Bitstamp VS Kraken: Pertukaran mana yang lebih baik pada tahun 2021?

Sekiranya anda ingin membandingkan Bitstamp vs Kraken, penting untuk memahami perbezaannya. Sangat penting bahawa anda memilih pertukaran yang tepat dan paling sesuai untuk diri anda dan perniagaan anda. Berdagang dengan pilihan pertukaran yang betul boleh, dan mungkin akan membawa pengalaman kripto anda ke tahap yang lain yang menguntungkan, menghiburkan dan menyeronokkan, dan tentu saja, anda akan bertambah pengetahuan dengan lebih pantas!

Tetapi bagaimana kita boleh memutuskan Bitstamp atau Kraken? Setelah membaca garis panduan ini, anda dapat membina kriteria anda untuk memilih pilihan pertukaran mana yang paling sesuai untuk anda dan matlamat anda. Semasa kami meneruskan, kami akan memberitahu anda tentang semua ciri kedua platform tersebut. Mari bersama kami untuk mengetahui.

 Mari mulakan permainan!

Bitstamp VS Kraken: Asal-usul!

Sebilangan kecil sejarah mungkin dapat membantu anda memahami banyak perkara yang penting sehingga kami dapat memahami pertukaran ini dengan lebih baik. Lihat titik peluru berikut:

  • Semuanya bermula pada tahun 2011. Tidak pernah terjadi sebelumnya, satu Bitcoin (BTC) mencapai nilai setara dengan satu dolar AS, dan pada tahap ini, semua orang yang menyedari bahawa mereka mula mempunyai idea tentang berapa banyak nilai cryptocurrency yang dapat dicapai sejauh ini.
  • Kebetulan, selama ini Mt. Gox, digodam. Ini ternyata menjadi jambatan bagi orang untuk mula kehilangan kepercayaan dan mula memikirkan bagaimana untuk berinovasi dan memperbaiki sistem Cryptocurrency.

2 perkara di atas akan melahirkan idea 3 tiga lelaki (yang akan kita sebutkan tidak lama lagi), yang menyedari kebangkitan Bitcoin dan Mt. Gox jatuh. 

Salah seorang lelaki ini melahirkan Kraken, sementara dua yang lain membina Bitstamp.

Kisah Bitstamp

bitstamp vs kraken

Setem bit adalah permainan dan Nejc Kodric dan Damian Merlak adalah namanya. Kedua-dua lelaki ini adalah orang di belakang penciptaan Bitstamp di Slovenia, negara asal kedua-dua penglihatan ini. 

Kedua-duanya ingin membuat platform yang boleh dipercayai pengguna dengan cara yang sama seperti mereka mempercayai Bank of England atau Bursa Saham New York. Visi itu adalah salah satu sebab utama mereka dapat menubuhkan syarikat seperti yang dibayangkan. 

Untuk melakukan ini, mereka memindahkan beberapa operasi Bitstamp ke UK pada tahun 2013 tetapi seiring berjalannya waktu dan berkat cadangan presiden PayPal, pada tahun 2016, Bitstamp berpindah ke Luxembourg dan menjadi pertukaran crypto berlesen nasional pertama di dunia. Pada ketika ini, Bitstamp harus mengikuti undang-undang yang sama dengan institusi kewangan lain di Luxembourg. Dengan mendapatkan lesen operasi yang betul di Luxembourg itu bermaksud Bitstamp secara automatik dilesenkan di seluruh 28 negara Kesatuan Eropah.

Kisah Kraken

cap bit atau kraken

Kraken diasaskan oleh Jesse Powell di Amerika Syarikat, San Francisco, California. Lelaki ini mempunyai pengalaman mengunjungi pejabat Mt. Gox di Jepun dan terkejut dan terkejut dengan apa yang dilihatnya di sana. Dia memacu kegembiraan. 

Kraken diciptakan khusus untuk menjadi pilihan pertukaran di mana pengguna dapat mempercayai. Powell percaya pada ketelusan dan dia mencari penggunanya untuk dapat membayangkan bagaimana Kraken bekerja / berfungsi, dan yang paling penting untuk mengetahui bahawa wang mereka selamat di sana. Dia pandai ketika menjangkakan pentingnya pengalaman pengguna dari saat pertama.

Satu titik adil bagi Kraken terletak pada kerjasama kukuh dengan institusi kewangan besar di Eropah dan Asia serta membeli perniagaan crypto lain seperti CryptoWatch dan Glidera. Pada tahun 2016, Kraken membeli pertukaran tiga syiling: Coinsetter, Cavirtex, dan CleverCoin. Membeli Coinsetter dan Cavirtex membantu Kraken berkembang di Amerika Utara dan CleverCoin menjadikannya lebih hebat di Eropah.

