Verge VS Monero 2021: Syiling Privasi Mana Yang Harus Anda Taruh?

Perbahasan Verge vs Monero telah menjadi isu yang menggembirakan pada masa ini mengenai apa yang harus dianggap sebagai koin privasi terbaik untuk digunakan. Tetapi pertama, apa yang kita maksudkan dengan duit syiling privasi? Bagaimana mereka berfungsi? Koin privasi adalah cryptocurrency unik yang membolehkan pengguna menyembunyikan identiti mereka sendiri. Mereka memainkan peranan penting dalam dunia digital.

Pengguna koin privasi ini akan mempunyai pengaruh atas urus niaga mereka dan tetap tidak dapat dikesan. Ini membolehkan urus niaga perniagaan kekal tanpa nama yang menjadikan privasi dilindungi dan selamat sepenuhnya. Menjadi tidak dapat dilacak dan dilindungi, privasi pengguna menjadi objektif utama koin pegged privasi.

Dua syiling privasi yang paling kompetitif adalah Verge XVG dan Monero XMR. Mereka mengaku lebih baik daripada duit syiling privasi lain yang terdapat di pasaran. Tetapi apa yang anda fikir adalah yang terbaik di antara mata wang ini?

Sekarang, mari kita lihat kedua-dua Verge XVG dan Monero XMR dengan lebih dekat, dengan ini, kita dapat menyamakan mana antara dua koin privasi ini yang lebih baik.

Jadual Perbandingan Verge VS Monero

Verge XVGMonero XMR
Algoritma Perlombongan: Scrypt, X17, Lyra2rev2, Myriad-Groestl, dan Blake2S Algoritma Perlombongan: RawakX
Asal Coinbase: ANJING Dogecoin Asal Coinbase: Bytecoin BCN
Perkakasan Perlombongan: CPU, GPU, dan ASIC Perkakasan Perlombongan: CPU dan GPU
Pasukan Projek: Dikenali dan Terlihat Pasukan Projek: Tanpa Nama
Pembangunan dan Pemasaran: Didorong oleh pasukan Pembangunan dan Pemasaran: Didorong oleh komuniti
Ciri Privasi: TOR dan I2P Ciri Privasi: Tandatangan Dering dan Alamat Stealth
Fungible: Tidak Fungible: Ya
Desentralisasi: Ya Desentralisasi: Ya
Bekalan Beredar: 16,370,089,543 Bekalan Beredar: 17,723,193
Lawati Exchange Lawati Exchange

Perbezaan Utama

Perbezaan utama antara mata wang Verge XVG dan Monero XMR adalah ciri privasi teknikal yang mereka ada. Yang pertama menggunakan dua teknologi privasi seperti I2P (Projek Internet Tidak Terlihat) dan TOR (The Onion Router) yang menjadikan maklumat pengguna tetap tersembunyi dan dikaburkan sepanjang masa.

Sebaliknya, yang terakhir ini juga dikenali sebagai tanda tangan dering dan alamat siluman yang membantu menutup transaksi dari keperibadian pengirim dan penerima.

Apa itu Verge XVG?

verge vs monero

Verge Asal dan Sejarah

Beberapa cryptocurrency dirumuskan dan dibentuk sebelum melahirkan mata wang Verge. Ia bermula dengan Charlie Lee yang menggandakan bahasa pengaturcaraan Bitcoin BTC milik Satoshi Nakamoto untuk menghasilkan rangkaian Litecoin LTC-nya.

Pengeluaran semula dan penyuntingan kod yang ada sangat ketara pada masa itu yang merujuk dan juga dikenali sebagai garpu pangkalan data. Kemudian, pengasas Luckycoin LKY melakukan garpu pangkalan data Litecoin dan pengaturcara Dogecoin menyalin kod Luckycoin.

Lebih-lebih lagi, Dogecoin dimasukkan ke dalam Dogecoin Dark pada bulan September 2014 yang bertujuan untuk mencipta duit syiling tanpa nama dengan desentralisasi sebenar. Oleh kerana komuniti progresif dan peta jalan yang disiapkan oleh pemaju Dogecoin Dark, ia dijenamakan semula menjadi koin “Verge”.

