Keuntungan Perlombongan ASIC vs GPU: Apa Perkakasan Terbaik?

Era cryptocurrency bermula dengan pengeluaran kertas putih bitcoin pada tahun 2009. Dengan adanya crypto, muncullah perlombongan cryptocurrency dan pelombong yang tugasnya adalah untuk menambahkan blok transaksi yang tepat ke blockchain. Untuk menambang cryptocurrency, komputer yang kuat harus digunakan.

Pada mulanya, Unit Pemprosesan Pusat (CPU) digunakan. Namun, mereka harus diganti dengan Unit Pemprosesan Grafik (GPU) dan Litar Bersepadu Khusus Aplikasi (ASIC). Kebanyakan pelombong terkoyak di antara perkakasan perlombongan mana yang akan digunakan. Terdapat pertempuran ketuanan, Perlombongan ASIC vs GPU. Ulasan ini akan mendedahkan kebaikan, keburukan dan keuntungan ASIC dan GPU mereka.

 Pengenalan Ringkas kepada Proses Perlombongan

Apabila kita bercakap mengenai perlombongan, perlombongan tradisional seperti arang batu, berlian dan perlombongan emas terlintas di fikiran. Walau bagaimanapun, mengenai cryptocurrency, perlombongan adalah permainan bola yang berbeza. Perlombongan merujuk kepada proses merakam dan menyimpan transaksi di Blockchain. Komputer digunakan untuk menjalankan proses perlombongan. Pertama, mereka akan mengumpulkan transaksi bitcoin menjadi satu blok dan kemudian apabila mencapai tahap maksimum; mereka akan menambahkan blok ke blockchain. 

Untuk membuat blok transaksi ini, pelombong harus menggunakan CPU, GPU atau ASIC untuk menyelesaikan algoritma kriptografi. Mana-mana pelombong yang menyelesaikan masalah terlebih dahulu akan diberi sejumlah BTC (12BTC). Sebagai tambahan kepada ganjaran, pelombong juga memperoleh bayaran untuk memproses transaksi yang disimpan di blok tersebut.  

Mengapa Perlombongan GPU?

ASIC vs GPU; Pertempuran Ketuanan Perlombongan

Sebelum perlombongan menjadi canggih, pelombong harus menggunakan CPU untuk mengesahkan blockchain. Selepas beberapa ketika, pelombong mendapati bahawa GPU dan ASIC dapat memproses algoritma bukti kerja bitcoin, yang juga dikenali sebagai SHA256 dengan lebih baik. Selepas itu, keuntungan perlombongan GPU menjadikannya lebih diinginkan berbanding CPU.

Semasa melombong dengan perkakasan GPU Mining, transaksi disahkan, dan koin crypto baru dibuat dengan menggunakan kad grafik. GPU menawarkan banyak kelebihan berbanding perkakasan CPU. GPU standard boleh memproses kelajuan hingga 3200 petunjuk 32-bit per jam, angka yang 800 kali lebih tinggi dari kelajuan CPU yang hanya mencatat 4 petunjuk 32-bit per jam.

Begitu juga, GPU dirancang untuk melakukan tugas yang serupa dengan CPU dan lebih baik lagi. GPU dapat melakukan lebih banyak pengiraan daripada CPU. Ini kerana ia dibina dengan sebilangan besar Arithmetic Logic Units (ALU), yang memungkinkan pengiraan matematik GPU. GPU dapat melakukan lebih banyak prestasi semasa proses perlombongan crypto disebabkan oleh ALU.

Walau bagaimanapun, tinjauan ini tidak ada kaitan dengan CPU; ia adalah kes Perlombongan ASIC vs GPU. Jika dibandingkan dengan ASIC, GPU mempunyai nilai yang boleh dijual semula. Lihatlah dengan cara ini; GPU pada mulanya dibuat untuk industri permainan. Kad dibuat untuk menghasilkan dan meningkatkan rendering gambar pada peranti komputer. Sekarang, jika anda memutuskan untuk berhenti menambang, GPU anda masih mempunyai nilai pasaran, tidak seperti ASIC. 

Anda boleh menggunakan perkakasan perlombongan GPU untuk melombong syiling berikut; Ethereum, Ethereum Classic, BitTube, Bitcoin Gold, Monero. Juga, semasa mencari peranti untuk membantu perlombongan GPU anda, anda mungkin ingin mempertimbangkannya, NVIDIA dan AMD.

