Adakah Ripple akan mengatasi Ethereum?

Sehingga Mei 2018, Ethereum dan Ripple menempati slot kedua dan ketiga dengan cap pasaran di CoinMarketCap, hanya di belakang Bitcoin

Terdapat jurang yang cukup besar di antara keduanya, dan bukan hanya di pasaran.

Cap pasaran Ethereum sekitar $ 60 bilion dengan harga ETH hingga USD $ 600, sementara topi pasaran Ripple sekitar $ 24 bilion dengan harga $ 0.60 / XRP. Ini sebahagian besarnya adalah fungsi dari bekalan mereka yang sangat berbeza. Persediaan Ethereum yang beredar hanya 100 juta, sementara Ripple kurang dari 40 bilion. 

Dan ada kes penggunaan. Ethereum dirancang untuk menjadi platform di mana teknologi dan token blockchain lain dapat dibina. Ripple, sebaliknya, dirancang untuk membolehkan bank dan institusi kewangan tradisional lain menukar wang dengan lebih mudah melintasi sempadan negara. Ethereum sangat terdesentralisasi, sementara Ripple adalah model untuk cryptocurrency terpusat. 

Pilihan antara Riak dan Ethereum dari segi pelaburan banyak bergantung pada apa yang anda harapkan masa depan cryptocurrency kelihatan seperti jangka pendek dan jangka panjang. 

Kes untuk Masa Depan yang Terdesentralisasi

Sebagai platform, kejayaan utama Ethereum sangat bergantung pada aplikasi terdesentralisasi yang dibangun di atasnya. Sebagai penunjuk yang disebut Web 3.0, Ethereum berharap dapat menjadi tuan rumah generasi baru internet seperti Facebook, YouTube, dan PayPal dengan format yang terdesentralisasi. 

Pada dasarnya, maksudnya adalah aplikasi penggunaan sehari-hari yang dibuat di blockchain Ethereum, melakukan transaksi dalam token serasi Ethereum, dan menggunakan Ethereum untuk kekuatan pemprosesannya. 

Pandangan jangka pendek banyak dikaitkan dengan kesihatan cryptocurrency pasaran secara amnya. Ethereum memang mempunyai aplikasi desentralisasi yang semakin stabil, tetapi tidak ada yang bersaing dengan aplikasi internet standard. Sebagai cryptocurrency terbesar kedua dengan permodalan pasaran, sebahagian besar pertumbuhan jangka pendek Ethereum akan dikaitkan dengan spekulasi dan pelaburan di ruang cryptocurrency secara umum. Ini bermakna prospek jangka pendek dibatasi oleh faktor di luar kawalan Ethereum – peraturan pemerintah, penggunaan, harga Bitcoin, dan banyak lagi. 

Pandangan jangka panjang mengenai Ethereum agak rosier tetapi tidak kurang berisiko. Terdapat kemungkinan pertumbuhan yang sangat liar sekiranya Ethereum memang terbukti menjadi platform dan bahan bakar untuk aplikasi internet tiket besar generasi seterusnya. Ini disertakan dengan beberapa peringatan penting. Pertama, mengandaikan bahawa Ethereum, dan bukan pesaing, menjadi asas untuk internet baru. Ini juga mengandaikan bahawa pengguna mahu permulaan bentuk internet baru. Idea desentralisasi sangat popular di kalangan literasi teknologi, tetapi belum difahami oleh masyarakat. Mereka hanya mengharapkan internet berfungsi, seperti elektrik di soket rumah mereka. Akhirnya, ia menganggap bahawa aplikasi yang dibuat pada blockchain Ethereum mencapai penggunaan yang meluas. Ini mempunyai dua komponen dalam dirinya sendiri. Ia memerlukan aplikasi Ethereum baru untuk diguna pakai oleh pengguna arus perdana, dan ia memerlukan syarikat gergasi internet seperti Facebook untuk kehilangan pangsa pasar. Itu pertaruhan berisiko, memandangkan permulaan kewangan yang dinikmati oleh kebanyakan syarikat.