Pada tahun 2017, ia berkembang menjadi pemain pasaran yang besar dengan sejumlah perkongsian, di mana penjenamaan tidak dapat dizalimi lagi. Verge (XVG) telah diketengahkan dalam industri berita dan media sejak setahun yang lalu. Ini kerana duit syiling privasi Verge berjaya diserang 51% pada kesempatan tertentu.

Verge (XVG) telah disiarkan di seluruh internet dan menjadikannya sebagai berita utama di beberapa institusi media crypto. Ini juga terkenal kerana hubungannya dan di beberapa laman web kandungan dewasa.

Verge Mining dan Keuntungan

Algoritma perlombongan untuk koin Verge memberikan sejumlah pilihan.

Anda mempunyai 5 kemungkinan dalam memilih kemudahan pelaksanaan perlombongan duit syiling seperti Scrypt, X17, Lyra2rev2, Myriad-Groestl, dan Blake2S.

Anda juga dapat menggunakan CPU, GPU, dan ASIC sebagai media perlombongan.

Malangnya, semua algoritma perlombongan dan peralatan perlombongan ini kini mengalami kerugian kecuali mereka mempunyai kelebihan daya saing berbanding pelombong lain.

Verge Project Pasukan, Pemasaran, dan Pembiayaan

Pasukan Verge mempunyai kemajuan dalam strategi penjenamaan dan pemasaran. Mereka dapat menarik perhatian masyarakat dengan mudah dan membangun kepercayaan dengan mereka kerana pasukan pengembang, eksekutif perniagaan, pemasar, dan penasihat yang lengkap.

Mereka juga mempunyai kesan “adopsi massal” yang mana pengguna kripto dapat melihat sekelompok orang yang bertanggung jawab dan bertanggungjawab terhadap projek tertentu. Selepas itu, kami rasa Verge mungkin bukan produk teknikal terbaik jika dibandingkan dengan Monero tetapi mereka memahami campuran perniagaan sosial dan pemasaran yang betul dengan baik.

Peta jalan mereka sangat jelas mengenai objektif projek. Mereka mempunyai senarai atlet Motorsports yang ditaja, tentu saja, yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran jenama dan penggunaan cryptocurrency mereka.

Di samping itu, Verge mempunyai senarai vendor dan pasar pertukaran yang mengagumkan, yang membolehkan pengguna menggunakan XVG untuk membeli produk mereka. Pasukan mula mengumpulkan dana melalui sumbangan yang dibawa oleh masyarakat.

Ciri Privasi Verge

Verge mungkin bukan pilihan terbaik anda untuk melakukan beberapa aktiviti haram seperti pengubahan wang haram atau penggodaman kewangan. Seseorang dapat mengesan dan membuktikan bahawa dialah yang melakukan perkara tersebut. Ini disebabkan oleh beberapa ketidaksempurnaan privasi yang terdapat dalam arsitektur algoritma.

Ciri privasi Verge menggunakan dua teknologi yang berbeza-beza yang membuat maklumat data pengguna tersembunyi dan kabur sepanjang masa seperti TOR (The Onion Router) dan I2P (Invisible Internet Project).

I2P menggunakan perkhidmatan terowong yang sangat tanpa nama dan tersembunyi yang membuat data tanpa tanda yang dihantar ke rantai block Verge dengan lapisan enkripsi setiap paket. TOR (The Onion Router) adalah perkhidmatan IP yang membolehkan komunikasi tersembunyi di dalam rangkaian. TOR juga menyulitkan sesiapa sahaja yang ingin menganalisis data lalu lintas dan alat lain untuk pengawasan.

Setiap transaksi yang dilakukan dalam jaringan sangat terlihat dan dapat dilihat oleh entitas mana pun, tetapi melindungi karakter dan posisi pengguna dengan mengintegrasikan TOR dan I2P untuk tidak menggambarkan alamat IP. Sekiranya pengguna menghantar atau menerima dana, alamat dompet mereka tersedia untuk rakan niaga yang agak serupa dengan lejar awam.

Pihak lawan mempunyai keupayaan untuk menyemak dan menyiasat alamat. Ia juga dapat mengenal pasti jumlah dana yang ada; memeriksa di mana semua dana itu diperoleh sebelumnya dan di mana dana lain sebelumnya dibelanjakan.

