Analisis Teknikal Ethereum: ETH Berulang kali Melebihi $ 1.400

Analisis Harga ETH Ethereum Harian

  • Harga Ethereum meningkat dari SMA 20 hari.
  • Dalam carta ETH 4 jam, MACD telah berubah dari bearish ke bullish.

Selama dua minggu terakhir, harga Ethereum telah terjangkau antara tahap psikologi $ 1.400 dan SMA 20 hari. ETh berulang kali cuba melanggar $ 1,400 tetapi gagal melakukannya. Jadi, apa yang berlaku di sebalik tabir?

Ethereum Tersekat Di Antara Tahap Utama

Jadi, mari kita lihat apa yang berlaku di sini. Sejak 23 Disember, harga Ethereum terus meningkat, naik dari $ 580 hingga $ 1385, memperoleh lebih dari dua kali ganda penilaian keseluruhannya. Indeks kekuatan relatif masih belum memasuki zon overbought, yang akan memberi lebih banyak ruang untuk pertumbuhan.

carta harian eth / usd 020221

Imej: ETH / USD setiap hari

Pada sisi negatifnya, ETH mempunyai sokongan yang sihat pada $ 1,335, di mana 303,000 alamat telah membeli 7,86 juta token ETH. Penembusan selanjutnya akan menjadikan harga Ethereum turun ke SMA 20 hari ($ 1,300) dan garis sokongan $ 1,150.

carta isipadu eth / usd 020221

Imej: IntoTheBlock

Carta 4 jam, bagaimanapun, mempunyai beberapa tanda positif bagi kami. Pertama, SMA 20-bar dan 50-bar dalam jangka masa ini telah berubah dari perlawanan ke sokongan. Kedua, MACD menunjukkan bahawa momentum pasaran telah berubah dari bearish ke bullish.

eth / usd carta 4 jam 020221

Imej: ETH / USD 4 jam

Gerakan Virgil Griffith Ditolak Oleh Mahkamah

Virgil Griffith, bekas pemaju Yayasan Ethereum, telah dituduh melanggar Akta Kuasa Ekonomi Kecemasan Antarabangsa di Korea Utara. Pendakwa percaya bahawa tindakannya itu memungkinkan Korea Utara memintas sekatan dan wang haram.

Menurut pendakwa raya, Griffith membantu Korea Utara dengan memberikan ucapan di Pyongyang mengenai cryptocurrency untuk mengatasi sekatan ekonomi AS. Seorang hakim persekutuan AS kini menolak usul Griffith di mana dia mendakwa bahawa kebebasan bersuara Pindaan Pertama melindungi ucapannya.

Griffith menyatakan bahawa dia memberikan maklumat yang sangat asas mengenai blockchain kepada sebilangan kecil orang Korea Utara dan bahawa maklumat yang diberikan tersedia di internet. Walau bagaimanapun, mahkamah mendedahkan mesej yang memberatkan yang dihantar oleh Griffith kepada salah seorang rakannya pada tahun 2018. Mesej itu mendedahkan niatnya untuk menubuhkan nod Ethereum dan membantu Korea Utara mengelakkan sekatan yang berlaku.

Hakim daerah AS, Kevin Castel, membantah usul Griffith, kerana mendapati ada tuduhan yang mencukupi terhadapnya.

Meneliti dakwaan tersebut berdasarkan argumen para pihak, pengadilan menyimpulkan bahawa pihaknya memberikan pemberitahuan yang cukup baik mengenai tuduhan terhadap Griffith yang cukup untuk memungkinkan dia bersiap sedia untuk diadili dan, jika perlu, mengaku membahayakan dua kali sebagai pembelaan. Selanjutnya, setelah meninjau undang-undang yang mengatur tindakan pelanggaran, dakwaan tersebut menyatakan jenayah persekutuan dan tidak melanggar larangan perlembagaan.

Griffith adalah salah satu daripada lapan orang yang menghadiri persidangan Pyongyang Blockchain dan Cryptocurrency di Korea Utara. Dev itu ditangkap semasa kembali ke AS pada akhir 2019 tetapi diberikan jaminan pada 30 Disember. Dia mendapat sokongan dari komuniti crypto, dengan orang-orang seperti John McAfee mengutuk penangkapannya.

Kesahan Ethereum Disoal Oleh Ripple Semasa Respons SEC

Ripple baru-baru ini telah membalas tuntutan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) dengan siasatan ke atas Ethereum. SEC telah menuduh Ripple menjual sekuriti tidak berdaftar dalam bentuk token XRP.

Sambutan dari Ripple berbunyi:

Fungsi dan kecairan XRP sama sekali tidak sesuai dengan peraturan sekuriti. Memerlukan pendaftaran XRP sebagai keselamatan adalah merosakkan utiliti utamanya.

Pengajuan tersebut membantah semua tuntutan SEC dalam laporan terperinci, menyimpulkan bahawa XRP tidak mewakili kontrak keselamatan atau pelaburan. Ripple berpendapat bahawa SEC gagal mengakui kegunaan XRP dengan betul, mengabaikan protokol sumber terbuka token dan korelasi harga dengan aset kripto teratas yang lain.

Selain pengajuan, Ripple juga mengemukakan Undang-Undang Kebebasan Informasi (FOIA), meminta informasi yang berkaitan dengan sifat Ether dan apakah itu merupakan keamanan di bawah undang-undang SEC. Menurut laporan Cointelegraph, seorang wakil Ripple mengatakan:

SEC telah memilih dua pemenang dengan jelas dan mengabaikan industri yang berkembang dan kukuh yang jauh lebih besar daripada Bitcoin dan Ether. Sebagai tambahan kepada penemuan yang akan kami cari secara langsung dalam tuntutan tersebut, kami mengajukan permintaan Freedom of Information Act (FOIA) untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai bagaimana SEC menentukan status Ether sebagai bukan keselamatan.

Harga Ethereum Dijangka Mencapai Tahap Ini

Seiring berjalannya keadaan, satu-satunya perkara yang perlu dilakukan oleh lembu adalah mendorong harga Ethereum di atas tahap psikologi $ 1.400. Sekiranya itu berlaku, ETH dapat menyentuh semula tahap tinggi sepanjang masa sekali lagi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me