Perlombongan ASIC Yang Mahakuasa

ASIC vs GPU; Pertempuran Ketuanan Perlombongan

Walaupun pelombong telah menggunakan perlombongan GPU selama bertahun-tahun, ia menghadapi persaingan yang ketat dari perlombongan ASIC. Litar Bersepadu Khusus Aplikasi berkinerja lebih baik daripada CPU dan GPU semasa melakukan pengiraan hash. Keuntungan perlombongan GPU mengalami kemunduran dengan pelancaran pelombong ASIC kerana cip ASIC lebih baik dalam menyelesaikan algoritma SHA256.

Tidak seperti CPU dan GPU, perlombongan ASIC dilakukan dengan komputer perlombongan profesional yang direka khas untuk mengira satu algoritma tertentu sahaja. Maksudnya, ASIC direka bentuk untuk menjimatkan ruang dan lebih hebat. Satu kelebihan yang mereka dapat dari GPU adalah hakikat bahawa mereka menggunakan lebih sedikit elektrik. Walaupun ASIC lebih mahal, mereka mempunyai pendapatan yang lebih tinggi berbanding dengan GPU. 

Prestasi kualiti ASIC adalah satu kelebihan perkakasan di atas GPU. Sebagai contoh, ASIC hanya menggunakan duit syiling tunggal, jadi jika anda melombong Bitcoin atau Litecoin dengan perkakasan ASIC, ia akan mengatasi semua perkakasan lain. Kripto ASIC perkakasan perlombongan dibina secara eksplisit untuk melakukan pengiraan yang diperlukan oleh algoritma hash kriptografi tertentu. Mereka disesuaikan untuk segelintir, cryptocurrency dan cekap dalam menawarkan “hashrate” yang tinggi. Sebilangan duit syiling yang boleh anda lombong menggunakan peranti ASIC seperti Dragonmint 16t termasuk Bitcoin, Litecoin, Dash dan Zcash.

Perlombongan ASIC vs GPU: Kelebihan dan Kekurangan

Kami akan membandingkan kebaikan dan keburukan ASIC dan GPU

Perkakasan Perlombongan ASIC

Kelebihan:

 • ASIC menawarkan prestasi tinggi dan kadar hash yang tinggi semasa melombong duit syiling tertentu. 
 • ASIC tidak menggunakan elektrik sebanyak GPU. Ia juga mempunyai kecekapan H / W yang mengagumkan 
 • Berbanding dengan GPU, ASIC lebih kecil dari segi fizikal. Ini bermakna mereka menggunakan lebih sedikit ruang.
 • ASIC juga memberikan pendapatan yang lebih tinggi daripada rakan sejawatnya. 

Keburukan:

 • Salah satu kelebihan terbesar mengenai perkakasan ASIC adalah kosnya yang tinggi. Kos pembelian seseorang boleh menjadi sangat mahal.
 • Tidak seperti GPU, ASIC menambang duit syiling tertentu. Sebagai contoh, anda tidak boleh melombong duit syiling lain dengan ASIC perlombongan Litecoin. Ini menjadikan peranti ini sama sekali tidak berguna dengan menambang kripto lain. 
 • Walaupun anda boleh menjual semula GPU anda, ini adalah kisah yang berbeza untuk ASIC. ASICS tidak mempunyai nilai yang boleh dijual semula. Begitu juga, walaupun dinaik taraf secara berkala, ASIC tidak boleh ditulis di rumah. Seperti sekarang, mereka telah menaik taraf ke versi ke-9. 

Perkakasan Perlombongan GPU

Kelebihan:

 • GPU direka sedemikian rupa sehingga dapat digunakan untuk tujuan pengkomputeran umum. Ia juga memiliki nilai yang dapat dijual kembali dan bila tidak lagi digunakan untuk perlombongan, ia dapat digunakan untuk kegiatan lain seperti permainan atau AI.
 • Juga, GPU sangat cekap dalam pengiraan yang kompleks. 
 • GPU boleh ditingkatkan. Oleh kerana perkakasan standard, ia dapat ditingkatkan dengan mudah dan dijual semula dengan nilai yang lebih tinggi daripada ASIC yang akan dijual semula.

