Analisis Teknikal Bitcoin: BTC Pecah Di Bawah $ 50,000

Analisis Harga Bitcoin BTC Harian

  • Harga Bitcoin kehilangan hampir $ 9,000 dalam penilaian keseluruhannya.
  • SAR parabola telah berubah dari kenaikkan harga ke arah penurunan.

Selama 48 jam terakhir, harga Bitcoin telah turun dari $ 57,380 menjadi $ 48,750. Seperti yang telah kita nyatakan sebelumnya dan seperti yang dinyatakan oleh Joseph Young, garis sokongan $ 48,000 sangat kritikal. Mari lihat apa yang berlaku di sebalik tabir.

Harga Bitcoin Turun

Harga BItcoin telah turun hampir $ 9,000 kerana penjual telah menguasai pasaran sepenuhnya. Terdapat dua lagi tanda yang memberitahu bahawa pandangan keseluruhan tidak begitu baik:

  • MACD akan berubah dari bullish ke bearish.
  • SAR parabola telah berubah dari positif ke negatif.

carta harian btc / usd 022321

Imej: BTC / USD setiap hari

Harga Bitcoin berada di bawah tahap rintangan yang kuat. Pada sisi negatifnya, terdapat sokongan yang kuat pada SMA 20 hari ($ 48,000). Sokongan ini sangat penting, kerana penembusan lebih jauh di bawah garis ini akan membawa BTC ke SMA 50 hari ($ 40,000).

carta isipadu btc / usd 022321

Imej: IntoTheBlock

Janet Yellen: Bitcoin Tidak Cukup Untuk Urus Niaga

Janet Yellen, Setiausaha Perbendaharaan AS yang baru dilantik, mengatakan bahawa Bitcoin sering digunakan dalam urus niaga haram dan bahawa ia adalah bentuk pembayaran yang tidak cekap. Pada acara DealBook DC Policy Project baru-baru ini, Yellen mengulas mengenai langkah-langkah yang harus diambil AS dalam pemulihan ekonomi pasca-COVID-19. Terutama, dia membincangkan peranan yang dimainkan oleh aset digital dalam hal ini kerana mereka dapat memudahkan kaedah pembayaran “lebih cepat dan lebih murah”.

Walau bagaimanapun, menurut pendapat Yellen, bentuk cryptocurrency semasa menunjukkan “banyak masalah” yang harus dikaji secara mendalam. Beberapa masalah ini termasuk “perlindungan pengguna dan pencucian wang.” Menariknya, komennya datang semasa pembetulan tajam pada harga Bitcoin.

Dia terus mengalahkan kripto unggulan dengan mengatakan bahawa ia “sangat tidak cekap untuk melakukan transaksi” dan ia adalah aset yang sangat spekulatif. Yellen sebelumnya menegaskan bahawa kebangkitan industri crypto telah meningkatkan risiko kerentanan kerana penjenayah cenderung menggunakan mereka untuk tindakan haram.

Yellen juga mengisyaratkan bahawa Rizab Persekutuan AS dapat bergabung dengan bank pusat lain dalam mengikuti trend peningkatan mata wang digital bank pusat (CBDC). AS telah membincangkan idea ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini tetapi tetap tidak tegas. Sebaliknya, China telah mencapai kemajuan besar dan secara aktif menguji versi sendiri dengan pelbagai percubaan.

Penganalisis mengatakan ETF Bitcoin Amerika Utara Tidak lama lagi dapat menghancurkan $ 1 Billion dalam Aset Di Bawah Pengurusan

Dana pertukaran wang Bitcoin Amerika Utara pertama (ETF) tidak lama lagi akan mencapai $ 1 bilion aset yang dikendalikan (AUM), menurut seorang penganalisis Bloomberg. Dalam tweet baru-baru ini, penganalisis kanan Eric Balchunas meramalkan bahawa Purpose Bitcoin ETF dapat memegang lebih dari dua kali ganda AUMnya sekarang. Tujuan ETF Bitcoin didagangkan di bawah ticker BTCC di Bursa Saham Toronto (TSX).

Canada Bitcoin ETF BTCC diperdagangkan $ 350 juta (CAD + USD) hari ini, lonjakan 40% dari semalam (menentang penurunan Hari Dua biasa) dan 3x lebih banyak daripada ETF lain (tidak nyata). Secara proporsional, jumlah ini setara dengan jumlah $ 5 bilion di AS (atau kira-kira 7x lebih banyak daripada GBTC). AUM dua hari dianggarkan bernilai $ 330 juta.

Juga, BTCC kemungkinan akan mencapai $ 1 bilion dalam AUM pada akhir minggu depan. ETF terbesar di Kanada hanya $ 8 bilion. Yang kedua terbesar ialah $ 5 bilion. Saya tidak akan terkejut jika ini melepasi satu atau kedua-duanya dalam beberapa bulan akan datang (melarang penjualan yang tidak menyenangkan, yang mungkin).

