Analisis Teknikal Bitcoin: BTC Turun Di Bawah Tahap Psikologi $ 35,000

Analisis Harga Bitcoin BTC Harian

  • Beruang Bitcoin telah menurun untuk hari keempat berturut-turut.
  • MACD dalam carta harian telah berubah dari bullish ke bearish.

Beruang Bitcoin tetap terkawal untuk hari keempat berturut-turut. Semasa jangka masa ini, harga Bitcoin telah menurun sebanyak $ 40,000 kepada $ 34,250, kehilangan nilai hampir $ 5,750. Mari lihat bagaimana keadaan di belakang tabir.

Bitcoin Crash Untuk Hari Keempat berturut-turut

Semasa kemalangan ini, harga telah jatuh di bawah tahap psikologi $ 40,000 dan $ 35,000. Kerana kemerosotan ini, momentum pasaran telah berubah dari bullish ke bearish, seperti yang dibuktikan oleh konvergensi / perbezaan purata bergerak (MACD).

carta harian btc / usd 011221

Imej: Carta harian BTC / USD

Sesuai dengan IOMAP IntoTheBlock, harga bitcoin boleh turun menjadi $ 31,000 sebelum mendapat sokongan yang besar. Sebelumnya pada tahap ini, 350,000 alamat telah membeli 262,000 token BTC.

carta volum btc / usd 011221

Imej: IntoTheBlock

Adakah Bulls Akan Memulihkan Harga?

Melihat carta 4 jam, seseorang dapat melihat bahawa carta 4 jam berjaya membalikkan SAR parabola dari penurunan ke kenaikkan. Indeks kekuatan relatif (RSI) melayang di sepanjang 42.45. Ini menunjukkan bahawa pembeli bersedia untuk menaikkan harga sekiranya mereka mendapat momentum semula.

btc / usd carta 4 jam 011221

Imej: Carta 4 jam BTC / USD

Carta 4 jam telah memancarkan isyarat beli dengan candlestick merah-sembilan dalam penunjuk urutan TD dalam jangka masa yang sama. Setelah menaikkan tanda ini, harganya melonjak dari $ 31,450 menjadi $ 35,500 sebelum menghadapi rintangan di SMA 50 bar.

btc / usd carta 4 jam 011221

Imej: Carta 4 jam BTC / USD

Bitcoin dan Duit Syiling Lain bernilai $ 2.4 Bilion yang Dicairkan dalam Satu Hari

Aset Cryptocurrency (Bitcoin, Ether, XRP, dan token lain) bernilai lebih dari $ 2.4 bilion telah dicairkan pada pertukaran derivatif dalam satu hari, menurut Bybt. Ini berlaku setelah harga Bitcoin jatuh ke paras terendah satu minggu pada $ 33,447 baru-baru ini di bursa Bitstamp.

carta bitstamp btc / usd 011221

Imej: Tradingview.com

Bitcoin turun 20.5% dari paras tertinggi sepanjang masa $ 42,000 (pada 8 Januari). Altcoins telah mengalami tamparan yang lebih ketara, dengan Ether (ETH) menjunam ke $ 1,010 setelah jatuh dari ketinggian sepanjang masa yang tinggi sepanjang masa $ 1.448.

Dari penghapusan $ 2.4 bilion, kedudukan beli berjumlah 88.42% ($ 2.16 bilion). Seluar pendek bernilai $ 282.63 juta dibubarkan dalam 24 jam. Binance menyaksikan jumlah likuidasi tertinggi ($ 903.31 juta), diikuti oleh Huobi ($ 523.53 juta) dan Bybit ($ 494.55 juta).

Menurut laporan Bloomberg, Vijay Ayyar Luno mengatakan bahawa ini boleh menjadi permulaan pembetulan yang jauh lebih curam.

Ini harus ditentukan sama ada ini adalah permulaan pembetulan yang lebih besar, tetapi kita sekarang telah melihat parabola ini berhenti sehingga mungkin.

