Adakah Bitstamp Selamat untuk Dagangan? Peraturan Keselamatan & Pertukaran

Terdapat beratus pertukaran cryptocurrency yang berbeza di luar sana dan Bitstamp adalah salah satu yang terbesar di antara mereka. Ia berdagang dalam lima cryptocurrency teratas dengan jumlah dagangan 24 jam di bawah 80 juta dolar AS. Sekiranya anda berfikir untuk berdagang di Bitstamp, anda mungkin bertanya pada diri sendiri “Adakah Bitstamp Selamat?Secara ringkas, Bitstamp menawarkan salah satu pengalaman perdagangan yang paling selamat. Tetapi mari kita lihat lebih mendalam.

adakah bitstamp selamat?

Sudah berapa lama Bitstamp berada?

Bitstamp mengumumkan dirinya sebagai “pertukaran crypto terpanjang di dunia”. Ia ditubuhkan pada tahun 2011 yang berpusat di Slovenia. Pengasas memindahkan pendaftaran ke UK pada tahun 2013 dan kemudian ke Luxembourg pada tahun 2016.

Lihat juga:

Bistamp Vs Kraken

Bitstamp Vs Coinbase

Adakah Bitstamp Dikawal Selia?

Ketika para pengasas memindahkan Bitstamp ke UK, mereka meminta panduan mengenai peraturan. Mereka diberitahu bahawa bitcoin tidak diklasifikasikan sebagai mata wang, jadi mereka tidak akan dikenakan peraturan. Syarikat kemudian memutuskan bahawa Bitstamp akan mengatur sendiri.

Setelah beberapa tahun mengatur diri, Bitstamp diberi lesen peraturan penuh oleh pemerintah Luxembourg pada tahun 2016. Sejak itu, Bitstamp diatur dan diizinkan untuk beroperasi di semua negara anggota EU.

Betapa selamatnya Bitstamp?

Bitstamp mempunyai beberapa masalah penggodaman pada masa lalu. Mereka menjadi mangsa serangan DDoS pada tahun 2014 dan diretas pada tahun 2015 apabila kira-kira 19,000 bitcoin dicuri. Kedua-dua kali syarikat berjaya pulih dan mereka telah meningkatkan protokol keselamatan beberapa kali.

Pada masa ini, keselamatan dicapai dengan beberapa amalan yang berbeza. Pertama, hampir semua token sekarang disimpan dalam dompet sejuk luar talian, jadi walaupun platformnya terganggu, kebanyakan dana tetap tidak dapat dijangkau. Bitstamp hanya mengekalkan token cecair yang mencukupi untuk membolehkan perdagangan yang pantas dan cekap.

Kedua, Bitstamp menghendaki penggunanya menyiapkan pengesahan dua faktor sebaik sahaja mendaftar. Pengesahan dua faktor (atau 2FA) ini dapat disiapkan melalui aplikasi pengesahan seperti Google Authenticator atau Authy. Aplikasi ini menghasilkan kata laluan enam digit rawak yang hanya berlaku selama satu minit. Kata laluan 2FA diperlukan untuk log masuk dan untuk semua perdagangan dan pengeluaran.

Sebagai ciri keselamatan tambahan, Bitstamp menggunakan tandatangan PGP untuk menyulitkan semua maklumat peribadi yang diberikan oleh penggunanya. Memandangkan mereka meminta lebih banyak maklumat peribadi semasa pengesahan akaun daripada pertukaran lain, ini tentunya merupakan perkara yang baik.

Adakah Bitstamp boleh dipercayai?

Walaupun Bitstamp telah diretas, pengguna tidak kehilangan wang. Semua 19,000 bitcoin yang dicuri pada tahun 2015 dikembalikan kepada pengguna dan terus menginsuranskan semua dana.

Sejauh ini, belum ada laporan mengenai penyalahgunaan maklumat peribadi oleh Bitstamp.

Secara keseluruhan, Bitstamp boleh dipercayai seperti yang mereka datangi. Anda semestinya tidak mempunyai masalah dengan membeli, menjual, atau memindahkan duit syiling masuk dan keluar dari Bitstamp.

Bagaimana akaun Bitstamp disahkan?

Pengesahan akaun Bitstamp diperlukan untuk membolehkan semua pilihan perdagangan. Anda akan diminta untuk mengesahkan akaun anda sebaik sahaja mendaftar.

Bitstamp memerlukan lebih banyak maklumat peribadi daripada pertukaran lain. Anda perlu memberikan maklumat kewangan asas, imbasan dokumen pengenalan diri dan bukti tempat tinggal.

Walaupun beberapa pengguna menganggap proses pengesahan terlalu mengganggu, Bitstamp menyatakan bahawa perlu untuk menjamin keselamatan dan merupakan sebahagian daripada dasar anti-pengubahan wang haram mereka. Tidak ada laporan atau tuntutan hukum terhadap Bitstamp kerana penyalahgunaan maklumat peribadi, sehingga nampaknya cukup dapat dipercayai.

