripada wang tunai dan dengan itu menjadikan Bitcoin sebagai pegangan utama dalam strategi simpanan perbendaharaannya," mendakwa Michael Saylor, Ketua Pegawai Eksekutif MicroStrategy.

Keseluruhan kewujudan Bitcoin ditandai oleh perubahan harga yang dramatik, “persis jenis yang mengekalkan tren jangka panjang,” kata penganalisis Citibank Thomas Fitzpatrick, yang memaparkan Peta Bitcoin dan menggunakan TA sebelumnya untuk menilai harga sasaran Bitcoin sebanyak $ 318,000 menjelang Disember 2021.

"Pemisahan emas dari mata wang fiat, pandemi COVID-19, dan keinginan bank pusat untuk melaksanakan dasar pelonggaran kuantitatif yang agresif boleh menyebabkan pertumbuhan harga meletup di masa depan dalam Bitcoin," dakwa Fitzpatrick.

Sedia Melabur Dalam Bitcoin?

Ramalan Harga Bitcoin

Bitcoin adalah mata wang yang sangat tidak dapat diramalkan, dan harga masa depannya adalah risiko untuk diramalkan dengan pasti. Sepanjang perjalanan pelayaran syiling, kami mengalami banyak turun naik; ia menjunam hampir 50% pada Januari 2018 dan kemudian pulih jauh lebih baik menjelang pertengahan 2019;

Pada tahun 2020, ia berjaya merangkumi kurang daripada $ 10,000 dan bahkan lebih rendah daripada $ 4000 pada pertengahan Mac runtuh, dan duit syiling telah bertambah baik sejak itu.

Ramalan Harga Bitcoin Teratas:

1. Jeremy Liew – Lightspeed Investment Partners, pemegang saham awal di Snapchat dan pelabur yang berpengaruh dalam pertukaran orang dalam perniagaan pada Mei 2017 telah mempercayai Bitcoin mereka dan menjangkakan BTC akan mencecah $ 500,000 pada tahun 2030, dengan Peter Smith, CEO dan pengasas bersama Blockchain menyokong anggaran mereka sebagai dengan baik.

2. Mike Novogratz – Seorang bekas peniaga dana lindung nilai dan peminat modal crypto menjangkakan bahawa nilai pasaran Bitcoin boleh melebihi had pasaran emas $ 7.5 trilion.

3. Wences Casares – Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Xapo, juga mempercayai Bitcoin. Dia sebenarnya melabur di BTC pada tahun 2011. Semasa Persidangan Konsensus New York pada tahun 2017, dia meramalkan bahawa Bitcoin akan melintasi $ 1 juta dalam 5-10 tahun, yang hanya akan menjadi 2022 atau akhirnya 2027.

4. Chamath Palihapitiya Merupakan pemilik bersama Golden Government Warriors dan rakan pengasas Social Capital. Minatnya untuk Bitcoin bermula dengan pencarian pelaburannya pada tahun 2012 ketika dia menjadi pemilik 5% Bitcoin pada satu tahap peredaran. Dalam ramalannya untuk jangka masa terdekat, Bitcoin diramalkan akan mencapai $ 1 juta pada tahun 2037.

eToro – Broker Terbaik untuk Membeli Bitcoin

broker etoro

eToro telah membuktikan bahawa mereka boleh dipercayai dalam industri kripto selama bertahun-tahun – kami mengesyorkan anda mencubanya.

Mata wang maya sangat tidak stabil. Modal anda berisiko.

Perkara utama

  • Bitcoin adalah mata wang digital, tanpa bil percetakan dan tiada wang syiling.
  • Pada tahun 2009 seseorang (atau kumpulan) bernama Satoshi Nakamoto mencipta Bitcoin.
  • Sekiranya pasaran bull Bitcoin terus meningkat, peruncit dan pembeli institusi akan mengikuti momentum ini dengan banyak jalan.
  • Lima sebab mengapa anda harus melabur dalam Bitcoin adalah: Penerimaan Bitcoin semakin meningkat, cadangan utiliti Bitcoin sangat sesuai untuk sistem kewangan, Bitcoin terus membuktikan bahawa penipu salah, pelbagai pihak berkepentingan dan pelabur besar memasuki Bitcoin.
  • Krisis kewangan global 2009 menimbulkan Bitcoin.
  • Bitcoin tidak lama lagi boleh melepasi tahap tertinggi sepanjang Januari, menurut penganalisis.
  • Bitcoin adalah kelas aset paling produktif pada tahun 2020. Sebaliknya, emas dan saham telah dihancurkan.
  • Bitcoin adalah mata wang yang sangat tidak dapat diramalkan, dan harga masa depannya adalah risiko untuk diramalkan dengan pasti.
  • Menurut Chamath Palihapitiya Bitcoin diramalkan akan mencapai $ 1 juta pada tahun 2037.

Baca Lagi:

Bolehkah Bitcoin Mencapai Harga $ 100K pada tahun 2021

Ramalan Harga Bitcoin: Berapa Nilai yang Perlu Dibeli Pada Tahun 2021 Dan Selebihnya?

Apa Yang Akan Meningkatkan Harga Bitcoin Pada 2021?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me