Gab Mempromosikan Bitcoin Oleh kerana Platformnya Dibanjiri oleh Penyokong Trump

Dengan 5000 pengguna bergabung dalam sehari dan 18 juta lawatan laman web, Gab – platform rangkaian sosial – akan mengalami serangan DDoS semula jadi. Ketua Pegawai Eksekutif Gab Andrew Torba baru-baru ini mengatakan bahawa:

Lalu lintas terus bertambah rapat, lebih banyak pelayan dalam perjalanan hari ini.

Platform ini menjalankan pelayannya sendiri dan berjaya mendapatkan aplikasi mudah alih yang tidak dapat dikendalikan melalui Mastodon, menurut laporan Trustnodes. Oleh kerana Parler dilarang dari Google, Apple dan Amazon baru-baru ini, pengguna platform (sebahagian besarnya terdiri daripada golongan konservatif) mempunyai sedikit pilihan selain mencuba Gab.

Oleh kerana Gab dilarang dari banyak platform pada tahun 2018 (termasuk pemproses pembayaran), ia tidak mempunyai perkhidmatan arus perdana seperti Amazon cloud. Platform ini menggunakan Bitcoin dan dalam usaha untuk muncul sebagai alternatif Twitter, Gab kini meluangkan masa untuk memberitahu pengguna mereka tentang keberadaan BTC. “Bitcoin adalah wang pertuturan percuma,” katanya. Syarikat itu menambah:

Semakin banyak perniagaan dan individu terputus dari proses pembayaran tradisional, bank, dan banyak lagi dalam talian. Ini termasuk Gab.com dan pengasas kami Andrew Torba, yang kedua-duanya telah disenarai hitam oleh VISA dan juga pemproses pembayaran seperti Paypal. Bitcoin menyelesaikan masalah ini.

Mengenai Bitcoin, sekitar 70 juta pengundi Trump yang berpindah ke Gab mungkin meningkatkan kesedaran Bitcoin. Platform ini menerangkan bagaimana pengguna dapat menggunakannya untuk menyokong platform yang kini memberi mereka jalan untuk terlibat dalam perdebatan awam.

HSBC Melarang Bitcoiners

Salah satu bank terbesar di UK, HSBC, tidak akan membenarkan Bitcoiners mengaut keuntungan setelah mengikuti perhimpunan pemecah rekod aset, seperti dalam laporan The Times. Sementara itu, bank utama lain enggan menerima kad kredit untuk pembelian cryptocurrency.

Selama bertahun-tahun sekarang, banyak perusahaan perbankan di Britain menentang cryptocurrency. Menurut laporan U.Today sebelumnya, HSBC dan Barclays menyekat akaun pedagang berbasikal UK selepas dia melakukan transaksi ke pertukaran cryptocurrency.

Kebimbangan mengenai pengubahan wang haram sebahagian besarnya disebut sebagai alasan di sebalik keengganan mereka untuk berurusan dengan aset maya. Walau bagaimanapun, Danny Scott, Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran cryptocurrency CoinCorner, mengatakan bahawa bank-bank Britain yang bermusuhan secara tradisional kini memanaskan Bitcoin.

Kami tidak mempunyai bank yang menolak atau menyukarkan pelanggan kami untuk mencairkan bitcoin mereka untuk sementara waktu sekarang. Saya rasa bank menjadi lebih selesa dengan bitcoin – selagi sumber dana tersebut jelas, tidak ada masalah.

Tahap Harga BTC Yang Perlu Ditonton

Tahap paling penting untuk diperhatikan Bitcoin adalah SMA 50 bar ($ 36,000) dalam jangka masa 4 jam. Sekiranya pembeli berjaya mengatasi tahap ini, mereka akan membalikkan momentum negatif dalam jangka pendek. Kelemahannya, jika bear menafikan pembetulan bullish jangka pendek ini, mereka akan dapat menurunkan harga ke halangan sokongan $ 31,000. Pembeli perlu mempertahankan tahap ini dengan segala cara untuk mengelakkan penembusan di bawah $ 30,000 per bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me