Penerbit dana, Purpose Investments, melaporkan bahawa ETF Bitcoin mencecah $ 421.8 juta dalam AUM dalam beberapa hari pertama pelancarannya. Ia juga mendakwa telah mencatatkan jumlah dagangan bernilai $ 80 juta pada jam pertama di pasaran.

Ketua Pegawai Eksekutif firma Som Seif juga menjangkakan bahawa ETF akan bertambah besar dan dana itu akan membantu mempercepat pertumbuhan sektor cryptocurrency secara keseluruhan. Dia menyatakan bahawa dengan menjadikan Bitcoin lebih mudah diakses oleh pelabur melalui ETF, Tujuan dapat mempercepat proses “membawa cryptocurrency ke arus perdana.”

Mastercard Dan Visa Membuat Kes Untuk Bitcoin

MasterCard sebelumnya mengumumkan bahawa ia menambah sokongan untuk beberapa cryptocurrency di rangkaian pembayarannya. Syarikat itu menyatakan bahawa penambahan cryptocurrency akan membolehkan pelanggannya untuk “menyimpan, menyimpan dan mengirim wang dengan cara baru” sambil mewujudkan peluang baru untuk pedagang juga.

Pada masa yang sama, Visa juga menegaskan kembali rancangannya untuk terus bekerja pada pembayaran cryptocurrency dan on-tanjakan, menunjukkan bahawa syarikat itu mempunyai rancangan jangka panjang untuk sektor ini. Kedua-dua syarikat pembayaran masuk ke dalam kripto adalah salah satu contoh peningkatan penglibatan teknologi arus perdana dan syarikat pembayaran menggunakan Bitcoin sebagai pelaburan dan juga bentuk pembayaran. Menurut laporan Cointelegraph, penganalisis Bitcoin Tone Vays berkata:

Bitcoin belum memasuki awal fasa adopsi, ia masih dalam fasa spekulasi / pelaburan. Berita terbesar di sekitarnya, Elon Musk & Tesla membeli Bitcoin sebagai rizab strategik dan bukannya menyimpan wang tunai. Kad induk & Visa berminat pada langkah pertama untuk penggunaan sebenar bagi pengguna tetapi setelah pengguna merasa selesa menggunakan / membelanjakan / menerima Bitcoin melalui Lightning, mereka perlahan-lahan mulai menghentikan Visa secara perlahan & Mastercard dari kehidupan mereka.

Pengumuman Mastercard datang pada saat jumlah pembayaran yang disahkan setiap hari di rangkaian Bitcoin terus meningkat. Jumlah pembayaran di rangkaian diukur dengan jumlah penerima yang menerima dana dalam transaksi.

carta blockchain btc / usd 022321

Imej: Blockchain.com

Metrik tersebut menekankan nilai rangkaian Bitcoin sebagai cara yang boleh dipercayai untuk memindahkan dana tanpa penglibatan pihak ketiga. Sepanjang tahun lalu, pembayaran yang disahkan setiap hari meningkat dari rata-rata sekitar 500,000 hingga 869,000.

Perincian mengenai bagaimana Visa dan Mastercard merancang untuk memproses pembayaran cryptocurrency melalui rangkaian mereka masih sedikit tidak jelas. Namun, jelas bahawa syarikat-syarikat ini yang bergerak ke ruang cryptocurrency akan memperkuat kesahihan industri ini.

Sejak PayPal mula membenarkan pelanggan membeli, menjual dan menahan crypto di platformnya, Bitcoin dan aset digital lain telah disahkan lagi sebagai kelas aset yang kini diterima oleh firma kewangan tradisional. Mengulas mengenai penggunaan arus perdana Bitcoin, Yavin, rakan pengurusan Cointelligence Fund, memberitahu Cointelegraph bahawa cryptocurrency memang “mendapat momentum lebih banyak daripada sebelumnya.”

Pelaburan korporat secara besar-besaran dari syarikat seperti Tesla dan MicroStrategy telah meningkatkan populariti Bitcoin. Walau bagaimanapun, Google Trends telah menunjukkan bahawa minat carian untuk “Bitcoin” masih di bawah tahap yang dilihat pada tahun 2017, walaupun kenaikan harga yang ketara dan peningkatan penggunaan syarikat.

Ini mungkin bermaksud bahawa ikan paus dan syarikat memacu pasaran, sementara pelabur runcit sebahagian besarnya tetap berada di tepi jalan. Walau bagaimanapun, penerimaan oleh syarikat gergasi ini boleh mengubah cara peruncit dan individu melihat aset digital. Menurut Arbel Arif, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Shopping.io, syarikat besar bertindak sebagai “jambatan yang menghubungkan pembeli biasa dengan cryptocurrency seperti ini sangat penting bagi seluruh industri kerana crypto dianggap serius di seluruh dunia sebagai bentuk pembayaran.”

Harga Bitcoin Dijangka Mencapai Tahap Ini

Kami menjangkakan harga Bitcoin akan turun ke SMA 20 hari ($ 48,000). Namun, apa yang berlaku selepas itu bergantung sepenuhnya pada tindakan yang dilakukan oleh pembeli dan penjual di zon ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me