Keburukan:

 • Salah satu kelemahan utama GPU adalah penggunaan kuasa yang tinggi. Berbeza dengan ASIC, GPU menggunakan lebih banyak kuasa yang menanggung lebih banyak kos untuk pelombong.
 • Walaupun GPU adalah perkakasan yang hebat, ia tidak sekuat ASIC dan tidak menawarkan kecekapan sebanyak. 
 • Juga, perkakasan perlombongan GPU boleh menjadi besar, besar dan membebankan. Sebaliknya, perkakasan ASIC berukuran lebih kecil dan dapat menjalankan fungsi dua kali lebih banyak. 
 • Pelombong akan mendapati bahawa perkakasan ASIC menawarkan lebih banyak dari segi keuntungan ketika melombong syiling tertentu seperti Bitcoin dan Litecoin. 

Apakah Keuntungan antara Perlombongan GPU ASIC VS 

Pasaran beruang panjang tahun 2018 mempengaruhi perlombongan dengan teruk sehingga Bitmain salah satu syarikat perlombongan terbesar di dunia melepaskan sekitar 50% tenaga kerjanya. Perdagangan Bitcoin menjadi lebih menguntungkan daripada perlombongan, dan kebanyakan pelombong berhijrah. Namun, persoalannya sekarang adalah bagaimana menguntungkan untuk menambang cryptocurrency menggunakan ASIC atau GPU?

Sebagai pelabur runcit, perlombongan lebih mahal kerana anda mempunyai sumber yang terhad. Namun, ada faktor lain yang menjadikan perlombongan tidak menyenangkan, dan itulah hakikat bahawa kesukaran perlombongan meningkat. Kesukaran disebarkan berdasarkan jumlah kuasa pengkomputeran dalam rangkaian. Ini menyebabkan peningkatan kesukaran perlombongan kerana lebih banyak komputer masuk ke dalam rangkaian. 

Sebaliknya, kita boleh menggunakan kalkulator perlombongan NiceHash untuk mengira keuntungan perlombongan cryptocurrency menggunakan ASIC atau GPU. Menurut hasil pada NiceHash, kita dapat melihat bagaimana setiap peringkat perkakasan perlombongan dari segi pendapatan setiap hari. Pada masa penulisan, berikut adalah penghasilan ASIC vs GPU Mining.

GPU PENDAPATAN / HARI ASIC PENDAPATAN / HARI
AMD Radeon VII 0.00015600 BTC

(1.26USD)

MicroBT Whatsminer M1OS 0.00107900 BTC

(8.70USD)

NVIDIA TITAN V 0.00014400 BTC

(1.16 USD)

BITMAIN Antminer S16 (ke-56) 0.00107600 BTC

(8.67USD)

NVIDIA RTX 2080 Ti 0.00013800 BTC

(1.11 USD)

BITMAIN Antminer S17 (53 th) 0.00107900 BTC

(8.20USD)

NVIDIA RTX 2070 Super 0.00010400 BTC

(0.84 USD)

BITMAIN Antminer S17 Pro (53 th) 0.00101800 BTC

(8.20USD)

NVIDIA RTX 2080 0.00010400 BTC

(0.84 USD)

BITFURY B8 0.0098100 BTC

(7.91USD)

Kesimpulannya

Akhirnya, setiap calon pelombong mesti ingat bahawa memilih perkakasan bergantung pada duit syiling yang ingin anda lombong. Bagi banyak pelombong yang menumpukan perhatian pada altcoin, GPU adalah perkakasan selamat datang kerana mereka boleh membolehkan anda melombong banyak syiling dalam satu masa. Walau bagaimanapun, pelombong berhati-hati untuk mempertimbangkan banyak faktor semasa menambang altcoin. Walaupun GPU adalah alat yang sangat berpatutan untuk menambang altcoin, anda harus mengetahui sama ada duit syiling tersebut telah disenaraikan di bursa, penggunaan kuasa, Harga Pasaran, Volume Dagangan, Algoritma Perlombongan, dan Carta Hashrate. Semua faktor ini akan membantu membuat keuntungan melombong GPU.

Sebaliknya, perlombongan ASIC lebih sesuai untuk pelombong yang berminat untuk melombong hanya koin crypto tertentu. Ia juga menawarkan penggunaan tenaga yang rendah yang menjadi tarikan untuk perlombongan di negara-negara dengan kadar elektrik yang tinggi. Pada akhirnya, pertarungan ketuanan, perlombongan ASIC vs GPU bergantung pada pilihan pelombong. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me