BACA Cap Pasar XRP – Masalah Sebenar? Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Kuasa Pusat

Ripple mempunyai kes penggunaan yang agak sempit. Ini berupaya menjadi media pilihan untuk bank, perniagaan, dan individu yang melakukan transaksi antarabangsa. Sistem semasa sering memerlukan bank atau pemproses pembayaran mempunyai jumlah kecairan yang besar, dan gangguan boleh berlaku apabila transaksi antara dua mata wang memerlukan masa yang lama untuk diproses. Semasa urus niaga sedang diproses, harganya dapat berubah, memaksa bank pada dasarnya memakan baki. Ini adalah kes penggunaan yang sempit, tetapi sangat besar. Sebilangan anggaran hanya pengiriman wang sahaja – atau pemindahan dari individu ke individu di negara lain – membuat ukuran sekitar $ 600 bilion setahun. Itu tidak termasuk urus niaga bank-ke-bank semata-mata dan urus niaga perniagaan ke perniagaan, yang merupakan pesanan besarnya lebih besar. 

Ini mewujudkan gambaran jangka pendek dan jangka panjang yang berbeza untuk Ripple, walaupun kedua-duanya sangat bergantung pada penerapan industri. Sekiranya Ripple diadopsi secara meluas sebagai kaedah pilihan pembayaran pembayaran, ia akan menghasilkan keuntungan jangka pendek yang besar dalam jangka masa yang agak singkat. Sebaliknya, keuntungan tersebut dibatasi oleh ukuran pasaran. Walaupun ia adalah pasaran yang besar, pada dasarnya harganya terbatas. Dengan kata lain, pemindahan mata wang global kemungkinan tidak akan berkembang dengan banyak, sama ada Ripple diterima pakai atau tidak. Ia hanya dapat mencapai 100 peratus bahagian pasaran dari pasaran yang ada. Bandingkan dengan Ethereum, yang mempunyai tujuan terbuka. Tidak banyak yang dapat meramalkan pada awal tahun 1990 berapa besar dan luas – dan menguntungkan – internet akan menjadi menjelang tahun 2018. Potensi yang sama ada di Ethereum. 

Perkara Perspektif

BACA LG Corps dan Konsorsium CBSG untuk Rival Ripple, Percubaan Penyelesaian Pembayaran Sempadan

Jadi, adakah Ripple akan mengatasi Ethereum? Jawapan pendek dan sangat tidak popular adalah, seperti biasa, itu bergantung. Secara khusus, ia bergantung pada sama ada anda melihat keuntungan jangka pendek atau keuntungan jangka panjang. Jangka pendek, Ripple lebih cenderung daripada Ethereum kenaikan harga kerana mempunyai jalan yang agak pendek untuk diterima pakai. Bank akan menggunakan Ripple untuk urus niaga perniagaan mereka, atau tidak. Tidak ada aplikasi baru untuk dikembangkan, seperti halnya Ethereum, jadi potensi harga jangka pendek Ripple benar-benar didasarkan pada seberapa baik koin itu dipasarkan. 

Pelabur Ethereum mesti melihat pandangan yang lebih panjang. Walau bagaimanapun, mustahil untuk meramalkan kapan, atau jika, aplikasi blockbuster Ethereum besar seterusnya akan dikembangkan. Ini mungkin berlaku sekarang, dipalu dalam kod di beberapa bilik asrama atau garaj. Sebaliknya, ia mungkin bertahun-tahun – jika ia berlaku sama sekali. 

Kesimpulannya, bagi pelabur sehari-hari, Ripple mungkin mewakili pelaburan jangka pendek yang lebih baik. Tujuannya jelas dan misinya dapat ditentukan dengan baik. Lebih-lebih lagi, perlu ada kejelasan yang cukup di pasaran agar para pelabur Ripple dapat melihat pada waktu yang mudah sama ada koin itu memenuhi harapan mereka. Matlamat dan misi Ethereum jauh lebih mendadak, tetapi berpotensi jauh lebih besar.

Kedua-dua syiling itu benar-benar mewakili dua jenis pelabur. Pelabur riak adalah pemerhati pasaran yang dekat dan bersedia untuk keluar dari pasaran jika duit syiling mereka tidak berfungsi sehingga dapat disekat dalam jangka masa yang munasabah. Pelabur Ethereum adalah jenis yang lebih dreamier, dengan visi besar jika rancangan yang sedikit lebih konkrit. Kedua-duanya berpotensi menghasilkan banyak wang pada bulan-bulan dan tahun-tahun yang akan datang. Persoalan besar ialah bila.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me