Tindakan yang disebutkan di atas, memungkinkan Kraken untuk mengembangkan senjata panjang yang dapat melintasi lautan di seluruh dunia, seperti raksasa laut raksasa.

Seperti yang anda sangka, Bitstamp dan Kraken kini merupakan dua perintis dan pertukaran dipercayai paling penting dalam dunia cryptocurrency. Namun, jika ini belum cukup untuk anda membuat keputusan, kami akan membincangkan beberapa perbezaan dan elemen yang sama. Mari pergi!

Mata Wang Fiat

Mungkin fakta utama yang ingin anda ketahui mengenai pertukaran kripto adalah sama ada anda boleh berdagang menggunakan mata wang fiat atau tidak.

CATATAN: Mata wang fiat adalah mata wang yang disokong oleh kerajaan. Mereka adalah mata wang negara. Contoh mata wang fiat adalah Dolar AS, Yen Jepun, Euro di EU, dan sebagainya. 

Ini kebetulan menjadi elemen persamaan pertama antara Bitstamp dan Kraken. Kedua-duanya memberi anda pilihan untuk menukar mata wang fiat dengan duit syiling. Ini adalah yang terbaik bagi peniaga dan pelabur, terutama pemula, untuk membeli dan menjual syiling menggunakan mata wang tempatan mereka. 

Perlu diingat bahawa Bitstamp hanya menawarkan USD dan Euro, dan Kraken menawarkan sejumlah besar pilihan fiat seperti USD, dolar Kanada, Yen, Euro, dan bahkan pound. Kami percaya bahawa jika anda memahami dan mengambil keputusan yang tepat dalam aspek ini, anda boleh mengubah permainan anda dan boleh menjadi titik permulaan yang baik. 

Bayaran 

Bayaran berbeza antara mata wang, lokasi orang itu, dan duit syiling yang ditukarkan. Secara amnya, bayaran yang dikenakan oleh Kraken akan sedikit lebih tinggi daripada yuran Bitstamp. Bitstamp berpegang pada caj standard untuk semua perdagangan di bawah $ 20,000, sementara Kraken mengenakan bayaran kepada pembeli 0,16% dan penjual 0,26% setiap perdagangan. Bayaran pengeluaran Kraken juga perkara lain yang perlu dipertimbangkan tetapi sangat berpatutan, antara yang terbaik di pasaran.

Lihat Juga: Cara memindahkan Bitcoin dari Coinbase ke Kraken

Tawaran Syiling

Bitstamp menawarkan jumlah syiling yang lebih sedikit termasuk Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Ethereum, dan Ripple.

Kraken menawarkan hampir 17 syiling di bursanya termasuk Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Melon, Dogecoin, Ripple, Monero, Ethereum dan banyak lagi. 

Aplikasi

Bitstamp dan Kraken mempunyai aplikasi yang membolehkan pelanggan membeli / menjual cryptocurrency, memeriksa harga terkini mereka, mengakses maklumat terkini dan banyak lagi.

Itu berita baik kerana kedua-dua bursa menawarkan untuk berdagang di aplikasi mudah alih.

Anda hanya boleh menggunakan Kraken di iOS tetapi anda boleh menggunakan Bitstamp pada iOS dan Android. Aplikasi Bitstamp mempunyai reputasi yang lebih baik kerana aplikasi Kraken dapat menjadi kereta dan tidak dapat diandalkan kadang-kadang, bahkan tidak menyenangkan.

Anda akan dapat mengetahui mata wang apa yang dapat anda jual, jenis perdagangan apa yang dapat anda buat dan peranti apa yang boleh anda gunakan dengan mudah menggunakan aplikasi ini!

Antara muka

Nah, ini adalah aspek yang boleh menjadi sangat subjektif pada tahap tinggi, namun, kami akan memberikan gambaran keseluruhan yang terbaik sehingga anda dapat menentukan mana yang lebih baik untuk anda kerana anda menganggap fakta penting sebagai masa, navigasi halaman, dan perkara lain untuk mengoptimumkan tindakan pertukaran anda.

CATATAN: Antara muka pengguna untuk kedua-dua platform cukup mudah dan lancar, tetapi kerana kedua-duanya tidak dirancang untuk mengingat pemula, mungkin ada beberapa unsur yang membingungkan.

Antara Muka Bitstamp:

antara muka bitstamp

Antaramuka Kraken:

antara muka kraken

Bitstamp melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk memberikan maklumat terkini kepada pelanggan mengenai mata wang. Ini menyenaraikan duit syiling dengan bersih dan menyediakan halaman perdagangan yang komprehensif. Kraken mempunyai terlalu banyak hal di halaman perdagangan dengan carta, jumlah, dan alat statistik yang sesuai untuk pedagang maju. Pelabur boleh memilih sama ada kerana mereka mungkin tidak berminat melihat halaman ini setiap hari. Ini benar-benar turun ke tahap dan pilihan anda.