Ringkasnya, sesiapa sahaja boleh memeriksa dan mengawasi pergerakan kewangan anda di seluruh blok block Verge. Ini berkaitan dengan memberi kunci akses kepada semua penyata kad kredit masa lalu dan masa depan anda yang akan menjadi mimpi ngeri kerana beberapa sebab. Nasib baik, kami mempunyai beberapa perubahan dan perubahan dengan blockchain Verge untuk mengurangkan dan mengelakkan menjadi suspek.

Sebarkan duit syiling anda pada blok yang berbeza dapat menjadi jawapannya dengan menggunakan dompet Samurai yang memiliki protokol Staggered Ricochet. Anda akan melakukan semua perkara ini tetapi akan membawa anda sedikit masa dan akan dikenakan bayaran transaksi yang berkaitan dengan langkah-langkah tambahan tersebut.

Dompet Whale atau senarai kaya juga dapat dilihat dan dapat dijejaki urus niaga mereka dalam blockchain Verge. Mereka mungkin berhati-hati dengan transaksi yang dilakukan oleh banyak pemerhati dalam talian dan juga pelacak bot ikan paus yang menumpukan perhatian pada dompet yang lengkap.

Kebaikan Verge & Keburukan

Kebaikan Verge

 • Pemasaran dan promosi jenama yang kuat
 • Ahli komuniti yang aktif
 • Throughput Tinggi
 • Tersenarai di banyak bursa terkemuka
 • Disokong oleh pelbagai penyelesaian dompet atau hak penjagaan

Kekurangan Verge

 • Dikaitkan dengan aplikasi Dark Web
 • Bersandar ke laman web yang berorientasikan dewasa
 • Ciri privasi yang lebih rendah berbanding dengan koin privasi yang lain

Melawat laman web

Kelebihan Verge

Promosi pemasaran dan jenama membawa semangat untuk mata wang Verge menjangkau lebih banyak komuniti serta kemas kini progresif dalam rangkaian.

Ciri privasi Verge menjadikan data maklumat pengguna (identiti dan lokasi) tersembunyi dan dikaburkan di blockchain.

Di samping itu, ia mempunyai transaksi yang sangat berskala dan jauh lebih pantas sesaat untuk dibandingkan dengan cryptocurrency lain dan mempunyai banyak pasaran crypto dan penyelesaian dompet yang menyokong XVG.

Kekurangan Verge

Mata wang Verge dikaitkan dengan laman web kandungan dewasa dan aplikasi web gelap lain yang menjadikannya sangat sesuai untuk aspek tersebut.

Ini bukan ciri privasi sepenuhnya seperti beberapa cryptocurrency lain seperti Monero, Zcash, dan lain-lain.

Apa itu Monero XMR?

Asal dan Sejarah Monero

Cryptonote dicipta untuk menyelesaikan gangguan tertentu dalam algoritma Bitcoin. Sejumlah cryptocurrency menggunakan protokol lapisan Cryptonote tetapi Bytecoin BCN adalah duit syiling tanpa nama pertama dan asli. Ia bermanfaat dan sahih kerana dibuat dari baris ke baris kod dan ia bukan garpu dari algoritma kripto lain.

Pada masa yang lalu, pelaksanaan mata wang yang ditambang mempunyai kesan negatif. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pemasaran kripto adalah tindakan yang didorong oleh komuniti, kejayaannya terletak di tangan geeks kripto yang menggunakan mata wang. Bytecoin mendapat reaksi balas dari masyarakat kerana 80% bekalan duit syilingnya adalah pra-tambang.

Kumpulan individu berkumpul untuk bercabang dan membuat mata wang baru “BitMonero” yang merupakan gabungan dari “Bit” Bitcoin dan Monero yang bermaksud “duit syiling” dalam bahasa Esperanto. Oleh kerana beberapa perkembangan buruk dan masalah yang timbul dari algoritma, ia telah diperbaiki oleh komuniti yang diketuai oleh Johnny Mnemonic.

Kemudian, namanya ditukar menjadi “Monero”. Ia dilancarkan pada bulan April 2014 tanpa duit syiling pra-lombong dari jumlah penawaran dan tidak ada sebahagian daripada hadiah blok yang akan dikembangkan. Monero telah melihat banyak peningkatan sejak dilancarkan. Sebilangan besarnya, semua penambahbaikannya memberikan keselamatan, privasi, dan kes penggunaan platform yang canggih.