Adakah Bitstamp Wallets selamat?

Dompet di Bitstamp selamat, tetapi sejauh mana keselamatan tersebut bergantung pada setiap pengguna. Sekiranya pengguna memilih kata laluan yang selamat dan mengaktifkan 2FA, dompet akan tetap selamat.

Walau bagaimanapun, pengguna tidak menerima kunci peribadi ke dompet mereka. Ini bermaksud bahawa secara teknikal, pengguna tidak memiliki dompet mereka. Ini adalah norma untuk pertukaran kripto, sebab itulah ia disyorkan kepada pengguna di ada pertukaran tidak menyimpan sejumlah besar token di dompet pertukaran mereka untuk jangka masa yang panjang.

Setelah melihat semua ini, kita dapat melihat mengapa jawapan untuk pertanyaan “Adakah Bitstamp selamat” adalah ya. Ia betul-betul selamat.

Bagaimana untuk memulakan di Bitstamp

Mendaftar akaun di Bitstamp agak mudah. Anggaplah anda membuat akaun peribadi.

 1. Pertama, menuju ke Rumah Bitstamp halaman dan klik pada butang “Daftar” di kanan atas:

  Adakah Bitstamp selamat

 2. Pilih jenis akaun yang anda buat: peribadi atau korporat. Klik pada “Akaun peribadi”.

 3. Masukkan nama depan, nama belakang, alamat e-mel, terima terma dan syarat dan klik “Teruskan”. E-mel akan dihantar ke alamat yang anda berikan.

  Adakah Bitstamp Selamat untuk Dagangan

 4. Buka peti masuk e-mel anda dan klik pada pautan untuk mengaktifkan akaun anda.

 5. Ketik dan sahkan kata laluan selamat untuk akaun anda dan klik “Teruskan”.

 6. Pada skrin seterusnya, anda akan melihat ID pengguna yang dibuat Bitstamp untuk anda. Ini adalah ID yang akan anda gunakan setiap kali anda log masuk. Anda juga akan diminta untuk memulakan proses pengesahan pengguna. Klik “Mulakan pengesahan anda”.

  betapa selamatnya bitstamp

 7. Berikan maklumat peribadi asas anda: Negara tempat tinggal, alamat, dan poskod. Sahkan anda memiliki kewarganegaraan di negara anda dan klik “Teruskan”.

  adalah bitstamp yang boleh dipercayai

 8. Anda sekarang mesti memasukkan nombor telefon anda. Setelah mengklik “Terus”, Bitstamp akan mengirimi anda kod yang mesti anda masukkan di skrin seterusnya.

 9. Sekarang anda perlu memasukkan maklumat kewangan asas. Ini hanya pekerjaan anda sekarang dan berapa anggaran simpanan tahunan anda ke Bitstamp. Isi maklumat ini dan klik “Teruskan”

 10. Pada skrin ini, anda mesti memberikan lebih banyak maklumat kewangan. Anda perlu menyatakan untuk apa anda akan menggunakan Bitstamp dan adakah anda berhasrat untuk memasukkan crypto dari sumber lain ke Bitstamp.

 11. Akhirnya, anda mesti memuat naik dokumen bukti kediaman. Alamat pada dokumen ini mesti sepadan dengan alamat yang anda masukkan lebih awal.

 12. Setelah memuat naik dokumen, Bitstamp akan meminta anda mengaktifkan 2FA melalui aplikasi pengesah seperti Authy atau Google Authenticator. Ikuti arahan untuk menyediakan 2FA anda.

 13. Setelah menubuhkan 2FA, anda hanya perlu menunggu Bitstamp menyelesaikan pengesahan untuk mendapat akses penuh ke semua pilihan di laman web ini. Anda akan menerima e-mel setelah pengesahan selesai.

Itu sahaja. Anda kini mempunyai akaun Bitstamp yang disahkan dan boleh mula berniaga. Cara melakukan perdagangan sebenarnya adalah di luar ruang lingkup artikel ini, tetapi kerana antara muka pengguna Bitstamp cukup mudah, malah pendatang baru harus segera mengetahuinya.

Ucapan akhir…

Semasa mula-mula membaca artikel ini, anda bertanya pada diri sendiri “Adakah Bitstamp selamat?”. Semoga soalan itu terjawab di sini. Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda akan dapat membuka akaun anda dan mula berniaga. Sekiranya terdapat satu kelemahan Bitstamp adalah pilihan mata wang yang sangat terhad yang mereka senaraikan: hanya Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin dan Bitcoin Cash. Pedagang yang berpengalaman tidak lama lagi akan mencari pertukaran lain, tetapi peniaga baru harus dapat melakukannya dengan baik.

Kesimpulannya, Bitstamp menawarkan cepat dan keseluruhan selamat dan terkawal platform untuk perdagangan cryptocurrency. Sudah beberapa tahun berlalu dan dijangka akan bertahan lama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me