Ketika datang ke antara muka, setelah anda memilih platform yang ingin anda gunakan, nasihat terbaik yang dapat kami berikan kepada anda adalah membiasakan diri dengan menggunakan antara muka dan menjadikannya kekuatan anda, walaupun jika anda memilih satu platform, anda ‘ Akan hilang ciri positif yang lain. Ingat perkara itu! Terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari dari kedua-duanya!

Yang Lebih Selamat – Bitstamp atau Kraken?

Bitstamp digodam sekali pada tahun 2015 dan sejak itu meningkatkan keselamatannya. Walaupun tidak ada pelanggan yang kehilangan wang syiling, protokol keselamatan laman web ini telah mengangkat beberapa mata kerana ini mempengaruhi kredibiliti mereka. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai keselamatan Bitstamp di sini.

Oleh itu, kita mahu bersikap jujur ​​seperti yang boleh kita lakukan dalam soal keselamatan. Kraken telah membunuhnya di Bitstamp kerana tidak pernah diretas. Mereka menyimpan sebahagian besar cryptocurrency di luar talian. Kraken sangat selamat dan menggunakan pengesahan dua faktor untuk menjaga keselamatan akaun dan syiling. 

Bitstamp vs Kraken: Saiz

Mari kita lihat ukuran pertukaran cryptocurrency ini dengan melihat beberapa nombor, terutamanya berdasarkan jumlah dagangan 24 jam. Jumlah dagangan pertukaran adalah jumlah cryptocurrency yang dibeli dan dijual dalam satu hari. Ia biasanya dituliskan dalam jumlah Dolar AS. Berikut adalah jumlah dagangan untuk Bitstamp dan Kraken pada 04/18/18;

Kraken: 184,509,912 USD

Bitstamp: 134,724,737 USD

Adakah penting untuk memahami bagaimana jumlah ini dibandingkan dengan pasaran yang lain? Sudah tentu:

Jumlah dagangan 24 jam dari semua bursa yang disenaraikan di coinmarketcap.com adalah lebih daripada 18 bilion USD untuk 04/18/18. Ini memberi Kraken sekitar 9% dan Bitstamp sekitar 6% pasaran. Kraken dinilai sebagai pertukaran ke-12 terbesar di pasaran dan Bitstamp ke-14. Itu sangat besar.

Tetapi ukuran tidak begitu penting ketika memilih pertukaran kripto, itu adalah mata wang yang ditawarkan bursa, jadi kita tidak boleh lupa bahawa. 

Jadi, Kraken lebih besar, tetapi tidak banyak. Orang boleh mengatakan jika Kraken adalah Coca Cola maka Bitstamp adalah Pepsi!

Komen Akhir

Kraken vs Bitstamp adalah platform antarabangsa dengan banyak pengguna yang berpuas hati dan setia di seluruh dunia. 

Bitstamp adalah platform yang sangat selamat dan berfokus pada pelanggan. Ia mahu penggunanya mempercayainya sama seperti mereka mempercayai bank mereka sendiri. Bayarannya rendah, jadi ini adalah tempat yang baik untuk memulakan perdagangan (terutamanya jika anda tinggal di EU). Bagi pemula, ciri Bitstamp mungkin lebih mudah digunakan daripada Kraken. Walau bagaimanapun, terdapat perbincangan mengenai perdagangan leverage Bitstamps (yang bukan untuk lemah hati) sedang dalam proses. Kami akan mengetahui dengan segera sekiranya perkara itu berlaku. 

Kraken menawarkan yuran dan pilihan duit syiling yang tidak dapat dikalahkan. Ia mempunyai ciri perdagangan yang cukup untuk membuat pengguna semua peringkat pengalaman berminat. Sekiranya anda seorang pemula dan pelajar yang cepat, maka Kraken adalah tempat yang sesuai untuk memulakan. Belum lagi bahawa Kraken mempunyai keselamatan yang sangat tinggi untuk pelanggannya.

Dunia pertukaran crypto berubah dengan pantas. Platform akan datang dan pergi tetapi nampaknya kedua-duanya ada di sini untuk tinggal. 

Pilihan dan keputusan anda: Bitstamp vs Kraken, yang menjadi kegemaran anda? 

Pernahkah anda belajar membezakan Bitstamp dari Kraken dan yang paling penting, adakah anda bersedia memilihnya? 

Beritahu kami pendapat anda dalam komen!

Harap mendengar balasan daripada awak.

Lihat Juga: Bitstamp VS Coinbase

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me