Pasukan ini terus berkembang dengan menjaga privasi dan keselamatan pada mulanya, keselesaan penggunaan dan kecekapan yang terakhir.

Perlombongan dan Keuntungan Monero

Sebaliknya, pemaju Monero terus mengemas kini satu-satunya algoritma perlombongan (sekarang RandomX) untuk mengelakkan pengeluar Aplikasi Khusus Litar Bersepadu (ASIC).

Mereka juga bersedia membayar blokir Monero setiap kali diperlukan. Ini tidak bermaksud pelombong ASIC tidak tersedia untuk Monero tetapi kemungkinan besar, mereka akan melakukan ini secara rahsia. Duit syiling Monero dapat dilombong hanya menggunakan CPU dan GPU untuk memberikan lebih banyak desentralisasi.

Pada masa pembuatan artikel, perlombongan dalam algoritma RandomX dapat menguntungkan jika anda mempunyai elektrik yang murah dan percuma serta kos penyelenggaraan yang minimum. Ini disebabkan oleh harga Monero yang rendah di bursa cryptocurrency.

Monero ProPasukan, Pemasaran, dan Pembiayaan

Pasukan mata wang Monero secara senyap-senyap berbeza dari sebutan di atas ketika menyangkut strategi perniagaan dan penjenamaan. Mereka tidak mempunyai banyak maklumat untuk struktur organisasi perniagaan mereka yang seterusnya kumpulan individu yang bertanggungjawab tidak diketahui dan tanpa nama.

Walaupun mereka tidak mempunyai eksekutif perniagaan, pemasar, dan penasihat, mereka semua mempunyai sokongan yang didorong oleh komuniti aktif yang menjalankan semua peranan ini. Walau bagaimanapun, Monero mempunyai pasukan pembangunan yang sangat kompeten, yang sangat memahami aspek teknikal dan kerumitan kodnya sepanjang masa.

Setiap kali anda melihat semula peta jalan yang dirancang, ia sangat mengagumkan dan secara jelas menentukan kes dan objektif penggunaan projek. Ketiadaan pemasar jenama konvensional tidak bermaksud mereka tidak mengadakan acara dalam talian.

Walau bagaimanapun, mereka menaja dan mereka juga menerima sumbangan dari masyarakat.

Ciri Privasi Monero

Ada yang berfikir algoritma privasi Monero lebih baik daripada mata wang Verge? Ya, dan ia mempunyai lebih banyak lagi mengenai keselamatan dan tetap tidak dikenali dalam rangkaian blockchainnya.

Di Monero, anda tidak perlu melakukan beberapa langkah tambahan hanya untuk menyebarkan duit syiling anda di dompet yang berbeza. Ia juga tidak memerlukan masa dan bayaran transaksi untuk melakukannya. Untuk dompet ikan paus, ini juga merupakan zon selesa dan tidak perlu dibimbangkan kerana tidak ada yang dapat melacak transaksi anda.

Monero mempunyai ciri-ciri privasi yang lebih unik seperti tandatangan dering dan alamat rahsia yang membantu melindungi data transaksi pengirim dan penerima. Dalam blockchainnya, tandatangan cincin mencipta campuran kunci awam dan kunci akaun pengguna.

Oleh itu, pihak ketiga tidak dapat memberikan kunci dari awam atau kunci pengguna dan juga tidak dapat menghubungkan pengguna dan tandatangan sama sekali. Semua perkara ini sangat menguntungkan untuk aktiviti haram yang dapat dilakukan dalam rangkaian Monero.

Penggodam lebih suka Monero selain Verge kerana alasan ini. Masa lalu, Masalah timbul dengan Monero kerana penggodam menggunakannya untuk crypto-jacking dan mining mining. Serangan ransomware yang terkenal menggunakan Monero sebagai wang tebusan sebagai pertukaran untuk kunci penyahsulitan anda dan membawa kembali akses ke fail anda.

Walaupun ia menawarkan anda untuk mengembalikan akses ke fail anda, selalu ingat bahawa fail tersebut tidak harus dibayar kerana mereka akan menggunakannya berulang kali. Mereka mungkin berfikir bahawa mereka selalu dapat wang untuk melakukan aktiviti haram tersebut. Juga, malware laman web mencuri kuasa pengkomputeran anda dan menambang sejumlah Monero sementara penyemak imbas anda membuka tab untuk laman web mereka.

Secara teknikal, jika penggodam berkompromi dan menguasai laman web, mereka dapat memasukkan kod ke dalam laman web, sementara penyemak imbas anda berada di halaman itu, komputer anda akan berusaha menyelesaikan blok seterusnya di rantai block Monero, dan ganjaran ini akan dibayar kepada penggodam.

Sebaliknya, ia boleh dilakukan ke laman web mana pun tanpa langkah keselamatan yang kuat. Oleh kerana kemajuan keselamatan siber, individu, syarikat, dan startup lain, ransomware, malware dan aktiviti peretasan lain telah diminimumkan dengan melakukan peningkatan sistem dan kemas kini.

Pro Monero & Keburukan

Pro Monero

 • Dianggap sebagai salah satu cryptos paling peribadi
 • Mustahil untuk mengesan transaksi
 • Skalabiliti Dinamik
 • Komuniti pemaju aktif

Kekurangan Monero

 • Pertukaran utama enggan menyokong Monero kerana masalah peraturan
 • Sokongan perkakasan dan dompet terhad
 • Perlombongan berpusat

Melawat laman web

Kelebihan Monero

Monero dianggap sebagai salah satu cryptocurrency paling peribadi. Mustahil untuk mengesan atau mengenal pasti transaksi dan menghubungkannya ke dalam identiti seseorang.

Blockchain Monero mempunyai skalabilitas dinamik yang bermaksud bahawa yuran transaksi tetap sama walaupun digunakan pada harga puncak.

Pembangun komuniti juga hebat dalam melakukan beberapa penambahbaikan rangkaian yang menambah kelebihan Monero berbanding mata wang lain.

Kekurangan Monero

Beberapa pertukaran cryptocurrency utama tidak menyokong Monero kerana ciri privasinya dan pematuhan dengan prosedur AML dan KYC.

Sukar untuk menangani penyimpanan selain cryptocurrency kerana sebilangan besar penyelesaian perkakasan dan multi-crypto yang menyokong Monero.

Terdapat perlombongan berpusat yang besar yang dianggarkan 43% dari kadar hash hanya berasal dari tiga kolam perlombongan, walaupun tahan ASIC.

Lihat Juga: Cara Membeli Monero

Verge VS Monero: Kesimpulannya

Monero mempunyai kelebihan pada semua metrik untuk beberapa sebab berbanding Verge. Harga pasaran setiap duit syiling adalah kriteria dan juga bukti bagaimana pembangunan projek sedang berjalan. Ini juga mencerminkan dengan kapitalisasi pasar, volume perdagangan, dan kekuatan hash rangkaian yang semuanya memberi Monero protokol yang lebih kuat.

Tertinggi sepanjang masa, berbanding harga semasa, menunjukkan Monero menunjukkan prestasi yang lebih baik di pasaran beruang ini berbanding Verge. Di samping itu, Monero kehilangan 92% nilainya sementara Verge kehilangan 99% dan jumlahnya mengatakan semuanya. Kedua-dua cryptocurrency Monero dan Verge mempunyai ciri yang sangat unik dan mempunyai senario kes penggunaan yang berbeza.

Semuanya mempunyai objektif yang sama yang bertujuan untuk menyediakan sistem kewangan yang lebih dinamis dan terdesentralisasi yang terdiri daripada duit syiling yang didorong oleh masyarakat, selamat, dan swasta. Tetapi kita tidak boleh hanya tidak taat dan tidak dapat dilihat oleh pemerintah kerana dianggap sebagai perampasan sipil dan ini berlaku secara global.

Semua pemerintah di seluruh dunia melihatnya sebagai pelanggaran dalam prosedur Anti Pencucian Wang (AML) dan Tahu-Pelanggan-Pelanggan (KYC) sebagai balasannya anda mungkin menghadapi hukuman penjara atau kematian bergantung pada negara tempat anda tinggal. Ini beranggapan bahawa anda didapati bersalah atas aktiviti haram yang anda buat dengan menggunakan mata wang Monero atau Verge.

Bagi penjenayah profesional dan aktivis politik yang harus bersembunyi untuk mencari nafkah, mereka mempunyai cukup maklumat untuk mempertaruhkan nyawa mereka dan secara teknikalnya tahu apa yang lebih baik bagi mereka.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me